jerohinac
Legenda
- Poruka
- 50.074
Da, svako zna da ima unutrašnje organe zato što mu je neko rekao da ima unutrašnje organe, a on je povjerovao u to. I zaboravio si još dodati naravno da organi postoje jer rade; čuješ srce, krče crijeva, izmokravaš, sve su to dokazi. Naravno da to isključuje vjeru, jer tamo gdje ima dokaza vjera više nije potrebna.
A zaključak bi bio da ti primer u nekom prethodnom postu nije bio na mestu.
Ali u početku, kada si bio sasvim malo dijete neko ti je rekao da postoje bubrezi i da postoji Deda mraz. Deda mraz je prestao donositi poklone (baš je zločast) pa si spoznao laž, a bubrezi rade i dalje (hvala Bogu) i ostali su istina.
Kada sam bio sasvim malo dete niko mi nije govorio da da postoje bubrezi jer su svi veoma dobro znalo da sasvim malo dete tako nešta ne može shvatiti. A što se tiče Deda mraza niko mi nije govorio da on postoji već da će mi doneti poklon. Kao malog mene nije interesovalo da li on postoji jer je bilo kao važno da donese neki poklon.
Sada, vjera u Boga je kao vjera djeteta u bubrege. U startu je uzimaš zdravo za gotovo, neko je rekao i ti si povjerovao. Vremenom, vidiš, čuješ da radi i prosto znaš. I dalje ne vidiš svoje bubrege, kao što i dalje ne vidiš Boga. Ipak, radi. Pitanje je samo da li čovjek koji čuje Boga vjeruje ili tu više nema mjesta za vjeru?
Neće biti da je tako. Sasvim malo dete nema ni svest o samom sebi a kamoli neku veru u postojanje nekih bubrega u njemu. A kada dete odraste onda u fazi nekog učenja mnogo toga i nauči i dodje na nivo da izmedju ostalog zna da ima bubrege, pa i kako funkcionišu i tome slično. A bubrezi naravno uvek rade a ponekad čovek može i da oseti njihov rad kada recimo ima neki kamičak u nekom od njih pa ...zabole. A priča o bogu ne može da se stavi u kontekst sa bubrezima ama baš nikako. Znači, analogija ti je suvisla.
A veoma mi je zanimljivo ono šta biva ...ako čovek čuje boga...
Da li si ga ti čula...
Ili ti je neko rekao u poverenju da ga je on čuo...