VERA...ŠTA JE TO...( drugi deo )

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ali mu mama i tata nisu pričali da ima bubrege i kako oni funkcionišu i nisu ga uveravali da postoji Deda mraz, već su mu kupili...klavir...

Pa mozda su i ovoj devojci kupili set "mali doktor" i ona uci da postane mozda najtalentovaniji i najbolji doktor ovih prostora... Kakva je to iskljucivost i omalovazavanje, jerohinac... Ne lici na tebe a i ne pristaje ti...

Pa zašto ti toliko vremena i truda posvećuješ nečem što ne postoji?

A šta to ne postoji...

Pa znao ja za njega ili ne...On postoji...

Neko ti to rekao ili si pročitao u bibliji...

Kao što je i Zemlja bila ravna..ali postojali su neki koji su znali da je okrugla...pa čak i obim njen izračunali..

Tačno tako. Ogromna većina je verovala da je zemlja ravna a malo veoma malo njih je znalo da je okrugla...

A šta to ne postoji...

Neko ti to rekao ili si pročitao u bibliji...

Tačno tako. Ogromna većina je verovala da je zemlja ravna a malo veoma malo njih je znalo da je okrugla...

Znali su? To je bila cinjenica? Ili ipak hipoteza? Nije da su bas imali spejs satl pa da pogledaju iz svemira ljupku, plavu, okruglastu Zemlju. :D

Upravo o tome pricamo celo vece. Vreme i nova saznanja cine da se neke cinjenice potvrde a neke opovrgnu, ili se svedu na hipoteze kako ti kazes. Ali tada, u tom vremenu i tom trenutku, to su bile cinjenice. Tada je cinjenica bila da je zemlja ravna ploca a hipoteza je bila da je okrugla. Vremenom je samo doslo do zamene teza, i od hipoteze je postala cinjenica, i obrnuto...

Poslednja izmena:
Pa mozda su i ovoj devojci kupili set "mali doktor" i ona uci da postane mozda najtalentovaniji i najbolji doktor ovih prostora... Kakva je to iskljucivost i omalovazavanje, jerohinac... Ne lici na tebe a i ne pristaje ti...

A možda je sa svoje tri godine znala i da čita i da piše a možda je govorila i nekoliko jezika....ma daj...

Ne ide ono da su je uveravali da postoji deda mraz i stručna predavanja o funkcijama unutrašnjih organa...

Baš si nešto čudan danas, dobro Dju kaže :D
Pa znam ja jedno malo dete kojeg baš interesuju dinosaurusi i svašta zna o njima, a nisu mu mama i tata kupili dinosaurusa...

Mocart je bio izraziti talenat za muziku. Kao dete je besprekorno vladao klavirom. To je jedno. A nešta je drugo ako neko dete zna nešta o dinosaurusima. Zna i moja unuka od tri godine o raznim životinjama. Imaju one slikovnice pa se dete edukuje.

Poslednja izmena:
Kada si bila sasvim mala sa neke dve tri godine ti si shvatila i funkciju bubrega...:hahaha1:

Ti si bila baš neko napredno dete kada si bila sasvim mala. Mislim da si jedina kojoj poklon deda mraza nije značio ništa a da je nešta značio sam deda mraz...

I baš je zanimljivo da su ti kao sasvim maloj govorili da postoji deda mraz i usput onako o bubrezima i njihovoj funkciji...
Kapiraš li ti koliko je to apsurdno samo po sebi...

Niko te niti primnorava niti primoravati može na bilo kakvu diskusiju. Malo mi nije jasno šta češ uopšte ovde ako nisi raspoložena za diskusiju i ako ima mnogo toga što još možeš naučiti.

Idi bre i uči, ne gubi vreme ovde.

Ko je spominjao dvije ili tri godine? Ko je spominjao detaljisanje o tome? Ko je rekao da mi uopšte nije bio važan paketić? A ti mi to govoriš da forum služi samo za diskusiju? Nećeš vjerovati, ali forum može da ima i korisnije svrhe. Istina to diskutovanje (čitaj prepucavanje) može nekima biti dobar izvor napajanja, ali to mu nije jedina svrha. Znaš, kada se pouzdaš u svoj intelekt, potrebno je da stojiš na čvrstim nogama. Ako te neko u intelektualiziranju može prozreti, dolaziš na tanak led.

A možda je sa svoje tri godine znala i da čita i da piše a možda je govorila i nekoliko jezika....ma daj...

Ne ide ono da su je uveravali da postoji deda mraz i stručna predavanja o funkcijama unutrašnjih organa...

Zasto ne ide? Mislis da dobar naucnik ne sme da ima mastu? Ja smatram da je naucnik bolji ukoliko je mastovitiji, a Deda Mraz sa svojim letecim sankama je odlican podstrekac maste :D

Znali su? To je bila cinjenica? Ili ipak hipoteza? Nije da su bas imali spejs satl pa da pogledaju iz svemira ljupku, plavu, okruglastu Zemlju. :D

Imali su neke teleskope znali su matematiku i došli su do saznanja da je zemlja okrugla. I to je bila hipoteza. I to ona koja je vremenom definitivno potvrdjena pa tako prerasla u naučnu teoriju.

Upravo o tome pricamo celo vece. Vreme i nova saznanja cine da se neke cinjenice potvrde a neke opovrgnu, ili se svedu na hipoteze kako ti kazes. Ali tada, u tom vremenu i tom trenutku, to su bile cinjenice. Tada je cinjenica bila da je zemlja ravna ploca a hipoteza je bila da je okrugla. Vremenom je samo doslo do zamene teza, i od hipoteze je postala cinjenica, i obrnuto...

Nije bila činjenica da je zemlja ravna ploča. Ako tvrdiš da je bila činjenica navedi mi barem nekoliko dokaza na kojima se je ta činjenica zasnivala. Da je zemlja bila ravna ploča bilo je samo u velikoj meri prihvaćeno....verovanje da tako jeste...A ono u šta se veruje ne mora da bude činjenica jer kada bi bilo tako onda bi verovanje bilo besmisleno jer bi se poistovetilo sa ...znanjem.

Ko je spominjao dvije ili tri godine? Ko je spominjao detaljisanje o tome? Ko je rekao da mi uopšte nije bio važan paketić? A ti mi to govoriš da forum služi samo za diskusiju? Nećeš vjerovati, ali forum može da ima i korisnije svrhe. Istina to diskutovanje (čitaj prepucavanje) može nekima biti dobar izvor napajanja, ali to mu nije jedina svrha. Znaš, kada se pouzdaš u svoj intelekt, potrebno je da stojiš na čvrstim nogama. Ako te neko u intelektualiziranju može prozreti, dolaziš na tanak led.

A da možda nisi bila devojčica od dvadesetak godina kada su ti pričali o funkcijama unutrašnjih organa i kada su te uveravali da postoji deda mraz...:hahaha1:

Zasto ne ide? Mislis da dobar naucnik ne sme da ima mastu? Ja smatram da je naucnik bolji ukoliko je mastovitiji, a Deda Mraz sa svojim letecim sankama je odlican podstrekac maste :D

Ja napisah i ovo...

a što nema veze sa ...maštom...

A da možda nisi bila devojčica od dvadesetak godina kada su ti pričali o funkcijama unutrašnjih organa i kada su te uveravali da postoji deda mraz...:hahaha1:

A u tvom svijetu djete napuni dvije, pa tri, pa dvadeset. Ima djece koja nauče da broje sa 5, a neko može imati i unuke pa ne zna ili...
Ko zna?
Kako god, vidim da si ti sa svojom djecom mnogo propustio.
Znaš sva djeca pitaju i izuzetno je bitno djeci davati odgovore na pitanja. Vjerovatno je suviše kasno da ti to sada objašnjavam, ali možda to možeš prenositi dalje. Svako pitanje može da se odgovori uz strpljenje i na način na koji će to dijete shvatiti.
Nisam ja nešto kao Mocart, nisam ni čudo od djeteta, kao što rekoh bila sam sasvim prosječno dijete. To što tebi nisu pričali, a nisi ni ti svojoj djeci, pa ni tvoja djeca svojoj djeci predstavlja propust.

Tašno, činjenica zasnovana na doslovno napisanom u Bibliji.
Kao što je nama činjenica nešto doslovno napisano u Wikipedia. :neutral:

Nije istina..to ne piše u Bibliji :)
A da je Zemlja centar svemira je preuzeto od Aristotela...tj. crkva je preuzela od njega ta "svemirska pitanja" :D A on nije bio u pravu..
A zbrka nastane i kad budala greši...a kad genije greši...tek onda nastaje :D

Imali su neke teleskope znali su matematiku i došli su do saznanja da je zemlja okrugla. I to je bila hipoteza. I to ona koja je vremenom definitivno potvrdjena pa tako prerasla u naučnu teoriju.

Nije bila činjenica da je zemlja ravna ploča. Ako tvrdiš da je bila činjenica navedi mi barem nekoliko dokaza na kojima se je ta činjenica zasnivala. Da je zemlja bila ravna ploča bilo je samo u velikoj meri prihvaćeno....verovanje da tako jeste...A ono u šta se veruje ne mora da bude činjenica jer kada bi bilo tako onda bi verovanje bilo besmisleno jer bi se poistovetilo sa ...znanjem.

Jerohinac, upravo je u tome poenta!!!! Ne postoji apsolutno znanje i samim tim ni apsolutne cinjenice, sve moze da se dovede u pitanje, kad prodje dovoljno vremena i kad nauka uznapreduje. Mi sad mozemo da kazemo: cinjenica je da covek ne moze da se teleportuje, a za 200godina to bas bude jedini nacin transporta :D A cinjenica je da sada, u ovom vremenu i sa ovim znanjem, covek ne moze da se teleportuje. Sto ne znaci da nece moci.
Kakve dokaze da ti navodim da je cinjenica bila da je zemlja ravna ploca, ne znam zaista koji su bili dokazi tadasnjim ljudima, ali su ocigledno bili dovoljno jaki i dovoljno imali korena u njihovoj nauci, kulturi i znanju, da su bili prihvaceni.
I ne znam zasto se stalno vrtimo oko istog, kao da me ne razumes sta pricam, a iskreno sumnjam da je tako. Vise mi deluje da je djavolkov sindrom leranja u krug nekako presao na tebe. :D

A i imam hipotezu da ti vrlo dobro razumes sta ja pricam, ali si se nesto zainatio iz ne znam kog razloga. Ili je to ipak cinjenica? :D

Kako god, vidim da si ti sa svojom djecom mnogo propustio.
Znaš sva djeca pitaju i izuzetno je bitno djeci davati odgovore na pitanja. Vjerovatno je suviše kasno da ti to sada objašnjavam, ali možda to možeš prenositi dalje. Svako pitanje može da se odgovori uz strpljenje i na način na koji će to dijete shvatiti.

Pričaj mi nešta o tome, svega ti...Šta misliš šta sam radio veliki deo dana sa svojim unukom od njegove 2 do šeste godine...dok su mu roditelji bili na poslu...da ne govorim nekada davno u vezi sa svojim sinom koji je već odavno zreo čovek. Šta misliš o čemu pričam sa malom unukom ...

Nisam ja nešto kao Mocart, nisam ni čudo od djeteta, kao što rekoh bila sam sasvim prosječno dijete. To što tebi nisu pričali, a nisi ni ti svojoj djeci, pa ni tvoja djeca svojoj djeci predstavlja propust.

Prosto ne mogu da verujem da si napisala šta si napisala. No tvoje je pravo da budeš u takvom uverenju koje sa stvarnim stanjem stvari nema nikakve veze.

Kako ono beše...
"Moramo biti veoma ozbiljni i trezveni kada govorimo o svojoj veri. Često kažemo da verujemo u ovo ili ono a u stvari smo od nekog drugog prihvatili da je to istina. Nije nas briga da to dublje istražimo.I sve dok ova istina ili iluzorna istina nije slomljena ili uništena, mi je uzimamo zdravo za gotovo. To je loša vera. Ono što treba da učinimo kad se susretnemo sa takvom vrstom vere je da se konfrontiramo sa njom putem iskustva. Treba da pitamo sebe da li imamo neko iskustvo u vezi sa tim i ako nemamo treba da to bude polje koje ćemo istražiti. Ne možemo reći Ja sam siguran, ja to razumem iskustveno."

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back