Vatra kao Bog?

MarimoVarimo

Početnik
Poruka
6
Pozdrav,

Od nedavno kada god sam blizu vatre ona me priziva. Krenuo sam da je sanjam i pokazivala mi se u obliku nekog cudnog Bozanstva. Da li neko zna, da li je kroz istoriju bilo ovakvih slucajeva gde su ljudi posmatrali vatru, ili pojam vatre kao nešto čemu se moli?

Pozdrav,

Od nedavno kada god sam blizu vatre ona me priziva. Krenuo sam da je sanjam i pokazivala mi se u obliku nekog cudnog Bozanstva. Da li neko zna, da li je kroz istoriju bilo ovakvih slucajeva gde su ljudi posmatrali vatru, ili pojam vatre kao nešto čemu se moli?
[TR]
[td][/td]
[td].[/td]

[/TR]
2. Kronika 33,6On sam dade provesti sinove svoje kroz vatru u dolini Ben-Hinom; on vršiše gatanje, vračanje i čaranje; on postavi vračeve i gatare; on jako uvrijedi GOSPODA čineći što je zlo u njegovim očima.

Jeremija 32,35oni su podigli mogilu Baalu u dolini Ben-Hinnom da bi provodili, k Moleku, svoje sinove i svoje kćeri kroz vatru toga, ja nikad nisam iskao i nikad imao namisao počiniti jedan takav užas za skrenuti Judu s puta.“

Pa ne znam. U psihologiji malo jaču naklonost loženju vatre povezuju sa nekim psihološkim stanjima..
Može da bude.
Nisam baš najbolje upućen.
Samo sam se setio da su nekad sve bivše republike u SFRJ imale grb sa bakljama, a da je spomenik na Avali bukvalno kopija hrama iranskog kralja Kira / Kuroša.
Tek kasnije sam shvatio da je reč o Zoroastrizmu.

Sad baš planiram da danas nedeljni odmor provedem čitajući o Zoroastrizmu.

Židovi imaju minoru ili svjećnjak sa sedam plamenova i zaratustrizam ima to isto. Paganizam svuda oko nas... I Božija duga ima sedam svetiljki u sedam boja....opet paganizam majko mila.... Samo si ti duhovna elita...piše gore ispod tvog nicka.
A kakve to veze ima sa paganstvom ?
Svi formalno-tehnicki detalji u bogosluzenju su jevreji sproveli DOSLOVNO izricitim Bozjim zahtevima stoga je sva ta sluzba u vreme SZ-ta bila pravo Bogosluzenje u skladu za Bozjim uredbama dok je sve ostalo van toga klasicno paganstvo !!!

Pa i jesu vatru smatrali bogom u prastarim vremenima, verovali ili ne nismo nimalo spiritualno napredovali od tada. Možeš slobodno verovati u vatrenog boga na nebu niko ti ne brani.

Back