Upis u prvi razred OŠ

Gorane, jedno pitanje za vas:
posto sina planiramo da upisemo u skolu kojoj teritorijalno ne pripadamo, sta je sve potrebno da se navede u molbi koju, ako sam dobro shvatila, moramo da predamo do 01.02.? Srecom sam se sjetila da sam prosle godine nabasala na ovu temu i Vase ljubazne odgovore, jer sam mislila da se te molbe podnose od 01.02.
Hvala puno!

Gorane, jedno pitanje za vas:
posto sina planiramo da upisemo u skolu kojoj teritorijalno ne pripadamo, sta je sve potrebno da se navede u molbi koju, ako sam dobro shvatila, moramo da predamo do 01.02.? Srecom sam se sjetila da sam prosle godine nabasala na ovu temu i Vase ljubazne odgovore, jer sam mislila da se te molbe podnose od 01.02.
Hvala puno!

Jednostavno razloge zasto zelite da upisete dete bas u tu skolu. Naveo sam razloge u proslom ili pretposlom postu. :)

I moje kreće u školu ove godine, tako da ću i ja kampovati na temi :)
Dakle, moje pitanje je (možda je već i odgovoreno - izvinjavam se ako jeste), kada treba da odem i prijavim dete? Da li se to radi u martu / aprilu, pre ili posle onih silnih pregleda i testiranja? Pročitah ovde da je zakonski rok do 1.2., ali koliko se sećam nijedna od drugarica nije upisivala dete u januaru, već mnogo kasnije.

Roditelji dece koja teritorijalno ne pripadaju zeljenoj skoli, po zakonu, treba da podnesu molbu skoli do 1. februara. Mnoge skole ne insistiraju na tom datumu, vec molbe prihvataju i kasnije. Skole u centru i ne traze te molbe, zbog malog broja dece koja krecu u prvi razred. Skole su duzne da upisu decu sa svoje teritorije, a ostale u skladu sa prostornim uslovima. Iz svega su izuzeta deca iz socijalno ugrozenih grupacija (Romi) koji se mogu upisivati i bez kompletne dokumentacije.

Evo dva pitanja koja su offtopic sa teme ali kad smo već tu:

1) da li sve isto važi i za decu koju roditelji hoće da prebace u višim razredima osnovne? (pošto tada deca ionako samostalno koriste gsb kad idu po gradu na treninge - ja ih stalno viđam po gsbu jer živim jednu stanicu od sportskog centra; pa bi valjda mogli i u školu da idu autobusom)

2) baš me zanimaju te školske teritorije kojima deca "pripadaju"; ima li negde na internetu da se vide?
Ja kad sam kretao u prvi razred, školica nam je bila na prvom ćošku (nije morala nijednom da se prelazi ulica). Onda su ljudi počeli da se useljavaju u novoizgrađene zgrade i na polugodištu smo prešli u novu školu, koja je bliže novom centru naselja. Od tada mi treba jednako vremena da stignem do "moje" škole i druge koja se verovatno i ne vodi kao naše naselje.

Evo dva pitanja koja su offtopic sa teme ali kad smo već tu:

1) da li sve isto važi i za decu koju roditelji hoće da prebace u višim razredima osnovne? (pošto tada deca ionako samostalno koriste gsb kad idu po gradu na treninge - ja ih stalno viđam po gsbu jer živim jednu stanicu od sportskog centra; pa bi valjda mogli i u školu da idu autobusom)

2) baš me zanimaju te školske teritorije kojima deca "pripadaju"; ima li negde na internetu da se vide?
Ja kad sam kretao u prvi razred, školica nam je bila na prvom ćošku (nije morala nijednom da se prelazi ulica). Onda su ljudi počeli da se useljavaju u novoizgrađene zgrade i na polugodištu smo prešli u novu školu, koja je bliže novom centru naselja. Od tada mi treba jednako vremena da stignem do "moje" škole i druge koja se verovatno i ne vodi kao naše naselje.

1: U višim razredima, ukoliko je preseljenje u pitanju, odlazi se u najblizu skolu i nosi se djacka knjizica. Skola vrsi upis i tu se vas posao zavrsava. Nakon toga sekretar poziva sekretara bevse skole i salje se prevodnica. Ukoliko se samo menja skola, a ne i mesto boravka, onda je drugo pitanje. U tom slucaju se obracate novoj skoli, a ona ce dozvoliti upis ukoliko ima prostornih mogucnosti.

2. Teritorije skola su interni dogovor na nivou opstine. Kod nas se upravo vrse neke izmene. Na primer, u nasu skolu je dolazila grupa dece iz Makisa. Putovali sa kraja na kraj opstine. Od sledece godine ce ta deca da idu u skolu u Zelezniku koja im je najbliza.
Ja znam podelu na nivou Banovog brda. Mojoj skoli pripada neparna strana Kirovljeve, sve ulice izmedju Pozeske i Kosutnjaka , parna strana Blagoja Parovica i sve ulice iznad pa tako sve do bazena. Os Josif Pancic pripada Pozeska i sve ulice ispod nje i jedan deo Cukaricke padine, kao i parna strana Kirovljeve. OS Filip Kljajic pripada Pozeska od broja 65 i ulice ispod, kao i deo Cukaricke padine. Takodje i parna strana Ulice Blagoja Parovica.
Nazalost na internetu o tome necete nista pronaci. Cak i same skole imaju problema sa time. To su podele teritorija jos iz proslog veka. Mnogo je tu i nama nejasnoca. Mnogo ljudi i ne zna da postoji ta podela. Evo, recimo Mirka je mislila da pripada drugoj skoli, a ne nasoj.

3. Na post pre ovog je sledeci odgovor:
Upis pocinje od 1. aprila. Molbe za upis dece koja teritorijalno ne pripadaju skoli se, po zakonu, predaju do 1. februara, ali sam rekao da to veoma mali broj skola postuje. Mozda samo Lazar Savatic. Ostali ne. Oni koji predaju molbe, ukoliko im se odobri, upisuju dete isto kao i ostali. Dolaze posle 1. aprila sa potrebnom dokumentacijom kod sekretara i tamo im se zakazuje testiranje kod psihologa. Oni koji dodju medju prvima ici ce na testiranje u roku od par dana. Sto se kasnije dete upise u skolu, period do testiranja ce biti duzi zato sto psiholog testira, bar kod nas, mnogo manje dece nego sto se dnevno upise pa je taj razmak od upisa sve duzi i duzi.

U skolu se mogu upisati i deca rodjena posle 1. aprila 2004. godine ukoliko se utvrdi da su emotivno, socijalno i intelektualno zrela za polazak u skolu.

Poslednja izmena:
Pre odabira skole, dobro razmislite. Udaljena skola moze biti problem. Problemi su od prevoza, preko druzenja dece nakon skole, pa do decijih rodjendana. Evo, na primer, moje dete je islo u skolu kojoj ne pripada teritorijalno.Vracala se uvek sama iz skole. Problem su bili i rodjendani. Sedi u kola pa vozi tamo - vamo. Kada sam je prebacio u skolu kojoj pripadamo, vraca se kuci u drustvu drugarica, a one joj mnogo cesce dolaze i u goste. Mozda to nama matorima deluje nevazno, ali je deci mnogo bitno. Opet ne treba ni po svaku cenu dete upisati u skolu kojoj pripada ukoliko se na drugom mestu nudi nesto mnogo bolje. Razmislite dobro. Ja roditeljima savetujem da uzmu dete za ruku i da prosetaju, obidju skole u blizini. Dete ce ici u tu skolu, a ne mame i tate pa neka se uvazi i decije misljenje. Neka i dete bira skolu. Ipak ce ono biti tu osam godina po par sati.

Poslednja izmena:
Zdravo svima,

Kako imam dete koje ce ove godine krenuti u prvi razred,šmrc...pridruzujem se ovom forumu.

Zanima me nešto više o teritorijalnoj podeli na banovom brdu, tj početak parne strane Petra Lekovića. Da li pripadamo "Fići" ili nekoj drugoj....?

Volela bih i da čujem iskustva roditelja čija deca idu u Fiću, i kako se o prvacima staraju jer ipak su oni najmlađi ...i znate već, brine me ta bezbednost prvaka po skolama.

Zanima me nešto više o teritorijalnoj podeli na banovom brdu, tj početak parne strane Petra Lekovića. Da li pripadamo "Fići" ili nekoj drugoj....?

2. Teritorije skola su interni dogovor na nivou opstine. Kod nas se upravo vrse neke izmene. Na primer, u nasu skolu je dolazila grupa dece iz Makisa. Putovali sa kraja na kraj opstine. Od sledece godine ce ta deca da idu u skolu u Zelezniku koja im je najbliza.
Ja znam podelu na nivou Banovog brda. Mojoj skoli pripada neparna strana Kirovljeve, sve ulice izmedju Pozeske i Kosutnjaka , parna strana Blagoja Parovica i sve ulice iznad pa tako sve do bazena. Os Josif Pancic pripada Pozeska i sve ulice ispod nje i jedan deo Cukaricke padine, kao i parna strana Kirovljeve. OS Filip Kljajic pripada Pozeska od broja 65 i ulice ispod, kao i deo Cukaricke padine. Takodje i parna strana Ulice Blagoja Parovica. .

Sudeći po Plan plusu, pripadate školi Filip Kljajić.

A koliko je meni poznato skola se dosta promenila od kad smo mi bili deca ( ja sad imam 31 godinu) al da budem iskrena ne znam kakva je situacija sa mladjim razredima, svi koje znam su vec skoro pred zavrsetkom osnovne.

Ipak ja se ne bi oslonila samo na reci roditelja, otisla bi da istrazim skolu i donesem prve neke utiske sama ....to moze dosta da pomogne . A verujem i da ce vas primiti neko tamo na neki informativni razgovor....

A koliko je meni poznato skola se dosta promenila od kad smo mi bili deca ( ja sad imam 31 godinu) al da budem iskrena ne znam kakva je situacija sa mladjim razredima, svi koje znam su vec skoro pred zavrsetkom osnovne.

Ipak ja se ne bi oslonila samo na reci roditelja, otisla bi da istrazim skolu i donesem prve neke utiske sama ....to moze dosta da pomogne . A verujem i da ce vas primiti neko tamo na neki informativni razgovor....

Hoce naravno.Postoje ljudi psiholozi i pedagozi sa kojima roditelji nogu stalno kontaktirati bilo da deca vec idu u skolu ili ce tek da krenu.

Volela bih i da čujem iskustva roditelja čija deca idu u Fiću, i kako se o prvacima staraju jer ipak su oni najmlađi ...i znate već, brine me ta bezbednost prvaka po skolama.
Pa nisam siguran da su prvaci u nekoj ne-bezbednoj kategoriji, oni obično idu u jatu oko učiteljice kao pačići z:)

Ali ako prošetate školom za vreme malog odmora videćete kakva je opšta atmosfera u školi, što je važno za kasnije školovanje u višim razredima. Ako su nastavnici "isceđeni" i jedva se vuku, a đaci se međusobno svađaju ili rugaju (ili skaču kao divljaci), to baš nije dobra škola. Ako su i nastavnici i đaci dobro raspoloženi i ljubazni prema ostalima, to je dobra škola. Naravno postoje i mnoge "srednje" škole.

Dobre škole su npr. Karađorđe i Drinka. Imam dva primera za loše škole ali ih neću navoditi jer nije profesionalno.
(kod Gorana nisam bio u poseti, ta škola mi se nalazi sa one strane magične linije od sat i po GSBom)

Pa nisam siguran da su prvaci u nekoj ne-bezbednoj kategoriji, oni obično idu u jatu oko učiteljice kao pačići z:)

Ali ako prošetate školom za vreme malog odmora videćete kakva je opšta atmosfera u školi, što je važno za kasnije školovanje u višim razredima. Ako su nastavnici "isceđeni" i jedva se vuku, a đaci se međusobno svađaju ili rugaju (ili skaču kao divljaci), to baš nije dobra škola. Ako su i nastavnici i đaci dobro raspoloženi i ljubazni prema ostalima, to je dobra škola. Naravno postoje i mnoge "srednje" škole.

Dobre škole su npr. Karađorđe i Drinka. Imam dva primera za loše škole ali ih neću navoditi jer nije profesionalno.
(kod Gorana nisam bio u poseti, ta škola mi se nalazi sa one strane magične linije od sat i po GSBom)

Nije bas sat i po, ali je... sto rece moj komsija "Neki zive u krugu dvojke, a ja u krugu pedesetsedmice" ;)

Pa evo... Ono sto je problem u skolama je to sto ne postoji dobra komunikacija na relaciji roditelj- skola- dete. Mi zaposleni u skoli smo sa jedne strane hodnika, roditelji na drugoj, a deca u sredini. Ono sto je u glavama nastavnika to su planovi i programi, disciplina, gradivo, ocene. Kod dece su ocene, druzenje, pa i zabava. Roditeljima je bitno, recite mi ako gresim, da im deca budu bezbedna, da su u lepom okruzenju i da se sa njima kvalitetno radi. Ukoliko se postigne sklad izmedju tih zelja, dolazimo do "dobre" skole, koja nije samo mesto gde se obradjuje gradivo i dele ocene. U skoli deci treba da bude i lepo, da postoje neka desavanja koja ce razbiti monotoniju i skolu uciniti razlicitom od onih iz XIII veka. Sto vise aktivnosti i sto vise komunikacije na relaciji roditelj - skola - dete, moze dovesti do toga da djaci u skolu idu bez bola u stomaku, a iz nje se vracaju bez suza. Jednom sam se nasalio da se kvalitet skole moze meriti i visinom staklorezackih racuna za razbijene prozore. Ima i u tome istine. Skola terba da bude mesto okupljanja, specifican kulturni centar kraja u kome se nalazi. Deca treba da vole skolu i da iz nje ponesu lepa secanja, a ne traume. Sto se aktivnosti po skolama tice, dacu primer takmicenje u plesnim koreografijama koje je pokrenula moja divna nastavnica fizicklog vaspitanja. Klinci "zivi nisu". Mesecima se pripremaju za to. Druze se, ostaju posle skole da vezbaju... cak neki dolaze i preko vikenda u skolu da bi se bolje pripremili. Eto druzenja, igre, socijalizacije... Malo su "bajati" snimci, ali mozete da vidite kako to izgleda https://www.youtube.com/profile?user=BAN0VIC#grid/uploads .

Poslednja izmena:

Joj Mirka! 31 godinu imas, a ja se secam tvoje generacije kada ste isle u 7 - 8 razred!!! Uh, kako sam mator! :(

Kakvi su utisci? Molio bih izvestaj o spijunazi ;)

Ja nisam .
Ja sam opajala skolu u ponedeljak izmedju 6 i 7 uvece i pomislila da cu da se samoubijem na sred zbornice ako Knezevicka ne ode u penziju dok Nana dodje do 5 razreda ....

Osim toga , ja sam vrlo prepoznatljiva , nisam ni malo suptilna osoba , imam kez od uveta do uveta i ponekad nesvesno radim ovo :zper:

Inace sam normalna , deteta mi ....

P.S. Sto se uciteljice tice ....ja sam vec izabrala samo vi ne znate :)

P.S. 2 - zasto oni podnose prijave , a ja moram da cekam april ???
nemojteposle da mi neko kaze nema mesta pozvacu se na forum , to je neoboriv dokaz da sam bila u pravo vreme na pravom mestu !

Ja nisam .
Ja sam opajala skolu u ponedeljak izmedju 6 i 7 uvece i pomislila da cu da se samoubijem na sred zbornice ako Knezevicka ne ode u penziju dok Nana dodje do 5 razreda ....

Osim toga , ja sam vrlo prepoznatljiva , nisam ni malo suptilna osoba , imam kez od uveta do uveta i ponekad nesvesno radim ovo :zper:

Inace sam normalna , deteta mi ....

P.S. Sto se uciteljice tice ....ja sam vec izabrala samo vi ne znate :)

P.S. 2 - zasto oni podnose prijave , a ja moram da cekam april ???
nemojteposle da mi neko kaze nema mesta pozvacu se na forum , to je neoboriv dokaz da sam bila u pravo vreme na pravom mestu !

Da objasnim. Skola je u obavezi da upise svu decu koja joj teritorijalno pripadaju. Upis pocinje 1. aprila za sve, ali oni koji ne pripadaju skoli, podnose molbe do 1. februara. Oni se kasnije pozivaju za upis ukoliko ostane slobodnih mesta.

Mi cemo se, najverovatnije, videti u tvom vrticu.
Na forum mozes da se pozivas slobodno, ja se u tom periodu krijem i iskljucujem mobilni. Pokusavam da izbegnem urgencije i tako to. ;)

P.S. Sa Mirom ces se mimoici.

P.P.S. Sutra cu pregledati snimak sigurnosnih kamera.i stavljam te na Youtube kako se sunjas po skoli ;)

P.P.P.S. Evo jos jedan savet roditeljima. Potrudite se da zavrsite lekarske preglede sto ranije. Kada krene upis izuzetno su velike guzve po domovima zdravlja. Hajde da vas ne plasim gripom, ali bi trebalo da izbegnete prevelika cekanja.

Poslednja izmena:

Back