U Njujorku...

Evo, običan policajac u Njujorku zarađuje skoro 10.000 dolara, mesečno, i nije mu/joj baš dovoljno, nego knap. Šta vi mislite?

Ne mislim da je to tacno. Prvo ta suma je prevelika za policajca policija u NYC ima $46000/y tako da ima to oko $3800/m. Stanovi su za iznajmljivanje jako skupi ako su na atraktivnim lokacijama, takodje zavisi i da li je rent stabilizirana zona ili nije. Ako je ozenjen i zena mu ne radi tada moze da bude tesko ali oni imaju razne benefite. Naprimer: Besplatan prevoz, uza porodica ima besplatnu zdravstvenu zastitu, ima pravo na bespovratni kredit za kupovinu kuce (nekada odredjeni procenat a nekada 100%) to znaci da moze da dobije besplatno kucu u zavisnosti od radnog staza. Naprimer: Vatrogasci, policija, "First responders" i neznam ko jos imaju pravo da posle desed godina dobiju kredit koji ne vracaju za kupovinu kuce ili stana. Takodje NYC policijski sindikat je jedan od najacih sindikata na svetu, mislim da oni placaju oko $50 mesecno clanarinu ali imaju razne benefite preko sidikata: mogu da dobiju rashodovani auto u voznom stanju besplatno, deca mogu da im idu na razne kapmpove besplatno... Sa druge strane da budem posten pa da kazem da kuce i stanovi koje dobijaju besplatno su u losim krajevima gde je stopa kriminala velika, takodje rizikuju zivot svakog dana na poslu tako da sve sto dobiju je ustvari zasluzeno.

Ne mislim da je to tacno. Prvo ta suma je prevelika za policajca policija u NYC ima $46000/y tako da ima to oko $3800/m. Stanovi su za iznajmljivanje jako skupi ako su na atraktivnim lokacijama, takodje zavisi i da li je rent stabilizirana zona ili nije. Ako je ozenjen i zena mu ne radi tada moze da bude tesko ali oni imaju razne benefite. Naprimer: Besplatan prevoz, uza porodica ima besplatnu zdravstvenu zastitu, ima pravo na bespovratni kredit za kupovinu kuce (nekada odredjeni procenat a nekada 100%) to znaci da moze da dobije besplatno kucu u zavisnosti od radnog staza. Naprimer: Vatrogasci, policija, "First responders" i neznam ko jos imaju pravo da posle desed godina dobiju kredit koji ne vracaju za kupovinu kuce ili stana. Takodje NYC policijski sindikat je jedan od najacih sindikata na svetu, mislim da oni placaju oko $50 mesecno clanarinu ali imaju razne benefite preko sidikata: mogu da dobiju rashodovani auto u voznom stanju besplatno, deca mogu da im idu na razne kapmpove besplatno... Sa druge strane da budem posten pa da kazem da kuce i stanovi koje dobijaju besplatno su u losim krajevima gde je stopa kriminala velika, takodje rizikuju zivot svakog dana na poslu tako da sve sto dobiju je ustvari zasluzeno.
Pa je l' misliš ili znaš? Ja mislim da je 3800 jad i beda za Njujork, pogotovo policajac, niko onda to ne bi radio. U Njujorku nisu male plate ali su zato i troškovi veliki. Sve shodno svemu, kao i svuda, 10.000 dolara za Njujork nije tako strano, mislim da i obični ups vozači/dostavljači zarađuju po 10.000.
Ako tvrdiš nešto onda daj dokaz i izvor.
Ovde niko nije rekao da laže ova žena ili devojka.

Plata policajca u gradu Njujorku (NYPD – New York Police Department) zavisi od iskustva, činova i dodataka (kao što su noćne smene, prekovremeni rad, praznici itd.), ali okvirno izgleda ovako:

💵 Osnovna plata (bez prekovremenih sati i dodataka)

📍 Prema zvaničnim podacima NYPD-a:
  • Početna plata za novog policajca: oko $58,580 godišnje (pre poreza) 🟉
  • Posle ~5,5 godina službe: oko $121,589 godišnje (bez dodataka) 🟉
    💡 Uz noćne dodatke i prekovremeni rad, kumulativna zarada nakon 5,5 godina može prelaziti $126,000 godišnje 🚓

📈 Primanja u praksi

• Prosečna plata policajca u gradu Njujorku se, prema tržišnim procenama, kreće nekad od ~$60,000 do oko $75,000 godišnje, ali varira vrlo puno zbog dodataka i iskustva. 🟉
  • Neki izvori pokazuju da realna obična zarada (bez puno dodataka) može biti oko ~$59,000 – $75,000 godišnje za mnoge policajce. 🟉

💼 Dodatne zarade i beneficije

Prekovremeni rad (overtime) — često značajno povećava ukupnu zaradu; neki policajci inkasiraju i 6-cifrene iznose godišnje ako redovno rade dodatne sate. 🟉
Noćne smene, praznici i drugi dodaci — mogu povećati osnovnu platu. 🟉
Penzioni i zdravstveni benefiti su deo ukupnog paketa. 🟉

📊 Sažetak primernih plata

Iskustvo / situacijaTipična godišnja zarada (bez OT)
Početnik~$58,500 – ~60,000
Srednje iskustvo~$70,000 – ~$90,000
Iskusni policajci~$90,000 – ~$110,000+
Sa puno prekovremenih~>$120,000 ili više

🔹 Napomena: Realna zarada može značajno varirati jer mnogi policajci u Njujorku ostvaruju veliki deo svoje zarade upravo kroz dodatke i prekovremene sate.

Plata policajca u Njujorku (NYPD):

Početna plata policajca u Njujorku iznosi oko 530.000–550.000 dinara mesečno (bez dodataka).

Posle oko 5,5 godina službe, osnovna plata raste na približno 1.110.000 dinara mesečno (bez dodataka).

Uz noćne smene, praznike i prekovremeni rad, ukupna mesečna primanja nakon 5,5 godina mogu da pređu 1.150.000 dinara, a kod nekih i više, u zavisnosti od količine dodatnog rada.

U ovu računicu nisu uračunati benefiti kao što su zdravstveno osiguranje, penzioni fond i drugi dodaci koje NYPD ima.

Plata policajca u Njujorku (NYPD):

Početna plata policajca u Njujorku iznosi oko 530.000–550.000 dinara mesečno (bez dodataka).

Posle oko 5,5 godina službe, osnovna plata raste na približno 1.110.000 dinara mesečno (bez dodataka).

Uz noćne smene, praznike i prekovremeni rad, ukupna mesečna primanja nakon 5,5 godina mogu da pređu 1.150.000 dinara, a kod nekih i više, u zavisnosti od količine dodatnog rada.

U ovu računicu nisu uračunati benefiti kao što su zdravstveno osiguranje, penzioni fond i drugi dodaci koje NYPD ima.

Znači preko milion dinara mesečno zarađuje iskusan policajac u Njujorku sa 5 godina staža.

Pa je l' misliš ili znaš? Ja mislim da je 3800 jad i beda za Njujork, pogotovo policajac, niko onda to ne bi radio. U Njujorku nisu male plate ali su zato i troškovi veliki. Sve shodno svemu, kao i svuda, 10.000 dolara za Njujork nije tako strano, mislim da i obični ups vozači/dostavljači zarađuju po 10.000.
Ako tvrdiš nešto onda daj dokaz i izvor.
Ovde niko nije rekao da laže ova žena ili devojka.
Pa, vise od dve decenije zivim u NYC. I poznajem licno par policajaca koji su bili moje komsije (3 godine). Kupili su kucu na Long Island (ne mogu da se setim koji grad to NY drzava). Ja zivim u NYC i treba mi sa MTA (metro) 45min do Manhattan a njima sa LIRR (Long Island zeleznica) treba 22min do iste stanice (34st). Sto se plate tice (sad su vise nego sto su bile) evo: https://nypdrecruit.com/pages/police-officer-salary-benefits
Tu pise, ali imo posebno sindikat pa ako zelis izguglaj pa vidi. Sto se tice da je $3800 jad i beda to zavisi od coveka, nekom ni milioni nisu dovljni a neko sasvim lepo zivi sa mnogo manje. Kada bih ti rekao kolika su moja primanja nebi mi verovao jer zivis u svetu opsene. Imao sam jednog dobrog prijatelja koji je bio milioner kada je umro imao je 240 miliona dolara a starno je kukao kao je sve skupo... Vecina ljudi baca pare na gluposti koje im realno netrebaju, ali posto nemaju normalne poglede na svet i imaju iskrivljenu svest misle da to tako mora. Stanarine su dosta velike, cak nenormano velike i to je tacno ako hoces da zivis na ekstra lokacijam. Mislim mnogi nasi zive na Roosevelt Island to je preko reke od zgrade UN i pokojni Lausevic je tu ziveo, Mira Furlan je jedno vreme zivela, Rade Serbedzija dok se nije preseliu Kaliforniju. Kaze meni jedan prijatelj koji zivi na Roosevelt Island zasto se i ti ne preselis, reko zasto bi? Pa kaze imas pogled na Manhattan znas kako je lepo nocu. Reko ma daj da sedim i da gledam kako svetle prozori na Manhattan. Kaze pa tu ti je blizu za cas stignes sa MTA. Pa da kada radi MTA a kada neradi moras ici zicarom. On inace placa mali stan sa terasom $4750.00 zgrada nema centralno grejanje greju se na struju koju placa oko $850 zimi. Zgrada je na otvorenom duva vetar sa svih strana, bukvalno osetis kako se njise a koliko je zimi hladno da i nepricam. Leti nemozes da se rashladis i velika je vlaznost vazduha a zimi nemozes da se ugrejes. Eto to je moje mislim objektivno objasnjenje. Mislim gledaj, evo jedan moj komsija ima TV dijagonala 4m ja imam stari TV od 32". Meni sasvim dobro, ni on ni ja negledamo TV on zato sto toliko radi da kad dodje kuci jedva se odvuce do kreveta da legne, a ja negledam TV zato sto nema nista pametno to su za mene gluposti... Sve je u balansu izmedju zelja - potreba - vremena. Sve moras platiti novcem, vremenom, zdravljem ili zivotom. Da li ti treba telefon od $1800 ili ti je dovoljan od $43.57 da li ti treba TV od $7000 ili ti je dovoljan od $80 da li ti treba Red Ferrari (moja drugarica vozi i kuka kako radi 16h dnevno) ili ti je dovoljan autic, polovljak od $1000. Vecina ljudi zivi izvan balansa, potpuno neuravnotezeno u svakom pogledu. Nadam se da sam konstruktivo odgovorio na tvoje pitanje...

Prelomna tacka gde sam odlucio da ne radim u korporaciji i da mi je vreme i zivot (zdravlje sam vec izgubio) vaznije je bilo kada sam prosao razgovor za posao na "Wall Street". Odem na prvi razgovor, ispita me neka devojka koja je predpostavljam psiholog, prodjem pa mi zakazu za 3 dana da dodjem ponovo na razgovor ali sada u neku drugu kanceleriju, tu me sacekaju dvojica jedan kinez i jedan indijac, pitali me tehnicka pitanja naizmenicno, zakazu mi sastanak sa Manager. Dodje sef i kaze ajde da te provedem, evo ovde je sala za konferiencije (dobro), evo ovde jedemo (soba 2mx2m sa jednom malom mikrotalasnom, ok) idemo sada prema jednoj velikoj prostoriji koja je podeljena u puno (neznam koliko tacno) "cubicle" (to su kocke napravljene od sperploce gde se uvuces i imas mali sto i na njemu komjuter). Mislim ja sad mi je jasno odakle onaj nas izraz "kubikati" (dobro...). I tako prica on meni, ja gledam okolo i jedna devojka se okrene i sretnemo se ocima; ja taj pogled nemogu da vam opisem... Pogledam ostale radnike u oci a njima oci nekako ugasene nema nikakvog zivota u njima (znate ono "oci su ogledalo duse"). Prodje mi kroz glavu "ovi ljudi nemaju duse...", ti ljudi koji tu rade su duboko, duboko nesrecni!!! Pitam se da li to meni stvarno treba, u glavi mi krene ona pesma "Pink Floyd Another Brick In The Wall". Sto vise on meni objasnjava u koju kancelariju da idem da napravim ID meni u glavi sve glasnija ta pesma. Reko hvala, hvala, dovidjenja, ulazim u lift ono 100 ljudi u liftu smrdi ko u stali (zabranjeno je koristenje parfema, a svi nose siteticka odela pa posto su pod stresom znoje se ko konji...). Kad sam izaso napolje svanulo mi. Mislim da je glavno pitanje u zivotu imati meru i spoznati sta ti stvarno treba, koje su ti mogucnosti, sta zelis da postignes, da imas porodicu, da vaspitavas decu da budu dobri ljudi i mislim da je to najveci uspeh uzivotu. Pare, kucu, kola... to sve mozes peko noci da izgubis a neke lepe trenuke sa dragim osobama nista nemoze da ti oduzme. Zivot u Srbiji: Pa tamo nema zemljotresa, nema otrovnih i opasnih zivotinja, Hurricane (opasne oluje koje ne zelite da vidite kako izgledaju gde vetar duva brzinom od 300Km na sat, preziveo dva, previse i jedan). tornado (preziveo jedan, bogu hvala). Samo da je malo manja korupcija i da ljudi vise cene to sto im je priroda dala... Eto nadam se da ceti izvuci neke zakljucke iz ovoga sto sam napisao, svako dobro.

Back