Upis u prvi razred OŠ

trejsi:
Dopada mi se taj Vas pristup kod upisa i odredjivanja kompatibilnosti dece i uciteljica. Vi verovatno posle obavljenih razgovora mozete imati ideju ko bi s kim mogao dobro da saradjuje. Ali ne verujem da bi ste mogli reci ova koleginica nista ne valja nemojte nju da birate.
A upravo komsijskih saveta se i plasim. Ljudi razlicito gledaju na stvari. Npr. masa roditeljima vaspitacima povremeno donosi kafu i bombone da bi im pazile decu. Nikada nisam nista nosila i zadovoljna sam kako mi cuvaju dete i kakav odnos imaju sa nama kao roditeljima.
Raspitacu se u nasoj skoli, ali ne verujem da tako izlaze u susret roditaljima i da ispunjavaju zelje.

Ma desavaju se i greske. Tesko je na osnovu jednog razgovora biti 100% siguran u to ko kome odgovara. Naravno da ne bih mogao da kazem da neka uciteljica ne valja, cak i kada bih imao takvu u skoli.
Sto se poklona i pokloncica tice od toga se jezim. Pre nekih par hiljada godina kada sam radio u jednoj "elitnoj" beogradskoj skoli jedna uciteljica je nosila kuci gomilu narucenih stvari. Bilo je tu svilenih haljina, slika, kofera...instrumenata za cerku...Medjutim, u ovoj mojoj sadasnjoj skoli toga nema (koliko ja znam). Ono, cvece za 8, mart... nista strasno. Ne ocekuju nastavnici ni to, nego ih roditelji kvare. Navikavaju. Dok sam radio, tokom kenozoika, u nastavi strogo sam zabranio da mi bilo ko donese neki poklon. Na kraju godine klinac mi donese nesto upakovano... ni sada ne znam da li sam dobro postupio...zahvalim mu se sto mi je to doneo, kazem da je to lepo od njega, ali da to vrati kuci. Tako je bio tuzan.
Primio sam dva poklona. Ukupno. Kupili mi djaci ikonu Belog andjela, zajednicki, za rastanak.To je jedan. Drugi mi je kupio jedan cigancic, aj..Romcic. Dete radi na pijaci, vraca kusur, racuna, ali iz matematike 4 keca. Gde da mu to zakljucim? Na kraju godine ja citam ocene, zakljucujem ih i kad sam dosao do njega krenem - 4 keca...to znaci... 1+1=2...+1=3...minus 1=2! Sav je bio u očima koliko se izbečio. Mislio je da ce da ponavlja, kad.... Odem ja kući. Neko mi zvoni na vrata, otvorim, a klinac mi cusne u ruke viski - "Poslao tata" pa trk niz stepenice! Ha ha ha!
A to je jedan od problema kod ocenjivanja. Nekada je necija dvojka kao planina u odnosu na neku peticu. Ne znaju nastavnici kako koje dete zivi. Dvojke koje je taj klinac imao su zlatna vredne. Ucio u nekoj krovinjari, u cosku, na podu, uz svece...u ko zna kakvim uslovima. Ma njegove dvojke su vrednije od petica koje su drugi dobijali! Namucio se on za njih. Najlakse je takvom klincu zalepiti keca....kao sto mnogi, bez razmisljanja, rade.

Hellen:
Уф, па ја бих пре ову пријавила зато што не ради свој посао! Њен посао је да држи физичко, а ако деца не схвате нешто из неког предмета онда да држи допунски час, а не да одузима од физичког!
Увек се јежим од тога што учитељи масовно избегавају часове физичког. За мене - то је најважнији предмет, нарочито данас када деца 90% свог времена проводе испред компјутера, седећи или лежећи пред ТВ, а не умеју зглавно ни да потрче...
1. Sada imaju fizicko, redovno po rasporedu, ali pravo fizicko, rade vezbe... igraju kosarku, fudbal, odbojku,... a ne kao kod stare "uciteljice" ajd' napolje pa radite sta hocete!
2. Ako deca nesto nisu dobro shvatila, bolje je da to objasni jos jednom pa i ne imali fizicko, u skolu idu da nesto nauce, deca po meni ustvari i ne moraju da imaju fizicko zato sto su posle skole ionako u parkicu i rade isto sto bi i na fizickom. A to sto neka deca sede stalno ispred komjutera..to je greska roditelja... u to necu ni da ulazim i nisu sva deca takva...
3.Kao dobar ucitelj... naravno da posle 5 casova i vec dosta umornom decom od 8 god. nece drzati dopunski cas!
:!: :!: :!: :roll:

JECA VECA:
1. Sada imaju fizicko, redovno po rasporedu, ali pravo fizicko, rade vezbe... igraju kosarku, fudbal, odbojku,... a ne kao kod stare "uciteljice" ajd' napolje pa radite sta hocete!
2. Ako deca nesto nisu dobro shvatila, bolje je da to objasni jos jednom pa i ne imali fizicko, u skolu idu da nesto nauce, deca po meni ustvari i ne moraju da imaju fizicko zato sto su posle skole ionako u parkicu i rade isto sto bi i na fizickom. A to sto neka deca sede stalno ispred komjutera..to je greska roditelja... u to necu ni da ulazim i nisu sva deca takva...
3.Kao dobar ucitelj... naravno da posle 5 casova i vec dosta umornom decom od 8 god. nece drzati dopunski cas!
:!: :!: :!: :roll:

Deca moraju da imaju sve casove. ne moze umesto fizickog da se radi matematika. Mislim, to je po zakonu tako. Uciteljica, koju hvalite, moze da bude kaznjena zbog nacina rada. Ono o cemu Vi pricate, ono sto Vam se svidja, to je ona dobra strana reformi koje su bile za vreme Gase Knezevica. Tada je duzina casa bila relativna, raspored promenljiv. Meni se to svidjalo. Ne treba cas da bude odredjen minutima vec nastavnom jedinicom, usvojenoscu znanja. Narocito sada kada je program napravljen na fakultetskom nivou.

Ја сам можда мало...другачија...
Ја не мислим да деца иду у школу да би научила градиво...него да би постали људи...
На часу физичког се још како уче ствари које су неопходније за живот него што су глаголски облици или вектори...
Наставни програм се не прави према ''некој деци која ионако трче по паркићу'' него према СВОЈ деци...Ти си хтела да кажеш како твоја деца довољно трче и да те не интересују деца која имају криву кичму, равна стопала, која не умеју да потрче, да ухвате лопту нити да направе колут унапред...
С истим правом може мама детета које добро зна математику да каже:''Моје дете зна математику, нема потребе да је учи на часовима, боље да трчи по паркићу - то је корисније!''

Извињавам се што сам овако жустра у реаговању, али та логика запостављања физичког, ликовног, музичког, на рачун математике или српског - то ме стварно излуђује!
То је већ шира тема и остатак препотопског приступа настави: деца треба што више градива да савладају по сваку цену! А ја се, као просветни радник, јежим од тога, јер јако добро видим како се то одражава на децу, па самим тим и на цело друштво.
Стварамо људе који поседују јако много информација, а неспособни да их употребе!

Ух, одлутах од теме....извињавам се још једном...

Goran_V:
Deca moraju da imaju sve casove. ne moze umesto fizickog da se radi matematika. Mislim, to je po zakonu tako. Uciteljica, koju hvalite, moze da bude kaznjena zbog nacina rada. Ono o cemu Vi pricate, ono sto Vam se svidja, to je ona dobra strana reformi koje su bile za vreme Gase Knezevica. Tada je duzina casa bila relativna, raspored promenljiv. Meni se to svidjalo. Ne treba cas da bude odredjen minutima vec nastavnom jedinicom, usvojenoscu znanja. Narocito sada kada je program napravljen na fakultetskom nivou.
Ma kakav zakon??
Svi se oni drze zajedno i rade sta hoce!
A uciteljica, koju ja hvalim, moze biti kaznjena samo zato sto jedina radi svoj posao kako treba!
Suludo?
Znam... ali ostalim lenstinama ona smeta...
Svi ostali su u fazonu... sta ona tu pametkuje... nova je... jos nije izgubila zivce.. ma za tu platu... boli me uvo.. pusti decu nek crtaju, idem ja da popijem kaficu (a izgovor im je redovno "idu da piju lek"... slala sam cerku redovno da proveri gde je i sta radi...)
.......
Mi smo imali mnoooogo problema sa starom uciteljicom ali me stvarno mrzi da pisem...
Samo nek je otisla _avo nek je nosi....
Moje dete je SINULO kada je stigla nova uciteljica...
Ona je zahtevna... i ostali roditelji kukaju zbog toga... ALI nije ona urstvari toliko zahtevna
koliko su ovi navikli da ako se staroj uvlace u _upe... donoseci joj poklonce pa ce im deca imala sve petice...

Pozdrav!

Joj sto mrzim te sto se uvlace uciteljicama, a kasnije i nastavnicama. Moje drugarice su cesto bile ljubomorne kad 8. marta imamo kontrolni, pa ja, koja nikad nikome poklon za taj praznik nisam kupila, dobijem 5, a one 4, iako su one donele ne znam kakve poklone! A inace sam imala uciteljicu koja je te stvari mrzela, a sad imam nastavnice koje to mrze. Naravno, uvek se nadje izuzetak koji ce ti zameriti sto mu nisi donela poklon, a takve ja mrzim!!!

Hellen:
Због овог би те требало тући!

Ma nisam se, tada, dobro osecao, ali...
Jedna od najvaznijih stvari u gradjenju autoriteta je DOSLEDNOST!!! Pre nego sto nesto kazes - razmislis, ali kada kazes onda treba biti dosledan i ici do kraja. Jednom promenis odluku i tada je sve palo u vodu. Ocekivace se da to uradis i drugi put i treci... i ode mast u propast. Naravno, govorim o promisljenim odlukama, greske, naravno, treba priznavati. Da sam njemu popustio dosao bi neko drugi pa bi rekao - "eto od njega ste uzeli, a od mene ne". Tako bi moji principi propali. Na kraju bi se utrkivali ko ce vise.
Kad sam poceo da radim, bila je jedna uciteljica koja je imala sistem...Dodje jedno dete i da joj poklon, a ona ga izljubi i ishvali "Zlato moje, kako se on setio svoje uciteljice!" Sledeci put donose joj poklone svi! Uzas.

Marge:
Joj sto mrzim te sto se uvlace uciteljicama, a kasnije i nastavnicama. Moje drugarice su cesto bile ljubomorne kad 8. marta imamo kontrolni, pa ja, koja nikad nikome poklon za taj praznik nisam kupila, dobijem 5, a one 4, iako su one donele ne znam kakve poklone! A inace sam imala uciteljicu koja je te stvari mrzela, a sad imam nastavnice koje to mrze. Naravno, uvek se nadje izuzetak koji ce ti zameriti sto mu nisi donela poklon, a takve ja mrzim!!!

A i direktor ti je takav. Prvi u istoriji skole koji totalno zanemaruje taj kičerajski, pink praznik.
Inace, tvoja uciteljica Vladislava zaista prezire te stvari. Ona je ..bas gospodja..prava.

Ona je, sto se toga tice, carica. To mi se uvek kod nje svidjalo, sto se vidi da joj je neprijatno kad joj 8. marta napune katedru. Neke samo kazu da im je neprijatno, a oci im sijaju kao da su dobile sedmicu na Lotou...

Sta je sad ovo , jel Marge sargareica ili je sargarepica\ samo sargarepica, ili je sargarepica marge...

Direktore , sta ce biti ako moja klinka krene sa 6,5 a ja vec odabrala uciteljicu???
d030.gif

Brzo smislite nesto, panika me hvata...
d025.gif

Goran_V:
Ma nisam se, tada, dobro osecao, ali...
Jedna od najvaznijih stvari u gradjenju autoriteta je DOSLEDNOST!!! Pre nego sto nesto kazes - razmislis, ali kada kazes onda treba biti dosledan i ici do kraja. Jednom promenis odluku i tada je sve palo u vodu. Ocekivace se da to uradis i drugi put i treci... i ode mast u propast. Naravno, govorim o promisljenim odlukama, greske, naravno, treba priznavati. Da sam njemu popustio dosao bi neko drugi pa bi rekao - "eto od njega ste uzeli, a od mene ne". Tako bi moji principi propali. Na kraju bi se utrkivali ko ce vise.
Kad sam poceo da radim, bila je jedna uciteljica koja je imala sistem...Dodje jedno dete i da joj poklon, a ona ga izljubi i ishvali "Zlato moje, kako se on setio svoje uciteljice!" Sledeci put donose joj poklone svi! Uzas.

Ма, сећам се како смо преплакали кад нам је разредни вратио поклон, а купили смо му, из фазона, шал и капу, јер је био 22. децембар, хладно, а њему се увек зацрвене уши...Нисмо могли ни да вратимо поклон, ни да вратимо паре....осећај је био ужасан! Баш смо се бедно осећали, донесеш неком поклон чиста срца, а он га одбије...то је баш понижење.
Мени је једне године једна девојчица (не знам како је сазнала) донела за рођендан неку џиџа-биџу из оних продавница ''све за долар''.... За 8. март прихватам цвеће, а никада нисам ни спомињала када ми је рођендан...ал ето, њој сам била посебно драга па је желела нешто лепо де учини... Познајем дете и знам да није намеравала да ме ''купи'' том ситницом... Захвалила сам јој, узела поклон (вуче ми се по кући, не знам шта ћу са тим) и замолила је да ми више никад ништа не купује за рођендан, јер то не славим у школи и није примерено да примам поклоне. Схватила је, и није се поновило.
Мислим да би је јако погодило да сам одбила. Ионако је дете које се тешко отвара, и које се ето, само према мени отворило....и тиме бих је поново вратила уназад, у њену чауру.

Hellen:
Ма, сећам се како смо преплакали кад нам је разредни вратио поклон...
Мислим да би је јако погодило да сам одбила. Ионако је дете које се тешко отвара, и које се ето, само према мени отворило....и тиме бих је поново вратила уназад, у њену чауру.

Samo su na prvi pogled nase price iste. Jedno je kada se nesto napise, a sasvim drugo je ono sto se dozivi. Ja sam odbio poklon...rekoh... u tom trenutku sam se lose osecao, ali mislim da sam...Ne! Znam da sam bio u pravu!

E cao svima na forumu. Vidim pod ovom temom bilo je govora o ranijem polasku deteta u skolu i cini mi se da su roditelji uglavnom protiv toga iako su neki opet dete dali ranije u skolu. Ja imam sina koji bi po rasporedu trebalo da krene u skolu 2009 godine ali razmisljam o tome da ga dam u skolu vec sledece godine. On ide u vrtic i situacija je ta da ocekujemo preseljenje sledece godine sto znaci da bi morali da menjamo vrtic i morao bi da se prilagodjava na novo drustvo i vaspitacice, a odmah sledece godine opet na skolu pa sam mislila mozda je bolje da odmah krene u skolu u novom kraju . On inace zna da cita, zna brojeve, sabiranje, oduzimanje i jos ponesto, a moram priznati da ima i prilicno strpljenja da i po dva sata sedi i zanima se istom stvari. Jeste da to nije merilo zrelosti za skolu ali bih molila neki savet, misljenje i ako neko zna kome bih mogla da se obratim za neko strucno misljenje, da li mogu da odem u neku skolu i tamo se obratim psihologu za savet? Jeste da je 2008. godina relativo daleko ali moram vec sad da razmisljam o tome da bi u obdanistu eventualno na jesen vec krenuo u pripremnu grupu (inace u grupi u obdanistu starijoj od njegove ima dece sa kojom je bio zajedno u jaslenoj grupi i koja su fizicki dosta sitnija od njega, tako da st se toga tice nije frka).

Postoji knjiga kojoj je naslov, nesto u stilu- hiljadu nacina kako da pokvarite svoje dete.
Dete se upisuje u skolu onda kada je zrelo za nju. Razlog za polazak u školu je da se nešto tamo nauči i da se pripremi za život. Upisivati dete u školu radi dokazivanja komsiluku kako je - eto tako pametno pa je krenuo ranije je pogresno. Upisivati dete u skolu ranije zbog preseljenja je, takodje, lose. Uvek je bolje da ide sa svojom generacijom, nego sa starijima. Znam da ce ovo zvucati alanfordovski, ali bolje je biti prvi medju svojima nego kaskati za starijima. Od onih koji dovedu mladju decu, mozda je par procenata zaista spremno za skolu. Savet je- sacekajte jos godinu dana. Savet broj 2 je - ako bas mislite da treba sada, tu je skolski psiholog. Odvedite dete na razgovor.
Problem je sto je malo dece, sve manje, pa su i kriterijumi opali. Mi smo prosle godine odbili upis jednom detetu jer je bilo nespremno za skolu. Roditelji ga odveli u susednu skolu i tamo se upisalo. Dosla je majka pre par dana da mi kaze da smo mi bili u pravu. Prekasno!

P.S: Posto je novinarka jednih novina objavila, proslog ponedeljka, onaj tekst iz mog prvog posta...znaci da prati ovo ovde...paaa...koristim priliku da je pozdravim! ;-) ;-) ;-)

Back