http://www.pressonline.rs/page/stories/sr.html?view=story&id=42544§ionId=37
NASILJE NAD PORODICOM KARADŽIĆ
Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak zabranio ženi i deci Radovana Karadžića da dođu u Beograd i obiđu ga u pritvoru! l „Karadžići će imati puno prilika da vide oca, što se ne može reći i za žrtve iz Srebrenice" kaže Lajčak
Haškog optuženika Radovana Karadžića pre odlaska u Hag neće u Beogradu posetiti porodica, jer im visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak ne dozvoljava izlazak iz Republike Srpske!!! Članovi porodice Karadžić zatražili su, odmah po njegovom hapšenju, da im se ukine zabrana izlaska iz BiH i da im se vrate putne isprave koje im je Lajčak oduzeo još 10. januara ove godine, a zbog sumnje da su deo mreže koja je pomagala Radovanovo skrivanje.
Lajčak je juče izjavio će odluku o oduzimanju ličnih dokumenata članovima porodice Radovana Karadžića promeniti kada bude siguran da to neće pomoći mreži podrške haških begunaca. On je još dodao da će Karadžićeva deca - Sonja i Saša, „imati još puno godina priliku da vide svog oca, što se ne može reći i za žrtve iz Srebrenice i mnogih drugih mesta".
Fila: Bruka, skandal!
- Treba da gledamo tu sliku onako kakva ona jeste, a ne da se kao glavni humanitarni problem ove zemlje i ovog regiona ističe to kada će oni dobiti putne isprave - rekao je Lajčak za sarajevsku TV OBN.
U istoj emisiji je premijer RS Milorad Dodik zamolio Lajčaka da ukine zabranu članovima porodice Radovana Karadžića, kako bi ga posetili u Beogradu.
- Mislim da je sasvim prirodno da sada, kada je Karadžić uhapšen, prestaju razlozi za oduzimanje dokumenata i mislim da je važno da oni odu u Beograd i vide svoga oca i muža i da to sada ima veze s njihovim ljudskim pravima - rekao je premijer Dodik, koji se telefonom uključio u program OBN-a.
Sonja Liht: Neljudska odluka
Predsednica Fonda za političku izuzetnost Sonja Liht tvrdi da je visoki predstavnik EU za BIH doneo potpuno pogrešnu odluku.
- Ne znam razloge njegove odluke, ali mislim da je trebalo dozvoliti supruzi Ljiljani i ćerki Sonji da dođu i vide svog oca. To je potpuno ljudski. Ne bi trebalo da niko kažnjava porodice haških optuženika, niti da im se sveti na ovaj način. Ovo je velika greška - smatra Liht.
Karadžićeva porodica juče nije htela da komentariše odluku Lajčaka.
- Mi ne želimo da komentarišemo izjavu visokog predstavnika u BiH, kao ni sredstvo ni način na koji je on to saopštio - rekla je Radovanova ćerka Sonja Karadžić-Jovićević.
Advokat Toma Fila kaže da je ovakav postupak nekoga ko predstavlja Evropu i ko se zaklinje u demokratiju više nego skandalozan!
- Sramota, bruka, skandal! Ovo je nečuveno! Kažnjavati suprugu i decu da ne mogu da vide muža i oca je van svakog ljudskog dostojanstva i morala! I da vam kažem, to je lična odluka ne toliko Lajčaka, koliko glavnog haškog tužioca Serža Bramerca! U svojoj dugogodišnjoj praksi, a prošao sam mnogo toga, za ovako nešto nisam čuo. To samo govori o tome šta je zapravo Haški tribunal! - ogorčen je Fila.
Bivši ministar pravde Zoran Stojković tvrdi da Karadžićeva porodica posle ovakve odluke može da tuži Lajčaka Međunarodnom sudu pravde u Strazburu.
- Ovo je samo dalji nastavak primene gole sile. Njegova porodica s pravom može da potraži pomoć, ali i da ih tuži sudu u Strazburu, jer prema svim međunarodnim propisima njihova ljudska prava su ovim pogažena - priča Stojković.
Potpredsednik SRS-a Dragan Todorović ubeđen je da je ovo još jedna osveta koja je sa Zapada uperena protiv srpskog naroda.
- Ovo nesumnjivo pokazuje koliko SAD i EU „lično" žele da nanesu najveći mogući bol najpre porodici Karadžić, ali i celom srpskom narodu! Radi se o bezdušnom zločinačkom poretku koji sve one koji im se suprotstave ne samo da žele fizički da slome, već i da ih psihički potuku do kraja - komentariše Todorović.
Lider Nove Srbije Velimir Ilić ovakav potez Lajčaka ocenjuje kao „najprimitivniji i najprljaviji".
- Sramota je da Evropa u svojim redovima ima jednog takvog čoveka, prljavog, ljigavog i bez trunke morala i ljudskosti - komentariše Ilić.
Biserko opravdava
S druge strane, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko smatra da je odluka Lajčaka opravdana!?!
- Mislim da je odluka potpuno u redu! I veoma mi smeta prašina koju su digli mediji u Srbiji da porodici ratnog zločinca treba dozvoliti da dođe u Srbiju i da ga poseti. Za njih ima vremena da ga vide u Hagu, za razliku od porodica ubijenih muslimana u Srebrenici koji više nikada neće videti svoje sinove ili očeve - komentariše Biserko.