VERA...ŠTA JE TO...( drugi deo )

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Činjenica je ono što se izvan svake razumne sumnje može veoma pouzdano i veoma konkretno utvrditi racionalnim pristupom i to tako da utvrdjena činjenica mora imati uporište u veoma jasnom dokazu. Činjenice se ne utvrdjuju pristrasno, verovanjem da nešta jeste činjenica. A kada kažeš da su činjenice promenljive to bi moglo da se kaže ali za...istinu. A kada kažeš da je bog iznad činjenice nekako proizilazi da je bog nešto kao aksiom...:think:

A reci mi jednu činjenicu?
I koja je tačno razlika izmedju činjenice i istine?

Naravno, ali na magarećem. :D

A otkud znaš da nije postojala jedna magarica koje je pola sata pričala na ljudskom? :D

Pa eto, pouzdano znam, jer bi to bilo u suprotnosti sa zakonima istine.

Kada bi pročitao bibliju pročitao bi i ono kada je jadna magarica sa svojim vlasnikom pričala na ...ljudskom jeziku...

Neću ti postaviti ''biblijski dokaz'' u smislu citata iz biblije...potrudi se malo sam oko toga...

Mada, moram reći, da sam pogrešno pročitao prvi put...jer rekao je Djavolko:

"Nije rečeno trenutna stanja su promenjiva u vremenu, već trenutna stanja su promenjive u vremenu "

A ja sam mislio da je ponovio dva puta PROMENJIV - A, ali drugi put je E....tako da je sve u redu.
Duboko se Izvinjavamo :)

Mada, moram reći, da sam pogrešno pročitao prvi put...jer rekao je Djavolko:

"Nije rečeno trenutna stanja su promenjiva u vremenu, već trenutna stanja su promenjive u vremenu "

A ja sam mislio da je ponovio dva puta PROMENJIV - A, ali drugi put je E....tako da je sve u redu.
Duboko se Izvinjavamo :)

Pa da, ko ne poznaje matematički formalizam, može lako da se izgubi.

Vjera je sve što nas okružuje i sve što poimamo. Svi vjeruju, samo što je nekima teško da to priznaju. Nevjera predstavlja samo neprihvatanje tuđih obrazaca vjere zato što se nekome oni čine besmisleni. Može se desiti da neko tvrdi da ne vjeruje u nešto što ne vidi, ali tu ulazi u konflikt sa vlastitim vjerovanjima jer ako malo dublje uroni u svoje rezone vidjeće da vjeruje u: elektrone, protone, neutrone, unutrašnje organe, kontinente koje nije posjetio...

Sada sam se prosvetlio. Ona sufi pričica ne može biti verodostojna jer...nije zapisana u bibliji...:hahaha1:

Не знам зашто сам имао утисак да си изнад оваквих приземних коментара??? Ето, превари се човек само тако...
Ако ниси схватио зашто сам повукао паралелу између односа према суфи причи и односа према другим причама па тако и онима из Библије, онда ништа. А није тешко...

Vjera je sve što nas okružuje i sve što poimamo. Svi vjeruju, samo što je nekima teško da to priznaju. Nevjera predstavlja samo neprihvatanje tuđih obrazaca vjere zato što se nekome oni čine besmisleni. Može se desiti da neko tvrdi da ne vjeruje u nešto što ne vidi, ali tu ulazi u konflikt sa vlastitim vjerovanjima jer ako malo dublje uroni u svoje rezone vidjeće da vjeruje u: elektrone, protone, neutrone, unutrašnje organe, kontinente koje nije posjetio...

Zanimljivo je da malo ko će reći veruje da postoje elektroni, već će reći zna da postoje elektroni, iako realno ikada elektron nije video i nema predstavu šta elektron u suštini predstavlja.

A reci mi jednu činjenicu?
I koja je tačno razlika izmedju činjenice i istine?

Prosta je činjenica da ja upravo sada kuckam po tastaturi odgvor na tvoje pitanje. Kada kliknem ono ...pošaljite odgovor...ovaj odgovor će se pojaviti ovde uredno registrovan u smislu vremena.

I to su te neke činjenice koje će determinisati neko činjenično stanje a iz kojeg će se utvrditi istina da sam u odredjeno vreme odgvorio na tvoje pitanje.

Inače istina se izvodi i utvrdjuje racionalnim i logičnim rasudjivanjem kroz vrednovanje upotrebne dokazne vrednosti odredjenih činjenica.

Ne della ne ide to tako. Teško da iko može verovati da ima neke unutrašnje organe jer svako zna da ima neko srce, bubrege, jetru, creva i tako redom. A kada se nešta sa sigurnošću zna onda tu nema mesta verovanju.

Не знам зашто сам имао утисак да си изнад оваквих приземних коментара??? Ето, превари се човек само тако...

Čitajući neke tvoje postove na nekim drugim temema zapazio sam da umeš da se našališ na razne načine. U tom smislu stvarno mi nije jasno zašto me doživljavaš kao nekog ko je uvek strogo ozbiljan. I zašto je predmetni komentar sa moje strane...prizeman...

Ако ниси схватио зашто сам повукао паралелу између односа према суфи причи и односа према другим причама па тако и онима из Библије, онда ништа. А није тешко...

Žis nisi povukao paralelu već si veoma konkretno pitao ovako...

Пошто смо дотакли појам сумње, које чињенице говоре у прилог томе да су Бог и ђаво шетали и водили овакав разговор?

Inače ovo ti je zanimljivo...onda ništa. A nije teško... :think:

Zanimljivo je da malo ko će reći veruje da postoje elektroni, već će reći zna da postoje elektroni, iako realno ikada elektron nije video i nema predstavu šta elektron u suštini predstavlja.

Isto tako je zanimljivo da niko neće kazati...verujem da imam dva bubrega, jetru slezinu i tome slino. Svako će reći da zna da ima te organe a pazi čuda...nikada ih u sebi nije video...

Evo nešto zanimljivo na temu vere, samo ću prebaciti iz druge teme deo posta, pa ako neko želi da diskutuje o rečenom. :ceka:

Da li znaš da se Bog nije pokazao drugim bićima u svemiru ili ne vidiš da jeste?
Ako ne vidiš da jeste, onda veruješ da nije, ali ne znaš.
A ako ne znaš da jeste, a želiš da znaš da li jeste, moraš prvo verovati da jeste.
Jer nećeš tražiti ono što ne postoji, osim ako budeš verovao da postoji.

Nauka nije u stanju da udahne duh života neživoj materiji, to je valjda jasno, jer u pitanju je duh, nematerijalno, a nauka se bavi materijalnim.
Nauka može da napravi robota, ali robot nema dušu, nema veru i zato ne može da spoznaje svet u kome jeste, tj. da spoznaje nove istine i laži, već može samo da razaznaje istine i laži na osnovu unapred definisanih šablona.
Robot ikada ne bi bio u stanju da spozna npr. zakonitost naizmenične struje, upravo iz razloga što robot ne ume da veruje.
Već se sva mudrost robota svodi samo na ono što zna i zato je robot ograničen samo onim što zna, tj. ograničen je poznatim.
U tome je razlika između živog čoveka sa dušom, i živog robota, koji nema dušu.

Ne della ne ide to tako. Teško da iko može verovati da ima neke unutrašnje organe jer svako zna da ima neko srce, bubrege, jetru, creva i tako redom. A kada se nešta sa sigurnošću zna onda tu nema mesta verovanju.

Da, svako zna da ima unutrašnje organe zato što mu je neko rekao da ima unutrašnje organe, a on je povjerovao u to. I zaboravio si još dodati naravno da organi postoje jer rade; čuješ srce, krče crijeva, izmokravaš, sve su to dokazi. Naravno da to isključuje vjeru, jer tamo gdje ima dokaza vjera više nije potrebna. Ali u početku, kada si bio sasvim malo dijete neko ti je rekao da postoje bubrezi i da postoji Deda mraz. Deda mraz je prestao donositi poklone (baš je zločast) pa si spoznao laž, a bubrezi rade i dalje (hvala Bogu) i ostali su istina.

Sada, vjera u Boga je kao vjera djeteta u bubrege. U startu je uzimaš zdravo za gotovo, neko je rekao i ti si povjerovao. Vremenom, vidiš, čuješ da radi i prosto znaš. I dalje ne vidiš svoje bubrege, kao što i dalje ne vidiš Boga. Ipak, radi. Pitanje je samo da li čovjek koji čuje Boga vjeruje ili tu više nema mjesta za vjeru?

Da, svako zna da ima unutrašnje organe zato što mu je neko rekao da ima unutrašnje organe, a on je povjerovao u to. I zaboravio si još dodati naravno da organi postoje jer rade; čuješ srce, krče crijeva, izmokravaš, sve su to dokazi. Naravno da to isključuje vjeru, jer tamo gdje ima dokaza vjera više nije potrebna. Ali u početku, kada si bio sasvim malo dijete neko ti je rekao da postoje bubrezi i da postoji Deda mraz. Deda mraz je prestao donositi poklone (baš je zločast) pa si spoznao laž, a bubrezi rade i dalje (hvala Bogu) i ostali su istina.

Sada, vjera u Boga je kao vjera djeteta u bubrege. U startu je uzimaš zdravo za gotovo, neko je rekao i ti si povjerovao. Vremenom, vidiš, čuješ da radi i prosto znaš. I dalje ne vidiš svoje bubrege, kao što i dalje ne vidiš Boga. Ipak, radi. Pitanje je samo da li čovjek koji čuje Boga vjeruje ili tu više nema mjesta za vjeru?

Kako zna čovek da ima bubrege, a da nema bubreg?
Ili veruje da ima bubrege?
A možda ima samo bubreg?

Slično kao što npr. čovek kaže da je zdrav, zna da je zdrav, ali kako zna da je zdrav, a da nije bolestan?
Ili veruje da je zdrav, a možda je bolestan?
Kao što neko veruje da je bolestan, a u stvari je zdrav, npr. hipohondar.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back