добро знам шта сам написао, мој свет је религиозан (а то не искључује рационалност), а и даље тврдим да постоји вера без религиозности и такође тврдим да не постоји човек а да нема вере у себи у супротном није човек већ роботизована машина којој је творац убацио податке и као што процесор функционише те склапа делове података тамо где им је место.
може да се каже и знам, само је то ирелевантно као и "мислим" јер можеш да мислиш и да Пера из Шајкаша прави најбољу ракију и Ђорђе из Будисаве, али верујем да је Ђурина најбоља. а сазнаћеш чија је набоља ракија на свету тако што ћеш их све пробати, а пошто је то немогуће остаје ти само да верујеш
мислим да је моја вера најлепша или ја верујем да је моја вера најлепша
дакле и мишљење може да се употреби у религиозне сврхе.
што се каже може бит, ал не мора да значи, људи се искваре или поправе у једном или другом случају, вероватно је то из добре намере, али добра намера ствара највеће невоље, па због таквих не разумевања овог другог долази до сукоба схватања чак и основних ствари у човековом животу.
сви смо ми у основи једнаки и они који сматрају да су им
преци мајмуни и они који верују да су божијом вољом створени.
пријатељу врло лепо размењујемо мишљења и тако треба да остане. за нормалне људе довољљно је поштовање туђег схватања било које теме.
"рационалан" - појам који је прецењен, рационално је оно индивидуално што човек како ти кажеш мисли, а ја кажем верује и остајем при томе да је рационално, све зависи од човека до човека шта је рационално, да ли су то неке наметнуте норме било верске, било секуларне или својевољне свеједно.
тај пример такође се може описати на начин вере да могу рационално веровати да је то за човека немогуће, међутим чуда се дешавају па људи преживљавају и такве падове без рационалног

рецимо свемир је толико велики да нико тачно не зна колико, па ти логика налаже да постоји евентуална вероватноћа других живих интелигентних бића, али то се не доводи уопште у питању јер се лакше свари, док када споменеш, да постоји евентуална вероватноћа постојања Творца, Креатора свемира то је већ ирационална појава

а за то имам потврду када питам тзв атеисте о принципу вероватноће, што овде на форуму, што у стварном животу када се дотакнемо теме Бога.