Велика Србија данас

Да ли се залажете за Велику Србију ?

• ДА

• НЕ

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Kako nitko nije napravio novu uniju? Pa Slovenija je u Europskoj uniji.
A za pola godine i Hrvatska, u istoj toj uniji, a stižu i ostali.

A to što se netko ne podnosi...takvi termini ne postoje u politici.
I Talijani su zayebavali Hrvate (oko ZERP-a).
Slovenci iz svojih interesa zayebavaju Hrvate (nekad je to bila granica, danas Ljubljanska banka),
zašto bi im to zamjerio? Brane svoje interese, kao što bi trebala činiti svaka država.
Ali pravih problema sa Slovenijom nemamo, a niti sa Bošnjacima.
Ovo su sitnice koje se rješavaju u hodu.

I Hrvatska će jednog dana zajebavati Srbiju kad će Srbija pristupati u EU, pretpostavljam oko nedefinirane granice na Dunavu.
To će biti manje više zbog unutarnjo-političkih razloga, a ne zato što je nekoga briga za par otočića na Dunavu.

Točno i točka.
Rečeno kratko, politički precizno.

ni dubrovnik nije bio vas do 1939, mnogo ste toga pokrali, i od italijana, i od Srba

Ne lupetaj.
Ako želiš ozbiljno razgovarati.
Serenissima nije Italija.
A ona je vladala istoćnom obalom Jadrana.
Propala je kao i mnoge druge zemlje i Kraljestva.
Srbija pak nikad nije vladala ni djelićem današnje RH.
Uključujući i Pelješac koji je prodan Dubrovačkoj republici.
Ali ako misliš da je Dušanovo carstvo bilo srbija onda nemaš blage veze s vezom i nepsmen si sugovornik.
Za dijelovima Hrvatske bi opravdanu težnju i zahtijeve mogla imati jedino Serenissima a ona više ne postoji.
Ni Mađarska ni Austrija a pogotovo ne Srbija.

Kao kod Petrinje mislis, kad je hrvatska vojska izgubila par tenkova imala desetke gubitaka u ljudstvu? Pa je kasnije to kod vas bio kontraverzan slucaj godinama, neki su razalovani komande .. a mislim da je nekima i sudjeno - "sto nijesu cekali da se Srbi povuku (po dogovoru)"... 21. kordunaski korpus je parirao, pa su dosli u situaciju da budu odsjeceni i da poloze oruzje...

S tobom Lički ću diskutirati o tome bez obzira kaj se ne slažemo o tim događajima ali čitajuči te vidim da si razuman i pametan sugovornik.
Naime kod Petrinje u zoni odgovornosti 2 GB se našao euforični zapovjednik koji je natječući se s ostalim dijelovima bojišta gdje su probijane crte obrane ušao vojnički rečeno u tvrdo ne pridržavajuči se osnovnih načela ratovanja ( čekati zagrebačke MI24 ).
On je uletio u tvrdo jer u svibnju kad je napokon školovan i dobar oficir preuzeo vojsku tzv krajine gen. Mile Mrkšić, bio na dijelu bojišta gdje je Mrkšić uspio u 3 mjeseca pripremiti obranu i fortifikaciju te je dobro procijenjući linije eventualnog prodora uspio konsolidirati RSK te je imao i ukopana 4 M 84 koja su odbili prvi napad te čak dovela u pitanje čitavu operaciju na tom dijelu fronta.
Na sreću po nas Mrkšić nije imao dovoljno snage da pokrene nakon odbijenog napada kontraofenzivu u tom dijelu fronta jer bi probojem prema Sisku i dijelu Posavine na pravcu Glina-Lasinje -Pisarovina napravio štetu koja bi bila ozbiljna do te mjere da bi usporio i doveo u pitanje kompletnu akciju u zoni Sjever.
A sve zbog sujetnog časnika s naše strane koji je naravno odmah uslijed operacije smijenjen.
Nakon što su Mi 24 razbili ukopane M84 linija obrane se raspala jer Mrkšić jednostavno nije imao dovoljno vremena od maja do kolovoza da poveže linije obrane do Karlovca a zatim i u dubinu prostora.
Jedan od razloga odluke i što nam se žurilo je i taj jer smo naravno dobro znali za Mrkšićevo imenovanje i zadatke koje je radio.
Nažalost rat nije samo oružje i vojska već i puno drugih elemenata među kojima je najvažnije procijena vremena.

Gubitak par tenkova HV-a nije nikakvi otpor..

Poštenog otpora niste nigdje pružili.

Ovo nije sasvim točno opisao sam u postu iznad.
Kod Petrinje u zoni odgovornosti 2 GBR su pružili pravi vojnički organiziran otpor i koordiniranu aktivnu obranu do mjere da su nas mogli odbaciti debelo natrag s šansom da dovedu u pitanje cijeli sektor Sjever.
Na sreću nisu imali samo jedno - dovoljno vremena da spoje linije obrane do i preko Karlovca i u dubinu a što su počeli raditi od maja 1995 računajući da se napad nakon Zapadne Slavonije i svjetskih reakcija neće dogoditi u 1995.
S tim računajući i pripremajući fortifikacije od betona odlučili su i riješiti najproblematičniji đep - Bihać.
Na sreću kakav god Tuđman je ipak bio general i prozreo je to mada je to bilo evidentno da se ne smije više čekati.
Da su osvojili Bihać i završili fortifikacije kao i dubinu prostora pisala bi se sasvim druga i krvavija priča po nas.

Ne lupetaj.
Ako želiš ozbiljno razgovarati.
Serenissima nije Italija.
A ona je vladala istoćnom obalom Jadrana.
Propala je kao i mnoge druge zemlje i Kraljestva.
Srbija pak nikad nije vladala ni djelićem današnje RH.
Uključujući i Pelješac koji je prodan Dubrovačkoj republici.
Ali ako misliš da je Dušanovo carstvo bilo srbija onda nemaš blage veze s vezom i nepsmen si sugovornik.
Za dijelovima Hrvatske bi opravdanu težnju i zahtijeve mogla imati jedino Serenissima a ona više ne postoji.
Ni Mađarska ni Austrija a pogotovo ne Srbija.

srbija je vladala dubrovnikom od 1918, tek 1939 on ulazi u banovinu hrvatsku, koliko pravo hrvati imaju na dubrovnik, nista manje imaju srbi

srbija je vladala dubrovnikom od 1918, tek 1939 on ulazi u banovinu hrvatsku, koliko pravo hrvati imaju na dubrovnik, nista manje imaju srbi

Daj budi ozbiljan.
Kakva Srbija je vladala Dubrovnikom od 1918 do sporazuma ??
Pa potpuno istom logikom čak štoviše Srbija je vladala i Zagrebom i Klanjcom, Varaždinom, Koprivnicom, Siskom......
Ti zbilja moraš ozbiljno proučiti dijelove vlastite historije da ne kažem povijesti.
Karađorđevići su bili suvereni na čitavom teritoriju Kraljevstva ništa više u Dubrovniku u odnosu na Zagreb ili na Brdo kod Kranja gdje su imali rezidenciju koja bi im se uzgred po pravu trebala i vratiti.
Ali kakve to veze ima sa Srbijom. Pa u konačnici oni su bili i naši Kraljevi.
Pa u njihovom kraljevskom grbu je jednako vijorila šahovnica kao i srpski dvoglavi orao.
Ni veća šahovnica ni veći orao.
Po čemu ti onda zaključuješ da je Dubrovnikom vladala Srbija ????
Pa ta zemlja se nikad nije zvala Kraljevina Srbija čak štoviše sama Srbija administrativno je u njoj bila jednaka ostalim dijelovima Kraljevstva.
A od 1939 da i ne pričamo.
Brkamo lončiće po željama.
Na žalost Karađođevići kakvi god da god su administrativno jednako gledali na čitavo Kraljevstvo.
A to kaj je dio srpske klike uz Dvor iskorištavao maksimalno previlegije i ostale povlastice to je uvijek tako od svijeta i vijeka.
Tko je bliži vatri bolje se ugrije.

S tobom Lički ću diskutirati o tome bez obzira kaj se ne slažemo o tim događajima ali čitajuči te vidim da si razuman i pametan sugovornik.
Naime kod Petrinje u zoni odgovornosti 2 GB se našao euforični zapovjednik koji je natječući se s ostalim dijelovima bojišta gdje su probijane crte obrane ušao vojnički rečeno u tvrdo ne pridržavajuči se osnovnih načela ratovanja ( čekati zagrebačke MI24 ).
On je uletio u tvrdo jer u svibnju kad je napokon školovan i dobar oficir preuzeo vojsku tzv krajine gen. Mile Mrkšić, bio na dijelu bojišta gdje je Mrkšić uspio u 3 mjeseca pripremiti obranu i fortifikaciju te je dobro procijenjući linije eventualnog prodora uspio konsolidirati RSK te je imao i ukopana 4 M 84 koja su odbili prvi napad te čak dovela u pitanje čitavu operaciju na tom dijelu fronta.
Na sreću po nas Mrkšić nije imao dovoljno snage da pokrene nakon odbijenog napada kontraofenzivu u tom dijelu fronta jer bi probojem prema Sisku i dijelu Posavine na pravcu Glina-Lasinje -Pisarovina napravio štetu koja bi bila ozbiljna do te mjere da bi usporio i doveo u pitanje kompletnu akciju u zoni Sjever.
A sve zbog sujetnog časnika s naše strane koji je naravno odmah uslijed operacije smijenjen.
Nakon što su Mi 24 razbili ukopane M84 linija obrane se raspala jer Mrkšić jednostavno nije imao dovoljno vremena od maja do kolovoza da poveže linije obrane do Karlovca a zatim i u dubinu prostora.
Jedan od razloga odluke i što nam se žurilo je i taj jer smo naravno dobro znali za Mrkšićevo imenovanje i zadatke koje je radio.
Nažalost rat nije samo oružje i vojska već i puno drugih elemenata među kojima je najvažnije procijena vremena.

moze neki dokument vezano za ovo

Daj budi ozbiljan.
Kakva Srbija je vladala Dubrovnikom od 1918 do sporazuma ??
Pa potpuno istom logikom čak štoviše Srbija je vladala i Zagrebom i Klanjcom, Varaždinom, Koprivnicom, Siskom......
Ti zbilja moraš ozbiljno proučiti dijelove vlastite historije da ne kažem povijesti.
Karađorđevići su bili suvereni na čitavom teritoriju Kraljevstva ništa više u Dubrovniku u odnosu na Zagreb ili na Brdo kod Kranja gdje su imali rezidenciju koja bi im se uzgred po pravu trebala i vratiti.
Ali kakve to veze ima sa Srbijom. Pa u konačnici oni su bili i naši Kraljevi.
Pa u njihovom kraljevskom grbu je jednako vijorila šahovnica kao i srpski dvoglavi orao.
Ni veća šahovnica ni veći orao.
Po čemu ti onda zaključuješ da je Dubrovnikom vladala Srbija ????
Pa ta zemlja se nikad nije zvala Kraljevina Srbija čak štoviše sama Srbija administrativno je u njoj bila jednaka ostalim dijelovima Kraljevstva.
A od 1939 da i ne pričamo.
Brkamo lončiće po željama.
Na žalost Karađođevići kakvi god da god su administrativno jednako gledali na čitavo Kraljevstvo.
A to kaj je dio srpske klike uz Dvor iskorištavao maksimalno previlegije i ostale povlastice to je uvijek tako od svijeta i vijeka.
Tko je bliži vatri bolje se ugrije.
Тачно.Карађорђевићи су били југословенска а не српска краљевска династија,колико год се то некоме из било којх разлога не свиђа.

To je ono sto bi ti zlokobno voleo, ali na tvoju veliku zalost nije tako, niti ce biti!

Ne bih volio vjeruj mi ...ali od 90-ih naovamo pune su vijesti bile srpskih vođa koje su galamile:
Krajina nikada neće pasti.
Bosna je srpska.
Kosovo je Srbija ..kolevka srpstva.
Knin je srpski grad zauvek ..itd.
Želim reći da je srpski narod do sada najviše bio izdan i prodan od svojih vođa.
Bilo sa namjerom ili zato štu su bili mlitavi i potkupljivi od stranih sila.
I ova Republika Srpska u Bosni samo je fol slobodna...sve to stranci, UN i NATO kontrolira.Baš kao i cijelu Bosnu, tu je stranac gazda.
Ni hrvat , ni bošnjak , ni srbin...već stranac.Sve drugo je gluma da se ima mir.
Podijeliš zločestoj djeci pješčanik na tri dijela da se igraju i mir.
Možeš se smijati ...ali malo ranjenika,loše naoružanih boraca i izgladnjelih civila 3 mjeseca je vuklo za nos veliku armiju koja nije mogla osvojiti grad u njihovom okruženju-Grad razoren, bez zaliha, municije, hrane i vode a velika Krajina je pala za dva dana.
Prije toga su sve glavešine Krajine zbrisale i ostavile narod.
Iz Vukovara borci nisu bježali već sve dok se moglo stizali su braniti grad.Od Dubrovnika do Osijeka bilo je dobrovoljaca.
Toliko o tome kako opet srpska politika neće izdati svoj narod.
A vama i nama , svima želim prosperitet i napredak država...ne nove ratove i osvajanje.
Dobre poslove, lovu, mir i uspjeh ne neke nove Velike Srbije i Velika Kosova...čiju će kratku opstojnost krvlju plaćati nedužni.

Poslednja izmena:

Ja nijesam tamo bio tako da ne znam iz prve ruke zasto se front raspao za to specificno mjesto. Znam samo sta su mi drugi pricali.. Kolko tu ima istine ne znam. Covjek koji je tamo bio mi je pricao da su prvi pobjegli oficiri tkz. vojske jugoslavije... Druga stvar je bila raspad komande SVK... Komanda se raspala prva?? Zasto??:eek: Jedinice nijesu znale sta se desava... Jedinice ljevo i desno od tebe... dzaba tebi da si ne znam kako dobar, ako ovi ne rade svoj posao.

Ja sam onih dana imao slucaj da me pukovnik ili potpukovnik sa grupom oficira, ne sjecam se vise, iz komande SVK, pita dje mu je komandant i dje je komanda SVK...

Nas najveci problem u cijelom ratu su bili oficiri JNA... Na prste jedne ruke bi mogao izbrojati one koji su bili pravi vojnici i oficiri... a ostalo sve je bilo ljudsko smece, kukavice i smradovi... "na privremenom radu" u Krajini, poslani iz Beograda da "srede" stanje u SVK... Kako su "sredili", zna se.
Ostalo je bila politika, a kakva politika, takvo i vodjenje rata..

Vojnik SVK je tome svemu bio najmanje kriv. zato i postoji komandna odgovornost - vojnik je samo onoliko dobar kolko su dobri oficiri koji da vode, a nas su vodili najgorio od najgorih.

Mrksic je imao tri mjeseca, a to je dosta vremena da se puno toga napravi, a i on sam je rekao na sudjenju Gotovini, da mu je Milosevic rekao "pa sta ti mislis, nijesam te ja dole bre poslao da pravis pravu vojsku, nego da obavis zadatak"... i rekao je da mu je zadatak bio da "preda Krajinu"... ali po njegovim rijecima, ne u avgustu vec do kraja godine na miran nacin... To je bio dogovor izmedju njega i Milosevica, a sigurno je bio i drugi dogovor izmedju Milosevica i Tudjmana za koji Mrksic nije znao.

Poslednja izmena:
Gubitak par tenkova HV-a nije nikakvi otpor..

Poštenog otpora niste nigdje pružili.

Ja ne znam jesi li ti bio u ratu (nije ni bitno)... ali je itekako zay.bana stvar kad u jednom trenu izgubis tri-cetri tenka i kad imas desetak poginulih i desetine ranjenih.. Ko je bio u ratu savrseno to dobro zna... Kad tvoj vod ima dva- tri poginula i pet ranjenih, to je veliki udarac za sve koji su u tome vodu.. a u SVK vodovi su imali po dvadesetak ljudi npr. to je 50% borbeni gubitaka... a ostali 50% moraju izvlaciti ranjene i poginule i "parirati" (kako ti rece) brojnijem protivniku u isto vrijeme...

Da ne govorimo o tome da je Bihac vezivao trecinu SVK i gotovo cijeli 2. Krajiski korpus VRS.

Licki.....nemoj im kvariti sliku o samima sebi koju su formirali u sopstvenim glavama, gledajuci HTV :) Pusti ih neka veruju da su junacine koje su "vojnicki porazile i zauzele" citave planinske masive, sela i gradove Srpske Krajine i Zapadne Bosne za samo tri do cetrnaest dana. Ne vredi njima objasnjavati vojnicku logiku, oni su culi na htv to sto im je servirano i kraj price.

Nije to svar propagande i HTV. Nego da se kaze istina pa kud puklo da puklo... Siguran sam u to milion posto da vojnik SVK - jedan na jedan - nije bio nista losiji niti manje hrabar od hrvatskoga vojnika... ono dje su oni bili za klasu bolji je oficirski i podoficirski kadar... a o politickom da i ne govorimo, tu su bili bolji za stotinu klasa..

Nije to svar propagande i HTV. Nego da se kaze istina pa kud puklo da puklo... Siguran sam u to milion posto da vojnik SVK - jedan na jedan - nije bio nista losiji niti manje hrabar od hrvatskoga vojnika... ono dje su oni bili za klasu bolji je oficirski i podoficirski kadar... a o politickom da i ne govorimo, tu su bili bolji za stotinu klasa..

Dajes pogresno poredjenje. Poredis ti okorele ustase i srbijanske poltrone i njihovu politiku. To je kao da poredis kalibar 5.56 i 12.7 mm. Dve sasvim razlicite namene. Ovi prvi su oduvek imali jasan cilj i gazili preko miliona mrtvih da dodju do njega, a ovi drugi su isto tako gazili preko miliona mrtvih svojih sunarodnika kako bi svojim dusmanima usli u duppe!!! Nazalost, to je politika Srbije bila od 1915 pa do ovog sekunda.

To bi se moglo porediti da je srbijanska strana pomagala svoj narod kao sto je to cinila Hrvatska, pa da kazes "Hrvatska je bila mnogo bolja"! Ali stvar je u tome da su Hrvati radili u korist sebe a Srbija na stetu svog naroda i same sebe. Zato se to ne moze porediti. Ona je mogla da obezbedi kvalitetan staresinski kadar za SVK ali NIJE HTELA. Nije stvar u tome da je Hrvatska imala bolji kadar nego sto Srbija nije htela da ratuje kako to logika nalaze.

"Hrabrost" više nije kategorija bitna za uspješnog vojnika i uspješnu vojsku.
Ja sam siguran da su Čečeni stotinu puta hrabriji od Francuza, i da im je vojska upravo toliko puta lošija.

Kada se to ratovalo "jedan na jedan"?
Koliko pješadijskih juriša je bilo u ratu 90-tih?

To bi se moglo porediti da je srbijanska strana pomagala svoj narod kao sto je to cinila Hrvatska, pa da kazes "Hrvatska je bila mnogo bolja"! Ali stvar je u tome da su Hrvati radili u korist sebe a Srbija na stetu svog naroda i same sebe. Zato se to ne moze porediti. Ona je mogla da obezbedi kvalitetan staresinski kadar za SVK ali NIJE HTELA. Nije stvar u tome da je Hrvatska imala bolji kadar nego sto Srbija nije htela da ratuje kako to logika nalaze.

Ma odakle Hrvatima kvalitetan oficirski kadar?
Oficirski kadar nam je do 93. bio najgori na svijetu, a tek mrvu bolji nakon toga.

Back