Vaše mišljenje o građanima/ provincijalcima

Veruj mi da južnjacima mnogo više smeta to što se sav novac sliva u Bg, nego kako ih gledaju. Misliš da je Nišlijama bilo bitno kako ih gledaju Beograđani kad su pune kompozicije robe izlazile iz fabrika. I nemoj mi reći da smo sami krivi što je propala industrija na jugu.

Necu da ulazim sada u te ekonomske uzroke, govorim samo o kulturoloskom fenomenu... I tacno je da je izrazeniji sada nego pre 30 godina, ali ne verujem da je sve u parama. A ja sam iz grada koji je industrijski jos vise propao od Nisa, kod nas je sve to cak i ekstremnije, ali i dalje ne smatram da su pare glavni problem...

Jao sto mrzim mek.

U kg nije uspeo,zatvorili ga brzo,ne moze da opstane sa onim klikerima pored pljeske u po somuna u zombiju z:lol:

И код нас га затворили, али мислим да није због пљески у близини, него један деда продавао леба и масти са сољу и туцаном паприком, па их надјачао! z:)

И код нас га затворили, али мислим да није због пљески у близини, него један деда продавао леба и масти са сољу и туцаном паприком, па их надјачао! z:)

Pa ovo uopste nije u blizini ali ne moze da se poredi,kao ni karadjordjeva u plavom biku :zskace:

Stari Beogradjeni ne znaju i ne cene pravu vrednost svog grada. Neki cak sanjaju da napuste sve to i odu nekud daleko, u neku zabacenu tisinu i mir.
Oni nisu normalni. Oni i ne zasluzuju da zive u takvoj metropoli, na uscu dveju reka, raskrsnici istorije i sveta, gradu sa dva podzemna pesacka prolaza, pokretnim stepenicama u robnoj kuci, krematorijumom, zizi interesovanja svetske javnosti, gradu sa smelim urbanistickim planom, izvanrednim geografskim polozajem i Kalemegdanom, jednim od najlepsih parkova u ovom delu sveta.
Jedan je Beograd.
Beograd je nagrada, uzi izbor, reprezentacija, najvece priznanje, cast, ponos, preporuka, legitimacija, dokaz, ideal, san, raison d'ztre.
Nemoguce je zamisliti pametnog i sposobnog coveka izvan Beograda. Van Beograda takav covek moze biti samo slucajno, privremeno, greskom i nepaznjom. Ziveti u Beogradu je prvi i najubedljiviji dokaz uspeha u zivotu. Po unutrasnjosti se sve cesce odrzavaju sudjenja probisvetima i hohstaplerima, koji su se lazno predstavljali kao Beogradjani i na taj nacin sticali nezasluzenu paznju, ugled, ljubav, slavu i novac. Sve je vise prevarenih provincijskih devojaka koje su nesrecno i slepo volele lazne Beogradjane.Zamislite uzasnu dilemu jedne lepotice iz Vrnjacke Banje njoj su nudili brak, jedan lekar iz same Banje i jedan navijac ,, Crvene Zvezde" iz Beograda. Lekar je autiran. Nista nisu znacila njegova obecanja da ce se i on jednog dana vinuti do samog Beograda. Mlada je dovoljno venula u provinciji, ona je odmah htela u Beograd. Posto vec nisu iz Beograda, ljudi u provinciji moraju biti lekari, profesori, ucitelji, soferi, postari, obucari, dimnicari, berberi. Oni se moraju dokazivati na milion nacina. Jednom Beogradjaninu sve to nije potrebno-on je iz Beograda. Beogradjanin to je zanimanje. Beograde, o Beograde, na uscu dveju reka ispod same Avale. Zaista je sramota ne biti iz Beograda! Beograd je milionski grad. Mnogi misle da ziveti u Beogradu znaci biti milioner. Svake noci hiljade inteligentnih i talentovanih ljudi iz provincije, puzeci prilazi bedemima Beograda. U fiseklijama nose adrese dalekih rodjaka, i poznanika iz voza, koji su vec u Beogradu. Bolje se ne roditi, nego ziveti van Beograda. Sta ce ti zivot ako ga ne zivis u Beogradu! U Beogradu se ludo zivi! Novine, kafa, trolejbusi, ekspres-restorani, virsle sa senfom, semenke, servisi, klupe u parku, izbori lepotica, nedeljom utakmice, stafeta. Nedavno je u Beogradu gostovala i Rita Pavone. Molim!

Autor : Matija Beckovic

Stari Beogradjeni ne znaju i ne cene pravu vrednost svog grada. Neki cak sanjaju da napuste sve to i odu nekud daleko, u neku zabacenu tisinu i mir.
Oni nisu normalni. Oni i ne zasluzuju da zive u takvoj metropoli, na uscu dveju reka, raskrsnici istorije i sveta, gradu sa dva podzemna pesacka prolaza, pokretnim stepenicama u robnoj kuci, krematorijumom, zizi interesovanja svetske javnosti, gradu sa smelim urbanistickim planom, izvanrednim geografskim polozajem i Kalemegdanom, jednim od najlepsih parkova u ovom delu sveta.

:eek:
vau....

Oni nisu normalni. Oni i ne zasluzuju da zive u takvoj metropoli, na uscu dveju reka, raskrsnici istorije i sveta, gradu sa dva podzemna pesacka prolaza, pokretnim ....

Autor : Matija Beckovic

Evo, ja se deklarišem kao nenormalna z:mrgreen:.
(ja ne sanjam - nego sam ga već napustila.. i već meračim gde ću dalje ići, već sam se i odlučila u koje (mirne) krajeve... :D ).

Necu da ulazim sada u te ekonomske uzroke, govorim samo o kulturoloskom fenomenu... I tacno je da je izrazeniji sada nego pre 30 godina, ali ne verujem da je sve u parama. A ja sam iz grada koji je industrijski jos vise propao od Nisa, kod nas je sve to cak i ekstremnije, ali i dalje ne smatram da su pare glavni problem...

Slažem se da ima puno razloga...sama činjenica da smo rekorderi po proizvedenim nacijama iz matične, dovoljno govori o nama. Napravićemo podele i tamo gde ih nema. Tako i tema o "unutrašnjosti i spoljašnjosti".

:hahaha::hahaha::hahaha: Mljac. Kad jedan dan namažem mas na lebac, ovi moji ima da pomisle da sam šenuo. :zskace:

Opet ja....ne razumem smisao ove teme?

Zasto ima neka podela ljudi i u samom naslovu?

KO sta misli o gradjanima/provincijalcima?

Zasto smo skloni podelama?

Као, мислим да су многи провинцијалци грађани, као што мислим да су многи грађани провинцијалци.
А већина и једних и других су малограђани...
ЕТО! z:)

Back