Velika Srbija

Imali smo svoj sabor, bana,zastavu, vojne jedinice,jezik u skoli...puno bolje od osmanlija
Zasto su krajisnici presli na stranu austrije ako je bilo isto biti pod turcima ili austrijancima?
I neki poput garasanina su tili lomiti bugare a drugi kao karadzic austrijance. Jedino ih veže mrznja prems turcima
Па нисте имали, ако мислиш на Хрвате!

1867 hrvatsko-ugarska nagodba
Domobranstvo
Zastava
1848
Ban
1526
Sabor
Jezik je najkasnije uveden 1912 u dalmaciji, a prvi govor na njemu 80 g prije u saboru
Uz sve to u 19.st. mi smo živili u jednom uređenom društvu koje je donekle bilo posloženo i večina toga je već onda uredno funkcionirala(sud, birokracija, školstvo, infastruktura, industrijalizacija, manufaktura..) dok je kod njih to sve bilo u povojima i debelom u zaostatku u odnosu na nas. I mi smo bili provincija(pogotovo Dalmacija) i teška sirotinja, al i takvi smo bili par kopalja iznad tadašnje Srbije i njenog društva. Tako da su nam pozicije bile potpuno drugačije u tom trenutku pa u konačnici i same želje planovi.

Uz sve to u 19.st. mi smo živili u jednom uređenom društvu koje je donekle bilo posloženo i večina toga je već onda uredno funkcionirala(sud, birokracija, školstvo, infastruktura, industrijalizacija, manufaktura..) dok je kod njih to sve bilo u povojima i debelom u zaostatku u odnosu na nas. I mi smo bili provincija(pogotovo Dalmacija) i teška sirotinja, al i takvi smo bili par kopalja iznad tadašnje Srbije i njenog društva. Tako da su nam pozicije bile potpuno drugačije u tom trenutku pa u konačnici i same želje planovi
Bliski istok vs srednja europa
Da je ovo prvo valjalo, ne bi mustafa kemal napravia reformu. Pa oni nisu imali prezimena do prije 100 g.

1867 hrvatsko-ugarska nagodba
Domobranstvo
Zastava
1848
Ban
1526
Sabor
Jezik je najkasnije uveden 1912 u dalmaciji, a prvi govor na njemu 80 g prije u saboru
Јесте био сабор у Загребу, само није био сабор Хрвата како ти то замишљаш, а који је имао извршну функцију, где се бирало племство разних народности, постојао је и бан, који углавном никад и није био Хрват а кога је постављао прво цар у Бечу а после нагодбе мађарски парламент.
1526 Хабзбурговци долазе на власт у Угарској, оно што није било под Турском, самим тим владају и Хрватском, крунишу се од тада за угарске краљеве.1848 сте се баш прославили, Срби бар добили неку аутономију у Војводини Хрвати ни то.Заставу су вам такође креирали Аустријанци, тако су доделили грбове Славонији, Хрватској, Далмацији, као што су заставе и грбове имале и остале њихове провинције, шаховница је из Беча стигла раније од истих.Домобранство је део војске Аустостроугарске и то њеног мађарског дела, јер су том нагодбом Хрватска и Славонија припали Мађарима, а Далмација Аустријанцима, па сте поред немачком морали да учите и мађарски, а онда су хрватски књижевници, како нам сам Гај каже, прешли на Вуков српски језик, и то су и увели у школе.
Замисли да су Хабзбурговци за ту територију у Славонији уместо назива Хрватска дали јој назив Панонија, е колико би ти Панонци имали права у њој толико су имали Хрвати, да ти пластично објасним.
Uz sve to u 19.st. mi smo živili u jednom uređenom društvu koje je donekle bilo posloženo i večina toga je već onda uredno funkcionirala(sud, birokracija, školstvo, infastruktura, industrijalizacija, manufaktura..) dok je kod njih to sve bilo u povojima i debelom u zaostatku u odnosu na nas. I mi smo bili provincija(pogotovo Dalmacija) i teška sirotinja, al i takvi smo bili par kopalja iznad tadašnje Srbije i njenog društva. Tako da su nam pozicije bile potpuno drugačije u tom trenutku pa u konačnici i same želje planovi.
Тачније живели сте као кметови у једној полуфеудалној држави која је то била до самог њеног краја.

Тачније живели сте као кметови у једној полуфеудалној држави која је то била до самог њеног краја.
Kakva god da je bila u tom je trenutku bila drugi svemir za vas(pri tom ne računam Vojvodinu ili BG). Nije mi namjera podhebavat, al to su činjenice i kolika god mi bili provincija vi ste bili deset puta veća.

Nama je A-U u 50 god iza sebe ostavila pustu infrastrukturu(ceste, željeznice, luke), upravu. sudove, škole, industrijska postrojenjai tvornice(prehrambena, drvna, metalna, strojarska, tekstilna, kemijska, brodograđevna...), uvela elektrifikaciju, katastarsku podjelu, adminstraciju i u konačnici jedno moderno uređeno društvo u tom trenutku(i koliko je ono moglo bit obzirom na sve okolnosti).

Sve šta su vam Osmalije ostavile nakon 400god su baklave, burek i dva mosta :roll:

Kakva god da je bila u tom je trenutku bila drugi svemir za vas(pri tom ne računam Vojvodinu ili BG). Nije mi namjera podhebavat, al to su činjenice i kolika god mi bili provincija vi ste bili deset puta veća.
Nama je A-U u 50 god iza sebe ostavila pustu infrastrukturu(ceste, željeznice, luke), upravu. sudove, škole, industrijska postrojenjai tvornice(prehrambena, drvna, metalna, strojarska, tekstilna, kemijska, brodograđevna...), uvela elektrifikaciju, katastarsku podjelu, adminstraciju i u konačnici jedno moderno uređeno društvo u tom trenutku(i koliko je ono moglo bit obzirom na sve okolnosti).
Sve šta su vam Osmalije ostavile nakon 400god su baklave, burek i dva mosta
Нису то они радили ради вас него ради њих, а ви би им и даље коње водили по Европи да се нису умешали Срби и тако стекосте државу.
Са друге стране Срби су све то створили сами, и то упоредо са борбом са Турцима.

Јесте био сабор у Загребу, само није био сабор Хрвата како ти то замишљаш, а који је имао извршну функцију, где се бирало племство разних народности, постојао је и бан, који углавном никад и није био Хрват а кога је постављао прво цар у Бечу а после нагодбе мађарски парламент.
1526 Хабзбурговци долазе на власт у Угарској, оно што није било под Турском, самим тим владају и Хрватском, крунишу се од тада за угарске краљеве.1848 сте се баш прославили, Срби бар добили неку аутономију у Војводини Хрвати ни то.Заставу су вам такође креирали Аустријанци, тако су доделили грбове Славонији, Хрватској, Далмацији, као што су заставе и грбове имале и остале њихове провинције, шаховница је из Беча стигла раније од истих.Домобранство је део војске Аустостроугарске и то њеног мађарског дела, јер су том нагодбом Хрватска и Славонија припали Мађарима, а Далмација Аустријанцима, па сте поред немачком морали да учите и мађарски, а онда су хрватски књижевници, како нам сам Гај каже, прешли на Вуков српски језик, и то су и увели у школе.
Замисли да су Хабзбурговци за ту територију у Славонији уместо назива Хрватска дали јој назив Панонија, е колико би ти Панонци имали права у њој толико су имали Хрвати, да ти пластично објасним.

Тачније живели сте као кметови у једној полуфеудалној држави која је то била до самог њеног kraja
Kad pogledas kartu vidis samo hrvatska-slavonija,nikakva srpska vojvodina
Kad pogledas ko upravlja time, vidis hrvata jelacica i njegovu vojsku na svon jeziku
Al dio sa zamisli da su dali ime panonija mi je najjači. Vec prilazis na alternativnu povijest

Нису то они радили ради вас него ради њих, а ви би им и даље коње водили по Европи да се нису умешали Срби и тако стекосте државу.
Са друге стране Срби су све то створили сами, и то упоредо са борбом са Турцима.
U turskon vaktu su na balkanu sikli prste na rukama, tetovirali se i skupljali na svadbama u stotinama da ne dode do silovanja.
A turci nissu imali prezimena nisu znali ni latinicu,paše su im se išle skolovst u njemacku
Sta ste nama krali latinicu ako se niste tili priblizit zapadu?

Nisam ni reka da su radili za nas(iako nešto od toga jesu) već da je to ostalo iza njih šta je bitna razlika. Zato i govorim da nismo imali ni blizu iste pozicije u tom momentu.

I zaboravih skoro na ono najbitnije, a to je da su zasadili borovu šumu duž cilog Jadrana čije plodove uživamo danas. Uz taj spoj zelenih borova i morskog plavetnila obala je dobila neku svoju osobnost i neku vrstu posebnosti/unikatnosti šta je itekako na cijeni vani(a i među nama domaćima bez obzira na sve nedaće sa smolom) :D

Kad pogledas kartu vidis samo hrvatska-slavonija,nikakva srpska vojvodina
Kad pogledas ko upravlja time, vidis hrvata jelacica i njegovu vojsku na svon jeziku
Al dio sa zamisli da su dali ime panonija mi je najjači. Vec prilazis na alternativnu povijest
Коју карту јел ову!
Ненасловљено.jpg

То је онај што су га Мађари растурили као свиња масан џак, па га послали у Беч да гуши устанке и масакрира становништво, после је ваљда полудео и умро, њега треба да видим!Ја само да ти што пластичније објасним на шта је тај сабор у Загребу личио, и шта су банови представљали, и како су владали, али видим да си ти изгледа оперисан од те спознаје.
U turskon vaktu su na balkanu sikli prste na rukama, tetovirali se i skupljali na svadbama u stotinama da ne dode do silovanja.
A turci nissu imali prezimena nisu znali ni latinicu,paše su im se išle skolovst u njemacku
Sta ste nama krali latinicu ako se niste tili priblizit zapadu?
Право прве брачне ноћи у Турској никада није постојало ако на то мислиш, видим да и у ту заблуду верујеш.Многи су знали српски језик од Турака, не мислим на домаће аге и бегове, који је био чак и дипломатски језик у царству.
Латиницу сте покупили заједно са српским језиком, Вук је и то реформисао само што је то предвидео за Србе католике а не за вас.
Nisam ni reka da su radili za nas(iako nešto od toga jesu) već da je to ostalo iza njih šta je bitna razlika. Zato i govorim da nismo imali ni blizu iste pozicije u tom momentu.
I zaboravih skoro na ono najbitnije, a to je da su zasadili borovu šumu duž cilog Jadrana čije plodove uživamo danas. Uz taj spoj zelenih borova i morskog plavetnila obala je dobila neku svoju osobnost i neku vrstu posebnosti/unikatnosti šta je itekako na cijeni vani(a i među nama domaćima bez obzira na sve nedaće sa smolom)
Е па сад окупатори се не могу бирати.Не знам шта су садили, али знам да су још Млечани посекли по Далмацији шта је имало, тако да је и сада више камењар тамо него шума, ако изузмемо Далматинску Загору и Динару.

Poslednja izmena:
Коју карту јел ову!
Pogledajte prilog 1785994
То је онај што су га Мађари растурили као свиња масан џак, па га послали у Бећ да гуши устанке и масакрира становништво, после је ваљда полудео и умро, њега треба да видим!Ја само да ти што пластичније објасним на шта је тај сабор у Загребу личио, и шта су банови представљали, и како су владали, али видим да си ти изгледа оперисан од те спознаје.

Право прве брачне ноћи у Турској никада није постојало ако на то мислиш, видим да и у ту заблуду верујеш.Многи су знали српски језик од Турака, не мислим на домаће аге и бегове, који је био чак и дипломатски језик у царству.
Латиницу сте покупили заједно са српским језиком, Вук је и то реформисао само што је то предвидео за Србе католике а не за вас.

Е па сад окупатори се не могу бирати.Не знам шта су садили, али знам да су још Млечани посекли по Далмацији шта је имало, тако да је и сада више камењар тамо него шума, ако изузмемо Далматинску Загору и Динару.
Vi ste imali 13 g autonomiju, a mi 51.

U Oc mi je zivila vecina predaka pa valjda znan da su se take stvati radile za zastitu, nemoj izmisljat. Nikad nisi cuo za price o sječi prstiju na panju da te turci ne odvedu?

I da, latinica i hrvatski su naši, zato i vuk ne navodi ime narodi ciji je to jezik kako bi nas privukao na svoju stranu i prisvojia dubrovcane

Sve šta su vam Osmalije ostavile nakon 400god su baklave, burek i dva mosta :roll:
Srbi protiv Turaka:

http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Breadfield

http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Dubravnica

http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Kosovo

Hrvati protiv Turaka:

http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Djakovo

http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Gorjani

http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Krbava_Field

http://en.wikipedia.org/wiki/Siege_of_Klis

:-)))))))))

U Oc mi je zivila vecina predaka pa valjda znan da su se take stvati radile za zastitu, nemoj izmisljat. Nikad nisi cuo za price o sječi prstiju na panju da te turci ne odvedu?

I da, latinica i hrvatski su naši, zato i vuk ne navodi ime narodi ciji je to jezik kako bi nas privukao na svoju stranu i prisvojia dubrovcane
Ma stvarno? Ajde leči komplekse negde drugde.

Јел и у време бана Хедерварија.

Можда ти јесте живела родбина тамо али тога код Османлија нема а ти веруј у шта хоћеш.То јесам чуо али то није везано за право прве брачне ноћи него данак у крви, а то јесте постојало.

Вук не наводи уопште име језика али се зна за који језик је писао речнике и граматику, то су хрватски књижевници и прихватили, и то Људевит Гај и каже.Отуда је Вук почасни грађанин Загреба.

Od hrvatsko-ugarske nagodbe-dakle 51 g

bilo je silovanja od turaka npr diva grabovceva
Ko zna koliko je toga bilo kroz 400 g samo nije dokumentirano

Prvo je probao s idejom da su svi stokavci srbi
Zatim da su torlacki i kajkavski malo vise srpski nego bugarski i slovenski
Pa onda i da je cakavski isti jezik
Toga je dovelo do jugoslavenstva di nije skupia muda da nazove taj jezik srpski jer ne bi imao podrsku. A virovat liku koji je tia kupit onolike posjede u trsicu, zenia se za strankinju i prodavao knhige svog naroda, minjao teorije nekoliko puta...
Од те нагодбе територија је била подељена на два дела, Аустријски и Мађарски, са углавном бановима странцима који будући постављени од Пеште морају да воде мађарску политику.Шта ти је ту добро по Хрвате не знам.
Не кажем да није, нарочито у време ратних похода, било је тога по целој Европи, али системски дефинисаног код Османлија није, то је мит.Уосталом прочитај неке канун-наме за рају па пробај да нађеш.
Ко је то пробао?Српски је штокавски, ови други нису, на том становишту је Вук био увек ако се о њему ради.
Како није назвао, па српски речник, српска граматика.....

Јел и у време бана Хедерварија.

Можда ти јесте живела родбина тамо али тога код Османлија нема а ти веруј у шта хоћеш.То јесам чуо али то није везано за право прве брачне ноћи него данак у крви, а то јесте постојало.

Вук не наводи уопште име језика али се зна за који језик је писао речнике и граматику, то су хрватски књижевници и прихватили, и то Људевит Гај и каже.Отуда је Вук почасни грађанин Загреба.
Od 1867-1918

Sto mislis zasto je napravljen mit o divi grabovcevoj? Naravno da nije bilo tako mnogo silovanja ko sto neki hrvati i muslimani govore,ali bilo ih je

Vuk je više puta minjao svoje teorije
1)samo stokavci srbi
2) cakavci i stokavci isti narod s dva imena
3)kajkavski i torlacki polusrpski-polubugarski
Osim toga je bia prvi srbin s potpison na latinici katolicki zet i primac austrijske i ruske penzije
Malo nezgodan igrac,a?

Back