Ukrašavanje torti, rođendanske torte

• Začetnik teme Začetnik teme smeh
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Evo, izgleda da sam uspela nesto da zabrljam u pripremi one Fanta- posne torte. Smesa za koru mi je super izgledala, pekla sam je na 180 stepeni dok nije potamnela, izvadila, ali nikako nije htela da izadje iz kalupa. Kada sam je sastrugala, videla sam da se dole poprilicno, kako da kazem, napravila kao pekmez, przeni secer, tako nekako. Nije dobila formu kore odole, a odgore jeste. Uspela sam nekako da je smestim na tacnu i zavrsim. Samo me interesuje gde sam pogresila i kako da sledeci put koru izvadim. Da li treba mozda da se pece na papiru ?
Hvala

Maxigirl,
rad sa masom je,bar za mene,jako jednostavan.Barvallo pravi odličnu masu,elastična je,oklagijom je razvaljaš,prebaciš preko torte i onda ukrašavaš po želji i inspiraciji.Na tržištu ima puno alatki za pravljenje perli,cvetića,od mase praviš mašne,a ako ne možeš sama praviti cvetne aranžmane i njih ima da se kupi,staviš na tortu i gotovo.Samo kreni i pošto vidim da imaš smisla ići će to tebi lako.

hvala vam puno! Torte su vam divne!!!!!
Koliko te mase da kupim za jednu tortu i nekoliko figura.
I da li i koliko masa moze da stoji dok se ne potrosi.

Evo jedne torte na kojoj sam morala imitirati masu.

Prilozi

• moja torta.JPG
    moja torta.JPG
    113,2 KB · Pregleda: 96
Poslednja izmena:
Jaoooo pa vi ste strava. Sta sam sve propustila ovih nedelja, da sada stvarno ne mogu da stignem sve da procitam i da svaku ponaosob pohvalim, ali sam slikama odusevljena (doduse nisam nista manje ni ocekivala). Sve pohvala i za nove clanove na p.f. ali zasigurno ne i u poslu. Ja sam inace proteklih nedelje bila zauzeta, gvirnem ponekad samo da vidim sta se desava, ali stvarno nisam mogla da pisem...I sada udaram po tastaturi dok deca spavaju (skola zove) ali nisam mogla da odolim da se ne prikljucim i iz sveg srca vas pohvalim...Saljem slike uskoro.

Marge tacno je da treba papir obavezno (i to ili fino ili alufix), onda moras da pazis da ti svuda bude iste debljine kora (da ti pleh nije kriv), naravno da ne prepeces, da ostane mekana i da je istreses iz pleha odmah posto je pecena, jer hoce da se stegne po ivicama, pa se jedva odvoji posle....Ivice mozes da odseces, mada se i one opuste kasnije od soka kojim ih poprskas. Ako ih seces seci makazama, uopste bilo koju koru, mnogo je lakse i prakticnije. :)

Maxigirl predivna ti je torta :ok: , samo nisam razumela na sta si mislila kada si rekla da si morala da imitiras masu. Pa, zar nije masa?
U pravu je tandara, trebace ti malo vise od kg za tortu i figurice, ako su neke manje (opet zavisi od velicine)

Maxigirl ako si ovako uradila tortu imitirajući masu, mogu zamisliti šta ćeš tek raditi sa njom. Torta je odlično aranžirana i ukrašena.
Vesna, malo je reći da sam oduševljena izgledom torti, za mene ste najveći umetnik u radu sa šlagom. Ne znam da li su lepše slike na tortama ili cvetovi koje pravite. Mogu samo da sanjam da napravim ovakvo umetničko delo.

Jedno pitanje: Kako mogu ovde da ubacim slike iz albuma?

Poslednja izmena:
Draga Cara,Barvallo masu pravi firma koja se zove"Barvallo" i može da se kupi kod njih u Novom Sadu ili u radnjama koje prodaju tu masu,između ostalih i u mojoj radnji u Šapcu(ne znam odakle si ti,ali verujem da i u tvom mestu neko ima)."Eurowilt"prodaje takođe nekoliko vrsta te mase,smesu za oblaganje torti,gum pastu,fondan"Bakels"i"Regalice",pa kome šta treba.A ako želiš da je napraviš sama treba ti puno raznoraznih sastojaka pa moraš pogledati na nekim sajtovima šta je to sve,ubaci na Google,npr.masa za oblaganje torti-imaš puno različitih recepata ,ali ćeš se morati prilično namučiti dok ne dobiješ masu koja valja.Zato je moj predlog,kupi kod onih koji se time bave profesionalno,izaberi masu i cenu koja ti najviše odgovara i samo napred.Masa od ratluka nije baš postojana i to nije rešenje za pokrivanje torti.:bye:

Evo ovo sam sada završila pa odmah da pokažem
Hvala Vesni na ideji i inspiraciji.

tandara, torta ti je divna. Sa umetnicke i tehnicke strane izvedena je savrseno. Mašna je odlicno razbila simetriju sto je osnovno pravilo likovnog oblikovanja i uvek se drzi toga. Bravo!!!!!:okok:

Objasni mi molim te kako dobijate ove metalik boje na toj masi sa kojom radite. Da li su to oni sprejevi ili ....

Poslednja izmena:
:bye:A da li ta Barvallo masa moze da se pravi ili se i ona kupuje u Eurowiltu? Ako se pravi da li bi mi napisali recept? Do sada sam radila sa masom od ratluka.Hvala

CARA dobrodošla nam, barvallo masa se kupuje u Barvallu iz N. Sada ali i Eurowilt ima svoju masu, obe su odlične a i cena im je slična. Što se tiče uradi sam mase ovde na forumu, nisam sigurna ali negde oko 38 strane,imaš nekoliko recepata i ja koristim jedan od njih. Jagoda izgleda lepo samo povećaj rezuluciju da ih bolje vidimo.:cao:

Ćao svima, radi se radi vidim puno lepih torti.
Evo kad je već Cara postavila pitanje, ja imam extra recept za rolled fondant ili po naški masu za oblaganje. Skoro sam dobila knjigu "The magicalworld of sugar art"- Scott Clark Wooley & Michael Farace; knjiga je prelepa i ima svačega, a recept za masu sam isprobala, šta reći ceo frižider mi miriše na vanilu, fantastično se razvlači a još bolje izgleda na tortama, o ukusu da ne govorim. Doduše glukozu sam zamenila bagremovim medom (štap i kanap). evo recepta:
1 kašika želatina (beli dr. Oetker 1 kesica), 4 kašike vode, promešati i ostaviti sa strane (ukoliko se želi jača boja dodati je u vodu). Otopiti 2 kašike (30gr) biljne masti (vitalovu imate u Merkatoru, Rodiću i Metrou), dodati 120ml meda (bagrem, Favola, najeftiniji je i najredji). Sve to malo zagrejati u to dodati želatin (otopiti ga da ne proključa) i 1kašičicu extr. vanile (odnosno pola flašice dr. Oetker, znate ono 4 epruvetice u pakovanju). U činiju podmazanu biljnom mašću prosejati 840 gr šećera u prahu i u sredini napraviti udubljenje, u njega sipati sve prethodno i dobro izmešati. Ako se upotrebljava odmah na sto sipati malo šećera i još izmesiti, ili zamotati u plastičnu foliju i staviti u plastičnu kutiju i u frižider. Može da stoji mesecima, kada se izvadi iz frižidera dovoljno ga je samo dobro izmesiti. Ja sam jako zadovoljna i od svih masa mi je najbolja ova. Nije ni preterano skupa, dovoljno da se uklopi u cenu torte.
Ova količina mi je pokrila tortu od 3,800 kg i ostalo mi je za karnere i cvetiće.

Caro imaš varijantu bojenja odmah pri pravljenju fondana. Kad sastavljaš sve sastojke dodaješ i boju. Druga varijanta je da gotov fondan koji je bele boje bojiš naknadno. Odvoji potrebnu količinu fondana i u njega dodaj prehrambenu boju (ako je u prahu rastvori je u par kapi vode). Dobro razmesi fondan a ako se lepi a sigurno će posipaj ga sa prah šećerom (ne previše). Treća varijanta je da četkicom bojiš fondan običnom ili sedefnom bojom (ovu drugu rastvaraj u alkoholu). Uživaj u eksperimentisanju
picture.php
picture.php
picture.php

Poslednja izmena:
@ Tandara da ista je količina glukoze, samo što ja nažalost nisam uspela da je nadjem, a bilo mi je bezveze da mi čovek vuče iz SAD, moram da uslikam šta mi je sve doneo (otprilike pola kofera) za nekih 80e (sa sve poštarinom od 20 $).
Što se tiče bojenja, pošto sam sve varijante isprobala, ako želite jaču boju a radite sa bojama u prahu, boju dodati u one 4 kašike vode, razmutiti, pa tek onda dodati želatin (ja eurowiltove boje u prahu dodajem 1/3 kašičice i ispadnu extra jake); Eterikine ili Barvalove boje za royal icing umesim posle, znači, umačem čačkalicu u boju i onda dobro izmesim masu. Eterikine mogu da se kupe na pijaci iza piramide, a barvalove sam kupila u NS. Imam i wiltonovih boja pa i njih koristim. Uglavnom imam sve osnovne boje, a negde na kompu imam i razmeru kako se mešaju osnovne boje da bi se dobile kojekakve nijanse ostalih boja, samo da ih nadjem pa ću postaviti tabelu. Koristim i CK petal dust, neke drečave nijanse za cvetove i slično. Boje u prahu i sedefaste mešam sa alkoholom pa sa njima crtam, pišem i slično, a oči usne i sl. na figuricama (ljudskim) crtam flomasterima.
Ja sam napravila 5 mera ove mase i stoji mi u frižideru, tako da imam spremno, samo dodajem boju.
Karnere i sve ostalo lepim samo umočenom četkicom u toplu vodu. Masa je toliko ukusna da mi deca čekaju pored stola da opsečem višak pa da pojedu.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Slične teme

Back