VERA...ŠTA JE TO...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Eto sad sam čuo prvi put da nisi za nešto specijalista..

I reci mi što se tiče Zena u čem ti je specijalnost ??
U sakupljanju citata??

Prosto rečeno u shvatanju umjeća življenja u suštini i kao sporedno u sposobnosti oštroumnog zenovskog razmišljanja. To je za tebe malo komplikovano. Drži se ti biblijskih fikcija.

Kada pročitaš ovu pričicu ona tebi verovatno ne znači ništa.

~Jednog dana neki čovek šetaše diviljinom i naidje na tigra. Počeo je da beži i u tom bežanju dodje do ruba provalije. Primetivši neku puzavicu počeo je da se spušta niz nju. Ali dole na dnu čekao ga je drugi tigar. Dok je bio ni gore ni dole, pojaviše se dva glodara i počeše grickati baš puzavicu na kojoj je visio. U tom trenutku je primetio dozrelu jagodu. Bez razmišljanja je ubra, i stavi u usta kazavši...kako je dobra.~

A po meni ona ukazuje na ono zašta sam ugradio mnoge godine života. A to ima veze sa onim što piše iznad mog avatara.:bye:

Prijatelju stari. Šta podrazumevaš pod ...opštom verom...kao verom koja nije religiozna i nema veze sa religijom...

пријатељу не знам стварно колико постова морам да напишем да вера не мора да значи и религиозност, вероватно ти је тешко самном да комуницираш на општи начин, јер свет посматрам кроз призму религијске вере, трудимо се да и ми религиозни верујемо да ће партизан једног дана бити шампион европе:rotf:
мислим да би требало да ме схватиш:D о чему пишем кад са тобом причам о вери.
такође верујем да Ђура из Ђурђева прави најбољу ракију на свету.:) а такође верујем да си ти врсни познавалац процеса производње кокица.

A što bi uprošćeno značilo da je Isus bio pravoslavac...

нису сви верници исти, својатање Христоса и није грех у хришћанству. ја рецимо верујем да је Христос син божији, како онда могу рећи да је православац, верујем тј проучавам православље да ли иде Христовим путем, дакле сама наука, не неке појединачне изјаве православних светаца, достојника, свештенства итд.

Ne mora čovek verovati u boga da bi to bio preduslov mogučnosti da bude dobar čovek ...koliko toliko..

опет пишеш оно што и ја и након тога се ваљаш од смеха, стварно те не разумем шта?
неки нерелигиозни људи су бољи од религиозних, за то постоји апсолутни доказ.
Mislim da nema potrebe da u to veruje jer je dovoljno da to ... prihvati.
па прихватиш ВРУЈУЋИ својој савести :)

:bye:

пријатељу не знам стварно колико постова морам да напишем да вера не мора да значи и религиозност, вероватно ти је тешко самном да комуницираш на општи начин, јер свет посматрам кроз призму религијске вере,

Prijatelju moj. Zapazi šta si napisao. Prvo kažeš da vera ne mora da znači i religioznost a onda kažeš da svet posmatraš kroz prizmu religijske vere.

мислим да би требало да ме схватиш:D о чему пишем кад са тобом причам о вери.

Veoma dobro shvatam o čemu ti pišeš pa baš zbog toga želim da malo iznijansiraš neke stvari koje se dotiču ali se ne mogu poistovetiti.

такође верујем да Ђура из Ђурђева прави најбољу ракију на свету.:) а такође верујем да си ти врсни познавалац процеса производње кокица.

U ovim primerima može da se kaže i ono...Mislim da...dok u slučaju religiuozne vere u smislu verovanja u boga...teško da može da se kaže ...Mislim da je bog stvorio zemlju...

нису сви верници исти, својатање Христоса и није грех у хришћанству. ја рецимо верујем да је Христос син божији, како онда могу рећи да је православац, верујем тј проучавам православље да ли иде Христовим путем, дакле сама наука, не неке појединачне изјаве православних светаца, достојника, свештенства итд.

неки нерелигиозни људи су бољи од религиозних, за то постоји апсолутни доказ.

Ono dobro samo po sebi u čoveku u smislu vrline nije uslovljeno niti verovanjem niti neverovanjem u boga.

па прихватиш ВРУЈУЋИ својој савести

Ćovek prihvata neke stvari što misli da je svrsishodno da ih prihvati. A čovekov racionalni zaključak da nešta treba da prihvati zasniva se na njegovom mišljenju da je to prihvatljivo a ne na verovanju da je to prihvatljivo. Ja recimo mogu verovati da mi ništa neće biti ako skočim sa desetog sprata ali tako nešta ne mogu da prihvatim kao ishodište racionalnog mišljenja. Mislim da me nečeš negde nešta pogrešno skapirati.

Prosto rečeno u shvatanju umjeća življenja u suštini i kao sporedno u sposobnosti oštroumnog zenovskog razmišljanja
.
Ne sumnjam u tvoju oštroumnost.
A da probaš prodavati balone ???
Nekako ti baloni dobro stoje..
Tko zna kako će ovo shvatiti???
Možda bude oštrouman??
To je za tebe malo komplikovano. Drži se ti biblijskih fikcija
Dozvoljavam mogučnost komplikacije.
Budem li se držao kao ti 10 ak godina ili više u proučavanju biblije i onda kažem kako ne vjerujem u te biblijske teme onda bi to bilo vrlo poučno.
Tek sam oko 1 godinu i par mjeseci oko toga..
Ima vremena.
Što kažeš???

~Jednog dana neki čovek šetaše diviljinom i naidje na tigra. Počeo je da beži i u tom bežanju dodje do ruba provalije. Primetivši neku puzavicu počeo je da se spušta niz nju. Ali dole na dnu čekao ga je drugi tigar. Dok je bio ni gore ni dole, pojaviše se dva glodara i počeše grickati baš puzavicu na kojoj je visio. U tom trenutku je primetio dozrelu jagodu. Bez razmišljanja je ubra, i stavi u usta kazavši...kako je dobra.~

A po meni ona ukazuje na ono zašta sam ugradio mnoge godine života. A to ima veze sa onim što piše iznad mog avatara.
E zaboli me u što ti utra svoje godine.
To sebi samom u ogledalu reci..

Prijatelju moj. Zapazi šta si napisao. Prvo kažeš da vera ne mora da znači i religioznost a onda kažeš da svet posmatraš kroz prizmu religijske vere.

Veoma dobro shvatam o čemu ti pišeš pa baš zbog toga želim da malo iznijansiraš neke stvari koje se dotiču ali se ne mogu poistovetiti.

добро знам шта сам написао, мој свет је религиозан (а то не искључује рационалност), а и даље тврдим да постоји вера без религиозности и такође тврдим да не постоји човек а да нема вере у себи у супротном није човек већ роботизована машина којој је творац убацио податке и као што процесор функционише те склапа делове података тамо где им је место.

U ovim primerima može da se kaže i ono...Mislim da...dok u slučaju religiuozne vere u smislu verovanja u boga...teško da može da se kaže ...Mislim da je bog stvorio zemlju...
може да се каже и знам, само је то ирелевантно као и "мислим" јер можеш да мислиш и да Пера из Шајкаша прави најбољу ракију и Ђорђе из Будисаве, али верујем да је Ђурина најбоља. а сазнаћеш чија је набоља ракија на свету тако што ћеш их све пробати, а пошто је то немогуће остаје ти само да верујеш:)

мислим да је моја вера најлепша или ја верујем да је моја вера најлепша:think:

дакле и мишљење може да се употреби у религиозне сврхе.
Ono dobro samo po sebi u čoveku u smislu vrline nije uslovljeno niti verovanjem niti neverovanjem u boga.
што се каже може бит, ал не мора да значи, људи се искваре или поправе у једном или другом случају, вероватно је то из добре намере, али добра намера ствара највеће невоље, па због таквих не разумевања овог другог долази до сукоба схватања чак и основних ствари у човековом животу.
сви смо ми у основи једнаки и они који сматрају да су им преци мајмуни и они који верују да су божијом вољом створени.
Ćovek prihvata neke stvari što misli da je svrsishodno da ih prihvati. A čovekov racionalni zaključak da nešta treba da prihvati zasniva se na njegovom mišljenju da je to prihvatljivo a ne na verovanju da je to prihvatljivo. Ja recimo mogu verovati da mi ništa neće biti ako skočim sa desetog sprata ali tako nešta ne mogu da prihvatim kao ishodište racionalnog mišljenja. Mislim da me nečeš negde nešta pogrešno skapirati.

пријатељу врло лепо размењујемо мишљења и тако треба да остане. за нормалне људе довољљно је поштовање туђег схватања било које теме.
"рационалан" - појам који је прецењен, рационално је оно индивидуално што човек како ти кажеш мисли, а ја кажем верује и остајем при томе да је рационално, све зависи од човека до човека шта је рационално, да ли су то неке наметнуте норме било верске, било секуларне или својевољне свеједно.
тај пример такође се може описати на начин вере да могу рационално веровати да је то за човека немогуће, међутим чуда се дешавају па људи преживљавају и такве падове без рационалног:)
рецимо свемир је толико велики да нико тачно не зна колико, па ти логика налаже да постоји евентуална вероватноћа других живих интелигентних бића, али то се не доводи уопште у питању јер се лакше свари, док када споменеш, да постоји евентуална вероватноћа постојања Творца, Креатора свемира то је већ ирационална појава:think:
а за то имам потврду када питам тзв атеисте о принципу вероватноће, што овде на форуму, што у стварном животу када се дотакнемо теме Бога.

добро знам шта сам написао, мој свет је религиозан (а то не искључује рационалност), а и даље тврдим да постоји вера без религиозности и такође тврдим да не постоји човек а да нема вере у себи у супротном није човек већ роботизована машина којој је творац убацио податке и као што процесор функционише те склапа делове података тамо где им је место.

може да се каже и знам, само је то ирелевантно као и "мислим" јер можеш да мислиш и да Пера из Шајкаша прави најбољу ракију и Ђорђе из Будисаве, али верујем да је Ђурина најбоља. а сазнаћеш чија је набоља ракија на свету тако што ћеш их све пробати, а пошто је то немогуће остаје ти само да верујеш:)

мислим да је моја вера најлепша или ја верујем да је моја вера најлепша:think:

дакле и мишљење може да се употреби у религиозне сврхе.

што се каже може бит, ал не мора да значи, људи се искваре или поправе у једном или другом случају, вероватно је то из добре намере, али добра намера ствара највеће невоље, па због таквих не разумевања овог другог долази до сукоба схватања чак и основних ствари у човековом животу.
сви смо ми у основи једнаки и они који сматрају да су им преци мајмуни и они који верују да су божијом вољом створени.

пријатељу врло лепо размењујемо мишљења и тако треба да остане. за нормалне људе довољљно је поштовање туђег схватања било које теме.
"рационалан" - појам који је прецењен, рационално је оно индивидуално што човек како ти кажеш мисли, а ја кажем верује и остајем при томе да је рационално, све зависи од човека до човека шта је рационално, да ли су то неке наметнуте норме било верске, било секуларне или својевољне свеједно.
тај пример такође се може описати на начин вере да могу рационално веровати да је то за човека немогуће, међутим чуда се дешавају па људи преживљавају и такве падове без рационалног:)
рецимо свемир је толико велики да нико тачно не зна колико, па ти логика налаже да постоји евентуална вероватноћа других живих интелигентних бића, али то се не доводи уопште у питању јер се лакше свари, док када споменеш, да постоји евентуална вероватноћа постојања Творца, Креатора свемира то је већ ирационална појава:think:
а за то имам потврду када питам тзв атеисте о принципу вероватноће, што овде на форуму, што у стварном животу када се дотакнемо теме Бога.

Opet ponavljaš majmunsku priču. Pa zašto, kada ti je već rečeno da je pogrešna?

Ne sumnjam u tvoju oštroumnost.

Da li si to malo kao ironičan...Ja sve ovako jednodimenzionalan, bukvalista i tako to pa da mogu biti oštrouman...:rotf:

Dozvoljavam mogučnost komplikacije.
Budem li se držao kao ti 10 ak godina ili više u proučavanju biblije i onda kažem kako ne vjerujem u te biblijske teme onda bi to bilo vrlo poučno.
Tek sam oko 1 godinu i par mjeseci oko toga..
Ima vremena.
Što kažeš???

Ja bibliju kao svetu knjigu nisam odbacio onako na brzinu. Želeo sam da budem siguran da neću pogrešiti u takvom odbacivanju. A za tebe ima vremena...kao biblijskog početnika mislim po stažu.

E zaboli me u što ti utra svoje godine.
To sebi samom u ogledalu reci..

Ne treba to ni da te zaboli. Nisi valjda mislio da sam očekivao da češ shvatiti suštinu one pričice koja u suštini ukazuje na suštinu da čovek ne treba da živi od onog što je bilo juče od onog što je samo prošlost kao da ne treba da živi ni nadajući se nečem sutra u nekoj budučnosti. To je filozofija života koja je tebi strana.

Prijatelju poželeću ti laku noć sa ovim...

Šri Činmoj​

Jeste da nije hriščansko ali istini za volju lepo zvuči .

Zvuči konfuzfuzno... ništa lakše nego odvaliti nebulozu, koju niko neće razumeti, ili nešto što može da se tumači na 101 način... i reći; jao, što je ovaj čika pametan, on je spoznao sve tajne umeća življenja... još ako ima zvučno ime, dileme nema da li je u pravu.
Meni to ne ulazi u glavu. Niti mi ova misao nešto govori. Suština je uvek u jednostavnim stvarima, pitaj dete, ono će ti reći najprostije i najtačnije moguće sve ono što dugogodišnje iskustvo ume da zakomplikuje.

Dečaci, budite dobri... da ne palim roštilj...
trepp-1.gif

Zvuči konfuzfuzno... ništa lakše nego odvaliti nebulozu, koju niko neće razumeti, ili nešto što može da se tumači na 101 način... i reći; jao, što je ovaj čika pametan, on je spoznao sve tajne umeća življenja... još ako ima zvučno ime, dileme nema da li je u pravu.
Meni to ne ulazi u glavu. Niti mi ova misao nešto govori. Suština je uvek u jednostavnim stvarima, pitaj dete, ono će ti reći najprostije i najtačnije moguće sve ono što dugogodišnje iskustvo ume da zakomplikuje.

Potpuno se slažem sa tobom. A taj čika kao i još neki slični njemu umeli su da formulišu tako milozvučeće rečenice da je to samo tako. :bye:

Toliko si oštrouman da jedini ti mislim na svekolikom netu na forumu ne znaš quote teksta napraviti..

Mislim da oštroumnost nema nikakve veze sa nekim da kažem tehničkim znanjem. Ja inače pojma nemam o mnogim stvarima u vezi sa kompom. Ne interesuje me. Sve u vezi ove kante od kompa što treba da se uradi urade oni koji to znaju. Ali ću se potruditi da naučim kako se to hebeno radi.

Prijatelju poželeću ti laku noć sa ovim...

''Ljudsko u meni voli da živi. Božansko u meni živi da voli.''

Šri Činmoj​

Jeste da nije hriščansko ali istini za volju lepo zvuči .

Pa nije komplikovano.
Čovek se bori za egzistenciju, Bog egzistira kroz ljubav.
Ako zanemarimo stilske figure:
čovek zaista živi tek ako ume da voli.
Ali posle dve čaše vina, sve izgleda lako.:malav:

Pa nije komplikovano.
Čovek se bori za egzistenciju, Bog egzistira kroz ljubav.
Ako zanemarimo stilske figure:
čovek zaista živi tek ako ume da voli.
Ali posle dve čaše vina, sve izgleda lako.:malav:

Umalo da se preturim sa stolice...Borče bre, šta ti bi pa malo navrati ovde...:rotf:

A sada malo ozbiljnosti. Da li bi mogla da mi objasniš odnos onog ...ljudsko u meni voli da živi ...u kontekstu sa...čovek se bori za egzistenciju...

Ako se čovek bori za egzistenciju znači li to da voli da živi...Možda samo nema hrabrosti da...prekine borbu za elementarnu egzistenciju...

A koji to bog egzistira kroz ljubav...:think:

Ja bih rekao da čovek zaista živi ako može da voli. Onako prosto rečeno, nešta umeti može da se nauči a nešta moći...nekako neće biti da može da se nauči.

A za tebe jedna zanimljiva...

''Samo ono što činimo iz ljubavi, činimo slobodno, pa ma koliko patnje iz toga proizašlo.''​
Tagore

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back