Obzirom na neverovatan rast cena hrane na svetskom,a evo i na našem,tržištu,vegetarijanstvo prestaje biti stvar filozofije,prebaciti temu na sociologiju jer svi idemo u vegetarijance-počećemo uskoro da jedemo gloginje ...

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.

Ne znam... Meni je ta filozofija agresivnog vegeterijanstva krajnje degutantna. Ko Ja lično nikom ne branim ni da pase travu kao hoće, a kamoli da ne jede meso. Ali mu branim da zadire u moj lični izbor da ga konzumiram što je, vidim, postalo veoma popularno.
)..sve je to u redu. barem ja sam misljenja da ljudi visje svesti ce sigurno razmisljati u pravcu nenanoshenja bola drugom zivom bicu da bi on sam postojao..ne uzimanje necijeg zivota da bi svoj odrzavao. odkuda nama pravo na ubijanje bilo koga, ukljucujuci i zivotinju?
imas pravo, niko ne treba nesto da namece ali imamo slobodu da kazemo sta mislimo o jedenju some..ako ti se jede jedi)..sve je to u redu. barem ja sam misljenja da ljudi visje svesti ce sigurno razmisljati u pravcu nenanoshenja bola drugom zivom bicu da bi on sam postojao..ne uzimanje necijeg zivota da bi svoj odrzavao. odkuda nama pravo na ubijanje bilo koga, ukljucujuci i zivotinju?
a sto se biljaka tice, posto je nasilje neminovno u ovome svijetu, oducujemo se da pojesti biljku ili na pr. jabuku sigurno ne moze biti isto biti kao zaklati kravu i pojesti je..da ne idem dalje...
sve je u redu svako ima slobodnu volju i pravo na svoj izbor. to je stvar inteligencije, samilosti i srca..sta cemo da odlucimo i koga i sta da jedemo..
E to je taj agresivan nastup. Odakle ti pravo da karakterišeš nečiji nivo svesti i inteligencije na osnovu hrane?

))(ovo je fora reinkarnacija i karma, kaze se koga ti jedes u ovom zivotu on tebe jede u sledecem) he he pa ti vidi coviaxu
) prosto imam osjecaj da je to jako loshe i da nanositi bol drugom zivom bicu zarad mog zivljenja nije u redu. ko sam ja? i sto bi moje postojanje bilo puno znacajnije od postojanja bilo koje zivotinje? i one kao i ja osjecaju i imaju sposobnost da vole i vode racuna o svojem potomstvu i td. i imaju neku vrstu inteligencije..ja nemam pravo da im uzimam zivot. ja to ne zelim. ja mislim da je zivjeti na kontu necijeg drugog zivota stvarna agresivnost. u bilo kom smislu..prenesi ovo na hranu pa dalje..i onda dodjemo do necega sto se zove moral.. pa to je moje misljenje. zasto bi to bilo agresivno? sta je u tome sto sam rekal agresivno? mislim da baratas pogresnim recima, agresivnost je nesto drugo. imam pravo da vagam unutar sebe dal je nesto dobro ili ne. imam i pravo da to kazem ako mi se govori. ja mislim da je visi nivo svesti ako covjek ima samilost, mislim da je vishi nivo svesti ako je covjek moralan..sta tu ima agresivno zivota ti?
Drugo, ne vidim nikakav problem da jedan živi organizam završi mrtav na trpezi drugog organizma. To se u prirodi tako radi. Tako funkcioniše ovaj živi svet oko nas. I ne vidim ništa nemoralno u konzumaciji životinjskih proteina. Pa ne jedem ih žive pobogu.
I voleo bih da vidim nekog vegana posle 15 dana gladovanja. Kladim se da bi pojeo sve što može da se pojede kad svest postane podređena instinktu za preživljavanje. Baš bi razmišljao o moralu, how yes no. Ko što su posle nedelju dana izgladnjivanja mislili oni ragbisti što su se srušili negde na Andima...
A ko je prestao da puši (3 meseca)kod kojih ima bonus-kod zverojeda ili biljojeda?Što se svodi na: mislim da vegeterijanci imaju viši nivo svesti, inteligencije i morala.
Meni to smešno i neozbiljno. Imam drugaricu koja je vegeterijanka, sa sve onim ozbiljnim mislima i mudrim rečima: "meso nije zdravo, od toga se može dobiti rak creva...." A pri tome joj ne pada na pamet da pomisli koliko je zdravo što stuče paklu cigareta na dan. No nema veze, duvan je svakako biljka, pa i to dođe vegeterijanski.
Drugo, ne vidim nikakav problem da jedan živi organizam završi mrtav na trpezi drugog organizma. To se u prirodi tako radi. Tako funkcioniše ovaj živi svet oko nas. I ne vidim ništa nemoralno u konzumaciji životinjskih proteina. Pa ne jedem ih žive pobogu.
I voleo bih da vidim nekog vegana posle 15 dana gladovanja. Kladim se da bi pojeo sve što može da se pojede kad svest postane podređena instinktu za preživljavanje. Baš bi razmišljao o moralu, how yes no. Ko što su posle nedelju dana izgladnjivanja mislili oni ragbisti što su se srušili negde na Andima...

Не бих се кладио да су сви толико везани за материјалзиам и да би се одрекли својих уверења само због глади.
Погледај она гладовања до смрти зарад обичног штрајка или бесмислених политичких идеала.
yeee. hvala!
Vesnice,hajde malo navijaj za mene,a ne za Ozija,ja nisam ni mesojed ni travojed,samo malkice laškim...yeeeeeeee...OZI uvjek donese filozofsku misao pa pobije nefilozofskeyeee. hvala!
a to da se sve svodi nato da mislim da veg imaju visi nivo svesti i morala..pa ne da se svodi nego sam to jasno i rekla. to je moje misljenje. opet, pazi, svako iz svog ugla misli da je ono sto on radi bolje..i zato to radi..da li je to tako? i ko to moze da vrednuje? postoje nekakve norme, principi, koje postavi kultura, porodica, intuicija, savest itd. i mi to ili prihvatamo ili ne. sta ima tu neozbiljno? postoji bolje i gore..postoji dobro i loshe...
opet vishi nivo svesti je opet relativan pojam..neko moze biti veg a biti bzvz kao covjek i isto okrutan..on je mozda skontao nesto u odnosu na druge zbog nekog motiva(zdravlje, karma, moda i td) sto ne znaci da je on bolji covjek..ako je osvestio jedan dio svoje savjesti ili razumjevanja ne znaci da je osvestio sve..
nasa svijest ima mnogo nivoa i mnogo stepenishta...u biti mi smo isti..i mi i sva druga ziva bica..bas zato nemamo pravo na njihov zivot.
naravno da je problem kako Ozi rece Aristotelova demonska priroda kada jedno zivo bice JEDE drugo bice. ali opet to govori o NIVOU svesti i saosjecanja. to da meso nije zdravo boli me briga..nije ni cokolada nije ni so nije ni secer nije milion stvari...iz moralnog razloga ljudi postaju veg a ne iz zdravstvenog mnogo cesce...a to kad bi bilo ovo ili ono i kako bi se ponijeli ..to je sve hipotetika..zivimo u realnsoti..danas mozes da odaberes da budes dobar..dal ces to sutra htjeti vidjeces sam...mislim da umrijeti od gladi je plemenitije nego ubiti i prezivjeti. to je moj stav..ne moraju svi veg da imaju isti. neki bi pojeli meso u nekim extremnim uslovima..neki ne bi.
kontrola jezika je mnogo laksa ako nijesi mesojed. meso povlaci masu toksina za sobom koji da bi se varili povlace alkohol itd..sve to ima svoje..jedno zlo nije nikada samo...sada ti se nemogucim cini prezivljavanje od energije sunca ili od jedenja korijena i lisca..ali hiljadama godina ljudi postoje koji zive tako..koja je tek njihova sviejst i odvezanost od tijela...![]()
ima dosta veg koji ne puse...

)
a mrtve koje su nekad bile zive, neka hvala. svako po svojoj savesti i zelji i odluci. ja samo rekoh svoje
fotosinteza je najmoralnija u to nema dvojbe, tu smo se slozili potpuno, zato predjimo na taj vid ishrane i zatvorimo polemiku..ako hocemo da budemo moralni ako ne..hm..onda polemishite do besvesti i jedite sto hocete..
ja znam sta necu
yeeeee...
ja navijam za istinu a ona je cesca kod filozofije)
a mrtve koje su nekad bile zive, neka hvala. svako po svojoj savesti i zelji i odluci. ja samo rekoh svoje
fotosinteza je najmoralnija u to nema dvojbe, tu smo se slozili potpuno, zato predjimo na taj vid ishrane i zatvorimo polemiku..ako hocemo da budemo moralni ako ne..hm..onda polemishite do besvesti i jedite sto hocete..
ja znam sta necu
yeeeee...

) u celiji je ceo kosmos...a i to sto snicle imaju vegetarijanske pa bih radje neku vegi sniclu..sta ce mi bilo kakava manipulacija geneticka da trujem svoj organizam...
vec sam ti rekla da si previse u hipotetici.
daj izadji na realno tlo. zivot je kratak. kad bi bilo sta bi bilo dje bi bilo..koga briga..sada je ono sto me zanima...
3.ja licno ne bih jela sniclu ni od maticne ni od bilo kakve celije pogotovo sto je i maticna celija od necijeg tijela..opet pitanje svesti) u celiji je ceo kosmos...a i to sto snicle imaju vegetarijanske pa bih radje neku vegi sniclu..sta ce mi bilo kakava manipulacija geneticka da trujem svoj organizam...
1.nervni receptori ne znace da ne oseca patnju i zivotinja pati ako izgubi one koje voli...ili ako je neko uzasan prema njoj..cak i verbalno ..
2.bice koje je nesvesno ne postoji svako bice je svesno..zato je i bice..meso biljke je nesto drugo..njena svest je nesto drugo..i ona je najmanji zlocin koji mozemo ciniti da bi zivjeli...a ovaj svet sam po sebi nosi neminovnost nasilja da bi prezivjeli..al barem onda izabrati najmanje moguce nasilje...pogledas jainiste..da vidis sta oni jedu..to je tek lekcija i najvecim vegetarijancima..

Dogovore se mravi da pojedu sve životinje na Zemlji.jeli ih jeli...i na kraju ih sve pojeli,samo im jedan slon pobegao.Pozove mama mravica sina Mrguda i kaže mu:"Sine Mrgude,idi uhvati onog slona i donesi ga da ga pojedemo:"Ode Mrgud da traži slona i nema ga dva dana ,tri dana...Dolazi petog dana i kaže majci mravici:"Nema mama slona nigde,svuda sam ga tražio..." A mama će Mrgudu: "Lažeš Mrgude,krvavi ti zubi..."![]()

smarachu prestani da se*resh, nijedan dokaz ni za shta nisi dao, vecj samo lupetash gluposti i prichash o nekim "impulsima" u biljkama. to shto imaju "impulse" ne znachi da su svesna bicja, vecj da reaguju na nadrazhaje. i tastatura po kojoj kucam reaguje isto na nadrazhaje i onda se to impulsom prenosi do procesora u kompu. a biljke chak nemaju nishta shto bi lichilo na procesor. nemaju bilo shta shto bi lichilo na mozak, nemaju ni najprimitivniji oblik gangija, nemaju nervni sistem uopshte. a ti kolko smarash sa tim idiotlucima, reklo bi se da ni ti nemash u glavi ishta shto lichi na mozak.i dokazi koji BODU oči da su i biljke SVESNA STVORENJA
OK,ali i ti lupaš po toj tastaturi koja prenosi tačnije procesoru nego tvoj gušterski procesor prstima...Šta ti u stvari znaš o ŽIVOTU?smarachu prestani da se*resh, nijedan dokaz ni za shta nisi dao, vecj samo lupetash gluposti i prichash o nekim "impulsima" u biljkama. to shto imaju "impulse" ne znachi da su svesna bicja, vecj da reaguju na nadrazhaje. i tastatura po kojoj kucam reaguje isto na nadrazhaje i onda se to impulsom prenosi do procesora u kompu. a biljke chak nemaju nishta shto bi lichilo na procesor. nemaju bilo shta shto bi lichilo na mozak, nemaju ni najprimitivniji oblik gangija, nemaju nervni sistem uopshte. a ti kolko smarash sa tim idiotlucima, reklo bi se da ni ti nemash u glavi ishta shto lichi na mozak.