Moje mišljenje je da je vera isto što i volja.
Nemoj mi zameriti kada kažem da se ne bih složio sa ovim mišljenjem. Mislim da vera nikako nije isto što i volja. Ako uzmemo da je verovanje subjektivni odnos čoveka kao pojedinca prema nećem što ga prožima, što ga na neki način ispunjava te da se verovanje u svojoj suštini svodi na prevazilaženje svih granica iskustvenog i saznajnog, biva nekako logičnim da volja sa tako nečim teško da ima nešta zajedničko.
Verovanje je na neki način, kako to hrišćanske apologete vole da kažu neka vrsta intelektualnog usaglašavanja sa istinom i umom. Ovo mi malo zvuči apsurdno jer mi nije logičan kontekst takvog usaglašavanja. A biblija kaže ovako:
Rimljanima 10:14...
''Kako će, dakle, prizvati koga ne verovaše? A kako će verovati koga ne čuše? A kako će čuti bez propovednika?''
Odavde proizilazi da je preduslov za verovanje u biblijskom smislu da se nešta čuje u funkciji saznanja i formiranja znanja o predmetu verovanja. Naravno, meni je neprihvtljiva takva konstrukcija jer verovati u nešta što se prihvati kao neko znanje pa se onda na osnovu tog i takvog nekog znanja veruje u to da kažem znanje, biva apsurdno samo po sebi.
To je ona priča da nije isto kazati...
Ja verujem .... i Ja znam.
Na okolnost biblijskog mislim da je veoma zanimljiva definicija vere iz biblije...Jevrejima 11:1...
''Vera je, pak, tvrdo čekanje onog čemu se nadamo, i dokazivanje onog što ne vidimo.''
A veoma je zanimljivo da biblija kaže i ovako...Psalam 4:5...
''Prinesite žrtvu za pravdu,
i uzdajte se u Gospoda.''
A i ovo je zanimljivo. Rimljanima 1:17...
''Jer se u Njemu javlja pravda Božija iz vere u veru, kao što je napisano:
Pravednik će od vere živ biti.''
Npr. čovek nema volju da pravi dete, ali ipak napravi dete, jer ima volju da učini ono što drugi očekuju od njega. A onda to delo proisteklo iz takve volje, prikazuje kao da je nastalo iz neke druge volje.
Bejah li ja u zabludi da čovek napravi dete u nekom odnosu neke ljubavi i duboko unutrašanje i nagonske potrebe za potomstvom...
A volja je vera, i vera je volja, i onako Ti je kako veruješ, tj. onako Ti je kakva Ti je volja.
Ako se uzme da je vera u osnovi neko očekivanje koje će se dogoditi uz neku veliku nadu, teško da se ta nada može staviti u kontekst sa voljom kao voljnom radnjom. Osnovna postavka svake veće i organizovane religije svodi se uvek na jedno te isto u smislu onoga da je preduslov iskoreniti svaku sumnju i samo verovati.
Ja se nikada neću odreći svoje sumnje jer samo ona mi omogućava da saznajem istražujući. I verovatno zbog toga ne mogu biti vernik. Nekako više volim da mislim nego da verujem.
Problem je u tome što je verovanje samo po sebi kada jednom zahvati i ispuni verujućeg, toliko snažno i kao takvo prosto ne dopušta da verujući sagleda i uoči bilo šta što se manifestvuje kao očigledno.Jednom usvojeno verovanje pa i ono koje je pogrešno, verujući veoma teško može da odbaci.
To je na neki način veoma logično jer čovekov um ne može da funkcioniše uz postojanje bilo kakvih ideja koje su same sebi ekstremno protivrečne. Zanimljivo je i to da verujući čovek skoro nikada neće odbaciti verovanje kao pogrešno ali će u velikom broju slučajeva radije menjati svoje ponašanje i to tako što će ga podvoditi pod ono u šta veruje. Mislim da je veoma izvesno da čoveku verovanje formira i oblikuje i sam život. Kada sam bio mladji mislio sam da čoveku životni dogadjaji formiraju mnogo toga u životu ali sam s nekim godinama spoznao da čoveku život oblikuje u neku celinu izbor načina na koji se sagledavaju i vrednuju ti dogadjaji. A izbor tog načina u direktnoj je vezi sa čovekovim verovanjem. A sama vera je u bibliji predočena tako lepo i primamljivo. Po Jovanu vera je isto što i ljubav prema Isusu dok Pavle predočava da je vera spasenje svakog čoveka, naravno koji veruje u hriščanskog boga.
I da završim sa ovim stihom iz biblije...Jakovljeva 2:19...
''Ti veruješ da je jedan Bog; dobro činiš;
i đavoli veruju, i drhću.''