USTAV SRBIJE

pa ne nije... država predstavlja jedan poseban entitet, fiktivan... nametnut od strane one elite koja vlada kao izgovor za potčinjavanje građana sopstvenim ciljevima... ono što ja zamišljam je svojevrsna utopija i ona bi mogla funkcionisati samo kada bi se u čitavom svetu ukinule države... tada ni ratovi ne bi bili mogući jer ne bi bilo koncentracije vlasti, novca i tehnologije obučenih u odelo nacionalnih interesa.

etotako:
pa ne nije... država predstavlja jedan poseban entitet, fiktivan... nametnut od strane one elite koja vlada kao izgovor za potčinjavanje građana sopstvenim ciljevima... ono što ja zamišljam je svojevrsna utopija i ona bi mogla funkcionisati samo kada bi se u čitavom svetu ukinule države... tada ni ratovi ne bi bili mogući jer ne bi bilo koncentracije vlasti, novca i tehnologije obučenih u odelo nacionalnih interesa.

star trek, a?
lepo kazes...utopija... :)

to bi zatvorilo krug koji je poceo od preddrzavnog uredjenja, tj. prvobitne zajednice...
ali vladajuca klasa se uvek izdvaja iz gomile...

za tako nesto bi morala da se ozbiljno promeni svest covecanstva...

ako vladajuća klasa nema instrument zvan država njena vlast bi se značajno ograničila... oni su i izmislili državu da bi se obezbedili, omogućili monopole... lepo sam rekla da je utopija!

ne država je entitet bez identiteta sam po sebi... pojedinci koriste mehanizam države kao neke kobajagi opšte volje da legalizuju svoje nametanje kao elite...

nemam ja ništa protiv vladajuće klase, ali imam protiv agresije... ona je retko opravdana, ali postoji i ta, odbrambena... svaka druga agresija je znak mentalnog poremećaja određenog stepena...

Cekaj, etotako, pa zar Drzava nije, po definiciji, entitet koji pociva na pravilima i hijerarhiji?
Bez pravila (zakona) i hijerarhije (strukture) nema ni drzave. Problem sa drzavom je u do sada poznatoj istoriji bio uvek u cinjenici da je neko pokusavao da narusi PRAVEDNOST distribucije i ucesca u strukturi ili ZAPOSTAVLJAO ili KRSIO pravila...

Teorijski postojanje pravila i njihovo poštovanje, isto kao i hijerarhija su mogući i bez države. Pravila i hijerarhija su nešto prirodno i postojala su uvek. I praistorijski čovek je ove principe poštovao. Na papiru nijedna država nije loša i svaki totalitarni režim sebe samog definiše kao demokratiju, ali činjenice i istorijsko iskustvo govore drugačije.

Dobro. da vidimo sta cemo dalje.
Hocemo li ostavljati ustavni sud ili cemo prebacivati nadleznost na vrhovni, kao u SAD...?
Hocemo li policiju prebacivati na lokal ili ce ostati republicka?
Dalje, svojina?

Пошто сам се касније укључио у дискусију, мораћу да кренем од почетка. Изнећу, у најкраћим цртама, своје виђење новог Устава Србије.

По мом дубоком уверењу Србија треба да буде

КОНСТИТУТИВНА РЕПУБЛИКА

и

ДРЖАВА СРПСКОГ НАРОДА, И НАЦИОНАЛНИХ МАЊИНА КОЈЕ ЗАЈЕДНО СА СРПСКИМ НАРОДОМ ОВДЕ ЖИВЕ.

У Републици Србији би у службеној, али и јавној употреби био

СРПСКИ ЈЕЗИК

и

ЋИРИЛИЧНО ПИСМО.

Латиница се нигде не би спомињала.

Устав не би предвиђао државну религију, али не би ни стајало да је Србија секуларна држава. Једноставно, постојала би потпуна слобода вероисповести, под условом да се не крши Устав и закони, да се не позива на насиље итд.

Уставом би било неприкосновено

ПРАВО НА ЖИВОТ

ПРАВО НА СЛОБОДУ

ПРАВО НА ПОСЕДОВАЊЕ ПРИВАТНЕ СВОЈИНЕ.

Према овом Уставу, у Србији не би било никаквих аутономних покрајина. Дакле, Косово и Метохија и Војводина би били САСТАВНИ ДЕЛОВИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, с тим што би се навело да је Космет тренутно под ОКУПАЦИЈОМ. Војводина се нигде не би спомињала.

У Србији би на снази био

ПРЕДСЕДНИЧКИ СИСТЕМ

као и

ВЕЋИНСКИ ИЗБОРНИ СИСТЕМ ЗА ПАРЛАМЕНТ.

Председник државе би уједно био и председник владе.
Залажем се за такозвани чврст устав, дакле устав који неће моћи сваки час да се прекраја и мења.

Мислим да је битније увести контролу полиције. Пуко редефинисање не мења много тога, полиција би остала што и данас - држава у држави (као и војска).
Што се тиче суда, нисам правник, али мислим да би Врховни суд био бољи; највише судско тело не треба да решава само питања повреде Устава, већ повреде закона уопште (ако је моје лаичко схватање његове функције тачно).
P.S. За БЛ-а
1. Нису ни св. Сава ни Николај Велимировић творци православља и хришћанства. Дакле, где се у Библији помиње национализам као хришћанско учење?
2. Сви владари Немањићи су или кокетирали са католичком црквом (чак и светац заштитник ОБРАЗ-а, краљ Милутин), или су и сами били католици (као Милутинов рођени брат Драгутин). Опредељење за ове или оне је, дакле, било чисто политичко, а не религијско питање.

etotako:
Teorijski postojanje pravila i njihovo poštovanje, isto kao i hijerarhija su mogući i bez države. Pravila i hijerarhija su nešto prirodno i postojala su uvek. I praistorijski čovek je ove principe poštovao. Na papiru nijedna država nije loša i svaki totalitarni režim sebe samog definiše kao demokratiju, ali činjenice i istorijsko iskustvo govore drugačije.

na ovoj temi (posto hocu i ovde da odgovorim :) ) vazno mi je da mi opredelis sta je to drzava. unapred hvala.

Pobunjenik:
Пошто сам се касније укључио у дискусију, мораћу да кренем од почетка. Изнећу, у најкраћим цртама, своје виђење новог Устава Србије.
По мом дубоком уверењу Србија треба да буде
КОНСТИТУТИВНА РЕПУБЛИКА и ДРЖАВА СРПСКОГ НАРОДА, И НАЦИОНАЛНИХ МАЊИНА КОЈЕ ЗАЈЕДНО СА СРПСКИМ НАРОДОМ ОВДЕ ЖИВЕ.
У Републици Србији би у службеној, али и јавној употреби био СРПСКИ ЈЕЗИК и ЋИРИЛИЧНО ПИСМО.
Латиница се нигде не би спомињала. Устав не би предвиђао државну религију, али не би ни стајало да је Србија секуларна држава. Једноставно, постојала би потпуна слобода вероисповести, под условом да се не крши Устав и закони, да се не позива на насиље итд. Уставом би било неприкосновено
ПРАВО НА ЖИВОТ - ПРАВО НА СЛОБОДУ - ПРАВО НА ПОСЕДОВАЊЕ ПРИВАТНЕ СВОЈИНЕ.
Према овом Уставу, у Србији не би било никаквих аутономних покрајина. Дакле, Косово и Метохија и Војводина би били САСТАВНИ ДЕЛОВИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, с тим што би се навело да је Космет тренутно под ОКУПАЦИЈОМ. Војводина се нигде не би спомињала. У Србији би на снази био
ПРЕДСЕДНИЧКИ СИСТЕМ као и ВЕЋИНСКИ ИЗБОРНИ СИСТЕМ ЗА ПАРЛАМЕНТ. Председник државе би уједно био и председник владе. Залажем се за такозвани чврст устав, дакле устав који неће моћи сваки час да се прекраја и мења.

Hvala Pobunjenik...
Eto to sam hteo... da mi neko da predlog novog ustava... da vidim za sta se pojedinci zalazu... dakle ti si za predsednicki sistem, kapitalizam i nacionalnu drzavu... to ni jedna politicka partija ne podrzava pojedinacno...
to i jeste bio lajtmotiv moje teme.
hvala jos jednom... pozdrav

Nexus 6:
ako u drzavi zive nacionalne manjine koje pisu latinicu u ustavu mora da se napomene latinica...

Ако Кинези икада постану национална мањина у Србији (а сада их већ има више него припадника неких признатих мањина), хоће ли у Устав ући и кинеско писмо?

Adalv:
Ако Кинези икада постану национална мањина у Србији (а сада их већ има више него припадника неких признатих мањина), хоће ли у Устав ући и кинеско писмо?

ako postanu nacionalna manjina, a nema ih vise od nacionalnih manjina, onda bi im trebalo dozvoliti upotrebu pisma...
pogledaj "kineske cetvrti"... sve je na kineskom...

a, u oblastima gde je vecinsko manjinsko stanovnistvo, ako me razumes, i sadasnjim ustavom tj. zakonom dozvoljena je upotreba latinice...

Back