Uhapšen Radovan Karadžić

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
E sad.....i drugi narodi imaju epizode sa ubijanjem vladara, ali interesantno je da u srbiji skoro da ne postoji vladar kojeg srbi nisu skratili za glavu.......sem voljene age i begove, pred kojima su 500 godina bili manji od makova zrna.......

To jeste popularan mit da su Turci, bili krvoloci i siledžije ...(davali su povoda za to naročito ''kad su ke kola okrenula na suprotnu stranu posle Bečai, ali i Srbi su doživeli još goru sudbinu da tako budu označeni u celom svetu....u jednom periodu)

Zavisi koje age i begove....U početku su mnogi bili bolji prema običnom narodu od herojski opevanih srpskih srednjovekovnih feudalaca u narodnim pesmama, zato su i opstali toliko dugo

Dobre paše, koje su davale privilegije i prava Srbima su dobijale i epitete ''Srpska majka'', loše, koji su hteli da čitluče, da robe su izazivali ustanke bili skraćivani za glavu, i na kraju doveli do propasti Osmanskog carstva...

Da li je problem u vladarima, ili u narodu??.......da li je ipak srbin najsrecniji kada je roblje???........ili je jednostavno samo za to sposoban???:think:

Narod ne voli da bude roblje...
Kao što rekoh roblje se ništa ne pita.....ono ćuti i trpi....kao što ti kažeš, i nije sposobno za pobunu

Slobodan narod uvek traži veći stepen sloboda i prava...i tada ne preza da ustane ni protiv tuđih ni protiv sopstvenih vladara, ako mu iste ograničava....

[/COLOR][/B]

sve mudrije zboris.......zvacu te u moj opstinski odbor....da odrzis predavanje:ok:

Zborio sam ja mudro i ranije, ali ti me nisi pažljivo "slušao".

Uopšte, nije mi jasno, zašto je ljudima ovde nepojmljivo da neko može biti patriota, iako se ne klanja Karadžiću i sl., i obrnuto, zašto neko može biti demokrata, mada ne može da smisli Tadića.

Ljudi, nemojte biti ograničeni kao McDonald's nacija da sve posmatrate crno-belo. Samo ako to sebi priznate, videćete da su stvari uvek šarene.

Brate......za 500 godina, cetiri age??:hahaha::hahaha:

Vise ih je stradalo od napada morskih pasa u dunavu...........:hahaha::hahaha::hahaha:

Sad ja tebe neko da te uči sve ustanke, pobune koje su Srbi podigli protiv Turaka od 1459-1804....pa i dalje...

Čoveče za to se ide u školu....

Lepo neposredno pred I Srpski ustanak imaš Kočinu krajinu, pa redom unazad preko austrijsko-turskih ratova u kojima su Srbi učestvovali na strani Beča, i zato dobili privilegije, do sremskih despota, kao što su Zmaj-Ognjeni Vuk (Vuk Grgurović Branković) koji su nastavili život smederevske despotovine u Sremu uz podršku ugarskog kralja....

Pa izbroj sve veće i manje pobune, i ustanke kada su se Turci skraćivali za glavu...

Poslednja izmena:
decko, sloboda nije anarhija.
a narod nije i ne sme da bude razmazeno deriste koje danas izabere jednog vladara/predsednika/whatever, da bi ga sutra skratio za glavu.

ti ne postujes osnovne principe drzave.
ti si anarhista i to nazivas slobodom.
:lol:

Nije to anarhija...

Onaj vladar koji uzurpira i krši ustav,zavodi apsolutističku vlast, ograničava slobodu misli i političkog delovanja, zavodi cenzuru, naravno da treba biti svrgnut....

Tako su se Nemci malo zayebali jer su bili previše ''disciplinovani'' pa ih syeba onaj mali čika sa smešnim brkovima...

Sad ja tebe neko da te uči sve ustanke, pobune koje su Srbi podigli protiv Turaka od 1459-1804....pa i dalje...

Čoveče za to se ide u školu....

Lepo neposredno pred I Srpski ustanak imaš Kočinu krajinu, pa redom unazad preko austrijsko-turskih ratova u kojima su Srbi učestvovali na strani Beča, i zato dobili privilegije, do sremskih despota, kao što su Zmaj-Ohnjeni Vuk (Vuk Grgurović Brankovi.) koji su nastavili život smederevske despotovine u Sremu uz podršku ugarskog kralja....

Pa izbroj sve veće i manje pobune, i ustanke kada su se Turci skraćivali za glavu...

Ne shvataj ovaj forum tako ozbiljno ........nije ovo strucna debata o istoriji srBskog naroda,,,,,
Elem, prihvatam cinjenicu da je vise od 4 turchina platilo glavom 500 godisnje vladanje ovim prostorima.........ima ih , sigurno , koje je neki ljubomorni muz nasekirao nasavsi ga u svom seniku sa snajkom..........

Ali, sve to zajedno je ipak nista, cim je turchih gazdovao ovde pola milenijuma......malo je naroda koji mogu da se pohvale toliko dugim , kontinuiranim robovanjem , kao sto mogu srbi.........valjda odatle i idu kompleksi .......kao, ono....u zlostavljanog deteta:think:

don kihote, adekvatan ti nadimak... salu na stranu, vas dvojica (idi dada i dk) razmatrate slucaj karadzic ISKLJUCIVO sa stanovista haskog tribunala.
ja na to uopste ne gledam tako.
nikada ne bih narucila ubistvo nekoga ko je nekada prestavljao drzavu (makar i drzavu u nastajanju). vi stalno zaboravljate osnovnu stvar: postupanje sa istorijskim licnostima, i svest o tome da su ovi ljudi istorijske licnosti, VASPITAVA VAS SOPSTVENI NAROD U JEDNOM ILI DRGUOM DUHU.

ja ne zelim da se moj narod vaspitava tako sto svoje predstavnike ubija.
ne zato sto mi je karadzic srcu drag, nego zato sto ta logika ubija i djindjice. a ne samo karadzice.

Ne znam za Idija, ali ja, srce moje, sve gledam sa stanovišta istorijskog momenta i položaja, odn. interesa srpskog naroda u tom momentu.
Da je Karadžić, umesto svog poetskog zanesenjaštva, mogao da oseti istorijski momenat u kom se našao (ničim izazvan) danas ne bi postojala optužnica protiv njega, i ne bi zbog njegovog suđenja pretila Srbiji međunarodna faktura u korist turaka, već bi bio slavljen i uvažavan predsednik R. Srpske, koja bi obuhvatala preko 80% nekadašnje SR BiH.

E, pošto se igrao ozbiljnih igara, a da se nije prethodno naučio pravilima istih, posledice njegove loše igre ne treba da plaća Srbija.
Znači, obrni-okreni oped dolazimo na to da je jedino rešenje u interesu i Srbije i Srpske, da ga je npr. zgazio tramvaj. Eto, da ne kažem metak u čelo, da se ne groziš i da ne učimo decu da se stvari rešavaju ubijanjem. Ali, složićeš se sa mnom da je tramvaj OK.

Ne znam za Idija, ali ja, srce moje, sve gledam sa stanovišta istorijskog momenta i položaja, odn. interesa srpskog naroda u tom momentu.
Da je Karadžić, umesto svog poetskog zanesenjaštva, mogao da oseti istorijski momenat u kom se našao (ničim izazvan) danas ne bi postojala optužnica protiv njega, i ne bi zbog njegovog suđenja pretila Srbiji međunarodna faktura u korist turaka, već bi bio slavljen i uvažavan predsednik R. Srpske, koja bi obuhvatala preko 80% nekadašnje SR BiH.

E, pošto se igrao ozbiljnih igara, a da se nije prethodno naučio pravilima istih, posledice njegove loše igre ne treba da plaća Srbija.Znači, obrni-okreni oped dolazimo na to da je jedino rešenje u interesu i Srbije i Srpske, da ga je npr. zgazio tramvaj. Eto, da ne kažem metak u čelo, da se ne groziš i da ne učimo decu da se stvari rešavaju ubijanjem. Ali, složićeš se sa mnom da je tramvaj OK.
ovo sto sam boldovala je nesto sto zapravo u gomili svojih postova potenciram, i sa cim se slazem... gomila improvizatora i egomanijaka, posledice cijeg delovanja osecamo svi i dan danas.
sto se tice kraja tvog posta, inace morbidan humor obozavam, ali danas i za ovo konkretno - ne, hvala.

E, pošto se igrao ozbiljnih igara, a da se nije prethodno naučio pravilima istih, posledice njegove loše igre ne treba da plaća Srbija.
Znači, obrni-okreni oped dolazimo na to da je jedino rešenje u interesu i Srbije i Srpske, da ga je npr. zgazio tramvaj. Eto, da ne kažem metak u čelo, da se ne groziš i da ne učimo decu da se stvari rešavaju ubijanjem. Ali, složićeš se sa mnom da je tramvaj OK.

Dakle, IDI je ipak za dobro plasiran teretni voz.........:rotf:

Elem, prihvatam cinjenicu da je vise od 4 turchina platilo glavom 500 godisnje vladanje ovim prostorima.........ima ih , sigurno , koje je neki ljubomorni muz nasekirao nasavsi ga u svom seniku sa snajkom..........

Dobro bre, fino je to što ti sve moraš da karikiraš.......
Trebali su i Turci da shvate te ustanke ubijanja muslimana i spaljivanja džamija, toliko neozbiljno kao ti, umesto da su posle njih sprovodili strahovite odmazde....palili mošti svetaca...i crkve...Bilo bi nam svima lakše:roll:

Ali, sve to zajedno je ipak nista, cim je turchih gazdovao ovde pola milenijuma......malo je naroda koji mogu da se pohvale toliko dugim , kontinuiranim robovanjem , kao sto mogu srbi.........valjda odatle i idu kompleksi .......kao, ono....u zlostavljanog deteta:think:

Koliko ja znam Srbija je izgubila svoju državnost 1459, a počela da je obnavlja 1804....E sad uzmi istoriju Bugarske, Grčke, Albanije, Makedonije, i ostalog Balkana pa malo pogledaj godine......(Ko je poslednji izgubio, a ko je prvi krenuo da vraća, od jedne super sile kakva je bila Osmanlijsko carstvo-izuzmi Crnogorce oni su bili nepokoreni:rotf:)

Ili uzmi narode poput Slovaka, Slovenaca, Hrvata, Čeha i još nekih srednjoevropskih naroda koji nemaju neku istoriju državnosti, nego su proveli čitav i srednji i novi vek, pod nekim Svetim Rimskim Carstvom, Habzburgovcima, Mlečanima, Prusima, Rusima, Nemcima...

Toliko, ako si neobrazovan i ne znaš, uči, a ovako smaraš, jedino što voliš je da se sprdaš sa sopstvenim narodom i njegovom istorijom,
Pre će biti da si ti iskompleksiran, da nosiš kompleks niže vrednosti u odnosu na neke zapadne narode,osećaš se inferiornim pred njima, pa hoćeš da projektuješ na sve nas...

Jeste da nemamo ni bogatu ratnu ni umetničku ni naučnu istoriju kao npr. Francuska, ali ja nemama ni mrvu razloga da osećam kompleks niže vrednosti pred jednim Francuzem..
Ali nemam ni kompleks više vrednosti pred jednim Kurdom, kome je istorija dodelila sudbinu da nema svoju nacionalnu državu...

Zbog čega bih uopšte imao:roll:

A tebe ako muče neki kompleksi potraži stručnu pomoć...

Poslednja izmena:
Dobro bre, fino je to što ti sve moraš da karikiraš.......
Trebali su i Turci da shvate te ustanke ubijanja muslimana i spaljivanja džamija, toliko neozbiljno kao ti, umesto da su posle njih sprovodili strahovite odmazde....palili mošti svetaca...i crkve...Bilo bi nam svima lakše:roll:

Koliko ja znam Srbija je izgubila svoju državnost 1459, a počela da je obnavlja 1804....E sad uzmi istoriju Bugarske, Grčke, Albanije, Makedonije, i ostalog Balkana pa malo pogledaj godine......(Ko je poslednji izgubio, a ko je prvi krenuo da vraća, od jedne super sile kakva je bila Osmanlijsko carstvo-izuzmi Crnogorce oni su bili nepokoreni:rotf:)

Ili uzmi narode poput Slovaka, Slovenaca, Hrvata, [B]Čeha i još nekih srednjoevropskih naroda koji nemaju neku istoriju državnosti, [/B]nego su proveli čitav i srednji i novi vek, pod nekim Svetim Rimskim Carstvom, Habzburgovcima, Mlečanima, Prusima, Rusima, Nemcima...

Toliko, ako si neobrazovan i ne znaš, uči, a ovako smaraš, jedino što voliš je da se sprdaš sa sopstvenim narodom i njegovom istorijom,
Pre će biti da si ti iskompleksiran, da nosiš kompleks niže vrednosti u odnosu na neke zapadne narode,osećaš se inferiornim pred njima, pa hoćeš da projektuješ na sve nas...

Jeste da nemamo ni bogatu ratnu ni umetničku ni naučnu istoriju kao npr. Francuska, ali ja nemama ni mrvu razloga da osećam kompleks niže vrednosti pred jednim Francuzem..
Ali nemam ni kompleks više vrednosti pred jednim Kurdom, kome je istorija dodelila sudbinu da nema svoju nacionalnu državu...

Zbog čega bih uopšte imao:roll:

A tebe ako muče neki kompleksi potraži stručnu pomoć...

Dakle, kao sto rekoh, previse si se uziveo u ulogu istoricara - amatera, pa lupetas napamet i levo i desno........naravno da mi ne pada na pamet da se smaram sa tobom, ali primer Ceha je dovoljan , kao pokazatelj tvoga neznanja......elem, oni nisu robovali ni blizu toliko dugo kao srbi, narocito, bez ikakvih prava........onako, kao prava raja.........

Stoga ce ipak biti , da ti , a ne ja , patis od nekog kompleksa,,,,,,,vise ili nize vrednosti, ne znam, to ces morati da vidis sa strucnjakom...............ali , to je vec tvoj problem;)

A sada.......Google, digitron, pa na racunanje koliko su dugo cesi imali svoju drzavu , a koliko srbi........koliko dugo su cesi bili vazali, a koliko srbi..........samo polako, da ne pogresis opet:sad2:

ovo sto sam boldovala je nesto sto zapravo u gomili svojih postova potenciram, i sa cim se slazem... gomila improvizatora i egomanijaka, posledice cijeg delovanja osecamo svi i dan danas.
sto se tice kraja tvog posta, inace morbidan humor obozavam, ali danas i za ovo konkretno - ne, hvala.

Kakav crni humor? Mrtav sam ozbiljan.

Vidiš, to su odluke za koje, onaj ko misli da treba da vodi jedan narod, mora imati želudac.
Zato ti i nisi predsednik ili tako nešto. To bi mogla da budeš samo u nekom hipi svetu, a nikako u ovom surovom i itekako morbidnom, stvarnom svetu.

To što mi danas znamo da je zemlja okrugla i što imamo kompjutere i mobilne telefone, ne znači da je svet u kome živimo, ništa manje varvarski nego u vreme Rimskog carstava. A, i Rimljani su tada za sebe tvrdili da su civilizovani, a da su ostali varvari. Sa današnje distance, uviđamo koliko je bio visok stepen njihove civilizovanosti.

Ništa se nije promenilo od tada. Sloboda se i dalje plaća glavama. E, sad najbolje prođe onaj ko je plaće više tuđim, nego svojim. Za to već treba imati nos i još štošta.

Kakav crni humor? Mrtav sam ozbiljan.

Vidiš, to su odluke za koje, onaj ko misli da treba da vodi jedan narod, mora imati želudac.
Zato ti i nisi predsednik ili tako nešto. To bi mogla da budeš samo u nekom hipi svetu, a nikako u ovom surovom i itekako morbidnom, stvarnom svetu.

ako si mrtav ozbiljan, onda mogu samo da ti kazem da ti je stav glup i neproduktivan.

sto se tice mog predsednikovanja, i bilo kakve politicke aktivnosti - tesko i nemoguce iz mnogih razloga. imam druge planove.

sto se tice muzike - svojevremeno pank. hipike prezirem jer su nesposobni.

Dakle, kao sto rekoh, previse si se uziveo u ulogu istoricara - amatera, pa lupetas napamet i levo i desno........naravno da mi ne pada na pamet da se smaram sa tobom, ali primer Ceha je dovoljan , kao pokazatelj tvoga neznanja......elem, oni nisu robovali ni blizu toliko dugo kao srbi, narocito, bez ikakvih prava........onako, kao prava raja.........

Stoga ce ipak biti , da ti , a ne ja , patis od nekog kompleksa,,,,,,,vise ili nize vrednosti, ne znam, to ces morati da vidis sa strucnjakom...............ali , to je vec tvoj problem;)

A sada.......Google, digitron, pa na racunanje koliko su dugo cesi imali svoju drzavu , a koliko srbi........koliko dugo su cesi bili vazali, a koliko srbi..........samo polako, da ne pogresis opet:sad2:

Što se Čeha tiče, zaista su prošli bolje od nas. U vreme kad je Srbija nestajala, kada se gasio i onaj mali žižak slobode, u despotovini Đurađa Brankovića, češki kralj Ladislav je proširio svoje kraljevstvo na kompletnu Ugarsku, oženivši Napuljsku princezu Beatrisu, udovicu ugarskog kralja Maćaša Korvina. A, Ugarska tad nije ni bila tako mala država.

ako si mrtav ozbiljan, onda mogu samo da ti kazem da ti je stav glup i neproduktivan.

sto se tice mog predsednikovanja, i bilo kakve politicke aktivnosti - tesko i nemoguce iz mnogih razloga. imam druge planove.

sto se tice muzike - svojevremeno pank. hipike prezirem jer su nesposobni.

Moj stav je produktivan, samo ti to ne vidiš od silnih leptirova i cveća oko tvoje glave.

Kada sam spomenuo hipike, nisam mislio na muziku, već na ideologiju pokreta. I ti tako pacifizovana i duboko humana bi bila nesposobna, jednako kao i oni, da vodiš narod kroz maglu čovečanstva.

Ne mislim da vređam. Možda si neverovatno sposobna u drugim sferama života, ali u ovoj nisi.

Što se Čeha tiče, zaista su prošli bolje od nas. U vreme kad je Srbija nestajala, kada se gasio i onaj mali žižak slobode, u despotovini Đurađa Brankovića, češki kralj Ladislav je proširio svoje kraljevstvo na kompletnu Ugarsku, oženivši Napuljsku princezu Beatrisu, udovicu ugarskog kralja Maćaša Korvina. A, Ugarska tad nije ni bila tako mala država.

Zahvaljujem na potvrdi mojih teza.......nisam bas istoricar - amater kao nas prijatelj Dikan, ali nije bas da moze da mi servira svaku glupost koja mu padne na pamet , kao istorijsku cinjenicu;)

Moj stav je produktivan, samo ti to ne vidiš od silnih leptirova i cveća oko tvoje glave.

Kada sam spomenuo hipike, nisam mislio na muziku, već na ideologiju pokreta. I ti tako pacifizovana i duboko humana bi bila nesposobna, jednako kao i oni, da vodiš narod kroz maglu čovečanstva.

Ne mislim da vređam. Možda si neverovatno sposobna u drugim sferama života, ali u ovoj nisi.
uopste nisam pacifista, a samo sam selektivno humana. :lol:
ali da se manemo mene.
smatram da je tvoj stav pogresan. u prvom postu na temu objasnila sam i zasto.

....Nisam trebao njih da navodim, pogrešio sam , .slično kao Srbi...mada duže u srednjem veku feudalnu državu, ali kraće nacionalnu novovekovnu (koja je važnija)

Чешка држава се рађа у другој половини 9. века, када је устоличен први чешки кнез из династије Премисловаца, Боривој I. У 10. и 11. веку држава се консолидује, припаја Моравску и постаје краљевина. Чешка краљевина била је значајна економска и војна сила, нарочито за време последњих Пжемисловаца Отакара II и Вацлава II. Врхунац, вероватно, представља време владавине моћног Карла IV из луксембуршке династије. Међутим, хуситски ратови у 15. веку, и тридесетогодишњи рат у 17. веку имали су разарајући учинак.

1526. године на чешки трон дефинитивно ступа династија Хабзбурговаца, која је земљу припојила Хабзбуршкој монархији. Масовни устанци су подизани 1547. и 1618. године. Када су у мају 1618. године царски гувернери избачени са прозора у прашком Храду (догађај који се у чешкој историји означава сликовитим називом дефенестрација), то је означило увод у тридесетогодишњи рат. Године 1621. Чеси су поражени у бици на Белој гори и 27 племића је тада погубљено на тргу у Прагу. Ускоро се почело са насилном рекатолизацијом чешких протестаната. Реформе Јосипа II. 1781. године донеле су крај вазалства и почетак верске толеранције. Од краја 18. века, у чешким земљама се формира народни покрет за обнову чешке културе и језика, а касније се истиче и захтев за политичком аутономијом.

Državu ponovo stiču 1918.....Budući čehoslovački predsednik je tada putovao sa srpskim pasošem.....jer mu je Austro-Ugarska, zaplenila njihov, a srpska vlada mu je izdala novi:bye:

Nastavi da vučeš komplekse:bye:

ps: Obnova Pećke Patrijaršije koju je Istanbul dozvolio je u velikoj meri pacifikovala Srbe, ali ukidanje iste će dovesti do velikog nezadovoljstva kao i zavođenje oštrijih mera prema srpskom stanovništvu, kao kazna za austrofilsku politiku nekih krugova, ubrzaće procese pobune protiv Turaka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back