Goran_V
Zainteresovan član
- Poruka
- 111
trejsi:Dopada mi se taj Vas pristup kod upisa i odredjivanja kompatibilnosti dece i uciteljica. Vi verovatno posle obavljenih razgovora mozete imati ideju ko bi s kim mogao dobro da saradjuje. Ali ne verujem da bi ste mogli reci ova koleginica nista ne valja nemojte nju da birate.
A upravo komsijskih saveta se i plasim. Ljudi razlicito gledaju na stvari. Npr. masa roditeljima vaspitacima povremeno donosi kafu i bombone da bi im pazile decu. Nikada nisam nista nosila i zadovoljna sam kako mi cuvaju dete i kakav odnos imaju sa nama kao roditeljima.
Raspitacu se u nasoj skoli, ali ne verujem da tako izlaze u susret roditaljima i da ispunjavaju zelje.
Ma desavaju se i greske. Tesko je na osnovu jednog razgovora biti 100% siguran u to ko kome odgovara. Naravno da ne bih mogao da kazem da neka uciteljica ne valja, cak i kada bih imao takvu u skoli.
Sto se poklona i pokloncica tice od toga se jezim. Pre nekih par hiljada godina kada sam radio u jednoj "elitnoj" beogradskoj skoli jedna uciteljica je nosila kuci gomilu narucenih stvari. Bilo je tu svilenih haljina, slika, kofera...instrumenata za cerku...Medjutim, u ovoj mojoj sadasnjoj skoli toga nema (koliko ja znam). Ono, cvece za 8, mart... nista strasno. Ne ocekuju nastavnici ni to, nego ih roditelji kvare. Navikavaju. Dok sam radio, tokom kenozoika, u nastavi strogo sam zabranio da mi bilo ko donese neki poklon. Na kraju godine klinac mi donese nesto upakovano... ni sada ne znam da li sam dobro postupio...zahvalim mu se sto mi je to doneo, kazem da je to lepo od njega, ali da to vrati kuci. Tako je bio tuzan.
Primio sam dva poklona. Ukupno. Kupili mi djaci ikonu Belog andjela, zajednicki, za rastanak.To je jedan. Drugi mi je kupio jedan cigancic, aj..Romcic. Dete radi na pijaci, vraca kusur, racuna, ali iz matematike 4 keca. Gde da mu to zakljucim? Na kraju godine ja citam ocene, zakljucujem ih i kad sam dosao do njega krenem - 4 keca...to znaci... 1+1=2...+1=3...minus 1=2! Sav je bio u očima koliko se izbečio. Mislio je da ce da ponavlja, kad.... Odem ja kući. Neko mi zvoni na vrata, otvorim, a klinac mi cusne u ruke viski - "Poslao tata" pa trk niz stepenice! Ha ha ha!
A to je jedan od problema kod ocenjivanja. Nekada je necija dvojka kao planina u odnosu na neku peticu. Ne znaju nastavnici kako koje dete zivi. Dvojke koje je taj klinac imao su zlatna vredne. Ucio u nekoj krovinjari, u cosku, na podu, uz svece...u ko zna kakvim uslovima. Ma njegove dvojke su vrednije od petica koje su drugi dobijali! Namucio se on za njih. Najlakse je takvom klincu zalepiti keca....kao sto mnogi, bez razmisljanja, rade.