Vantelesna oplodnja

• Začetnik teme Začetnik teme sladja
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Drage devojke, imam jedno pitanje.Nas problem je oligospermia,već 6 godina,moj ginekolog nas je uputio na konsultacije u Betaniju(vto o trošku države)iako nemam sve nalaze koje pišu na sajtu RZZO...da li možete da mi kažete šta je sve potrebno od nalaza za konsultaciju,pošto već nedelju dana "vijam" doktoricu Bujas :(

nadam se da nisam zakomplikovala pitanje:roll:

Draga Vasilije, malo sam iznenadjena postupkom Genesisa. Ja sam njihov pacijent od 2008. god i samo lepe reci imam za njih, ali ovo je bas zabrinjavajuce!!!
Ja znam da oni nemaju dezurnog doktora, samo medicinsko osoblje, mada mi i to nije bas najjasnije, al dobro, ali ne mogu da verujem da doktorka nije mogla da dodje ujutru s obzirom na situaciju. A ja ni ne idem kod drugog doktora, tj ovog u mom gradu, s obzirom na to da ne smem da se krecem,pa mi mama ili sestra idu po doznake. Crnogorac ce mi voditi trudnocu do porodjaja, pa u Betaniju na porodjaj. Tako sam se sa njom dogovorila, ali, sta sad to znaci?? Gde cu ja ako mi, ne daj boze, zatreba pomoc??? Zar placam tolike pare da bi mi oni rekli, do 10 ujutru ne radimo! A ovde kod nas u bolnici je takva situacija da oni kad vide da si vto, samo sto ne prevrnu ocima i ne oteraju te u pm. Mislim, malo preterujem, duznost im je da ti pomognu, i hoce, ali ipak svaka od nas ima vise poverenja u svog doktora i sigurnija je.

Drago mi je da je sve ispalo dobro, i sa tobom i sa bebama, to je najbitnije. Kada ti je sad sledeci uz u Genesisu? Ja bih je na tvom mestu pitala za tvoju situaciju. E, sad mi je bas skocio pritisak.
Ti se sad cuvaj maksimalno, mazi bebe svoje, bice to sve dobro, borci su to veliki! Ja te pozdravljam puno!!!

Klarita, i ja sam mislila da dr dolazi po pozivu za hitne slučajeve, zato sam i čekala jutro, da ne budim zenu u pola noći. Zvala sam ih juče da otkažem pregled. koji sam imala zakazan za sutra jer ne smem još da ustajem iz kreveta, a i pregledali du me u bolnici 2-3 puta. Zamolila sam sestru da pita dr da li da zbog krvarenja menjam terapiju (mislila sam na Aspirin), rekla je da će mi javiti. Ali nije.Tako da sam posle divnih iskustava sa njima, ovim sad sokirana. Kao i ti, i ja sam dogovorila da mi dr C. vodi trudnoću. Sledeći pregled mi je u 12. nedelji, ali ona je tad na odmoru, pa ću tražiti da mi zakažu kod prof.Stojića i nastaviću da idem kod njega u Genesis. Kad već dajem pare, da znam i zašto.

Drage devojke, imam jedno pitanje.Nas problem je oligospermia,već 6 godina,moj ginekolog nas je uputio na konsultacije u Betaniju(vto o trošku države)iako nemam sve nalaze koje pišu na sajtu RZZO...da li možete da mi kažete šta je sve potrebno od nalaza za konsultaciju,pošto već nedelju dana "vijam" doktoricu Bujas :(

nadam se da nisam zakomplikovala pitanje:roll:

Draga, ponesi sve što imaš, da bi dr sagledala vašu situaciju od početka. Ni jedan od testova koji ste radili nije viska.

Klarita, i ja sam mislila da dr dolazi po pozivu za hitne slučajeve, zato sam i čekala jutro, da ne budim zenu u pola noći. Zvala sam ih juče da otkažem pregled. koji sam imala zakazan za sutra jer ne smem još da ustajem iz kreveta, a i pregledali du me u bolnici 2-3 puta. Zamolila sam sestru da pita dr da li da zbog krvarenja menjam terapiju (mislila sam na Aspirin), rekla je da će mi javiti. Ali nije.Tako da sam posle divnih iskustava sa njima, ovim sad sokirana. Kao i ti, i ja sam dogovorila da mi dr C. vodi trudnoću. Sledeći pregled mi je u 12. nedelji, ali ona je tad na odmoru, pa ću tražiti da mi zakažu kod prof.Stojića i nastaviću da idem kod njega u Genesis. Kad već dajem pare, da znam i zašto.

Ja kod njega imam konsultacije, kad budem u 10. nedelji, oko redukcije, jer on jedini radi u NS,,,tako su mi rekli. Moja je sestra vodila dve trudnoce kod dr Trninic-Pjevic, ona radi i u Genesisu i u Betaniji, i secam se da je ona za nju stalno bila dostupna, imala je i njen mob u slucaju nuzde. E, sad, nemam pojma sta da mislim. Bas sam sa mojim muzem pricala o tvojoj situaciji i on ne moze da veruje. Ne mora dolaziti u po noci, ali zar tek u pola 10??? Ali, dobro, da ne dizem tenziju bezveze, samo neka nama i nasim bebicama bude dobro i da nam doktori sto manje trebaju. A ti zovi opet kliniku da vidis za aspirin, Odmaraj sto vise, jastuk pod guzu, to mi je rekla jedna babica da je dobro i uzivaj!!!

Draga Lunice, ja sam bila na konsultacijama pre ulaska u proces vto, jos u toku priprema, ali ne u Betaniji, tako da ne znam kako oni praktikuju... Kao sto Vasilija rece ti ponesi sve sto imas. Konsultacije ce ti biti da pogleda vase papire, poprica sa vama, kaze vam sta preporucuje da se odradi jos od dodatnih analiza i ulije ti poverenje da se odlucis kod njih da radis postupak. Potrudi se da skupis bar neku analizu pre odlaska, npr, noviji spermogram i tvoje hormone, to je osnovno, a za briseve i ostale analize ces polako u toku pripreme. Odlicno je sto ides na konsultaciju da vidis kome ces da prepustis da ti vodi postupak, kada dodje red na njega, tako smo i mi uradili. I kod nas je problem oligospremia, tj bila je do pre dva dana, a onda smo na drugoj komisiji dobili novu dg- oligoasthenoteratozoospermia... Da brzo prikupis svu potrebnu dokumentaciju, pa da udjes i ti u postupak :)

Ikice, ti si toliki izvor snage, i nema tih komentara koji bi mene (a verujem i ostale članove foruma) pogodili, kad osetim podršku, i način kako se boriš za sve nas. Nažalost ima ljudi koji misle da su pametni pa idu da nas uče humanosti. A koliko je humano ostaviti svoje dete?! Kakve su to majke, to nikad neću razumeti. Ja imam mnogo dece u komšiluku i sve ih volim kao da su moja, ali ipak želim moju krv i moje gene preneti dalje. To je prirodan osećaj za opstanak i sve žene imaju pravo da bar pokušaju da ostvare svoje želje i snove. Mene je i moj ginekolog ubijao u pojam kad sam u nekoliko navrata dobila komentar kako ja štetim državnom budžetu. Odvajali su silne pare da vode ratove i uništavaju ljudske živote a to nikad nije bila "šteta državnom budžetu"! Itekako preporučujem svima koji se spremanju i planiraju VTO da iskoriste maksimalno mogućnosti na koje imaju pravo i da se nikad - ama baš nikad - ne obaziru na glupe i zajedljive komentare ovog tipa.

Drage devojke, kako ste, kako se borite sa ovom vrucinom? Ja moram da mirujem, a mucnine koje su krenule ucestalo prosle nedelje su nepodnosljive i traju ceo dan, tako da sam totalno iscrpljena, ali sta da se radi, izguracu nekako.
Damin, jesi bila na uz ili jos cekas?
Lolkice, Lunice, sta ima novo kod vas?
Kristina, Vasilije, jeste bile na ekspertskom?
Veliki pozdrav i poljubac za sve

I ja gledam - niko se ne javlja, svi ćute... Ja na UZV treba da idem negde oko 17. jula.
Kod mene je situacija sledeća: Jako mi se pogoršala krvna slika. Leukociti standardno povećani, hemoglobin, hematokrit, eritrociti spali ispod normale... Počela sam da pijem feroglobin 2x na dan i nadam se brzom oporavku. Mučnine nemam mada mi se čini da u zadnja dva dana, kako pijem ovo gvoždje, ne radi mi želudac baš najbolje, ali nisam povraćala nijednom što je odlično. Kako se pogoršalo ovo vreme stomak je počeo da me boli (nije strašno - ali me ipak sateralo u krevet). Eh, gde mojih divnih 36C. Više su mi godile one vrućine nego ovakvo zahladjenje... Klarita, šta se kod tebe dešava? Kakva je odluka pala? Vasilije, da li se osećaš bolje? Mislim na vas, i moje bebice pozdravljaju vaše bebice i drže male plačiće da sve bude ok.

Pozdrav devojke, i ja mislim na vas i proveravam svaki dan da li se ko javlja.

Meni su mučnine prestale čim sam izbacila kafu. Na ekspertski ću polovinom jula. Krvarim po malo. Bila na kontroli, bebe rastu, prešle 3cm :), nigde hematoma fala bogu. Videli mi decidualni polip na grlicu koji je čest u trudnoći i koji može stalno da krvari, ali ne ugrozava trudnoću. To je nabujala sluznica materice od hormona koja je malo provirila u grlić. Pošto nastaje od velike količine hormona zvala sam opet Genesis da pitam da li da obustavim Progesteron i Utrogestan, opet je sestra prenosila poruke od mene do dr C. i nazad. Imala sam utisak da mi menja terapiju samo zato što ja insistiram, ali možda je to samo utisak, jer nisam imala priliku čuti dr lično. U svakom slučaju, jedva čekam eksperski kod profesora, da mi konačno neko da odgovore na pitanja vezana za krvarenje. A stići će do tad moj novi problem, alergija na ambroziju, koja je nepodnošljiva i kad sam pod terapijom, bog zna kako ću sad kad ne smem da je koristim u trudnoći.

Klarita, kad ćeš ti kod profesora?

Klarita, hvala na pitanju, do UZ još dva dana!

Pratim vaše postove i navijam da budete zdrave, da bebice budu zdrave i da ih što lakše donesete na svet!

Novim parovima,koji ulaze u postupak, želim da što pre dođu do cilja.

I ja gledam - niko se ne javlja, svi ćute... Ja na UZV treba da idem negde oko 17. jula.
Kod mene je situacija sledeća: Jako mi se pogoršala krvna slika. Leukociti standardno povećani, hemoglobin, hematokrit, eritrociti spali ispod normale... Počela sam da pijem feroglobin 2x na dan i nadam se brzom oporavku. Mučnine nemam mada mi se čini da u zadnja dva dana, kako pijem ovo gvoždje, ne radi mi želudac baš najbolje, ali nisam povraćala nijednom što je odlično. Kako se pogoršalo ovo vreme stomak je počeo da me boli (nije strašno - ali me ipak sateralo u krevet). Eh, gde mojih divnih 36C. Više su mi godile one vrućine nego ovakvo zahladjenje... Klarita, šta se kod tebe dešava? Kakva je odluka pala? Vasilije, da li se osećaš bolje? Mislim na vas, i moje bebice pozdravljaju vaše bebice i drže male plačiće da sve bude ok.

Nadam se da ce ti se poboljsati krvna slika, mada svi kazu da je normalno da u trudnoci bude losija, pa moramo malo sa lekovima da je regulisemo i popravimo. Super sto ti nije muka, meni je zadnjih nedelju dana bas grozno. Sto te stomak boli? Verovatno se materica siri, jel da?

Ja jos nista ne znam, cekam 12. juli, tad imam uz, pa ce mi doktorica reci svoje miljenje i poslati me na misljenje doktora Stojica, mislim da se tako zove. Posto on to i radi, on najbolje zna kada je neophodno, a kada ne. Ja se iskreno nadam da, sta god da bude, bude na kraju sve dobro i da rodim zdrave bebe. Ako kaze nema potrebe, mozes ti to, skacemo do neba!!! :) Javicu se u svakom slucaju.

Odmaraj, hrani se zdravo i javljaj vesti. I mi vas puuuuno pozdravljamo

- - - - - - - - - -

Klarita, hvala na pitanju, do UZ još dva dana!

Pratim vaše postove i navijam da budete zdrave, da bebice budu zdrave i da ih što lakše donesete na svet!

Novim parovima,koji ulaze u postupak, želim da što pre dođu do cilja.

Divno, sad ces videti svoju mrvicu, ili mrvice :) Javi nam kako je proslo sve!

Pozdrav devojke, i ja mislim na vas i proveravam svaki dan da li se ko javlja.

Meni su mučnine prestale čim sam izbacila kafu. Na ekspertski ću polovinom jula. Krvarim po malo. Bila na kontroli, bebe rastu, prešle 3cm :), nigde hematoma fala bogu. Videli mi decidualni polip na grlicu koji je čest u trudnoći i koji može stalno da krvari, ali ne ugrozava trudnoću. To je nabujala sluznica materice od hormona koja je malo provirila u grlić. Pošto nastaje od velike količine hormona zvala sam opet Genesis da pitam da li da obustavim Progesteron i Utrogestan, opet je sestra prenosila poruke od mene do dr C. i nazad. Imala sam utisak da mi menja terapiju samo zato što ja insistiram, ali možda je to samo utisak, jer nisam imala priliku čuti dr lično. U svakom slučaju, jedva čekam eksperski kod profesora, da mi konačno neko da odgovore na pitanja vezana za krvarenje. A stići će do tad moj novi problem, alergija na ambroziju, koja je nepodnošljiva i kad sam pod terapijom, bog zna kako ću sad kad ne smem da je koristim u trudnoći.

Klarita, kad ćeš ti kod profesora?

Bebe porasle:klap::klap:: Divno!!! Jao, mogu da zamislim kako ti je. A ti gluvi telefoni, od sestre do doktorice, to mi najvise ide na zivce!!! Za poli[pe u trudnoci sam nesto cula, ali mislim da to, em je cesto, em nije opasno ni po tebe ni po bebe, samo da krvarenje stane. Da li ti je savetovano strogo mirovanje zbog toga? Super i za tebe sto nemas mucnine :)

Ja 12. jula idem kod Crnogorac, tad cu biti 9 nedelja i koji dan. Ona je na godisnjem ali ce doci da me vidi jer spadam u visokorizicnu trudnocu, a i pitanje redukcije je ostalo otvoreno, na nama da odlucimo, a neargumentovano totalno ni za jednu ni za drugu opciju. Ja sam tada prvi put cula za to, ne znam ni zasto, ni kako, ni da li je sama procedura rizicna, niti sta je rizicno kod trojki,,,nista pod milim bogom nisam znala,, samo je usledilo pitanje : Sta cete?!! Tako da smo u haosu po tom pitanju. Misljenja doktora koje sam uspela do sada da dobijem su razlicita. Cekam jos Stojica, on to radi, pa verovatno zna i kome se mora, a kome ne raditi. Osecaj je uzasan i teret je prevelik. Mozda je i dobro sto mi je muka da manje mislim o tome...

Klarita, mogu misliti kako ti je. Ja sam se toga najviše i bojala, ne znam kako bih donela tu odluku. Za Stojica svi kažu da je super. U inostranstvu rade redukciju cak i kad su dve bebe, da bi se sprečili svi mogući i najmanji rizici i rodilo bebce u terminu, pošto blizanci najčešće požure pa se rode ranije. A meni je dr C. odmah rekla da su trojke da bih morala na redukciju jer sam sitne konstitucije.

Damin, javi nam brojno stanje, obavezno.

Bolovi u stomaku su normalni, onako kao težina, kao kad treba da dodje ciklus. Ne valja samo ako su jaki grčevi, jer to mogu biti kontrakcije. A možete osetiti i bolove iz creva u istoj regiji, jer smo naduvene od hormona. I to može dati jako ziganje i pomešati se lako sa bolom iz materice.

Pozdravljam vas sve. Kristina čuvaj se.

Klarita, mogu misliti kako ti je. Ja sam se toga najviše i bojala, ne znam kako bih donela tu odluku. Za Stojica svi kažu da je super. U inostranstvu rade redukciju cak i kad su dve bebe, da bi se sprečili svi mogući i najmanji rizici i rodilo bebce u terminu, pošto blizanci najčešće požure pa se rode ranije. A meni je dr C. odmah rekla da su trojke da bih morala na redukciju jer sam sitne konstitucije.

Ja sam visoka, ali imam usku karicu, kukove, krivu kicmu i zbog toga se verovatno i misli da li bih mogla izneti. Videcu sa profesorom, cula sam za njega da je jako strucan. Javljam se uskoro i puno vas pozdravljamo moje bebice i ja

Drage devojke, brzo ce proci i mucnina i sve tegode... Mi koji jos uvek cekamo pocetak svega sto ste vi vec hrabro prosle, zelimo i tu mucninu i sve sto treba trpecemo samo da dodjemo do cilja :) Bravo za vredne bebe koje napreduju i za hrabre trudnice. Tesko je doneti takve odluke kada se nose trojke, al kada ste do sada verovali svojim doktorima, verujte do kraja, oni su strucnjaci i objektivnije ce sagledati stvari. Ja bih najvise volela kada bi svaka od nas mogla bar blizancice da rodi :)

Drage devojke, brzo ce proci i mucnina i sve tegode... Mi koji jos uvek cekamo pocetak svega sto ste vi vec hrabro prosle, zelimo i tu mucninu i sve sto treba trpecemo samo da dodjemo do cilja :) Bravo za vredne bebe koje napreduju i za hrabre trudnice. Tesko je doneti takve odluke kada se nose trojke, al kada ste do sada verovali svojim doktorima, verujte do kraja, oni su strucnjaci i objektivnije ce sagledati stvari. Ja bih najvise volela kada bi svaka od nas mogla bar blizancice da rodi :)

Upravo tako, Lolkice, lako se prebrodi muka kada znas od cega je, a ja ti,od sveg srca, zelim da nam se uskoro pridruzis i da zajedno prolazimo kroz trudnicke dane. Da uzivamo i delimo nasa iskustva! Puuuuuno srece!!!

odlična stvar za krvnu sliku je sledeća stvar prirodan recept koji je proveren i savetujem ga iz ličnog iskustva moje supruge

1 kg cvekle, 1/2 kg šargarepe, 2-3 pomorandže, 2 kisele jabuke, sok od jednog limuna, 1 tegla meda

napraviti sok i u njega dodati teglu meda, uzima se čaša dnevno

E sad ovo je recept za sok za one koji imaju dobar sokovnik, mi nismo imali pa smo sve ovo blendirali i
pravili kao kašicu, što je takodje dobro samo što umesto da dnevno piješ čašu 2 dcl pojedeš isto to kašikom
iako je cvekla jaka med i ove voćkice je ublaže i bude sasvim ok. Neko savetuje po jednu čašu ujutru, mi smo
obzirom na baš lošu krvnu sliku uzimali i preko te doze. Posavetuj se sa nekim i probaj ne možeš ništa da
izgubiš sve je prirodno, a tako je i najbolje.
pozdrav svima i srećno

Poslednja izmena:
odlična stvar za krvnu sliku je sledeća stvar prirodan recept koji je proveren i savetujem ga iz ličnog iskustva moje supruge

1 kg cvekle, 1/2 kg šargarepe, 2-3 pomorandže, 2 kisele jabuke, sok od jednog limuna, 1 tegla meda

napraviti sok i u njega dodati teglu meda, uzima se čaša dnevno

E sad ovo je recept za sok za one koji imaju dobar sokovnik, mi nismo imali pa smo sve ovo blendirali i
pravili kao kašicu, što je takodje dobro samo što umesto da dnevno piješ čašu 2 dcl pojedeš isto to kašikom
iako je cvekla jaka med i ove voćkice je ublaže i bude sasvim ok. Neko savetuje po jednu čašu ujutru, mi smo
obzirom na baš lošu krvnu sliku uzimali i preko te doze. Posavetuj se sa nekim i probaj ne možeš ništa da
izgubiš sve je prirodno, a tako je i najbolje.
pozdrav svima i srećno
Hvala na receptu. Ja sam jela cveklu donedavno - onako umesto jabuka. Ali su zalihe otišle, nisam mogla da nadjem da kupim, verovatno zato što već svi čekaju svežu u bašti. Biće je i u našoj za par dana. A ova kombinacija sa pomorandžom i šargarepom mi zaista deluje mnjam. Za sada ostajem na feroglobinu ali ću definitivno ubaciti cveklu u jelovnik, jer znam da pravi čuda sa krvnom slikom.

Hvala na receptu. Ja sam jela cveklu donedavno - onako umesto jabuka. Ali su zalihe otišle, nisam mogla da nadjem da kupim, verovatno zato što već svi čekaju svežu u bašti. Biće je i u našoj za par dana. A ova kombinacija sa pomorandžom i šargarepom mi zaista deluje mnjam. Za sada ostajem na feroglobinu ali ću definitivno ubaciti cveklu u jelovnik, jer znam da pravi čuda sa krvnom slikom.[/QU

da me ne bi pogresno razumela, moja supruga kad je uzimala ovu kašu nije prekidala prepise lekara,
ne mogu sad da se setim šta je pila, ali joj je ovo sa cveklom bilo dodatno

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back