Вехабије у Бугојну

Как`и ба терор`сти, то су шехиди, боре се против зла и противника Аллаха, е сад што су изабрали Бугојно, јеб`га, ваљда они боље знају ко је одступио од правог пута? Бумеранг је много гадна ствар, нарочито у другој половини путање.

vehabije su u pravu. oni zastupaju pravi islam.

Kao sto i sam kazes, nekada bilo.
Nekada su i dinosaurusi hodali zemljom, pa sta sad mi trebamo!? :)
Da pricamo kako se oni trebaju vratiti? :per:

govorim zato sto mi je cudno ,znam da je malo broj hrvatskih velikasa imao posede ,kao i to da je mali broj danasnjh bosnjaka hrvatskog porekla ,ali vecina su srpskog kao uostalom sto je i bosna nekad bila u sastavu srpskog etnickog prostora ...

tu i pocinje tvoj problem,velikih razmjera

moje vodjenje je da je bosna bila drzava sa vecinskim srpskim stanovnistvom ,i da je gravitirala ka srbiji ,a da je hrvatski uticaj jacao onoliko kolko im je bila jaka drzava ,nekad je bio jaci a nekad slabiji ,pa tako i odredjen broj ljudi ima hrvatsko korenje ,ali ne veliki broj ...e sada ,naravno ti imas svoje misljenje ,pa ako negde mislis da nisam u pravu ti reci :ok:

Poslednja izmena:
ja znam da su hrvatski velikasi imali osede u bosni i uticaj u jendom delu bosne ,nisam siguran u kom ...nego koji deo bosne ima hrvatsko stanovnostvo ,to me interesuje ?Dali je to cazinska krajina ili ?

HercegBosnaRevendication.GIF

Napomena- Na području Bosanske Posavine(plava oblast u teritoriji RS) ih nema više

cela cazinska ,mislis vecinski deo ?Dali je tu vecina u odnosu na ove druge ,ove srpskog porekla ?ja sam mislio negde da je omer 70-30 ,30 odsto hr a 70 srb.

Poturčeni Srbi i Hrvati su se tamo naselili poslije povlačenja Otomana iz Like,tako da ima i jednih i drugih.....omjer ti ne bi znao reć.

@daxt
Samo da Hrvati puste Babu iz zatvora i sve će to doć na svoje mjesto:)

ovo plavo su samo hrvati ?

Није баш тако. Можеш да дођеш у заблуду ако помислиш да су Хрвати 100 % на овим територијама. Рецимо, општина Дервента је означена као хрватска, а већина у њој су били Срби, али не апсолутна. Обрнута ствар је била у Босанском Броду. Погледаш Мостар и мислиш да су Хрвати били већина, а у ствари је било највише Муслимана, за длаку мање Хрвата, а Срба половина од броја Муслимана. За садржај ове слике тачније би било рећи да су то простори гдје су Хрвати живјели 1991. и при том чинили одређени, не занемарљив број становника. Искључиво плавом бојом би требало обојити пар општина западне Херцеговине гдје су они чинили апсолутну већину и то преко 80 %. Неколико општина у Посавини су такође биле већински хрватске али се ту ради о постотцима од 40-60 %.

dakle ,cazinska krajina je vecinski naseljena ljudima hrvatskog porekla ,hercegovina sve srbi ,a ostatak bosne 70odsto srbi .?

Колега, баш си неупућен у тему. Зашто би Цазинска Крајина била изоловано острво у мору??? Изнад су ти Банија и Кордун са Србима, лијево Лика са Србима, а испод српски дио Босанске Крајине. Ту Хрвата имаш нешто око Бихаћа и то је то. И ја сам са тих простора и код мене има Линића и Гредеља Муслимана, а знам да тих презимена има и код Хрвата, а не код Срба тако да је њихово поријекло јасно (нико од њих то неће признати али док су се могли изјашњавати само као Срби или Хрвати, сви су знали од кога су). Таквих има само спорадично, остали су настали од Срба. Они који су касније примили ислам (релативно недавно, прије пар генерација), остали су са презименима Милановић (сад је управо један давао изјаву везану за експлозију у Бугојну), Бранковић и сл. Они који су раније примили ислам презивају се Хасановићи, Суљановићи и сл. Само презиме је на "ић" тако да је врло јасно да нису Турци. И код Хрвата који су поријеклом покатоличени Срби има Јовановића, Јовића, Тадића и слично. Тога има доста у Херцеговини и у средњој Босни гдје су уочљива права српска имена као Милан, Јован, Божо... Нпр. хрватски политичар се зове Иво (код нас у БиХ мало је Ивана Срба премда су у Србији релативно чести) Миро Јовић. Ово Јовић му је остало од Јове, Јована, а не од Иве. Један број Срба има презимена као што су Аџић, Мемедовић па је јасно да су им преци некада примили ислам али су се опет вратили старој вјери, а презимена су остала. Све у свему, најчешће микс Срба разних врста.

Колега, баш си неупућен у тему. Зашто би Цазинска Крајина била изоловано острво у мору??? Изнад су ти Банија и Кордун са Србима, лијево Лика са Србима, а испод српски дио Босанске Крајине. Ту Хрвата имаш нешто око Бихаћа и то је то. И ја сам са тих простора и код мене има Линића и Гредеља Муслимана, а знам да тих презимена има и код Хрвата, а не код Срба тако да је њихово поријекло јасно (нико од њих то неће признати али док су се могли изјашњавати само као Срби или Хрвати, сви су знали од кога су). Таквих има само спорадично, остали су настали од Срба. Они који су касније примили ислам (релативно недавно, прије пар генерација), остали су са презименима Милановић (сад је управо један давао изјаву везану за експлозију у Бугојну), Бранковић и сл. Они који су раније примили ислам презивају се Хасановићи, Суљановићи и сл. Само презиме је на "ић" тако да је врло јасно да нису Турци. И код Хрвата који су поријеклом покатоличени Срби има Јовановића, Јовића, Тадића и слично. Тога има доста у Херцеговини и у средњој Босни гдје су уочљива права српска имена као Милан, Јован, Божо... Нпр. хрватски политичар се зове Иво (код нас у БиХ мало је Ивана Срба премда су у Србији релативно чести) Миро Јовић. Ово Јовић му је остало од Јове, Јована, а не од Иве. Један број Срба има презимена као што су Аџић, Мемедовић па је јасно да су им преци некада примили ислам али су се опет вратили старој вјери, а презимена су остала. Све у свему, најчешће микс Срба разних врста.

slozio bih se sa svim navedenim ,osim ovim poslednjim jer je jako cesto da se prezime izvede iz nekog nadimka ili osobine ,neka su cak i od strane reci ,nit turske nit srpske ...tako da je ta tvrdnja da su nekad primili islam malo nerealna i tesko je dokazati ,jer koliko sam ja upucen retko su se srbi vracali u svoju veru ,gotovo nikad ...uglavnom su se selili sa turcima u mesta koja nisu ociscena ,mnogi su bili zanatlije pa su tako dobijali prezimena po nadimku ,nekima su turci davali nadimke ,recimo begovici kazu da su to prezime dobili zato sto su ubli nekog bega ,tesko je reci ...imas raznih prezimena ,naprimer ,postojao je crnogorski junak petar dzaja koji se tukao s turcima stalno ,a prezime mu nije izvedeno iz srpske reci ,a on musliman nije bio ,ni obilic nije iz srpske reci izvedeno ,balsic ,buturovic ,babic ,pasic...itd...???znaci 90posto danasnjih muslimana su srpskog porekla ?Sto se tice banije tamo je dosta ljudi iz crne gore doslo ,a i veliki broj je upravo sa carnojevicem dosao ,isto vazi i za kordun ,dalmaciju u manjoj meri ....

Што се тиче овог у Бугојну, нисам злурад и мислим да ово никоме не треба. Ја сам са својим колегама Муслиманима прије годину-двије управо о овоме причао и рекао сам да ће највише они имати проблема међу собом. Коментарисали смо преузимање џамија од стране вахабистичког покрета. И данас сматрам да ће управо Муслимани из БиХ највише трпјети јер Саудијска Арабија није овдје џаба давала паре. Рачуни тек стижу на наплату. Премда у задње вријеме има све више покривених жена, јасно је да младе Муслиманке из БиХ сигурно неће да се одрекну минића, топића, бретелица и слично. Да се придржавају забране конзумирања алкохола, онда у Федерацији БиХ не би постојала ни једна пивара нити би се у продавницама продавала ракија. Муслимани и дан-данас пеку ракију као и Срби и тога се сигурно неће одрећи. Свињетина је посебна прича, поготово код Муслимана у Крајини али нећу да наводим примјере да не бих вријеђао моје познанике и радне колеге.
Да скратим, верзија традиционалног ислама у БиХ није екстремна као вахабитска и већина домаћих Муслимана је неће прихватити. Ипак, до сада је доста пара у то уложено и биће све више оваквих сукоба док се ствари не разријеше. До тада ће жртве оваквих сулудих покушаја бити углавном Муслимани иако се свашта покушава и на друге двије стране. Ипак у РС и хрватским крајевима то иде теже јер недостаје комоције за логистичку подршку али не треба се заваравати јер није питање да ли ће се то десити него само-кад.

Back