Upis u prvi razred OŠ

ne ovo mi je prvo dete, nesto smo kasnili jer smo bili na listi cekanja za celodnevnu nastavu, ali mi nekako nije frka ni oko upisa ni oko testiranja. mislim, znam da ce se upisati, sad da li prva ili poslednja to mi nije vazno. samo opusteno, bude i deci lakse :lol:

ne ovo mi je prvo dete, nesto smo kasnili jer smo bili na listi cekanja za celodnevnu nastavu, ali mi nekako nije frka ni oko upisa ni oko testiranja. mislim, znam da ce se upisati, sad da li prva ili poslednja to mi nije vazno. samo opusteno, bude i deci lakse :lol:
Ma, ja to volim na vreme..mislim,kad znam da imam neku obavezu lakse mi je da je prebrinem sto pre...Zavrsim i ajmo dalje..:)

Zdravo,

Kako koga muka uhvati, tako i se jada. Imama problem sledeće vrste, a vi će te mi reći da sam u pravu jel da?
Naime, klinac mi je rođen 24.02.2004., i znam da zakonski bi trebao da krene u školu 2010. Smatram kao roditelj (koji inače i nema pravo govora-bar u školi Nikola Tesla u Rakovici) da dete nije spremno za obaveze. Napominjem da je i pre vremena rođen. Dotični direktor ne pristaje ni na jedan vid komunikacije i psiholig u pripadajućem Domu zdravlja dobio je zabranu za izdavanjem bilo kakvih mišljenja na datu temu. Ništa mi nije jasno? Gde ja to živim? I kako dete da izvučem iz novo-nastale situcije. U vrtiću ka šetaju iz grupe u grupu, jer nije u grupi gde su predškolci, u školi opšta tortura direktora pred kojim svi stoje mirno pognute glave.:worth:

Pomoć!
Zabrinuta majka

Zdravo,

Kako koga muka uhvati, tako i se jada. Imama problem sledeće vrste, a vi će te mi reći da sam u pravu jel da?
Naime, klinac mi je rođen 24.02.2004., i znam da zakonski bi trebao da krene u školu 2010. Smatram kao roditelj (koji inače i nema pravo govora-bar u školi Nikola Tesla u Rakovici) da dete nije spremno za obaveze. Napominjem da je i pre vremena rođen. Dotični direktor ne pristaje ni na jedan vid komunikacije i psiholig u pripadajućem Domu zdravlja dobio je zabranu za izdavanjem bilo kakvih mišljenja na datu temu. Ništa mi nije jasno? Gde ja to živim? I kako dete da izvučem iz novo-nastale situcije. U vrtiću ka šetaju iz grupe u grupu, jer nije u grupi gde su predškolci, u školi opšta tortura direktora pred kojim svi stoje mirno pognute glave.:worth:

Pomoć!
Zabrinuta majka

A zasto neprobas da zatrazis misljenje lekara u nekoj drugoj ambulanti?Pa makar i morala platiti ali to je tvoje pravo.

Draganago, moja deca idu u tu školu. To je tačno da je direktor malo despotski najstrojen, ali se meni sviđa disciplina u školi i oko škole. Mi smo takođe tražili prijem kod njega, da bismo videli u kakvu školu šaljemo dete. Prvo nas je odbio uz odgovor da će sve biti na oglasnoj tabli, ali smo mi insistirali da ga posetimo i popričamo o toma kako funkcioniše škola. Ne znam šta si ti htela da se sa njim dogovaraš, ali ako smatraš da ti dete nije zrelo za školu, konsultuj obavezno nekog drugog psihologa, i onda odluči sam šta je u interesu detete, Ja sam pre bilo kakvog testiranja sam dete vodila kod skolskog psihologa u Dom zdravlja Žarkovo gde i inače pripadamo. Moj dečak je rođen u decembru 2002 i sad je krenuo u školu i potpuno je zreo. Drug od moje ćerke(sada ide u treći razred) je mlađi od nje tri dana(takođe decembarsko dete) i nije bio zreo za školu, iako je krenuo sa svojom generacijiom i još uvek je previše zaigran i dobija loše ocene iako je dobro i pametno dete. Ne znam kako direktor može da insistira da dete ide u školu i da interveniše u Domu zdravlja u tom smislu, obzirom da je škola više nego prebukirana. Javi šta si uradila. A probaj da kontaktiraš i sa njegovom pomoćnicom Ocokoljić pošto je i ona psiholog koja je i testirala moje dete i deluje mi sasvim OK.

Zdravo,

Pomoć!
Zabrinuta majka

Извини, ја не верујем у ово што причаш. Ви немате ниједан разлог да комуницирате са директором школе. Директор школе нема ама баш никакве везе са тестирањем деце за полазак у школу. Тестирање врши школски психолог-педагог који је дужан да вас обавести о резултатима тестирања (да ли дете зрело за полазак у школу или није) и да обави разговор са вама, родитељима.
Уколико ви лично сматрате да ваше дете није зрело за школу (а тестови покажу другачије) - обратите се психологу при школском диспанзеру, или тражите да ваше дете испита нека комисија, или ко је већ надлежан за то у дому здравља.

Извини, ја не верујем у ово што причаш. Ви немате ниједан разлог да комуницирате са директором школе. Директор школе нема ама баш никакве везе са тестирањем деце за полазак у школу. Тестирање врши школски психолог-педагог који је дужан да вас обавести о резултатима тестирања (да ли дете зрело за полазак у школу или није) и да обави разговор са вама, родитељима.
Уколико ви лично сматрате да ваше дете није зрело за школу (а тестови покажу другачије) - обратите се психологу при школском диспанзеру, или тражите да ваше дете испита нека комисија, или ко је већ надлежан за то у дому здравља.

Hellen, verujte da ni ja ne mogu da verujem u ono što mi se desilo. Kad bi znali o kakvoj osobi se radi sve bi vam bilo jasno. Gospodin daje sebi za pravo da mišljenje psihologa iz DZ ne priznaje, a pedagog škole ne učestvuje u testiranju jer nije njegov čovek. Moje jedino rešenje je da dete prijavim na drugu opštinu i tako okončam muke. Inače sam stigla i do Ministarstva prosvete koji rešava ovakve probleme prijavama dotične persone koja dalje završava razmatranjem o suspenziji-zbog upućenih uvreda, psovki i omalovažavanja i vaspitača i samih roditelja a i dece tih roditelja. Ali čemu sve to...Ko zna ko stoji iza tako bahate osobe , a starije dete mi je VI razred.

Svake godine u ovo vreme setim se da je vreme za upis , a ove godine je posebno vazno jer ja krecem u prvi razred drugi x.

I zato ....posto cu ja kampovati na ovoj temi do upisa i posto ce tu biti svakakvih glupih pitanja sa moje strane a u nadi da ce odredjeni clanovi ovog foruma ( cuitaj postavljac teme ) imati razumevanja za mene ....dizem ovu temu i molim moderatorku da je zalepi , bas je glupo da je dizem svake godine iznova ...hvala...

Svake godine u ovo vreme setim se da je vreme za upis , a ove godine je posebno vazno jer ja krecem u prvi razred drugi x.

I zato ....posto cu ja kampovati na ovoj temi do upisa i posto ce tu biti svakakvih glupih pitanja sa moje strane a u nadi da ce odredjeni clanovi ovog foruma ( cuitaj postavljac teme ) imati razumevanja za mene ....dizem ovu temu i molim moderatorku da je zalepi , bas je glupo da je dizem svake godine iznova ...hvala...

:mazi:

z:cry: sad budi pametan pa dobro sikoristi tri pitanja ....

Dobro, pitanje br 1 : kad , gde i kome treba da prijavim da hocu da upisem dete u skolu i da zakazem razgovor sa psihologom ? Podrazumeva se da sam lekarski odradila.

Ostala dva cu da smisljam ne zelim da ih proracim na glupa pitanja ...z:mrgreen:

Jel mogu ja...jel mogu ja... :zgrudvanje:
Kada zavrsis lekarski pregled sa tom potvrdom sto dobijes i izvodom iz m.k.r. deteta odes u skolu u koju zelis da upises dete i tamo ti zakazu razgovor sa psihologom na koji ces odvesti dete.Ako tvoje dete ne pripada toj skoli dobijes jednu izjavu da popunis zasto zelis bas da je upises u tu skolu koju si odlucila.
E sad -kada...konkurs bude raspisan vec od 01.04. ali najbolje je da nabavis tel. skole pa nazoves i raspitas se o detaljima.

z:cry: sad budi pametan pa dobro sikoristi tri pitanja ....

Dobro, pitanje br 1 : kad , gde i kome treba da prijavim da hocu da upisem dete u skolu i da zakazem razgovor sa psihologom ? Podrazumeva se da sam lekarski odradila.

Ostala dva cu da smisljam ne zelim da ih proracim na glupa pitanja ...z:mrgreen:

Upis se organizuje razlicito od skole do skole. Gradski zavod za statistiku salje svim skolama spiskove dece rodjene na teritoriji skole. Ti spiskovi su u velikoj meri netacni, ali nam ipak mnogo pomazu. Nasa skola salje pozive roditeljima. Upis vrsi sekretar skole kome je potrebno dostaviti izvod iz maticne knige rodjenih, zdravstveno uverenje, potrvrdu o zavrsenom pripremnom razredu , odnosno potvrdu da ga pohadja.
Sekretar zakazuje testiranje kod psihologa. To testiranje ne treba da shvatate kao trku na 100 metara. Ne pripremajte decu. Znam neke koji su kupovali knjizice sa raznoraznim testovima i pripremali decu. Nemojte to raditi. Budite opustni. Sve ce biti ok.

Sto se tice dece koja su mladja, i ona se mogu upisati nakon testiranja, ukoliko psiholog utvrdi da su emotivno, socijalno i intelektualno spremna za izazove koje nosi skola.

Roditelji dece koja teritorijalno ne pripadaju zeljenoj skoli, po zakonu, treba da podnesu molbu skoli do 1. februara. Mnoge skole ne insistiraju na tom datumu, vec molbe prihvataju i kasnije. Skole u centru i ne traze te molbe, zbog malog broja dece koja krecu u prvi razred. Skole su duzne da upisu decu sa svoje teritorije, a ostale u skladu sa prostornim uslovima. Iz svega su izuzeta deca iz socijalno ugrozenih grupacija (Romi) koji se mogu upisivati i bez kompletne dokumentacije.

Poslednja izmena:
Odatle sledi pitanje, šta se smatra kao "dobar" razlog i da li neki razlog treba izbegavati da pomeneš?

Dobri razlozi su ako starije dete vec pohadja tu skolu. Ukoliko nema ko da cuva dete, a izabrana skola ima organizovani produzeni boravak. Mi, na primer primamo i decu koja zive u Filmskom gradu, jer smo roditeljima usput kada krenu na posao i lakse im je da ostave decu kod nas, nego da prave krug i idu u skolu kojoj pripadaju. Zatim, jezici koji se izucavaju u skoli mogu da budu dobar razlog ukoliko je dete, recimo, zivelo u zemlji u kojoj se taj jezik govori. Takodje, razlog moze biti i mesto stanovanja, jer je teritorijalna organizacija zastarela i ne odgovara stanju na terenu. Moja skola je na Banovom brdu. Teritorija skole je omedjena Kirovljevom, Pozeskom i Ulicom Blagoja Parovica sa jedne i Kneza Viseslava sa druge strane. Postoje zgrade koje su udaljene od skole Josif Pancic desetak metara, a do nas je par stotina. Sasvim je normalno da idu u tu skolu, a ne kod nas.

Ja sam zivela tacno preko puta skole "Josif Pancic"
Al neki mozak je smislio da ja iako gledam u školu ne pripadam toj nego Banovic Strahinji koja je jedno 500 m uzbrdo .
Tako sam umesto da pretrcim do skole , imala prilicno da šiočim, uzbrdo po svim vremenskim prilikama.

Sreca je da sam se kasnije preselila pa mi je put do škole bio u ravni.
Da sam upisana u Pancic od novog stana imala bi prilicno dug put.

Sada mi je skola udaljena kilometar i sto metara.
Postoji jedna bliza al prema mojim idejama o skoli ta skola nije dobra ...Zato biram onu skolu koja je dalja a bolja.

Back