VERA...ŠTA JE TO...( drugi deo )

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kako ono beše...
"Moramo biti veoma ozbiljni i trezveni kada govorimo o svojoj veri. Često kažemo da verujemo u ovo ili ono a u stvari smo od nekog drugog prihvatili da je to istina. Nije nas briga da to dublje istražimo.I sve dok ova istina ili iluzorna istina nije slomljena ili uništena, mi je uzimamo zdravo za gotovo. To je loša vera. Ono što treba da učinimo kad se susretnemo sa takvom vrstom vere je da se konfrontiramo sa njom putem iskustva. Treba da pitamo sebe da li imamo neko iskustvo u vezi sa tim i ako nemamo treba da to bude polje koje ćemo istražiti. Ne možemo reći Ja sam siguran, ja to razumem iskustveno."

Pa ne mozes sve iskustveno da proveris, zar ne? Mislim, kada nekog udare kola i on mi kaze da je u velikim bolovima, ja mu verujem, ne idem da se bacim pod auto da bih iskustveno proverila...

I ne znam zasto se stalno vrtimo oko istog, kao da me ne razumes sta pricam, a iskreno sumnjam da je tako. Vise mi deluje da je djavolkov sindrom leranja u krug nekako presao na tebe. :D

Nije to sindrom leranja u krug, već sindrom iteracija, kada na osnovu novih spoznaja iznova ispituješ početno pitanje. :)

P.S. Jedno je biti zatucan i imati zatvoren um i vrteti se oko jednog istog, a sasvim drugo biti otvoren za nove spoznaje i imati volje za nadgradnju. Jer prvi misle da to što znaju je tako kako je, i zato i jesu zatvorenog uma, kada ne otvaraju vrata eventualno novim mogućnostima. Drugi pak ne beže od preispitivanja poznatih stvari, jer u tim iteracijama može se pronaći zrno nečeg novog, nepoznatog, koje kasnije može se razvijati u visinu i širinu.
Prvi će vređati i omalovažavati kada naiđu na mišljenje suprotno njihovom, jer tako zatvaraju svoju sujetu, drugi će pak bez osuda saslušati svako novo mišljenje, ostavljajući prostor za preispitivanje istog.

Poslednja izmena:
Pa ne mozes sve iskustveno da proveris, zar ne? Mislim, kada nekog udare kola i on mi kaze da je u velikim bolovima, ja mu verujem, ne idem da se bacim pod auto da bih iskustveno proverila...

E ali neke stvari možeš spoznati samo iskustveno...
Recimo tu beskonačno puta puta spominjanu ljubav...moraš je doživeti da bi znala. Da ne bude ono:
"Divna je ta ljubav, baš sam mnogo čitao o njoj" :D

A nije li čudno da to isto dete shvati to i pored toga shvati da postoji deda mraz...:think:

A dobro jeroh....evo pita dete mamu - zašto ja piškim? :D
I onda mama kaže da je to zbog vode koju pije.
Pa dete pita, a zašto je onda pijem,
Pa mama kaže zato što treba tvom telu, hrana i voda itd.
Pa onda opet dete pita, a zašto onda ako mi treba, ja nju ispiškim.
A onda mama lepo uzme pa joj slikovito objasni ..i gotova stvar ..

I eto...i vuk sit, i deda mraz na broju :D

Pričaj mi nešta o tome, svega ti...Šta misliš šta sam radio veliki deo dana sa svojim unukom od njegove 2 do šeste godine...dok su mu roditelji bili na poslu...da ne govorim nekada davno u vezi sa svojim sinom koji je već odavno zreo čovek. Šta misliš o čemu pričam sa malom unukom ...

Prosto ne mogu da verujem da si napisala šta si napisala. No tvoje je pravo da budeš u takvom uverenju koje sa stvarnim stanjem stvari nema nikakve veze.

Ako već pričaš sa unukom, a pričao si i sa sinom onda znaš koliko zapitkuju i znaš da uvijek postoje načini da se djeci teško razumljive teme objasne na način na koji ih mogu razumjeti. Pošto i ja imam dosta staža u odgoju djece, ne kao ti u fazu unučića vjerovatno neću ući još neko vrijeme, onda su tvoji prethodni postovi trebali da predstavljaju šta? Nisam ja htjela da ti kažem da si loš roditelj, ni loš deda. Ja sam te samo pratila.

Ako već pričaš sa unukom, a pričao si i sa sinom onda znaš koliko zapitkuju i znaš da uvijek postoje načini da se djeci teško razumljive teme objasne na način na koji ih mogu razumjeti. Pošto i ja imam dosta staža u odgoju djece, ne kao ti u fazu unučića vjerovatno neću ući još neko vrijeme, onda su tvoji prethodni postovi trebali da predstavljaju šta? Nisam ja htjela da ti kažem da si loš roditelj, ni loš deda. Ja sam te samo pratila.

Pogrešno si k ako kaza...pratila...ali ni ne pomišljam da ti to zamerim...

Zapravo taj pasus je nekako najinteresantniji nekom pravom verniku, nekom ako tako mogu reći, uobičajenom hrišćaninu verniku, možda zato što sam primetio da u našim krajevima vernici podrazumevaju da treba na slepo verovati bibliji ili popu ili knjizi oca Nikolaja ili čemu već.
A ovaj čovek čiji je pasus priča o Veri, "Faith" na engleskom. Srpski je nešto siromašniji po ovom pitanju pa se i "Faith" i "Belief" isto prevode. Ovo nije intelektualna vera nego vera kao predanost posvećenost i pobožnost, dakle vera u tom smislu, kao kad veruješ u boga. Dakle ti sad pričaš o nečemu sasvim drugom, o iskustvima materijalnog sveta.

A ako ćemo o iskustvima materijalnog sveta, bilo je duhovnih škola koje su smatrale upravo to što ti pričaš - da se istinska mudrost može steći samo tako što čovek zaista doživi život u svoj svojoj punoći i stekne iskustva, pa čak i neprijatnih stvari, naravno. Mogu reći da se ja trudim probati razne stvari, jer ako nisam probao lično, kako onda da pričam o tome, na osnovu toga što sam čitao u knjizi? Iskustvo zaista menja mnogo toga.

Inače mislim da je taj citat koji sam napisao gore sjajan, i svaki hrišćanin bi trebao to da ima na umu, možda zato što ih toliko malo tako razmišlja.

Poslednja izmena:
Vjeruj mi, nemaš šta da mi zamjeriš. Nisam pogrešno pratila. Čitala sam tvoje postove. Odgovarala sam upravo na ono što je napisano. Rekla sam ti u nekom od prethodnih postova, zna to da bude izuzetno klizav teren.

Na osnovu čega li si napisala ovako...

Kako god, vidim da si ti sa svojom djecom mnogo propustio.
Znaš sva djeca pitaju i izuzetno je bitno djeci davati odgovore na pitanja. Vjerovatno je suviše kasno da ti to sada objašnjavam, ali možda to možeš prenositi dalje. Svako pitanje može da se odgovori uz strpljenje i na način na koji će to dijete shvatiti.
Nisam ja nešto kao Mocart, nisam ni čudo od djeteta, kao što rekoh bila sam sasvim prosječno dijete. To što tebi nisu pričali, a nisi ni ti svojoj djeci, pa ni tvoja djeca svojoj djeci predstavlja propust.

ako nisi pogrešno pratila...

Ne vredi. Više ne vladam sobom i moram da se nosim prema krevetu uz jedno laku noć uvaženim sagovornicima uz ovo...

''Čovek uvek može navući masku na lice, a u sebi ostati onaj koji je bio. Ali šta ako maska sraste s licem? S vremenom ti postane sve teže igrati dvostruku igru, pa počneš sam sebe uveravati da doista i misliš to što govoriš, kako bi u vlastitim očima ostao čist. Ukratko, mozak ti se okameni.''​
Ivo Brešan​
felix_think.gif

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back