Uvoz automobila, pomoć i saveti

Pozdrav svima,
Posle iscitavanje veceg dela ovog foruma i kontaktiranja nekoliko razlicitih speditera u Beogradu, odlucila sam da i na ova nacin pokusam doci do prave informacije u vezi uvoza polovnog autoomobila. Auto koji ja zelim da uvezem je iz Bosne i to se ne spominje nigde u forumu (bar ja nisam nasla).
U sjajnom je stanju i dobijam ga vrlo povoljno pa otuda i ova kombinacija.
Radi se o Peugeotu 206 limuzini sa 5 vrata, benzinac, 2005. godiste, 1360cm3, 55 kw, presao 55000 km, kupujem ga od vlasnika.
Svaki od speditera kojeg sam kontaktirala je imao neku svoju pricu i neku svoju ponudu. I ne slazu se u mnogim stavkama, pocev od toga na koliko treba da glasi ugovor, da li je potrebno podici kilometrazu i za koliko to menja cenu troskova uvoza, sta mi je od papira za to potrebno. Da ne spominjem vrlo razlicite cene spediteskih usluga. Ne zelim da krenem po sistemu grlom u jagode, zelim tacno da znam sta me ceka i u sta se upustam. I koliko me sve skupa kosta. Sto ja valjda i logicno. I naravno kad vec placam speditera za uslugu da on ucini sve sto moze da mi omogucni da kroz ovaj proces prodjem sto efikasnije i da cena troskova carine i pdv-a bude sto manja.
U upravi carina gde sam otisla po informacije oko uvoza mi rekose da potvrda za Euro 3 ne treba, spediteri kazu da treba...
Procedura na granici mi takodje nije jasna. Kome se treba javiti i sta od papira pri tome treba imati?
Pretpostavljam da je ovo pitanje ze Donqihota, ali bicu zahvalna svakome ko bi mi mogao dati odgovor. :)

Cek,cek... koliko sam ja tebe skontao onda recimo Don ne bi mogao da carini auto za mene jer Nisam iz Subotice??? Ili moze, nekim zaobilaznim putem?
Ne zelim da ulazim bas u te metode kako ce to uraditi, ali se onda naziru nova pitanja...Gde ja Carinim Auto a nisam iz Subotice? :roll:
Sta Speditera moze spreciti da tvoj auto proda nekome drugom? :eek:

Da predas auto na carinu posle prolaska granice cini mi se da imas 72h

Hvala na ispravkama :)

Naravno da ti mogu cariniti auto ako i nisi iz Subotice, ali ga ne carinim na tvoje ime, nego na uvozničku firmu, koja tebi onda daje krajnju fakturu na ime.

Da li mogu da prevarim i prodam auto kome hoću? Mogu, ali čemu? Ja i ovako sasvim lepo zarađujem bez da se osvrćem da vidim da li će mi neko prisloniti cev na potiljak. Druga stvar, ti imaš ugovor iz inostranstva na kome se vidi da si vlasnik auta. Dakle daš ga policiji, i čim se pojavi neko sa tim brojem šasije na registraciji ti dobijaš svoj auto nazad.

Nije to baš tako jednostavno preprodati tuđi auto. Da jeste onda bi svi prevaranti pohrlili u špediciju da preprodaju tuđa auta.

Poslednja izmena:
Jedna molba za Dona koliko bi me kostalo carinjenje ovog vozila.

Peugeot 3008 HDi 150 Premium KLIMA*NAVIGATION*PANORAMA*
(Pkw, Van/Kleinbus, Gebrauchtfahrzeug
Preis:

11.990 EUR MwSt. ausweisbar
Kraftstoffverbr.

Daten
148.540 km, Hubraum: 1997, 110 kW (150 PS) , Anzahl der Fahrzeughalter: 2, Diesel, Getriebe: Schaltgetriebe, Front-, Seiten- und weitere Airbags, Anzahl Sitzplätze: 5, Schadstoffklasse: Euro5, Umweltplakette: 4 (Grün), Erstzulassung: 5/2009, HU: 5/2012, Klimatisierung: Klimaautomatik, Herstellerfarbbezeichnung: Vapor grau beige metallic
Ausstattung
ABS, Einparkhilfe, El. Fensterheber, El. Wegfahrsperre, ESP, Leichtmetallfelgen, Navigationssystem, Partikelfilter, Scheckheftgepflegt, Schiebedach, Servolenkung, Tempomat, Zentralverriegelung
Fahrzeugbeschreibung:
!!! DEUTSCHES FAHRZEUG !!! 2,0L 150 PS !!! PANORAMADACH !!!

Bluetooth Freisprecheinrichtung
Panorama Glasdach
NAVI
Tempomat
PDC
Klimaautomatik
elektrische Fensterheber
Nebelscheinwerfer
Zentralverriegelung mit Fernbedienung
Multifunktions Lenkrad
und vieles mehr...
Scheckheft gepflegt

3.200 €

Evo i ja da vam napisem iz prve ruke svoje iskustvo sa uvozom auta za licne potrebe:

postavio sam pitanje na ovom sajtu Donu za troskove, a nakon toga sam ga kontaktirao i dobio informacije od njega sta sve utice na visinu troskova uvoza.
Na sajtu sam nasao desetak automobila u Nemackoj i odlucio se da se upustim u avanturu.
Najavio sam Donu da putujem i da cu mu putem sms-a slati podatke o automobilima koji me budu interesovali (taj vid komunikacije sa njim je funkcionisao besprekorno, na svaki moj sms sam dobio odgovor u najkracem roku i mogao sam da pravim kalkulaciju).
Kada nadjete auto koji zelite da pazarite putem sms-a dobijate informacije od Dona sta vam je sve od papira potrebno, u mom slucaju to je bio mali i veliki brif i kupoprodajni ugovor koji nisam morao da overim (auto sam kupio na placu od posrednika). Zute privremene tablice sam izvadio na tehnickom pregledu (moze i na drugim mestima ali je meni ovo bilo najblize) i platio sam 50e osiguranje za 5 dana i 22e tablice i saobracajnu. Sve sam zavrsio za 10 min a sama IZRADA TABLICA JE TRAJALA 90 SEKUNDI i tablice su bile jos tople kada su mi ih urucili (jadna nasa drzava.....) .
Povratak za Srbiju, a Don ce vam vec reci gde i sta, jako je jednostavno i dobro organizovano.
Nakon 3 dana preuzimate auto i sa osmehom na licu vozite do svog grada ( nisam iz SU i naravno da moze Don da vam carini auto).

Ovako u najkracem stoje stvari, ako treba jos koja informacija pitajte.

DON PROFESIONALAC i sve pohvale :-)

:hvala:

Najbolja mušterija je zadovoljna mušterija.

Pozdrav svima,
Posle iscitavanje veceg dela ovog foruma i kontaktiranja nekoliko razlicitih speditera u Beogradu, odlucila sam da i na ova nacin pokusam doci do prave informacije u vezi uvoza polovnog autoomobila. Auto koji ja zelim da uvezem je iz Bosne i to se ne spominje nigde u forumu (bar ja nisam nasla).
Bilo je na par mesta reči o tome, koliko se sećam... ili Crna Gora beše...ne znam...nema veze...isto je.

U sjajnom je stanju i dobijam ga vrlo povoljno pa otuda i ova kombinacija.
Radi se o Peugeotu 206 limuzini sa 5 vrata, benzinac, 2005. godiste, 1360cm3, 55 kw, presao 55000 km, kupujem ga od vlasnika.
Kod mene svi troškovi carinjenja za ovo vozilo iznose 610€.

Svaki od speditera kojeg sam kontaktirala je imao neku svoju pricu i neku svoju ponudu. I ne slazu se u mnogim stavkama, pocev od toga na koliko treba da glasi ugovor, da li je potrebno podici kilometrazu i za koliko to menja cenu troskova uvoza, sta mi je od papira za to potrebno. Da ne spominjem vrlo razlicite cene spediteskih usluga. Ne zelim da krenem po sistemu grlom u jagode, zelim tacno da znam sta me ceka i u sta se upustam. I koliko me sve skupa kosta. Sto ja valjda i logicno. I naravno kad vec placam speditera za uslugu da on ucini sve sto moze da mi omogucni da kroz ovaj proces prodjem sto efikasnije i da cena troskova carine i pdv-a bude sto manja.
Ništa čudno da se špediteri ne slažu u ceni i drugim stvarima. Prosto svaka carinarnica je država za sebe bukvalno. Svaki šef carinarnice je šerif koji određuje svoja pravila, a kako se ti šefovi menjaju, menjaju se i pravila.
Ugovor treba da glasi na tebe, ako ćeš ga cariniti u svom mestu. Ako bi ga carinila kod mene ni ne treba ti ugovor. Ja bih ti poslao potrebne papire.
Kilometražu je potzrebno podići da bi dobila umanjenje na istrošenost. To treba da prati TIF, papir koji ti ja takođe šaljem. Ako ne želiš da dižeš kilometražu kod mene bi te sve koštalo 190€ skuplje.

U upravi carina gde sam otisla po informacije oko uvoza mi rekose da potvrda za Euro 3 ne treba, spediteri kazu da treba...
U Upravi carina, veruj mi, sede sve sami debili. Naravno da ti treba homologacija kada je auto registrovan u BiH, zemlji koja nije članica EU. Jedino ako bi mogla nekim papirom da dokažeš da je auto prethodno bio registrovan u EU ne bi ti trebala hml. Npr da pokažeš kopiju strane saobraćajne ili carinsku deklaraciju sa bosanske carine gde se vidi odakle je uvežen i da je već bio registrovan u EU, a to se iz deklaracije vidi što piše "polovan ili upotrebljavan ili rabljen" u zavisnosti u kom delu BiH je carinjen.
Dakle, ako nemaš dokaz, mora na hml, a to, kada se carini na firmu košta dodatnih 150€.. Mada, ja bih tu iskoristio glupost tih pajsera u Upravi carina, i platio taksu od 1.000 dinara, te tražio napismeno mišljenje Uprave carina. Ako oni kažu da ne treba, i to daju napismeno, onda ovi u lokalnim carinarnicama mogu samo od muke kose sebi da počupaju. Mada, to je zaista idiotluk. Ali, zašto ne iskoristiti glupost onih koji rade posao za koji nisu osposobljeni?

Procedura na granici mi takodje nije jasna. Kome se treba javiti i sta od papira pri tome treba imati?
Pretpostavljam da je ovo pitanje ze Donqihota, ali bicu zahvalna svakome ko bi mi mogao dati odgovor. :)
Na granici je jednostavno. Kada ti carinik priđe autu kažeš da imaš auto za carinjenje. Onda te on uputi u špediciju. Špediteru daš sve unapred pripremljene papire, i kažeš gde ćeš cariniti. Dobiješ graničnu prijavu, i sa njom pravac u mesto carinjenja.

99% da ne mozes da carinis tog Golfa jer ne ispunjava Euro3 standard. Treba citati stranice ovog foruma pa si tako i ti mogao videti da sam pisao da neki Golfovi 1,6 16V koji su 2001 nisu Euro3.
Verovatno te je privukla cena a takva je cena sa razlogom.:) Pogledaj samo koliko su skuplja kola koja su mladja samo jednu ili dve godine a samo zbog toga sto su interesantna kupcima jer mogu da ih uvezu.
Isto tako neka kola preko ne mogu da ulaze u uzi centar grada jer ne ispunjavaju normu propisanu od gradskih vlasti pa malo njih hoce da kupi auto sa kojim ne mozes da vozis svuda i zbog toga su neke cene -niske.

Dobro dosla.
Za pocetak moram da ti kazem da ti zivis u snovima kad hoces da uzmes VW ili Opel za 2500 a jos da ima 5 vrata.:)
Za te pare si na granici da uzmes dobrog Punta a jedini auto koji mozes da uzmes(opet za te pare) je Fiat Brava a da bude korektan jer mu je to gornja cena.One Brave za 2000 ili manje su opet umorne.
E sad ako ti hoces sebi da priustis takav auto tzv. krs onda je to nesto drugo.

Ova vrlo, vrlo edukativna tema ima 73 stranice, nisam baš iščitala svaku, tj. Donqihote zamolila bih te za kontakt tel ili ako imaš sajt sa automobilima u ponudi.
Kupila bih auto do 2500eu WV ili Opel, može i Fiat, prednost 4/5.

Pozdrav i hvala!

Žao mi je, ali ja se ne bavim preprodajom vozila. Ja ih samo carinim. Za kupovinu se obrati Dule021!

Planiram da kupim nov(polovan) auto, pa trenutno pravim kalkulacije, kao i svi -kako za manje para kupiti dobar auto :D Interesantne su mi cene vozila u Sloveniji, pa bih zamolio Dona ili nekog drugog ko se bavi uvozom automobila da mi kaze koliki bi mi bili troskovi preko nabavne cene za ovaj auto, http://www.polovniautomobili.com/oglas1671320/citroen_c4_grand_picasso_20_hdi_exclusive/ do registracije auta. Pozdrav i hvala unapred.

Komplet carinjenje bi te izašlo 1.800€.

Info:

Ovih dana se govorka, a i u nekim novinama se pojavila vest da će carinska stopa za automobile iz EU da padne sa 5 na 2.5%, ali da će se plaćati koletarina, odnosno taksa po kilaži, za svaku započetu tonu 12.000 RSD. Dakle, ako je auto teško 1.100kg plaćaće se 24.000 RSD, kao da teži čitave 2 tone.

To je samo delimično tačno. Prava informacija je da će carina za sva vozila iz EU da padne na 2.5%, ali koletarna taksa će se plaćati samo kod uvoza novih automobila.

Pretpostavljam da Vlada ima nameru da uvede neka dodatna opterećenja i na uvoz polovnih vozila, ali da to sigurno neće uraditi sada pred izbore, jer bi to bila zaista nepopularna mera. Za nadati je se da će žuti pasti na izborima, a da nova vlast neće sprovesti to dodatno "klanje" građana.

Inače, primer kako je to urađeno imamo u susedstvu, u Hrvatskoj. Hrvatska je zbog evrointegracija morala da ukine carine na automobile iz EU. Pošto nisu hteli da se odreknu sredstava koja im je donosio uvoz smislili su kako da zadovolje Brisel, a ipak opljačkaju svoje građane, pa su izmislili nekakvu taksu na kubikažu. Nije vrat, nego šija.
Po ovom starom iz ove godine (carina 5% - PDV 18%), ukupno davanje kod uvoza iznosi 24.5% od procenjene vrednosti vozila. A, u Hrvatskoj, iako nema carine, uvoznici plaćaju oko 46% od vrednosti vozila. Naravno, Hrvatska će morati da prekine i sa tom praksom čim uđe u EU, jer se to više neće tretirati kao uvoz. A, pošto Srbija nikada neće ući u EU, ako ostane žuta vlast, očekujte da će da nam zakuva nešto slično ovom hrvatskom receptu.

No, u svakom slučaju, ubeđen sam da smo do izbora mirni, a posle videćemo.

Pitanje za Dona, koliko bi izaslo da se uveze jedan od ova 2 auta preko tebe. Znaci sve, porez, carina, nadoknada za tvoju uslugu itd. Ja samo da dodjem, iskesiram, potpisem papire i odvezem auto. z:lol:
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/s...ls=DIESEL&negativeFeatures=EXPORT&tabNumber=1
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/s...ls=DIESEL&negativeFeatures=EXPORT&tabNumber=1

I znate li kakvi su automobili iz Poljske? Posto sam gledao po sajtovima da su cene automobila iz Poljske uglavnom manje nego iz Nemacke ili Slovenije recimo. Jel to zato sto su automobili losiji ili nesto drugo?

Back