Ugrožena akreditacija Medicinskog fakulteta u Beogradu

Svako i smatra i oseća da su upravo njegovi zahtevi jedino opravdani i utemeljeni, za razliku od zahteva svih ostalih.
Па ја мислим да свака разумна особа мора подржавати студентске захтјеве. Србија заслужује да зна истину о паду надстрешнице.

Se izvinjavamo :) (i šalimo).
Profesor je i muško i žensko, (nema "profesorica" . nije pravilno),.. .. a druga primedba je da su profesori samo na fakultetu ( u srednjoj i osnovnoj školi su nastavnici) :) .
a) Postoji i ženski rod imenice profesor u obliku profesorka, inače profesorica je u stvari deminutiv ženskog roda, iako se već potpuno izgubio jezički osećaj za to, stoje u istom odnosu kao i devojka i devojčica.

b) U srednjim školama predaju srednjoškolski profesori.

Па ја мислим да свака разумна особа мора подржавати студентске захтјеве.
Svako ima svoje mišljenje, a problem sa mišljenjima je u tome što je nemoguće dokazati ili opovrgnuti neko mišljenje ili njegovu negaciju.

Takođe, nemojmo se praviti da se zahtevi onih koji upravljaju studentskim protestom svode na nadstrešnicu.

https://www.politika.rs/sr/clanak/669697/ugrozena-akreditacija-medicinskog-fakulteta-u-beogradu

Kako bi diplome srpskih medicinskih radnika koje su završili osnovne studije, post-diplomske ili specijalističke studije na Medicinskom fakultetu BU, bile priznate u svetu od 1. janura 2025. godine, neophodno je da Nacionalno akreditaciono telo Republike Srbije bude akreditovano kod Svetske federacije za medicinsko obrazovanje

Nacionalnom akreditacionom telu (NAT) Srbije stigao je 26. marta upit od Svetske federacije za medicinsko obrazovanje (WFME) sa zahtevom za hitnim dostavljanjem više informacija o situaciji na Medicinskom fakulteta Univerziteta u Beogradu.

On dalje objašnjava ovu situaciju i kaže da, ukoliko se ona uskoro ne normalizuje, postoji opasnost da WFME ne akredituje NAT Srbije.

- To bi značilo da se diplome naših zdravstvenih radnika ne priznaju u inostranstvu i da im bude onemugućen pristup bilo kakvom stručnom usavršavanju. Ovim se zapravo potpuno blokira dalja internacionalizacija visokog obrazovanja u polju medicinskih nauka, jer i niko iz inostranstva neće dolaziti na fakultete čije diplome nisu priznate u svetu - kaže profesor Tasić.
Ko je otišao u Nemačku otišao.

Studenti koji pohađaju nastavu na engleskom jeziku će podneti tužbu protiv Medicinskog fakulteta. To su uglavnom strani studenti iz afričkih i azijskih zemalja.
Ljudi nemaju kud. Ko zna šta bi ih snašlo ako bi samo pokušali da na plenumu objasne svoj položaj, anarhisti su tolerantni isto koliko i Brozov SKOJ, a neki od njih mogu da budu još i naoružani i tvrđim stvarima nego što su jaja.

Na njihovu žalost gđica Pauć & Co. nisu u prilici da se bave i njihovim pravima. Demokratija i ljudska prava moraju da čekaju bolja vremena, sad je Revolucija!
I svi znaju kako će se završiti, ali bi mi da to obavi neko drugi.
Ima izreka da "prvi ešalon za odstrel".
A ovde su to studenti.
Izgubiće godinu (i to ne zbog Vučića, već ) zbog naše pasivnosti.

I svi znaju kako će se završiti, ali bi mi da to obavi neko drugi.
Ima izreka da "prvi ešalon za odstrel".
A ovde su to studenti.
Izgubiće godinu (i to ne zbog Vučića, već ) zbog naše pasivnosti.
Zašto pasivnost? Jednostavno, ljudi različito vide stvari. Studenti imaju pogrešnu postavku. Zahtevi su potpuno nejasni pa ljudi ne vide cilj. Drugo, već se vidi određeni upliv opozicije h sve agresivnijem ponašanju. Treće, nemaju određeno vođstvo pa ae sve češće događaju s peilično neorganiziovane i malobrone blokade pa sve liči kao da bi avi zwli da su glavni. Kas stvar propadne, a to je sve izvesnije, tražiće se krivci među njima samima. Ako se krene sa ovim glasanjima za nastavak godine pa se ispostavi da su manjina, onda će ih i državni organi žestoko goniti pa će im propasti više godina.

nasi fakulteti tu mislim na drzavne su imali akreditacije po celom razvijenom svetu, diplome bile verifikovane a o doktoratima da ne pricam...kome je bilo u interesu da ih iznutra urnise i promovise privatan krs od obrazovanja, to treba pitati sve na vlasti, od milosevica pa do vucica.
BU je "priznatiji" zadnjih 10-tak godina nego ikada pre toga. Postoji nekoliko "priznatih" lista za rangiranje svetskih univerziteta, medju njima je i ARWU. Prvi put je BU usao na tu listu 2014-te mislim, pre toga ga nije bilo.

Uostalom u svetu se "priznavanje" diploma radi na malo drugaciji nacin nego sto zamisljaju ljudi u Srbiji, nema nikakve verifikacije ili nostrifikacije nego svaki diplomirani inzenjer ii lekar mora da ode u strukovno udruzenje, inzenjersku komoru ili lekarsku komoru. Tamo predoci dokumentaciju koju traze a u strukovnom udrzuenju mu kazu "OK, jarane, dolazis odatle i potrebno je da polozis 2 ili 8 ispira razlike a kada ih ispolazes onda dodji ponovo kod nas gde ces polagati drzavni ispit i uraditi esej". Jer, inzenjer ne mozes da budes ako nisi licenciran , lekar ne mozes da budes ako nemas licencu lekarske komore drzave u kojoj radis. Znaci moraju da ti priznajui diplomu, najcesce je priznaju uz dopologanje ispita, da ppolozis lokalne drzavne i strucne zakone. Dobijes pecat i mozes da radis kao inzenjer ili lekar, drugacije ne mozes.

BU je "priznatiji" zadnjih 10-tak godina nego ikada pre toga. Postoji nekoliko "priznatih" lista za rangiranje svetskih univerziteta, medju njima je i ARWU. Prvi put je BU usao na tu listu 2014-te mislim, pre toga ga nije bilo.

Uostalom u svetu se "priznavanje" diploma radi na malo drugaciji nacin nego sto zamisljaju ljudi u Srbiji, nema nikakve verifikacije ili nostrifikacije nego svaki diplomirani inzenjer ii lekar mora da ode u strukovno udruzenje, inzenjersku komoru ili lekarsku komoru. Tamo predoci dokumentaciju koju traze a u strukovnom udrzuenju mu kazu "OK, jarane, dolazis odatle i potrebno je da polozis 2 ili 8 ispira razlike a kada ih ispolazes onda dodji ponovo kod nas gde ces polagati drzavni ispit i uraditi esej". Jer, inzenjer ne mozes da budes ako nisi licenciran , lekar ne mozes da budes ako nemas licencu lekarske komore drzave u kojoj radis. Znaci moraju da ti priznajui diplomu, najcesce je priznaju uz dopologanje ispita, da ppolozis lokalne drzavne i strucne zakone. Dobijes pecat i mozes da radis kao inzenjer ili lekar, drugacije ne mozes.
malo sam stariji i znam sta su mi u londonu rekli kad sam im pokazao diplomu fdu sa 10 na diplomskom i diplomu istorije umetnosti sa 9 na diplomskom.

Back