Uvoz automobila, pomoć i saveti

Hteo bih da carinim MERCEDES C200 CDI, ELEGANCE, 2004.god, 90kW, 4 vrata, oko 90000km? Auto se uvozi iz Austrije, vec 5 godina je u mom vlasnistvu.
Sta mi je sve potrebno od papira i koliko bi otprilike bili troskovi carine i PDV-a? Auto je na regularne table, da li mi je potrebno da radim Zoll table?
Hvala unapred...

Pozdrav svima,

u cetvratak idem za sloveniju da pogledam auto pa me zanima da li bi neko mogao da mi kaze sta bi sve trebao da odradim sto se tice papirologije pre nego sto krenem nazad za Srbiju.Auto je ford mondeo diesel, 2002god, prodaje ga fizicko lice. Hvala vam unapred........

Gago Instruktore dali si proverio sa sigurnoscu da je to Euro3 motor? U Nemackoj saobracajnoj dozvoli to mora da pise a to sto prodavac prica je drugo jer on mozda smatra da jeste a u stvari nije po nasim gomnima u BG.
Ja sam imao taj Pezo i razocarao sam se kako ide a dosta trosi jer takav izgled i ta slaba masina jednostavno ne idu zajedno u potpunosti.:sad2:
Prava mera za taj auto je 3.0 V6 koji je prava mera za taj auto a ukoliko ide na invalida i registracija je ok i jedino ga potrosnja zeza ali svaka ljubav mora da se plati.:D
Ti po PS-u kad udjes u nasu drzavicu ne bi smeo da vozis sa col tablicama i ako vozis vozis na blef a kaznu mogu da ti pisu samo tako-ako im se digne ona stvar.:)
Sto se tice carine za taj auto sigurno je da nece biti mala jer je to Coupe koji ima veliku osnovicu a jos je iz Nemacke.Ja sam mog u top stanju prodao pocetkom godine za 4700 eura a od onda do sada su jos cene otisle dole a plus sto su kola za mesec dana starija jos godinu dana.
I moj savet je da se ne stavlja auto na invalida(2.0 16V) jer onda tri godine ne mozete da ga otudjite a usteda moze da bude ok samo ako je keva oslobodjena i carine i poreza koji je veci nego sama carina.

Dule majstore hvala na brzom odgovoru,svaka rech i savet mi znache. Shto se tiche toga da li auto ispunjava Euro 3 Shvaba kaze da je tako,to shto kaze se poklapa sa onim shto pishe u saobracajnoj:Fahrzeugschein (sertifikat vozila) - Schlüsselnummern (ključ broj) :3003/890 , CO2 emisija 206g/km kombinovano , etiketa 4 Grün (zelena) a poklapa se i sa nekim nashim listama Peugeot-ovih motoroa koji ispunjavaju Euro3 koje sam pronasao na netu.. Sa shvabom komuniciram preko ovog prijatelja kod koga i idem a on govori nemachki kao i srpski,da li da mu kazem da od njega trazi broj shasije i kako da onda preko tog broja ovde izvrshim proveru,gde?

Znam druze da ovaj auto sa ovim motorchicem ide kao baba a pije kao ja :) Kako drugachije i da ide sa svojih tonu i po i menjachem u kome su takvi prenosi kavi jesu.. Da je auto za mene siguro bi bio sa 3.0 v6 motorom ali posto je za mladjeg burazera kome ovo treba da bude prvi auto idealna mera je ovaj 2.0 sa svoji 136 konjica pogotovo jer odmah u njega bi ishao plin pa i potroshnja onda nije preterana za njegovu platu. A i po autu vidish da su mu bitne te klime,koze,struje,cincilatori i ostalo i da se dopada cicama :) Da hoce mene da slusha terao bi on Bmw-a kockicu 325,pun gas i po prechke ali ne vredi,klime+koze+ostale munje+cice=Peugeot 406 coupe pa to ti je :)

Auto bi registrovali na majku jer mislim da ne placa carinu ni porez kao invalid prve kategorije pa onda ushteda valjda nije zanemarljiva a i ne bi ga otudjivali sigurno 3 godine. Kada sam registrovao svog Bmw-a 2.5 na njeno ime nisam placao porez. E sad ne znam da li to vazi i prilikom uvoza,ne znam,pitam?
Na col tablice mogu do mesta koje prijavim kao odredishte tako da to nije frka. Evo sad sam dobio nove informacije od prijatelja,kaze mi da col table izlaze 80 eura , ugovor tj.overa kod notara 75 eura.

Dule,hvala unapred na svim odgovorima i savetima.

Poslednja izmena:
Ugovor pravis kod notara. Mozes zajedno s prodavcem da odes do njega, ili da ga pozovete da izadje na teren, sto je minimum dupo skuplje. Grubo receno, ugovor ce te kostati 20 do 40 evra. Posto se radi o Berlinu, kao sam dobro shvatio, savetujem ti da uzmes gps, jer postoje neke komplikacije oko Praga, radi se neki auto put, pa se ide nekim starim putem, gde imas gomilu raskrsnica, kruznih tokova itd. Najbolje je da kontaktiras nekog speditera, koji ce te detaljnije uputiti, i koji ce ti rei koja je dokumentacija potrebna.

Hvala na pomoci! Evo sad sam dobio informaciju da su col table 80 eura,a overa ugovora kod notara 75 eura,pravljenje ugovora i odjava je na prodavcu. Bez gps-a ne krecem sigurno a i reche mi drugar za te radove.

Poslednja izmena:
Što se tiče cene koštanja, to ćeš morati videti sa svojim špediterom.

Od momenta kupovine auta gde pravim sa prodavcem kupoprodajni ugovor , da li on vazi kao racun i koliko kosta?
Kod notara.

Gde se odjavljuje auto i gde se uzimaju Cov tablice sa kojima bih dovezao auto do Bg-a i naravno koliko to kosta?
Prepusti Švabi daga odjavi! On će ti pomoći i oko kupovine tablica. Tamo se kupuju kao na kiosku, a sam popuniš saobraćajnu. Uzmi žute tablice, jeftinije su!

Da li mi treba Eur 1 obrazac gde se on vadi i koliko kosta? Da li je potreban neki obrazac za izvoz iz Eu ili ne,ako je potreban gde se uzima i koliko kosta?
Na nemačkoj carini praviš Eur1 i izvoznu. Time stičeš uslov da ga cariniš po nižoj stopi.

Da li na svakoj granici treba da prijavljujem cariniku da izvozim-uvozim auto?
Ne.

E sad kad stignem na granicu gde napustam Eu znam da treba prijaviti izvoz auta ali sta pokazujem od papira i da li nesto overavam?
Pokazuješ izvoznu, i ugovor. Carinik ti overeva izvoznu.

Prilikom ulaska u Srbiju prijavljujem uvoz auta cariniku ,sklanjam se sa strane,pravac neki spediter,sta njemu dajem od papira koliko kosta ulaz i sta se vec tu placa?
Predaješ mu sve papire. Plaća se oko 2.500 RSD usluga špeditera.

Kad spediter preda papire cariniku i ovaj proveri auto i sve to overi nastavljam za Bg. Bg-u placam carinu i porez po kataloskoj vrednosti auta ili po racunu ,koliko izadje ovde porez i carina za ovaj auto?
Po katalogu... To vidi sa svojim špediterom da ti izračuna, jer nije svugde isto.

Ako se auto carini i oporezuje na invalida da li se placa i carina i porez u punom iznosu?
Od 70% invaliditeta do 99% se ne plaća carina, a plaća PDV. Za 100% se ne plaća carina, a plaćeni PDV ti država naknadno refundira.

Auto bi bio registrovan na majku invalida prve kategorije i kolika je registracija?
Pitaj u nekoj agenciji za registracije u BG!

Done hvala puno! Evo sad napisah da sam doshao do informacija oko col tabli i ugovora sto se tiche cene. Interesuje me jos samo eur 1 dokument i koliko je para , da li njega moram da pravim i da li se na njega cheka,videh ovde u odgovorima da nije potreban ako je vrednost auta manja od 2500 eura. Da li se placa i ta izvozna na nemachkoj carini a posle i njena overa na nashoj granici? Ako auto uvozim u ime drugog lica,u ovom slucaju u ime majke da li mi je potrebno neko overeno ovlashcenje i da li tamo u Nemachkoj sa prodavcem u ugovor stavljam njene ili moje podatke? Col table idu na moje ime jer ga ja dovozim?

Jel postoji neka varijanta da se auto ocarini preko tebe tj. da me ti papiri sacekaju na Madjarskoj granici a i da sve ostale stvari vezano za carinu i porez posle zavrshim kod tebe u Subotici ? Nadjoh da auto mora da se carini u opshtini ili gradu gde sam prijavljen ako ga uvozim kao fizichko lice ili ako je lice za koje ga uvozim fizichko a ne pravno. Ako postoji varijanta ja bih prilikom dovoza odmah auto ostavio kod tebe na carinjenju ili lezarini ,kako se vec to zove pa za tih 3-4 dana koliko sam video da si rekao da treba da se sve zavrshi doshao po njega i onda na probne table terao za Bg na registraciju. Ako bi ovo moglo da se izvede koliko bi para koshtale tvoje usluge i koliko dodje porez a koliko carina za ovaj auto?

Auuu, ovoliku temu procitah i samo neke kalkulacije carine i tek na po nekoj strani neka korisna informacija... niko da objasni lepo proceduru uvoza polovnog vozila...:sad2:
Ajde ovako, ja cu poceti koliko sam ja skapirao kao se radi, oni koji imaju korisnu informaciju neka me dopune :cool:

Sednes na Bus za Germany, doputujes u zeljeni grad, odes na auto plac i kupis auto.
Sta sad?
Potpises ugovor o kupovini auta i overis kod notara (placa se 5% od vrednosti ugovora ili 30eura ako je ugovor manji od 600eura).
Postojece tablice vlasnika se odjavljuju, tj svaba odjavljuje, ali pre toga kopirate njegovu saobracajnu zbog onog sto pise Euro3 ili Euro4, ako uopste pise, zavisi koji brif ima svaba, jer ce je nemci zadrzati i to opet overite kod notara (20eura).
Odete na neki tehnicki pregled i trazite da platite osiguranje i privremene tablice, trazite zute tablice na 7dana jer Vi bez adrese stanovanja u Germany druge i ne mozete da dobijete, a i ove su jeftinije. Podaci mi variraju, ali cena je od 50-130eura.
Sipate gorivo, proverite da li imate svu opremu u autu, da vas nemci na granici kad budete prolazili pored punktova granicnih ne bi roknuli sa 500eura kazne ako nemate prvu pomoc recimo.
Na izlazu iz Nemacke overite izvoznu deklaraciju zbog umanjenja carine (??eura)
Stizete blizu granice sa Srbijom, tamo nadjete nekog od nasih ko ima plac za parkiranje i za jos neke usluge :worth: , pripremite auto za prelazak preko granice (placa se od 15-50eura, zavisno od usluga).
Sednete u drugi auto, predjete granicu odete kod Speditera sa kojim ste se dogovorili da Vam radi carinjenje vozila pre nego sto ste i krenuli za Germany i predate mu sve papire koje ste doneli.
Odete kuci i cekate 2-3 dana da Vas spediter pozove da dodjete platite sve troskove i odvezete auto kuci.
Ako Vas ne pozove za 7 dana to znaci da je sredio papire i Vas auto prodao nekome posto Vam nije dao nikakav dokument da je od Vas primio auto na carinjenje, a sva dokumenta sredio na drugo ime :dash:

Sve sto sam napisao u postu su saznanja do kojih sam dosao na ovom i jos nekim forumima sa istom tematikom.
Molio bih da se za odgovor na ovaj moj post ne kace oni koji nagadjaju kao ja i nemaju pojma sta treba da urade da bi dovezli auto kuci sa sto manje troskova :)
Zamolio bih ONE koji su svu ovu proceduru prosli bar jednom, da me isprave ili da dodaju svoja iskustva i procedure koje je potrebno obaviti da bi uvezli sebi auto, tako da bi generalno svi nasi postovi obogatili znanje svih nas. :)

Hvala :bye:

Promasio si na par mesta a to je dokaz da nisi skroz procitao temu ili nisi sve u potpunosti shvatio.:)
Ne ides na tehnicki pregled da vadis col tablice nego u neku od agencija ili u SUP a kostaju 80 eura.Ima i varijanta da se ne mora ici u SUP ali su onda 100-120 eura i dobijas ih bez cekanja i cimanja ali za tu opciju moras znati gde a to obicno preprodavci znaju. Na granicnim punktovima te niko ne zaustavlja i proverava.
Kad dodjes na madjarsku granicu pre toga treba da se cujes sa spediterom koji ce ti negde pre nase granice proslediti papire potrebne za carinjenje a svoje moras da sakrijes jer ih neces predavati.Isto tako ce ti reci i gde da podignes kilometre na autu ukoliko je to potrebno. Zatim sam tj. licno prelazis madjarsku granicu gde te pregledaju madjari a obicaj je da u pasos stavis i 10 eura pre nego sto im ga das na pregled i kad on sa osmehom na licu "ustanovi" da je sve ok onda dolazis na nasu granicu gde isto predajes pasos sa 10 eura i onda te carinik uputi da odes u spediciju koja ce ti odraditi prijavu. Auto moze da ide na bilo koga s tim sto ako ne ide na tebe moras da imas ovlascenje od osobe na cije ime ce da ide auto. Kad se ta procedura zavrsi onda teras auto u svoje mesto i imas rok od ? dana (pomagaj Done):) da predas auto u carinu tj spediteru koji ima javno carinsko skladiste gde ce da ostavi auto dok se ne pregleda i ocarini. Ako ti ne treba homologacija da je Euro 3 carinjenje traje otprilike oko 3 dana a ako ti treba homologacija onda se salju papiri za BG gde se moze cekati i do 25 dana da dobijes potvrdu.
Bilo je i slucajeva da je jedan moj kolega ostao bez auta jer mu je spediter prodao auto i pravio se blesav jer nista nije bilo na njegovom imenu a onda je sledilo guranje pistolja u usta i tako te radnje. Znaci ima svega i zato opet kazem da je najlepse kupiti auto u Srbiji i cekati da naidje pravi jer zarada je smesna a i sama procedura oko uvoza je isuvise komplikovana za nekog ko to nikad nije radio i ko zeli zaobilaznim putem da ustedi neki dinar a ne zna da to na kraju moze da ispadne i obrnuto.
Ukoliko uvozite auto na vase ime onda ga i morate cariniti u opstini kojoj pripadate.

Cek,cek... koliko sam ja tebe skontao onda recimo Don ne bi mogao da carini auto za mene jer Nisam iz Subotice??? Ili moze, nekim zaobilaznim putem?
Ne zelim da ulazim bas u te metode kako ce to uraditi, ali se onda naziru nova pitanja...Gde ja Carinim Auto a nisam iz Subotice? :roll:
Sta Speditera moze spreciti da tvoj auto proda nekome drugom? :eek:

Da predas auto na carinu posle prolaska granice cini mi se da imas 72h

Hvala na ispravkama :)

Jedna molba za Dona koliko bi me kostalo carinjenje ovog vozila.

Peugeot 3008 HDi 150 Premium KLIMA*NAVIGATION*PANORAMA*
(Pkw, Van/Kleinbus, Gebrauchtfahrzeug
Preis:

11.990 EUR MwSt. ausweisbar
Kraftstoffverbr.

Daten
148.540 km, Hubraum: 1997, 110 kW (150 PS) , Anzahl der Fahrzeughalter: 2, Diesel, Getriebe: Schaltgetriebe, Front-, Seiten- und weitere Airbags, Anzahl Sitzplätze: 5, Schadstoffklasse: Euro5, Umweltplakette: 4 (Grün), Erstzulassung: 5/2009, HU: 5/2012, Klimatisierung: Klimaautomatik, Herstellerfarbbezeichnung: Vapor grau beige metallic
Ausstattung
ABS, Einparkhilfe, El. Fensterheber, El. Wegfahrsperre, ESP, Leichtmetallfelgen, Navigationssystem, Partikelfilter, Scheckheftgepflegt, Schiebedach, Servolenkung, Tempomat, Zentralverriegelung
Fahrzeugbeschreibung:
!!! DEUTSCHES FAHRZEUG !!! 2,0L 150 PS !!! PANORAMADACH !!!

Bluetooth Freisprecheinrichtung
Panorama Glasdach
NAVI
Tempomat
PDC
Klimaautomatik
elektrische Fensterheber
Nebelscheinwerfer
Zentralverriegelung mit Fernbedienung
Multifunktions Lenkrad
und vieles mehr...
Scheckheft gepflegt

Evo i ja da vam napisem iz prve ruke svoje iskustvo sa uvozom auta za licne potrebe:

postavio sam pitanje na ovom sajtu Donu za troskove, a nakon toga sam ga kontaktirao i dobio informacije od njega sta sve utice na visinu troskova uvoza.
Na sajtu sam nasao desetak automobila u Nemackoj i odlucio se da se upustim u avanturu.
Najavio sam Donu da putujem i da cu mu putem sms-a slati podatke o automobilima koji me budu interesovali (taj vid komunikacije sa njim je funkcionisao besprekorno, na svaki moj sms sam dobio odgovor u najkracem roku i mogao sam da pravim kalkulaciju).
Kada nadjete auto koji zelite da pazarite putem sms-a dobijate informacije od Dona sta vam je sve od papira potrebno, u mom slucaju to je bio mali i veliki brif i kupoprodajni ugovor koji nisam morao da overim (auto sam kupio na placu od posrednika). Zute privremene tablice sam izvadio na tehnickom pregledu (moze i na drugim mestima ali je meni ovo bilo najblize) i platio sam 50e osiguranje za 5 dana i 22e tablice i saobracajnu. Sve sam zavrsio za 10 min a sama IZRADA TABLICA JE TRAJALA 90 SEKUNDI i tablice su bile jos tople kada su mi ih urucili (jadna nasa drzava.....) .
Povratak za Srbiju, a Don ce vam vec reci gde i sta, jako je jednostavno i dobro organizovano.
Nakon 3 dana preuzimate auto i sa osmehom na licu vozite do svog grada ( nisam iz SU i naravno da moze Don da vam carini auto).

Ovako u najkracem stoje stvari, ako treba jos koja informacija pitajte.

DON PROFESIONALAC i sve pohvale :-)

Done hvala puno! Evo sad napisah da sam doshao do informacija oko col tabli i ugovora sto se tiche cene. Interesuje me jos samo eur 1 dokument i koliko je para , da li njega moram da pravim i da li se na njega cheka,videh ovde u odgovorima da nije potreban ako je vrednost auta manja od 2500 eura. Da li se placa i ta izvozna na nemachkoj carini a posle i njena overa na nashoj granici? Ako auto uvozim u ime drugog lica,u ovom slucaju u ime majke da li mi je potrebno neko overeno ovlashcenje i da li tamo u Nemachkoj sa prodavcem u ugovor stavljam njene ili moje podatke? Col table idu na moje ime jer ga ja dovozim?
Eur1 i izvozna su oko 50€ kod Nemaca. Overa izvozne se ne plaća, a ne overavaš je na našoj granici, nego kod carinika zemlje iz koje istupaš iz EU.
U ugovor stavljaš majčine podatke, a u Srbiji, pre polaska na put, majka treba da ti da punomoć da dovezeš taj auto za nju. U punomoći mora da stoje podaci o autu, marka, tip, godište, br.šasije.
Obavezno tamo ugovor overi kod notara!

Jel postoji neka varijanta da se auto ocarini preko tebe tj. da me ti papiri sacekaju na Madjarskoj granici a i da sve ostale stvari vezano za carinu i porez posle zavrshim kod tebe u Subotici ? Nadjoh da auto mora da se carini u opshtini ili gradu gde sam prijavljen ako ga uvozim kao fizichko lice ili ako je lice za koje ga uvozim fizichko a ne pravno. Ako postoji varijanta ja bih prilikom dovoza odmah auto ostavio kod tebe na carinjenju ili lezarini ,kako se vec to zove pa za tih 3-4 dana koliko sam video da si rekao da treba da se sve zavrshi doshao po njega i onda na probne table terao za Bg na registraciju. Ako bi ovo moglo da se izvede koliko bi para koshtale tvoje usluge i koliko dodje porez a koliko carina za ovaj auto?
Na žalost, ne može da se carini kod mene. Mora u Luci Beograd, jer je to njihova mesna nadležnost.

znaci ti se slazes sa tih 2400? katalosku cenu navode kao 8800 evra, to mu dodje 27% carina??? ne razumem...

Pa, toliko je na tu katalošku vrednost. Ne možeš da računaš carinu i pdv prema kataloškoj vrednosti. Postoji formula kako se od kataloške dolazi do stvarno procenjene vrednosti.

E, sad druga je stvar što mi špediteri poznajemo rupe u katalogu, pa možemo da provučemo i na manju vrednost. To ti u Upravi carine sigurno neće tako računati.

Back