TUŽNA GODIŠNJICA: 22 godine od smrti Srđana Aleksića - Srpski Junak !

Nikita Kulganov

Buduća legenda
Poruka
33.256
TUŽNA GODIŠNJICA: 22 godine od smrti Srđana Aleksića
Četvorica vojnika Republike Srpske su 21. januara 1993. htela da ubiju Bošnjaka Alena Glavovića, nakon čega se Srđan umešao
TREBINJE - Danas se navršavaju 22 godine od smrti hrabrog Trebinjca Srđana Aleksića koji je izgubio život dok je spasavao sugrađanina Bošnjaka Alena Glavovića.

Aleksić je bio amaterski glumac i juniorski plivački prvak, podseća Radio televizija Republike Srpske i navodi reči Srđanovog oca koji smatra da se delo njegovog sina ne može nazvati hrabrošću, jer tvrdi da bi se u "datom trenutku isto poneo svako ko ima ljudskosti u sebi".

Naime, četvorica vojnika Republike Srpske su 21. januara 1993. godine htela da ubiju Glavovića, nakon čega se Srđan umešao. Glavović je preplašen pobegao, a Srđan je ostao na zemlji gde je od siline udaraca pao u komu.
Sedam dana se borio za život - umro je 27. januara, na Savindan u 26. godini.

Njegov otac Rade Aleksić je uveren da postoji simbolika u datumu Srđanove smrti.
"Sveti Sava je pripovedao toleranciju, strpljenje, ljubav i bratstvo, odnosno sve ono što krasi čoveka. Sada imam sećanje i ponos na svog sina Srđana i njegovo delo", kaže Aleksić.

Smatra da "nije njegovo da sudi" i dodaje da su to učinile institucije onima koji su usmrtili Srđana - jedan od četvorice napadača je poginuo u ratu, a ostala trojica su dobili zatvorske kazne od dve godine i četiri meseca.
Dodao je kako često razgovara sa Glavovićem koji njegovom sinu duguje život i koji danas živi u Švedskoj, ali nije zaboravio oca svog spasioca.
Sećanje na Srđana danas živi i kroz nazive ulica, prolaza i bulevara koje nose njegovo ime u više gradova u regionu, kao i kroz filmove i dokumentarce od kojih je jedan izazvao veliku pažnju publike - film "Krugovi" srpskog režisera Srdana Golubovića. Hrabri Trebinjac je posthumno odlikovan znamenjem Srbije i Republike Srpske.
Srdjan Aleksic - SRPSKI JUNAK !:rtfm:
 
Ти што су га убили, на вјешала одмах. Прво због покушаја убиства недужног цивила, као друго због убиства свог колеге, како војник може да убије свога саборца ради такве глупости. Сачувај ме Боже.
 
Svaka čast pokojnom Srđanu Aleksiću koji je poginuo želeći da bude i ostane čovek. Retki su oni koji ostanu ljudi i kad su ratni uslovi. Bog je trebalo da stvara mnogo više ovakvih.
Moje najdublje poštovanje ovom momku. Zaslužuje sva odlikovanja i nazive ulica njegovim imenom svuda na planeti.
Tako je, njegova sudbina i njegova hrabrost ne smeju nikada da se zaborave.:worth:
 
Poslednja izmena od moderatora:
Жалосно је што су лик и дело овог младића неки користили и још увек користе у своје политичке и пропагандне сврхе.

Био је рат и многи су тада показали колики су људи. Један од тих људи био је и Срђан Алексћ.

Нељидима увек жедним туђе овакви људи никада неће бити јасни.
 
Poslednja izmena:

Back
Top