Vegeterijanstvo i filozofija

kad kazhe da se um bavi razmishljanjem a razum duhovnim i religioznim stvarima. nesecjam se gde.
Ne treba mnogo da se secas. Marko Aurelije je napisao samo jedno delo za koje ja znam; "Samom sebi" a ti si preskocio celu Grcku filozofiju... Arsitotelov Organon tj njegovu logiku koja nije nista drugo do nauka o ljudskom umu ...da bi definciju uma smestio u vreme Marka Aurelija i njegovo delo "Samom sebi" za koje ,gle cuda, nisi nikada cuo. :)

ne. to samo ti vidish protivrechnost.

Znaci samo ja a svi ostali vide da tu nema protivurecnosti. Ma nemoj?
Pre ce biti da ti nisi u stanju da vidis protivurecnost svojih sopstvenih misli.

um je razmishljanje. razum je mocj razumevanja, i "visheg" razmishljanja.

Um je sposobnost apstrahovanja razlika i reflektovanja slicnosti iz opazaja ili krace.. sposbnost stvaranja pojmova.,,samim tim i razmisljanja. To je sustina uma.
Razum se sa druge strane sadrzi samo u funkciji svoje jedine kategorije razuma ili kauzaliteta... spoznanje uzroka iz posledice i na taj nacin stavranje opazaja.
Razum se bavi opazanjem.
Um pojmovima izvedenim iz opazanja.

A to tvoje izjednacavenje uma i duha ..razuma i duse..nema nikakve veze.
Prazne reci koje ne znace nista.

Ne treba mnogo da se secas. Marko Aurelije je napisao samo jedno delo za koje ja znam; "Samom sebi" a ti si preskocio celu Grcku filozofiju... Arsitotelov Organon tj njegovu logiku koja nije nista drugo do nauka o ljudskom umu ...da bi definciju uma smestio u vreme Marka Aurelija i njegovo delo "Samom sebi" za koje ,gle cuda, nisi nikada cuo.
brate, mani me napamet ke*anja. rekao sam "nesecjam se gde" u smislu- nesecjam se gde tachno u "Meditacijama", tj. u kojoj knjizi.

Znaci samo ja a svi ostali vide da tu nema protivurecnosti. Ma nemoj?
Pre ce biti da ti nisi u stanju da vidis protivurecnost svojih sopstvenih misli.
pre cje biti da si ti puko s mozgom i vidish protivrechnosti tamo gde ih nema. a to je jasno sa teme o organskom gde si slepo samo mantrao svoju opsednudnost nekim potpuno nebuloznim stavovima prepunim protivrechnosti.

zapravo, um je ono shto kazhemo da je dusha, entitek koji zamishlja, a razum predstavlja vishe funcije tog entiteta, tj. duhovne funkcije. a shto shto ti imash neke svoje bezvezne definice to su samo prazne rechi koje neznache nishta.

brate, mani me napamet ke*anja. rekao sam "nesecjam se gde" u smislu- nesecjam se gde tachno u "Meditacijama", tj. u kojoj knjizi.

Meditacije o prvoj filozofiji napisao je Dekart a ne Marko Aurelije. Kakve sad meditacije?

pre cje biti da si ti puko s mozgom i vidish protivrechnosti tamo gde ih nema. a to je jasno sa teme o organskom gde si slepo samo mantrao svoju opsednudnost nekim potpuno nebuloznim stavovima prepunim protivrechnosti.

Ako kazes da zivotinje nemaju moc misljenja zato sto nemaju razum ali imaju moc misljenja zato sto imaju um.... to ne samo da je protivurecnost nego besmislica.

A sto se tice onih tvojih nebuloza na temi o organskom i tvrdnje da mozes ono sto ne mozes predstvalja klasican primer zaslepljenosti ljudskog uma pred sustinskim filozofskim pitanjima. Bas me onako uzgred zanima da li jos uvek smatras da mozes zamisiliti svet bez saznajucih subjekata i da takodje mozes opaziti saznajuci subjekat?

Sve ti ovo mozes .... i dignutog nosa vredjas one koji kazu da ne mozes. To je isto kao kada bi dignutog nosa tvrdio da mozes da letis a onda skakutao uvis i mrdao ušima a nazivao ljudima "bez mozga" one koji ti kazu da ne letis nego skakuces i mrdas ušima. Eto to su tvoje protivurecnosti!!!! Blah.

zapravo, um je ono shto kazhemo da je dusha, entitek koji zamishlja, a razum predstavlja vishe funcije tog entiteta, tj. duhovne funkcije. a shto shto ti imash neke svoje bezvezne definice to su samo prazne rechi koje neznache nishta.

"Zapravo" um nije ono sto kazemo da je dusa. Ti bi da jasno objasnjavas nejasnim. poznato nepoznatim. Um i razum su jasno defnisani u filozofiji i ti pojmovi ne potrebuju pojasnjenja praznih apstrakcija koje ne znace nista tipa "dusa".

Pitanja uma nisu teme za malu decu gde ces ih definisati u dve recenice vec citava nauka logike.
Uvek mi je bilo odbojno kada kazem nekom da je Aristotelov Organon jedno od najtezih dela u filozoiji. Sagovornik koji bi da se pravi pametan a koji Organon nikada nije ni video odmah ovako rezonuje: "Aristotel je ziveo odavno, mi danas smo mnogo napredniji od njega samim tim i ono sto je on pisao je sigurno veoma prosto za mene savremenog coveka." Nije nego!!!
Kada bi uzeo to Arstotelovo delo uhvatio bi se za glavu!

I ti bi to dignutog nosa da prevedes u jednu recenicu. "Um je dusa, razum je duh."
Auuuu.. koja ingeniozna misao koja iz temelja objasnjava pitanja uma, razuma logike uopste. :worth:

Um se sastoji u funkciji misljenja, a ne u "entitetu koji zamislja". Covek poseduje um znaci da ima spsobnost misljenja a ne da je um "entitet koji zamislja". Taj entitet ima drugo ime .subjekat i on nije vezan samo za misljenje vec je korelat svake funkcije duha.. od misljenja do opazanja.

Poslednja izmena:
Vegetarianstvo je ne prirodno za coveka.

Zato treba to bataliti.

I zivotinje o moralu, filozofiji i pravama nemaju pojma
zapravo, neprirodno je jesti zhivotinje, jer je neprirodno biti nerazuman, a nerazumno je jesti zhivotinje.

Meditacije o prvoj filozofiji napisao je Dekart a ne Marko Aurelije. Kakve sad meditacije?
chitao sam tu knjigu na engleskom, pa sam iskoristio engleski prevod "meditations".

Ako kazes da zivotinje nemaju moc misljenja zato sto nemaju razum ali imaju moc misljenja zato sto imaju um.... to ne samo da je protivurecnost nego besmislica.
bila bi da sam rekao da zhivotinje nemaju mocj mishljenja zato shto nemaju razum, shto nisam rekao, vecj ti imash neke mahinacije i prishesh ove potpuno nepotrebne i glupave rechenice, mada se to i moglo ochekivati od tebe.

A sto se tice onih tvojih nebuloza na temi o organskom i tvrdnje da mozes ono sto ne mozes predstvalja klasican primer zaslepljenosti ljudskog uma pred sustinskim filozofskim pitanjima. Bas me onako uzgred zanima da li jos uvek smatras da mozes zamisiliti svet bez saznajucih subjekata i da takodje mozes opaziti saznajuci subjekat?
necju da spamujem ovde o tome. a naravno da sam i dalje na zdravorazumskom stanovishtu, za razliku od tebe koji mislish da zhivish u matriksu i da ono shto vidimo nije stvarnost.

"Zapravo" um nije ono sto kazemo da je dusa.
zapravo jeste.

Ti bi da jasno objasnjavas nejasnim. poznato nepoznatim. Um i razum su jasno defnisani u filozofiji i ti pojmovi ne potrebuju pojasnjenja praznih apstrakcija koje ne znace nista tipa "dusa".
gde je to definisano? nisam znao da postoji nekakva filosofska dogmatika gde pishe shta je shta i to bash sluchajno sve se poklapa sa onim shto ti kazhesh. paz da nije. nisi posisao svu mudrost sveta, nisi, bate.

Um se sastoji u funkciji misljenja, a ne u "entitetu koji zamislja".
fukciji chega? mozga? mozhda za materijalistu, samo shto je materjalizam nelogichno uverenje. um je nematerijalni natprirodni entitet, ono shto su stoici nazivali "hegemonikon", tj. "upravljajucji" deo choveka, ono shto se josh naziva i dusha.

Milsim da postoji nacin kako bi mogli da steknemo uvid u ono sto oseca vegeterijanac kada vidi meso na stolu.
Ukucajte na goole images "china dogs food" i videcete slike pasa ispecenih poput prasica i slicno.
Necu da postujem te slike ovde jer osecam gadjenje pred njima.
Tako se verovatno oseca i vegeterijanac kada vidi prasece pecenje.

Jasno je iz ovoga da je u pitanju vaspitanje drustva i uticaj na preparianje psihe a koje nam odredjuje sta je gadljivo a sta ne. Zato se ja i na ovoj temi zalazem za razum a ne za pokoravanje afektima. A ako sledimo taj put mozemo znati da zivotinje nemaju UM.

U ovom postu sam to objasnio na nacin da se cak i Ramcox slozio .. :)
http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=13703020&postcount=11

A ako nemaju um, ne mogu patiti poput coveka i apsurdno je projektiovati svoj menatlni sklop na njih.

Nije altruizam u pitanju kod vas vegeterijanaca vec to ima drugacije korene.

Prvo izvinjenje jer na ovoj temi je najvise mojih izigravanja ludaka (tih dana verovatno pod uticajem alkohola) Neki stavovi se slazu ali poptuno lose izreceni. Sto se tice boldovanog, zivotinje osecaju fizicku bol (neki kazu i vise od toga, da imaju neki oblik emocija) ali recite da fizicka bol ljudima nije bitna, da se svasim lepo osecaju ... Recite i da je lep posao u klanici. Dublja prica je da postoji odredjena saobraznost zivotinjskog sveta sa misaonim simbolima koji ljudi mogu da razumeju. Ne bih previse opravdavao sebe. Dobro jutro.

Pokretac teme je cini mi se naveo Navratilovu kao dobar "primerak " vegetarijanca ...eno je zena...umire od raka u 50 i nekoj.

Vegetarijanac nikada ne bih mogao da budem...umro bih od gladi...pre svega jer organski ne podnosim povrce...kao uostalom ni previse slatko.

Od krastavca mi se nagonski stomak prevrne,kao i od torte recimo,ili meda...nisam tortu pojeo od klinackih dana,a i tada su me terali...
Paradajz prezirem...naterah sebe skoro da makar jedem kechap...ako nista drugo...

Grasak ne podnosim,to ni krave ne bi jele.

Kupus mi smrdi !

Kad malo razmislim...jedinu zelenu stvar koju mogu da podnesem je spanac,valjda sam ga jeo kao klinac zbog Popaja...ali kada prestanem da ga zvacem mehanicki...shvatim kolko je i on odvratan.

Sargarepa...ne postoji nista odvratnije ...mogu da pojedem one komadice koje se nadju u supi...i to onoj nezdravijoj argo instant...ne podnosim domacu supu,zdraviju...onu masnu ...

Podvarak...sva ta sranja...buckurise,papzjanije...nikada nisam mogao da svarim.

Naterah sebe da makar jedem zelenu salatu...tamanim je uz svaki obrok.

Mislim da je Niche rekao da bi obroci trebali da nam budu laki...kako bi bili poletni.Kastanedi je Don Huan preneo toltecku dijetu...u kojoj oni uopste nisu mesali jela...povrce sa mesom - do skora mi se omiljeni nedeljni obrok sastojao od - spanaca,kremenadli & pire krompira prekrivenog mochom...natovim se kao svinjche...i onda to varim celi dan...

...sad sam krenuo toltecki da se hranim...pojedem samo spanac ili samo pire ili samo meso...hleb sam smanjio na minimum i osecam se poletno i zdravije ...

...volim sve vrste voca...

...preporuka za one koji ne mogu da postanu vegetarijanci kao ja...da makar ne mesaju vise razlicitih jela tokom obroka...jer je to jako tesko za varenje...

...dakle jedite prsutu samu...bez hleba i kajmaka...postaje mnogo slasnija...ma sve postaje mnogo slasnije kada se ne miksuje i ne opterecuju stomak i zeludacne kiseline ...

...tolicko...odoh da jedem kivi...vitaminsku bombu ...sa svojom vamonos pro life aromom ...

PS.secam se kao klinac...da smo drustvo i ja ostali na moru 3 dana duze od planiranog...u ta tri dana sam pojeo samo trecinu plazme i pola tunjevine ...nastupila nam glad u stomaku...vileneli smo kao zombiji spremni da rastrgnemo svakoga ko nam stane na put z:shock:...

...da mi je neko tada stavio noz u ruke i pokazao na svinju i rekao - "Idi i zakolji je!"...ne bi ni tepnuo a vec bi se slastio zaponjcem.

Evo za kraj jedan pro vegetarijanski klip...nije za one slabog stomaka ...ima eksplicitnih scena guljenja koze...masakriranja konja...i izbezumljene ljudske face koja zvace konjsko meso -

Poslednja izmena:
kazu da ishrana zavisi i do krvne grupe, da neke krvne grupe jednostavno nemogu bez mesa, nazalost ne znam koju imam krvnu grupu

ja isto bas ne volim povrce ali navolim ni meso, od kako se secam jednosatvno mi nije bilo privacno, pa mi nije bilo tesko prestati jesti

Sto se tice vegeterijanstva ja sam protiv toga.

Mesozderi jedu biljozdere ..biljozderi jedu biljke i ako se nesto od toga promeni rusi se ceo lanac ishrane.

Da je po vegeterijancima .. kada bi svi sledili taj njihov kvazimoral, prvo bi izumrli mesozderi...zatim bi se biljojedi toliko namnozili da bi iscrpli sve zemaljske resurse. To bi bilo kraj zivog sveta kakvog poznajemo.

To zapravo ne bi bilo nista lose da u isto vreme vegeterijanci nisu i ljubitelji upravo te prirode u kojoj je osnovni zakon da svako svakog jede...i to jaci slabijeg.

Poslednja izmena:
Mesozderi jedu biljozdere ..biljozderi jedu biljke i ako se nesto od toga promeni rusi se ceo lanac ishrane.

Da je po vegeterijancima .. kada bi svi sledili taj njihov kvazimoral, prvo bi izumrli mesozderi...zatim bi se biljojedi toliko namnozili da bi iscrpli sve zemaljske resurse. To bi bilo kraj zivog sveta kakvog poznajemo.

upravu si, samo sto covek ne pripad lancu ishrane
ako nisi primetio gde covek stupi tamo priroda nestaje

Macke su podle, ne volim ih. Pas te voli svim srcem i sa njim si nacisto!

Не воле те ни мачке ни пси. То су месечари, вођени инстиктима. Животиње не размишљају, оно мало назнака интелигенције које поседују толико је слабо или у траговима, да не може животињи пружити самосвест какву ми поседујемо.

Сви ми можемо стећи слаби увид шта се дешава у животињској свести ако се сетимо неких, не тако честих ситуација, када сретнемо неку особу и осећамо да смо је негде већ видели. Наше тело пред њом реагује својим механизмима и ми те рекације осећамо..али ум је у том случају затајио и није нам пружио податке. Дакле, ми реагујемо на особу али не знамо ко је она, када смо је видели, како се зове, шта представља...ништа од тога не знамо; знамо само да смо је већ негде видели.

Исто тако, када те угледа твој пас или мачка он не зна ко си ти. А када би умео да мисли то што осећа могао би да опише као осећај познатог и ништа више од тога. Осећај који каже да од тебе. може добити храну. И то је суштина целокупног вашег односа у који ти уносиш своје пројекције или пројектујеш своја осећања тамо где их нема.

Samosvest je kod svih zivotinja,ALI I BILJAKA,priblizno istog nivoa!!! Zavisi od starosti,zdravlja,faze ciklusa razmnozavanja idr....Kladim se da i ovo kao i niz drugih naucnih dostignuca jos nisu stigli na Balkan...:worth:
Ovu naucnu cinjenicu treba zahvaliti lamanizmu i nekim idejama te religije(Budizma u osnovi) koje su podstakle na precizna merenja bioimpulsa...
Tako,gospodo i gospodje,vegetarijanci,kad jedete zdravu hranu-meljete zubima klice zivota i tako ste i dalje predatori samo sto ne cujete jauke umirucih zrna jer nemate ta cula!A JAUCU DO NEBA!!!:worth:
Nisam Buduista,ali zaista...
Nesto bi i iz Biblije (Tore)moglo da se nauci!Da se proizvodi MANA!!!:lol:
Ali i ja sam nasao takve ideje ovde na Balkanu da sirim....:dash:
Ima predela gda su takve ideje u realizaciji-bas sam se iznenadio...:klap:

Da je po vegeterijancima .. kada bi svi sledili taj njihov kvazimoral, prvo bi izumrli mesozderi... zatim bi se biljojedi toliko namnozili da bi iscrpli sve zemaljske resurse. To bi bilo kraj zivog sveta kakvog poznajemo.
prvo nije kvazi-moral, vecj jedini ispravni moral. a ovo o izumiranju je chista glupost.

Животиње не размишљају, оно мало назнака интелигенције које поседују толико је слабо или у траговима, да не може животињи пружити самосвест какву ми поседујемо.
josh jedna nepotvrdjena glupost koju iznoshish. veliki majmuni mogu da nauche ljudske rechi (na jeziku znakova) i komuniciraju sa nama, na osnovu chega znamo da imaju vrlo razvijen emotivni zhivot ( http://en.wikipedia.org/wiki/All_Ball ) a slonovi imaju josh komplikovaniju komunikaciju od ljudi, a chak pokazuju i svest o smrti i naznake da razmishljaju o tome da li je smrt dobra ili losha ( http://en.wikipedia.org/wiki/Elephant_intelligence#Death_ritual )

Tako,gospodo i gospodje,vegetarijanci,kad jedete zdravu hranu-meljete zubima klice zivota i tako ste i dalje predatori samo sto ne cujete jauke umirucih zrna jer nemate ta cula!A JAUCU DO NEBA!!!
gluposti. za razliku od chinjenica da zhivotinje imaju nervni sistem kojim osecjaju bol, dok biljke koje reaguju na nadrazhaje (kao shto reaguje i toplomer ili tastatura, ili telo bicja koje je mozhdano mrtvo) nemaju nikakvu percepciju, i takve teorije su potpuno nepotkrepljene. chak i bez ikakve tehnologije, chovek koji zhivi u nekom plemenu mozhe da donese zdravorazumski zakljuchak na osnovu obichnog posmatranja da osecjaju bol kada su povredjenje i da imaju volju i zhelju da zhive (kad pokushash da ubijesh zhivotinju, ona cje da bezhi ili da se brani), i da onda moralnim preispitivanjem shvate da je loshe ubijati zhivotinje za hranu (jer je loshe povredjivati ili ubijati ako nije u samoodbrani).

prvo nije kvazi-moral, vecj jedini ispravni moral. a ovo o izumiranju je chista glupost.

josh jedna nepotvrdjena glupost koju iznoshish. veliki majmuni mogu da nauche ljudske rechi (na jeziku znakova) i komuniciraju sa nama, na osnovu chega znamo da imaju vrlo razvijen emotivni zhivot ( http://en.wikipedia.org/wiki/All_Ball ) a slonovi imaju josh komplikovaniju komunikaciju od ljudi, a chak pokazuju i svest o smrti i naznake da razmishljaju o tome da li je smrt dobra ili losha ( http://en.wikipedia.org/wiki/Elephant_intelligence#Death_ritual )

gluposti. za razliku od chinjenica da zhivotinje imaju nervni sistem kojim osecjaju bol, dok biljke koje reaguju na nadrazhaje (kao shto reaguje i toplomer ili tastatura, ili telo bicja koje je mozhdano mrtvo) nemaju nikakvu percepciju, i takve teorije su potpuno nepotkrepljene. chak i bez ikakve tehnologije, chovek koji zhivi u nekom plemenu mozhe da donese zdravorazumski zakljuchak na osnovu obichnog posmatranja da osecjaju bol kada su povredjenje i da imaju volju i zhelju da zhive (kad pokushash da ubijesh zhivotinju, ona cje da bezhi ili da se brani), i da onda moralnim preispitivanjem shvate da je loshe ubijati zhivotinje za hranu (jer je loshe povredjivati ili ubijati ako nije u samoodbrani).
A inace,od biljaka se branimo i nasa samoodbrana je kombajn...:rumenko:I biljke su bez bioimpulsa...Kazem ja da ce nauka ovde stici za 30 godina...:heart::heart::heart:

Sto se tice vegeterijanstva ja sam protiv toga.

To zapravo ne bi bilo nista lose da u isto vreme vegeterijanci nisu i ljubitelji upravo te prirode u kojoj je osnovni zakon da svako svakog jede...i to jaci slabijeg.

Ko je ovde ucio zivotinje da ne jedu jedne druge? Ljudi mesozderi koji bi presli na vege nacin ishrane ne bi izumrali vec bi dosta manje patili od raznoraznih bolesti, toliko da bi medicina ostala bez posla. I zasto pricas o opstanku vrste kada te to ne zanima? Sam si izjavio da ljudi ne bi trebalo da ostavljaju potomstvo te bi tako ta generacija otisla i to je to.

Exaybachay:

Pokretac teme je cini mi se naveo Navratilovu kao dobar "primerak " vegetarijanca ...eno je zena...umire od raka u 50 i nekoj.
Ne znam da li sam naveo. Umiru i mesozderi i to u dosta visem procentu.

Ljudi, pa vi niste culi za soju ..
Mislim Ramcox jeste nastupao ludo, cesto izlazio iz okvira dijaloga tolko da je unistio misao kao celinu, ali vi gresite u osnovnoj logici.

nema nishta loshe u unishtavanju biljaka za konzumaciju, jer biljke ne osecjaju bol i nemaju volju za zhivotom (za razliku od ljudi i zhivotinja).

Шта рећи на ово да биљке немају вољу за животом. Биљке су жива бића ако ниси знао. Жива бића која се крећу, размножавају се, боре се једна са другима и против животиња а све ради опстанка ...јер , како ти кажеш, немају вољу за животом.

Што се тиче животиња. Животиње нису самосвесна бића јер не размишљају. Најприближиније стање којим бисмо их описали јесте сомнабулизам или месечарство. Оне најразвијеније које си спомено попут Шимпапнзе или Слонова имају само назнаке интелигенције која им не може омогућити достизање самосвести. Да животиње размишљају свет би био сасвим другачије место а ми као врста били бисмо у великој невољи.

А ако се и даље држиш тих назнака интелигенције код слонова и шимапзни ... и они морају да се дресирају. Слонови у Инидији раде али вођени људима. Њима се не може рећи да раде сами за плату...зашто када су толико интелигентни по теби? :think:
Зато што не размишљају и не могу схватити појам "плата". Њихов свет је садашњи тренутак.... остало је мрак... баш попут месечара.
Таква бића не осећају бол на начин како га ми доживљавамо.

Шта рећи на ово да биљке немају вољу за животом. Биљке су жива бића ако ниси знао. Жива бића која се крећу, размножавају се, боре се једна са другима и против животиња а све ради опстанка ...јер , како ти кажеш, немају вољу за животом.
Kako se biljka bori protiv zivotinja?

Што се тиче животиња. Животиње нису самосвесна бића јер не размишљају. Најприближиније стање којим бисмо их описали јесте сомнабулизам или месечарство. Оне најразвијеније које си спомено попут Шимпапнзе или Слонова имају само назнаке интелигенције која им не може омогућити достизање самосвести. Да животиње размишљају свет би био сасвим другачије место а ми као врста били бисмо у великој невољи.

Biljka i zivotinja nije isto. Postoji razlika izmedju materije, minerala, biljaka, zivotinja, coveka, i medjusobno svih nabrojanih.

Kako se biljka bori protiv zivotinja?

Рецимо овако:

stock-photo--cactus-cactaceae-plant-with-thorns-31611460.jpg

Или овако
muhara.jpg

Отров у овој мухари створен је специјално за уништавање животиња тј. одбране од њих.
Да нема отров ти би ову печурку појео...овако се заштитила од тебе...јер како кажете "нема вољу за животом" и свеједно јој је да ли ћеш је појести или не.

Ta pecurka pojma nema nista o tome, za razliku od coveka i zivotinje delimicno. U tome je razlika. Otrovne pecurke postoje da ako neko hoce da se ubije to uradi lako i brzo [valjda] - joke

T a te pecurka zna kao staru kantu... Lovim ribu na obali Dunava,umirio sam se,pticice pevaju...Kad odjednom sve utihnu!!! Kad ono ide jedan baja stazom prema meni...Fredi Kruger za sav zivi svet...Kad jaganjci utihnu...Dobrocudan covek...:mrgreen:

oziman:
Шта рећи на ово да биљке немају вољу за животом. Биљке су жива бића ако ниси знао.
to shto su zhiva bicja ne znachi da imaju volju za zhivotom. biljku kada krenesh da izchupash iz zemlje ona necje da krene da bezhi ili da se brani, niti ta biljka koju chupash pripada vrsti koja osecja bol, za razliku od zhivotinja.

Што се тиче животиња. Животиње нису самосвесна бића јер не размишљају.
da, razmishljaju, i to znamo tako shto sa nekim zhivotinjama mozhemo da komuniciramo.

А ако се и даље држиш тих назнака интелигенције код слонова и шимапзни ... и они морају да се дресирају. Слонови у Инидији раде али вођени људима. Њима се не може рећи да раде сами за плату...зашто када су толико интелигентни по теби?
ni teshko retardiran chovek ne mozhe da radi sam za pratu, pa opet ima neki rudamentarni oblik razmishljanja, i shto je najbitnije- osecja bol i ima volju za zhivotom, tako da ima pravo na zhivot (iako je intelektualno na nizhem nivou od nekih zhivotinja).

Зато што не размишљају и не могу схватити појам "плата".
neke shimpanze su shvatile pojam trgovine i kako ona fukncionishe i pokazivale ne samo da se trampe za neku hranu, vecj i da zarade, bash sam pre par meseci gledao te snimke na diskaveriju.

Таква бића не осећају бол на начин како га ми доживљавамо.
kako god da ga osecjaju, bitno je da ga osecjaju. kada posecjesh zhivotinju videcjesh reakciju na bol, kod mnogih zhivotinja cje se takodje videti i strah. zhivotinje, za razliku od biljaka, nisu automate.

Отров у овој мухари створен је специјално за уништавање животиња тј. одбране од њих.
Да нема отров ти би ову печурку појео...овако се заштитила од тебе...јер како кажете "нема вољу за животом" и свеједно јој је да ли ћеш је појести или не.
kada napadnesh zhivotinju koju spava, ona cje da se probudi i da te napadne u odbrani ili da pobegne. ako krenesh da unishtish pechurku, ona necje naprasno sintetisati otrov koji nije pre imala da bi se odbranila od tebe, jer biljke nemaju nikakav nervni sistem, niti ishta shto podsecja na mozak. otvor u biljkama, trnje i ostale odbrane koje biljke imaju se javljaju posle miliona generacija jedinki, tako da se jedino mozhda eventualno izvesti zakljuchak da postoji neka volja za zhivotom na nivou flore, i da se uvede neka "gaia teorija", ali ne postoji apsolutno nikakav povod da se pomisli da ijedna jedinka biljke ima ikakvu volju za zhivotom koja bi bila prekrshena kada bi ta biljka bila unishtena.

na kraju, mozhe se lepo pokazati i dokazati da je ubijanje zhivotinja za hranu etichki loshe.

1. loshe je biti surov prema zhivotinjama.

2. nepotrebno (npr. iz uzhivanja) povredjivati i ubijati zhivotinje je ochigledna surovost prema njima.

3. ubijanje zhivotinja za ishranu je nepotrebno, jer sasvim savrsheno mozhemo biti i zhivi i zdravi i jaki bez da jedemo ubijene zhivotinje (za shta su dokaz milijarde vegetarijanaca kroz istoriju i danas).

4. prvi zakljuchak- ubijanje zhivotinja za hranu je nepotrebno ubijanje, i to josh ubijanje iz uzhivanja. jer ubijene zhivotinje se ne jedu ni za prezhivljavanje, ni za zdravlje, ni za snagu, jer sva ta tri mozhemo lako da imamo i bez mesa ubijenih zhivotinja- tako da onda kao razlog jedino ostaje to shto je meso ukusno- tj. ubijanje zhivotinja zbog ishrane je ubijanje zbog zadovoljstva.

5. drugi zakljuchak- ubijanje zhivotinja za ishranu je surovo (jer je nepotrebno, kao shto rekoh u tachki 3), i trecji i poslednji zakljuchak- poshto je ubijanje zhivotinja za ishranu surovo- to znachi da je loshe (nemoralno/ etichki pogreshno).

Poslednja izmena:

Back