U par reči...

...napišite neki motiv, događaj, predmet, mesto, vreme....Šta god.... samo vama je znano, što opisuje neki bolan, prekretan ili radostan, bitan događaj ili situaciju u vašem život
Kad mi se prvi put nije digao pimpek je bilo poprilicno bolno iskustvo- pre toga- cuo sam milion puta kako se ljudi hvalisaju o svojim sposobnostima, ali nikad nisam cuo da se nekom desilo da ima ikakvih problema,
i ovo je sustina problema- unutrasnji strah da cemo biti osramoceni pred drugima ili biti ostrigovani ili odbaceni od drugih;
drugim recima- nije stvar u dogadjaju nego u tome kako se dogadjaj odrazava na nas ego.

Ima toga više kod mene, tako da evo samo poslednjeg sada - Film 9 1/2 Weeks, kao i sam Mickey Rourke u njemu + pesma Slave To Love - Bryan Ferry.

Prekretnica samospoznaje, shvatanja i prihvatanja.
Može se gledati i kao delimično bolno iskustvo, ali svakako ne traumatično.
I da, samo meni znano.

Inače, pesme su te koje me uglavnom vezuju za neke događaje, ljude, unutrašnje "situacije", i uglavnom nisu loši osećaji u pitanju.

Misliš i da traume koje neko doživi ili preživljava ima veze sa njegovim egom?
Naravno- sama rec trauma znaci povreda.
Ego u direktnom prevodu znaci “ja”- mada njegovo tacno znacenje zavisi od interpretacije i skole ucenja- no generalno uvek je povezan s obrambenim mehanizmom, uglavnom se smatra kako raznim obrambenim mehanizmima pokusava zastiti psihu coveka, i tu se koristi sirokim spektrom mehanizama od racionalizacije, projekcije itd…

Naravno- sama rec trauma znaci povreda.
Ego u direktnom prevodu znaci “ja”- mada njegovo tacno znacenje zavisi od interpretacije i skole ucenja- no generalno uvek je povezan s obrambenim mehanizmom, uglavnom se smatra kako raznim obrambenim mehanizmima pokusava zastiti psihu coveka, i tu se koristi sirokim spektrom mehanizama od racionalizacije, projekcije itd…

Izvini, ne razumem. Kakve veze imaju silovanje, požar, poplava, ratovi, gubitak člana ili članova porodice, lična ili bolest nekog bliskog sa egom, sa tim JA.

Traume niko ne bira. One se same pojave i nanesu bol nekome.

Traume niko ne bira. One se same pojave i nanesu bol nekome.
Gde sam rekao da neko bira traume?
Niti sam sugerirao da su one trivijalne, Hteo sam reci jda se problem ne zavrsava samim dogadjajem- ona se nastavlja u nacinu koji ga dozvljavamo, u nacinu na koji ga nas unutrasnja svet procesuira, a ego tu igra kljucni ulogu.

Kada govorim o egu, ne mislim na sujetu ili oholost, vec ono sto psihologija naziva “ja”, deo koji pokusava da odrzi osecaj smisla, sigurnosti kontrole. Trauma, jeste povreda tog unutrasnjeg osecaja sigurnosti. Ego je on taj koji pokusava da nas zastiti, da smisli objasnjenje, da sacuva psihu, no nekad ego zna biti dugorocno gledano kontraproduktivan.

Slažem se sa postom u celini, samo bih dodala da ego nekada ne može da pomogne našim mislima.

Moj ego i dalje pokušava da mi objasni da povreda može da se sanira, da se samo trenutno oseća izuzetno jak bol, ali ne vredi.

Ne znam da li sam ti dala link do mog teksta na blogu o tome kako sam oprezna sve vreme.. Pisala sam detaljno o tome.

Back