U EU skuplja vožnja na struju nego na benzin

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
208.611

U EU skuplja vožnja na struju nego na benzin​

Cene vrtoglavo rastu, pa i vožnja električnim automobilom postaje sve skuplja. I ne samo to, prema najnovijim informacijama na zapadu Evrope vožnja električnim automobilom u nekim slučajevima postaje i skuplja u odnosu na benzince.

Danas je na putevima EU skuplje preći 100 km u električnom automobilu nego u modernom benzincu.

Uzevši pretpostavku da električni automobil prosečno troši 20 kWh/100 km, a uz aktuelne cene punjenja od 0.62 evra/kWh, 100 km u električnom automobilu košta 12.4 evra.
Kada su u pitanju modeli A i B segmenta, uporedivi benzinski auto prosečno troši 6 l/100 km, što je uz aktuelnu cenu goriva od 1.68 evra/l jeftinije od električnog vozila i iznosi 10.08 evra za pređenih 100 km tvrde iz belgijskog magazina Knack.
Kalkulacija za snažnije modele poput BMW iX50 koji troši oko 30 kWh /100 km je još pogubnija jer 100 km košta oko 18 evra ili okvirno 12 litara benzina.
Belgijski magazin pritom upozorava da je stvar još lošija po vlasnike električnih automobila ako se puni na brzom DC punjaču, jer tada cena isporučenog kWh raste na 0.74 evra.


Nakon što je baterija napunjena važno je pomeriti automobil sa punjača. U protivnom se plaća penal od 1.8 evra/h, ali i čak 15 evra/h na brzim punjačima.
Zato je potpuno izvesno da održivost elektromobilnosti ima dva najznačajnija faktora:

1. Ekonomičan električni automobil sa potrošnjom do 15kWh/100 km
2. Posedovanje sopstvene solarne infrastrukture snage od 5-10 kW kojom bi bez uticaja na energetski sistem i okolinu ali i novčanik snabdevali svoje vozilo električnom energijom
A na zakonodavcu je da čuje reč struke i „zdrave pameti“ i da reaguje održivo kroz ukidanje subvencionisanja električnih automobila, čiji fond treba usmeriti na zaboravljene lake hibride koji su neopravdano izostavljeni od stimulacija a u masi prodatih znače neuporedivo više za ekološki faktor.
https://vrelegume.rs/skuplja-dara-nego-mera/
Ako je onima u EU postala skupa vožnja na struju šta tek mi treba da kažemo? Za bilo kakvo omasovljavanje elektroautomobila potrebna je opsežna i skupa infrastruktuta što će tek cenu struje kod nas dići do neba. Sve mi se nešto čini da ''električari'' nemaju tako svetlu budućnost kao što se mislilo.
 
Ti svakako benzinca održavaš po znatno vecoj ceni nego električni automobil.
Da li si realan?
A kad crkne baterija na tom elektro automobilu koja kosta 5000€ to ne racunas?
A sta mislis da je taj elektro motor bez popravki i odrzavanja?
Sta mislis posto ce biti neke cetkice napravljene od nekog jebbenog materijala?
Kao za sivacu masinu jel da? :hahaha:
 
Kao za sivacu masinu jel da? :hahaha:

Smesno je govoriti o ustedi na potrosnji za automobil koji u startu platis 15 000+ evra vise od iste verzije sa SUS motorom. Treba da ne izlazis iz automobila sledecih pola zivota da bi ponistio samo ono sto si u startu platio vise, a gde je tu redovna amortizacija i baterija koja kosta 10 000+ evra da se zameni.

Kada sam kupovao novi automobil gledao sam hibride koji su startu skuplji od 6 000 - 20 000 evra i izracunao da ako je potrosnja goriva u proseku manja za 4L od onoga sto trosi normalan SUS motor, sto je veoma optimisticna procena, trebalo bi da predjem minimum 120 000 km sa tim automobilom da bi se ponistila inicijalna razlika u ceni.
 
Ovo je čovek koji vodi najvećeg proizvođača automobila na svetu i kome niko ne može reći da nije upućen:

Toyota ne vjeruje u konačni uspjeh električnih automobila, šef marke Akio Toyoda dao zanimljivu izjavu​


Toyota.jpg


Šef jedne od najvećih automobilski kompanija Akio Toyoda, nije veliki obožavatelj vozila s isključivo električnom postavom

Akio Toyoda izašao je s hrabrim izjavama u javnost. Čelni čovjek marke Toyota tvrdi kako ima puno drugih lidera u automobilskoj industriji, koji ne vide električnu mobilnost kao nešto dobro.

Gospodin Toyoda tako je ponovno pod znak upitnika doveo planove vezane za kompletno prebacivanje na potpuno električne modele, ponavljajući kako njegova kompanija nije sama u tim mislima.

Otvoreno govoreći električna vozila nisu jedini način da ostvare ciljevi o neutralnosti, rekao je gospodin Toyoda. Također, i da razumije sumnje samih kupaca.

Glavni čovjek japanskog diva o ovoj temi govorio je o ovoj temi na predstavljanju električnog Hiluxa na Tajlandu, a slične komentare je imao nedavno i u Americi.
https://autoportal.hr/aktualno/toyo...0vLAdWsTpVzTY_QEWtlfmhCz6dTaeo_cN28xsO_hHE5_s
 
Toyota je ulozila trilijarde dolara na razvoj autoindustrije i taj razvoj i velika prodaja jos nisu vratili ulozene pare, tako i za elektricni automobil, uradice sve da zadrze SUS motor makar i u hibridima, koji su meni zaista dobro resenje u duzem periodu.
Uostalom i u toj oblasti je tojota u vrhu dobrih resenja.
Кажу да водоник може да буде одлично решење - али водоник произведен на лицу места... Без транспорта тамо вамо.
 
Da li si realan?
A kad crkne baterija na tom elektro automobilu koja kosta 5000€ to ne racunas?
A sta mislis da je taj elektro motor bez popravki i odrzavanja?
Sta mislis posto ce biti neke cetkice napravljene od nekog jebbenog materijala?
Kao za sivacu masinu jel da? :hahaha:
Vecina imaju DC motore bez cetkica ili indukcione, svejedno, odrzavanje je papreno. Teslu mozes samo kod njih da popravis, jer niko drugi nema pristup delovima i jos bitnije softweru. Kod hibrida je malo bolja situacija.
 
Kad elektromobil dodje na zamenu baterije tad ide na otpad jer se ne isplati uopste da se ulaze u to i plus sto to kosta najmanje 10 000 evra, zato cuvajte starije automobile koji mogu da se poprave i moze da se uradi i generalka i cija vrednost ima samo da raste jer pravi vozaci cene vozacki auto a ne kompjuterski jer se tu gubi prava draz i osecaj voznje.
 

Back
Top