Vaše mišljenje o građanima/ provincijalcima

Pa ako hoces iskreno, sada si navela sustinu, ali sustinu za iseljivanje iz tih manjih mesta. Mnogi misle da su sutina pare, ali to nije tako, u najvecem broju slucajeva sustina su ljudi. Bezi se se od provincijske sredine, provincijske kulture... Inace, ono sto si opisala da ti se desilo na jugu Srbije- takvo misljenje kao taj stariji covek ima ne tako mali broj sa juga Srbije. Oni misle da Beogradjani njih gledaju sa visine, pa im je to odbrambeni mehanizam

A to uopšte nije tačno?

Ne bih menjao moj KG za BG nikad :zskace:

Jedva cekam da se vratim i kad odem na par dana tamo.

Mozda bi i bio lep da nema "Beogradjana" (obratiti paznju na navodnike),tramvaja,smoga i kucecih go.vana na svakom trotoaru (obratiti paznju na to da imam psa i sam al ga ne setam po centru KG da ***** po plocniku),klosara (kad je onomad bio neki klosar kod ekonomskog faxa u kg to je bila glavna vest na RTK,moja devojka koja je iz BG se slatko nacudila zasto nam je to vest kad ih u BG ima na svakom cosku) itd.

Da ne govorim o tome da je u BG sve minimum duplo skuplje.

Села по Србији изумиру јер немају инфраструктуру, немају услове за функционисање као заједница.
Село мора имати лекара, ветеринара, школу...Село које нема школу, гаси се. А нема школу јер људи немају где да се запосле и зато одлазе у неко веће место. Не вреди им да оду у оближњи град ако ни у том граду нема посла.
И уместо да држава ради нешто на томе да задржи људе на селу, да села просперирају, да тако буде много богатијих људи у држави, она на неки начин форсира досељавање на периферију Бг где људи који су лоше живели на селу живе још горе, али са надом да ће имати неку перспективу...

И сад, нисам хтела рећи да је ово правило, нити сам хтела да мешам политику...то је просто неки тренд, који ће се тешко искоренити.

Veliki grad- provincija -> stalne prepirke i razmimoilaženja u stavovima...

Upravo je zbog jedne takve rasprave malopre zatvorena tema Slike forumaša.

Građani i provincijalci, zanima me šta vi mislite o onim drugima? Ali, iskreno, i bez vređanja ako je moguće... ;)

Ljudi su ljudi, i među "ovima" i "onima" nas ima svakakvih.
Ja sama sam i rođena i odrasla u Beogradu, a nisam ni najmanje urban tip. Zapravo, planiram povlačenje u šumu :mrgreen: .

Ne znam da li je zbog toga ili nečeg drugog. Već sam pisala na jednoj drugoj temi o velikoj neprijatnosti koju sam doživela letos kad sam bila kod babe u poseti u jednom gradu na jugu Srbije.

Čovek, dovoljno star da mi bude deda je krenuo da me proziva, vređa... počeo je sa političkim provokacijama, pa kad je video da o politici nemam mišljenje, krenuo je da vređa moju profesiju i moj rad, sve vreme provlačeći :"vi Beograđani". Tek sam na kraju ukapirala da njemu smeta što sam ja iz Beograda, a ne nešto drugo.

Par puta sam i ja doživela.. slične prozivke..
No posle sam videla da nije problem u meni, nego što sam iz Beograda.
Ali s druge strane, ti koji su me verbalno napadali, to su samo pojedinci. I među Beograđanima ima bahatih pojedinaca. Tj. i sa jedne i sa druge strane se nađe neko kome će smetati "drugačiji"..pa je dovoljno da pričaš drugim naglaskom, pa da te mrzi. No, ne treba sad sve njih trpati u isti koš.

Pa recimo da ne toliko koliko mnogi od njih misle. Npr. u mom rodnom gradu se sa mnogo vece visine gledaju ljudi koji dolaze u grad iz okolnih sela, negoli sto Beogradjani gledaju sa visine ljude iz 'juznih gradova'. Mislim, to je generalno tako, a svuda ima svakojakih primera...

Veruj mi da južnjacima mnogo više smeta to što se sav novac sliva u Bg, nego kako ih gledaju. Misliš da je Nišlijama bilo bitno kako ih gledaju Beograđani kad su pune kompozicije robe izlazile iz fabrika. I nemoj mi reći da smo sami krivi što je propala industrija na jugu.

Back