VAMPIRI...???

Odakle taj nick, ako u to neverujes, Herr Drakula:D
Kakve crne dokaze, da imamo dokaze, mislis da bi tema bila "vampiri" ili bi bila " kako da ubijem ovog skota velikih zuba":D, pa bi mi mozda iz "iskustva" mogli dati neki savet:D
Ovde ces cuti samo "price", jer samo sa takvim "dokazima" raspolazemo, da imamo druge, nebrini, dali bi ti ih. Premda kazem, to nisu price za malu decu ( mislim, ko jos svome detetu peva uspavanku o vampirima), to su price koje su ipak potekle, od starijih, zrelijih ljudi, koji su mozda, kazem mozda, jer mi nismo, doziveli tako nesto.
Zar nevidis, da vecina takvih prica, potice sa sela. A ti znas kakva su sela po RS, ti ljudi doskora nisu imali ni struju, kamoli kameru za snimanje:D
I ja da sam vampir, i ja bi direkt na selo. Na selu se ljudi plase stvari. koje mi iz grada ignorisemo. Na selu imas ipak dovoljno mogucnosti da se sakrijes ( suma, livada, groblje 10km od sela...),a i vampiri su svesni, ako postoje:D da ih na selu niko nece traziti:D
Ma living la vida loca:D

Не знам да ли се зезаш, али ја ћу морати да будем мало озбиљан:)
Ова надимак сам узео из зајебанције, јер волим да читам хорор приче, али не верујем у њих...Тачно те приче су потекле са села, где није било телевизора, књига, него само обичног затуцаног народа.А знамо да је глупост нема границу, ако ни машта...Озбиљни људи и не помишљају да постоје вампири, дракуле и остали......Па ако немате доказе, онда овде нагађате...Док не видим не верујем....:evil:

Не знам да ли се зезаш, али ја ћу морати да будем мало озбиљан:)
Ова надимак сам узео из зајебанције, јер волим да читам хорор приче, али не верујем у њих...Тачно те приче су потекле са села, где није било телевизора, књига, него само обичног затуцаног народа.А знамо да је глупост нема границу, ако ни машта...Озбиљни људи и не помишљају да постоје вампири, дракуле и остали......Па ако немате доказе, онда овде нагађате...Док не видим не верујем....:evil:
Pa vidi Drakula
Nemora biti da ako je covek sa sela, da je automatski glup i zatucan:). Ja sam sreo "u gradu" dosta ljudi koji dve ovce nebi mogli cuvati na 2 kvadratna metra da im ne pobegnu, ako vec poredimo ljude sa sela i ljude iz grada...
I ja volim horror price naravno...i moram reci da isto tako kao i ti, neverujem niusta sto nisam svojim ocima video. Sumnja postoji naravno, ali da bi verovao, morao bi ja to videti.
Al' sta da radimo drugo na Forumu, nego da pricamo o tome:)
Milion puta da sam i video vampira i milion istinitih prica da ispricam, niko nebi verovao. Thats it.
Doduse, nebi bilo nimalo prijatno sresti tako nesto...
A i ti dok citas te knjige, sigurno se nekad zapitas, hmm da nije stvarno tako bilo. Zavisi kako ko ume da isprica pricu.
Sta sam hteo sad da kazem sa ovim postom?
Nemam pojma:D
Nebitno.
Nema vampira, nema vukodlaka ni duhova, al' price ipak postoje, sad ko u te price veruje, neka mu je.
Pozdrav

Pa vidi Drakula
Nemora biti da ako je covek sa sela, da je automatski glup i zatucan:). Ja sam sreo "u gradu" dosta ljudi koji dve ovce nebi mogli cuvati na 2 kvadratna metra da im ne pobegnu, ako vec poredimo ljude sa sela i ljude iz grada...
I ja volim horror price naravno...i moram reci da isto tako kao i ti, neverujem niusta sto nisam svojim ocima video. Sumnja postoji naravno, ali da bi verovao, morao bi ja to videti.
Al' sta da radimo drugo na Forumu, nego da pricamo o tome:)
Milion puta da sam i video vampira i milion istinitih prica da ispricam, niko nebi verovao. Thats it.
Doduse, nebi bilo nimalo prijatno sresti tako nesto...
A i ti dok citas te knjige, sigurno se nekad zapitas, hmm da nije stvarno tako bilo. Zavisi kako ko ume da isprica pricu.
Sta sam hteo sad da kazem sa ovim postom?
Nemam pojma:D
Nebitno.
Nema vampira, nema vukodlaka ni duhova, al' price ipak postoje, sad ko u te price veruje, neka mu je.
Pozdrav

Ово си лепо рекао, баш онако дипломатски...:)

Ово што се тиче села,рекао сам у смислу да су се то обични неинформисани људи мећусобно плашили.Лепо је што имамо те враџбине из средњег века, то је опет наша култура и наши митови, што је јако лепо и казује о нама доста.Када читам те приче наравно да замишљам како би било лепо да постоје таква бића, али не постоје...Зависи како ко уме да исприча причу, а и како ко схвата причу...:gace:

To uopšte nema veze sa godinama čoveka.
Nemoj lupati gluposti.
Na tebi je da li ćeš da veruješ ili nećeš.
Ali verovanja uopšte nemaju veze sa godinama.
Svašta.Baš si "provalio" ovo sad......:roll:

Ма много сам се провалио:whistling:

Како нема везе са годинама, па ваљда како сазреваш, погледи на неке ствари се мењају...Нећу ваљда, што сам веровао да постоје вештице са 6 година, да верујем и са 17, колико тренутно имам...Ваљда треба да будемо реални, односно да нам глава буде у облацима, а ноге на земљи...

Ма много сам се провалио:whistling:

Како нема везе са годинама, па ваљда како сазреваш, погледи на неке ствари се мењају...Нећу ваљда, што сам веровао да постоје вештице са 6 година, да верујем и са 17, колико тренутно имам...Ваљда треба да будемо реални, односно да нам глава буде у облацима, а ноге на земљи...

Ma cuti, ona jos veruje u deda mraza... :ok:

Ok je da neko delom veruje u to, ali treba biti i razuman do neke mere.
Da nesto takvo postoji, do sad bi trebalo biti vidjeno od strane vecine ljudi.

Ma cuti, ona jos veruje u deda mraza... :ok:

Ok je da neko delom veruje u to, ali treba biti i razuman do neke mere.
Da nesto takvo postoji, do sad bi trebalo biti vidjeno od strane vecine ljudi.

За ово подебљано сам рекао...Ае неко нека донесе скелет или ДНК, шта знам, у неки музеј и да се покаже као право, да није лажно, па да поверујм човеку и да му честитам на револуцијалном (ваљда сам добро написао:cool:) открићу...

Mislim da nije bitno da li verujes ili ne u "vampire" ili sta god. Mozes voleti ili biti ljubitelj necega iako je to izmisljeno-ne postoji-ili ne daj bozici postoji.
Naravno da vampiri ne postoje,sem nekih poremecenih likova koji umisljaju da su ljubitelji krvi. Ali to ne znaci da ne smemo da uzivamo u filmovima,muzici,igricama itd, u kojima su vampiri glavni likovi! Poz

Prvo, naravno da ne vjerujem u postojanje vampira.
Drugo, obzirom da mnogo gledam Discovery i National Geo., jednom davno sam gledala emisiju gdje prikazuju lika iz Madjarske koji ima tu neku bolest kao vampirizam, ne sjećam se kako se tačno zove.On i izgleda kao pravi vampir.Povećani očnjaci, u licu je blijed kao krpa i živi u tami.Njegova bolest je takva da mu smeta svjetlost i ne podnosi miris bijelog luka a daleko od toga da bježi od krsta.To je jedna vrsta rijetke bolesti.
Za sebe kaže da je nesrećan, nema prijatelje, svi od njega bježe.Nekako mi ga bi žao ali moram priznati da izgleda jezivo.
Što se mene tiče, ja vjerujem samo u nauku i priličan sam skeptik ali da se dešavaju čudne stvari...to ne mogu da poreknem.

scorpio mozda ima na google video pokusaj naci na youtbe tu emisiju bas si me zainteresovala :eek: p.s vidim da smo zapostavili ovu temu potpuno e pa ja bi da je"ozivim" ponovo :) prosle subote sam gledao selo gori a baba se ceslja i epizodu sa krekavcem e a zelim pricati o tome! ne o krekavcu(ja nikad cuo za to jesam za drekavca al ne i krekavca :D ) vec o takvim pricama kao sto je ona baba u seriji ispricala o toj krivoj jarugi i gde se pojavljuje vampir e da li je neko nekad cuo takvu pricu o tim ukletim mestima gde se pojavljuju vampiri? :eek:

Vlad Cepes,rumunski vladar,je ucestvovao u napadu na Sabacku tvrdjavu.Posto sam ja iz Sapca (najbolji grad na swetu!:)) ,i sad kad je SLF,po celom gradu pisu istorijske cinjenice wezane za tvrdjavu,pise i podatak da je Vlad Cepes ucestvovao u napadu na tvrdjavu,(ali se posle toga nije wratio kuci,nestao je,tako sam cuo).Sabacka tvrdjava wazi za jednu od weoma teskih za oswajanje.Inace,eo wam par prica o wampirima...

I naravno,naziv wampir je sprskog porekla,i utemeljila se u swe swetske jezike :)

I naravno,molim moderatora da ne brise owaj post,niti da zakljuca temu :D

U Banatu je početkom 18. veka postojao običaj da se pokojnik nakon sahranjivanja ponovo otkopa, pa da se zatim opet vrati u zemlju kako bi se sprečilo da se povampiri, obelodanio je jedan zapis pronadjen u bečkim arhivima.
U selu Radojevo, jednom od najstarijih srpskih naselja na granici sa Rumunijom, u 18. veku zabeležena je "borba sa vampirima". Reč je o zvaničnom izveštaju koji je carskom vojnom odseku u Beogradu, oktobra 1732. godine predao major saniteta, Jožef Faredi Tamarski.
Jula 1732. godine, Tamarski je po naredjenju princa od Virtemberga poslat u Radojevo, tadašnju Peterdu, da ispita smrt 11 meštana koji su umrli u januaru i februaru te godine.
U njegovom izveštaju, koji se danas nalazi u Bečkim arhivima, navodi se da su meštani tvrdili da su svi umrli žrtve vampira po imenu Miloš.
Vampir Miloš, kojem se ne zna prezime, za života je, saopštava u svom izveštaju Tamarski, važio za neku vrstu vrača. Imao je pticu koju je naučio da govori i pripitomljenog vuka, što je po tvrdnji seljana, bila potvrda njegovih magičnih moći.
Tamarski je pokušao da ubedi meštane da vampiri ne postoje, medjutim, posle nekoliko rasprava zaključio je da nisu spremni da prihvate njegove argumente, pa je odlučio da ekshumira nekoliko pokojnika.
Prvo je iskopan Miloš, koji je bio sahranjen 15 meseci ranije (aprila 1731.). Kada je uklonjena zemlja i podignuta drvena ploča koja je pokrivala mrtvaca, Milošev leš je izgledao potpuno netaknut, a oči su mu bile širom otvorene, uprkos tome što mu ih je njegova žena zatvorila nakon smrti.
Tanak mlaz krvi mu se lagano slivao iz usta, a krvi je bilo i na drvenoj ploči ispod leša, kao i na zemlji ispod ploče, zapisao je Tamarski.
Vlada u Beču zainteresovala se za taj fenomen, a izveštaj majora Tamarskog je unikatni zapis, sačuvan u bečkoj arhivi kao originalni dokument tog vremena.
U izveštaju se takodje navodi da je, pošto su to meštani zahtevali, major Tamarski naredio da se Milošev leš probode kocem, a zatim je, iz straha da će meštani opet iskopati "vampira" po njegovom odlasku, naredio da se leš prelije ugašenim krečom, pre nego što se ponovo zatrpa grob.
Na saslušanju rodjaka 11 žrtava, saznao je da su umirali u roku od šest do deset dana kopneći; noću su imali strašne košmare, a nekoliko njih imalo je plavkaste belege na vratu.
Tamarski je odlučio da otkopa i grobove žrtava. Osam leševa je bilo u stanju raspadanja, a tela dva pokojnika su bila dobro očuvana.
Medjutim, poslednja otkopana žrtva, jedna žena, delovala je kao da spava, a njeni udovi su bili savršeno pokretljivi.
Tamarski je na osnovu izgleda ta tri leša dozvolio meštanima da i sa njima urade isto što i sa prvim "vampirom" - Milošem.
Ta priča je živela u sećanju meštana, to sećanje je izbledelo, a i to groblje nije sačuvano, pa je dokument dvorske kancelarije u Beču dragocen kao nezaobilazna literatura u proučavanju fenomena vampira, kaže novinar Slavko Popov, hroničar ovog dela Banata.

Rovari vampir po kontejneru,prolazim ja pored njega,pitam sta radi a on iznenadjeno odgovara:"Nista,bre, trazim uloske da napravim caj.Samo,evo bas gledam da nadjem one sto stvarno posle imaju ukus,a ne ove polu prazne."

Uf,imam 20.godina ali se jos uvek plasim jebenih vampira!Posle pogledanih klipova na ju tjubu i nekih prica(da li istinitih ili ne) koji su ostavili forumasi na ovoj temi,ja kazem nocas nema spavanja!

Prvi vampir nije bio Sava Savanovic vec Petar Blagojevic.

Godine 1724. na "Zapadu je prvi put zabeležena naša reč vampir" (Dušan J. Popović). Naime te godine u selu Kiseljevu umro je seljak Petar Blagojević. Posle njega umrlo je još desetak osoba od kojih su neke u groznici govorile da im Petar dolazi i pije krv. U selo je potom došla komisija i u prisustvu sveštenika i dželata "dala otkopati grobove" u kojima je našla leševe sa "očitim znacima" vampira.

Petar je proglašen za "arhivampira", glogov kolac mu je zaboden u grudi a telo potom spaljeno. Komisija je izveštaj poslala u Beograd a odatle je stigao u Beč. U bečkoj javnosti je slučaj izazvao veliku pozornost naročito posle teksta u "Viner dijarijumu" u kome je pisalo "o strašnom događaju, koji se pre nekoliko dana desio u selu Kiseljevu, nedaleko od Beograda".

BLAGOJEVIC PETAR Najpoznatiji zabelezni slucaj vampirizma u 18. veku u Evropi je 1725.godine u mnogim beckim novinama opisan kao slucaj izvesnog Blagojevic Petra iz Srbije, koji je preminuo u leto navedene godine u selu Kisiljevu kod Velikog Gradista i sahranjen po pravoslavnom obicaju uz prisustvo svestenika. Po njegovoj smrti za osam nedelja umrlo je u istom selu devet ljudi posle bolesti koja je trajala samo po jedan dan. Na samrti su svi ispricali svesteniku pred svedocima i rodbinom istu pricu, da im je nocu dolazio pok. Petar i davio ih, zbog cega umiru.

Od lekara niko nije mogao kod samrtnika otkriti neku zaraznu ili drugu poznatu bolest, osim loseg psihickog stanja. Kada je najzad iz sela pobegla supruga pok. Petra u drugo selo ispricavsi da joj je u san dolazio muz i trazio da mu odnese na grob nove opanke posto je stare „potrosio“, seljaci su odlucili da otkopaju grob.

U istom su nasli posle deset nedelja preminulog sa telom bez ikakvih tragova raspadanja, kao da je sahranjen pre nekoliko sati. Seljaci su kroz telo pokojnika zakucali veliki glogov kolac, dok je iz tela istekla sveza crvena krv. Tada su seljaci spalili telo do pepela, dok je svestenik pojao molitve. Izmedju ostalih slucaj je detaljno opisan u novinama Volkische Zeitung, Berlin Nr. 98, 23. Avgust 1725, pod naslovom „Vampir von Kisilevo“.

Da li ste imali iskustva s nekom pricom o vampirima znate onodeka, il baka vam pricali itd. a mozda ste i vi imali takvo iskustvo?? samo pricajte ozbiljno molim vas drzite se teme i ne izmisljajte p.s naravno tu je i nezaobilazni sava savanovic :D da li ste nekad mozda bili i u vodenici bas zato da dokazete da on ne postoji(postojao) i da posle provedene noci u vodenici ste ipak poceli verovati u vampire da li se vama il nekom u vasem okruzenju desilo nesto vezano za vampire??? :o

VAMPIR . Srpska rec prihvacena od svih ostalih naroda . Svi , pa cak i kinezu kazu VAMPIR !!!

Back