Velika Srbija

Од те нагодбе територија је била подељена на два дела, Аустријски и Мађарски, са углавном бановима странцима који будући постављени од Пеште морају да воде мађарску политику.Шта ти је ту добро по Хрвате не знам.
Не кажем да није, нарочито у време ратних похода, било је тога по целој Европи, али системски дефинисаног код Османлија није, то је мит.Уосталом прочитај неке канун-наме за рају па пробај да нађеш.
Ко је то пробао?Српски је штокавски, ови други нису, на том становишту је Вук био увек ако се о њему ради.
Како није назвао, па српски речник, српска граматика.....
Ovo tek sad vidin
Prican o beckon dogovoru bez imena jezika

Od 1867-1918

Sto mislis zasto je napravljen mit o divi grabovcevoj? Naravno da nije bilo tako mnogo silovanja ko sto neki hrvati i muslimani govore,ali bilo ih je

Vuk je više puta minjao svoje teorije
1)samo stokavci srbi
2) cakavci i stokavci isti narod s dva imena
3)kajkavski i torlacki polusrpski-polubugarski
Osim toga je bia prvi srbin s potpison na latinici katolicki zet i primac austrijske i ruske penzije
Malo nezgodan igrac,a?
Како да не.

Па сам си рекао мит, и то нема везе са неким правом прве брачне ноћи колико видим.
Није, увек је био становишта да су говорници српског језика Срби без обзира на веру, а српски језик је штокавски и зато није рачунао чакавце и кајкавце у Србе.
То да су Срби и Хрвати исти народ са два имена није његово већ илирско становиште.
Било је Срба католика који су писали латиницом и пре њега, у Дубровнику рецимо.
Примао је те пензије и шта сад, у Бечу је и живео, у Русију путовао, и кнез Милош му је давао неке паре, како кад.

Ovo tek sad vidin
Prican o beckon dogovoru bez imena jezika
Зато што су хрватски књижевници када су у Бечу прихватили српски језик за свој хтели да му дају и неко заједничко име, што ће тек много касније постати српско-хрватски, он није хтео и остало је тако.

Како да не.

Па сам си рекао мит, и то нема везе са неким правом прве брачне ноћи колико видим.
Није, увек је био становишта да су говорници српског језика Срби без обзира на веру, а српски језик је штокавски и зато није рачунао чакавце и кајкавце у Србе.
То да су Срби и Хрвати исти народ са два имена није његово већ илирско становиште.
Било је Срба католика који су писали латиницом и пре њега, у Дубровнику рецимо.
Примао је те пензије и шта сад, у Бечу је и живео, у Русију путовао, и кнез Милош му је давао неке паре, како кад.
Jesi li procitao srbi svi i svuda?
U dubrovniku nije bilo srba katolika osim jugoslavencina, znam masu dubrovcana
Pogledaj nikolu lalu, franu supila,vlahu bukovca,..sta su bili, srbi ili hrvati?
Je li jezik drzica bia slicniji cakavskon ili stokavskon? Procitaj pa javi
Ako primas dvi penzije znaci da si upitnih motiva

Зато што су хрватски књижевници када су у Бечу прихватили српски језик за свој хтели да му дају и неко заједничко име, што ће тек много касније постати српско-хрватски, он није хтео и остало је тако.
Nije ni on sam znao u sta viruje
Tvrdit da je cakavski zaseban jezik je kretenski
Pa lastovo je mnogo slicnije dubrovniku, nego istri di se isto prica cakavski a to je kao isto
I onda se cudite sto niko nije to prihvatia

Jesi li procitao srbi svi i svuda?
U dubrovniku nije bilo srba katolika osim jugoslavencina, znam masu dubrovcana
Pogledaj nikolu lalu, franu supila,vlahu bukovca,..sta su bili, srbi ili hrvati?
Je li jezik drzica bia slicniji cakavskon ili stokavskon? Procitaj pa javi
Ako primas dvi penzije znaci da si upitnih motiva
Ја јесам али ти ниси изгледа.Нисам знао да си толико матор.У Дубровнику је било Срба колико хоћеш, сви интелектуалци су били Срби, од Меда Пуцића па надаље.Буковац је Србин, Пуцић му је био чак нека врста ментора, Супило је Хрват.
Језик Марина Држића је српски дакле штокавски, што није ни чудо јер је живео у Дубровнику, док су његови дошли тамо из Котора.
А како то примање пензије утиче на мотиве писања?
Nije ni on sam znao u sta viruje
Tvrdit da je cakavski zaseban jezik je kretenski
Pa lastovo je mnogo slicnije dubrovniku, nego istri di se isto prica cakavski a to je kao isto
I onda se cudite sto niko nije to prihvatia
Није посао по основу веровања већ науке којом се бавио.
Не да је посебан језик него су га сами Хрвати данас завели као такав.
На Ластову се прича штокавски данас.

Od 1867-1918

Sto mislis zasto je napravljen mit o divi grabovcevoj? Naravno da nije bilo tako mnogo silovanja ko sto neki hrvati i muslimani govore,ali bilo ih je

Vuk je više puta minjao svoje teorije
1)samo stokavci srbi
2) cakavci i stokavci isti narod s dva imena
3)kajkavski i torlacki polusrpski-polubugarski
Osim toga je bia prvi srbin s potpison na latinici katolicki zet i primac austrijske i ruske penzije
Malo nezgodan igrac,a?
Kako ti DNK analize gadno podhebavaju teoriju. Tužno.

Ја јесам али ти ниси изгледа.Нисам знао да си толико матор.У Дубровнику је било Срба колико хоћеш, сви интелектуалци су били Срби, од Меда Пуцића па надаље.Буковац је Србин, Пуцић му је био чак нека врста ментора, Супило је Хрват.
Језик Марина Држића је српски дакле штокавски, што није ни чудо јер је живео у Дубровнику, док су његови дошли тамо из Котора.

Ne, prica se cakavska ijekavica
U istri cakavska ekavica
Ovi prvi ko dubrovcan
Drugi ko slovenci

vidin da niste imali drzica za lektiru
Kakav crni stokavski pa za ono ti triba prijevod
Vise slici na splitski nego na istocnohercegovacki.
Pogledaj izbore u duborvniku ko je glavni
Ako se vec vodimo vecinom...

Kojim se to znanstvenim metodama Vuk koristia prilikom donošenja svojih zaključaka kojem narodu pripada neka skupina ljudi ili kojim jezikom oni pričaju?

map_austria_text.gif

Doslovno u tejstu govori da misli, a ne da zna

"Ovako ja, otprilike, mislim da su rimski i turski Srbi izgubili svoje narodno ime."
Znam zato ga i pitam :)

A još mi draža ona metoda kad su mu dva seljana koja je negdi putem upozna rekli kako u "tim krajevima"(Makedonija/Bugarska) mnoga sela pričaju srpski. I onda se neki uvride kad ismijavaš takvu znanost ili takav pristup znanosti i to sredinom 19.st.

". Ja sam se na Cetinju (u Crnoj Gori) razgovarao s dvojicom ljudi iz Dibre, koji su mi kazivali da onamo ima mnogo "srpskijeh" sela, po kojima se govori srpski onako kao i oni što su govorili, tj. između srpskoga i bugarskoga, ali opet bliže k srpskome nego k pravome bugarskome[1])."

Ne, prica se cakavska ijekavica
U istri cakavska ekavica
Ovi prvi ko dubrovcan
Drugi ko slovenci
Чакавица није имала ијекавицу.Чакавица је данас скоро потпуно нестала.
vidin da niste imali drzica za lektiru
Kakav crni stokavski pa za ono ti triba prijevod
Vise slici na splitski nego na istocnohercegovacki.
Pogledaj izbore u duborvniku ko je glavni
Ako se vec vodimo vecinom...
Штокавски језик онога доба, не данашњи наравно.Какав ти је то сплитски језик?
Политички у Дубровнику се води борба између народне и аутономашке странке, ове прве чинили су Срби и Хрвати, ове друге Италијани, после се то даље делило.Опет кажем Аустрија је полуфеудална држава а број оних који су имали право гласа није прелазио 7%.
"Ovako ja, otprilike, mislim da su rimski i turski Srbi izgubili svoje narodno ime."
Стави извор.
Kojim se to znanstvenim metodama Vuk koristia prilikom donošenja svojih zaključaka kojem narodu pripada neka skupina ljudi ili kojim jezikom oni pričaju?
Основном лингвистичким методом која се користила свуда, а то је разумљивост језика.Уколико се двоје људи разуме говоре истим језиком.

Istra,kvarner,otoci, dio primorja
Да, тамо је мало нешто остало, и питање је колико је мутирало у односу на чакавицу из средњег века.
Razumimo cakavce ako nemaju talijanizme
Пре ће бити да ако избациш штокавицу из тог чакавског од њега ништа остати неће, деценије штокавизације су урадиле своје.
Srbi svi i svuda-kazes da si procitao
Јесам али стави извор да људи знају.И шта ти оно говори?
SLicniji je cakavskom
Наравно да није.

Да, тамо је мало нешто остало, и питање је колико је мутирало у односу на чакавицу из средњег века.

Пре ће бити да ако избациш штокавицу из тог чакавског од њега ништа остати неће, деценије штокавизације су урадиле своје.

Јесам али стави извор да људи знају.И шта ти оно говори?

Наравно да није.
Cakavski i stokavski su isti jezik
Karadzic nabraja razlike izmedu njih, a sad mi reci koja je od njih tako krucijalna
I ako pogledas ikavicu,talijanizme, vokabular specifican za dalmaciju...vidices da su dubrivcani pricali slicnije dalmatincima, nego hercegovcima i crnogorcima. Di mores nac izraz dundo osim na cakavskin otocima i u dubrovniku? Di mores naci meko l osim u cakavaca i dubrovcana?

Основном лингвистичким методом која се користила свуда, а то је разумљивост језика.Уколико се двоје људи разуме говоре истим језиком.
Zaista se zna da Srbi sad žive u današnjoj Srbiji (između Drine i Timoka, i između Dunava i Stare planine), u Metohiji (od Kosova preko Stare planine, gdje je Dušanova stolica Prizren, srpska patrijaršija Peć, i manastir Dečani), u Bosni, u Hercegovini, u Zeti, u Crnoj Gori, u Banatu, u Bačkoj, u Srijemu, u desnom Podunavlju od više Osijeka do Sentandrije, u Slavoniji, u Hrvatskoj (i Turskoj i Austrijskoj krajini), u Dalmaciji, i u svemu Adrijatičkom primorju gotovo od Trsta do Bojane. Zato u početku rekoh zaista se zna, jer se upravo još ne zna dokle Srba ima u Arnautskoj i u Maćedoniji. Ja sam se na Cetinju (u Crnoj Gori) razgovarao s dvojicom ljudi iz Dibre, koji su mi kazivali da onamo ima mnogo "srpskijeh" sela, po kojima se govori srpski onako kao i oni što su govorili, tj. između srpskoga i bugarskoga, ali opet bliže k srpskome nego k pravome bugarskome[1]).

U pomenutijem ovdje mjestima biće najmanje oko pet miliona duša naroda koji govori jednijem jezikom, ali se po zakonu (religiji) dijeli natroje: može se otprilike uzeti da ih oko tri miliona ima zakona grčkoga, i to: jedan milion u cijeloj Srbiji (s Metohijom), jedan milion u austrijskijem državama (u Banatu, u Bačkoj, u Srijemu, u desnom Podunavlju, u Slavoniji, Hrvatskoj, Dalmaciji i Boci), a jedan milion u Bosni, Hercegovini, Zeti i Crnoj Gori; od ostala dva miliona može biti da bi se moglo uzeti da su dvije trećine zakona turskoga (u Bosni, Hercegovini, Zeti itd.), a jedna trećina rimskoga (u austrijskim državama i u Bosni, Hercegovini i nahiji barskoj). Samo prva tri miliona zovu se Srbi ili Srblji, a ostali ovoga imena neće da prime, nego oni zakona turskoga misle da su pravi Turci, i tako se zovu, premda ni od stotine jedan ne zna turski; a oni zakona rimskoga sami sebe ili zovu po mjestima u kojima žive npr. Slavonci, Bosanci (ili Bošnjaci), Dalmatinci, Dubrovčani itd., ili, kao što osobito čine književnici, starinskijem ali bog zna čijim imenom. Iliri ili Ilirci; oni pak prvi zovu ih u Bačkoj Bunjevcima, u Srijemu, u Slavoniji i u Hrvatskoj Šokcima, a oko Dubrovnika i po Boci Latinima. Bunjevci može biti da se zovu od Hercegovačke rijeke Bune, od koje su se, kao što se pripovijeda, negda amo doselili; a Šokci može biti da su prozvani podsmijeha radi (od talijanske riječi sciocco), ali danas i oni sami reku npr.: "ja sam Šokac," "ja sam Šokica," kao i Bunjevac, Bunjevka. Kako god što oni zakona grčkoga ove zakona rimskoga zovu Bunjevcima i Šokcima, tako isto i ovi zakona rimskoga i oni zakona turskoga njih zovu vlasima, a osim toga još oni zakona rimskoga u Dalmaciji oko Spljeta i Sinja i rkaćima (ili hrkaćima). A u prijateljskome razgovoru oni zakona grčkoga zovu ove zakona rimskoga kršćanima, a oni njih hrišćanima.

-Kojim se znanstvenim metodama koristia da bi dobia odgovore na svoju tvrdnju kako Srbi žive na svim gore navdenim područjima?

-Kojim se znanstvenim metodama koristia da utvrdi postotak Srba u odnosu na ostale narode koji žive na ti navedenim područjima?

-Kojim se znanstvenim metodama koristia da bi doša do podataka kako se svi Dalmatinci, Slavonci ili Dubrovčani nazivaju tim imenom, a ne drugačije?

-Zašto u svom spisu nije predočia nikave podatke na svoja istraživanja kako znanstvenici rade ili bar stavia neke reference i pozva se na nekog drugog obzirom da je kako vidimo koristia reference u ovom svom "znanstvenom" radu?

PS boldano nek te buni jer to sam samo naglasia neke znanstvene metode koje je Vuk koristia u svom radu pošto su mi simpatične.

Back