Turska

• Začetnik teme Začetnik teme Arijan
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
ps neverovatno je koliko ne znaju engleski nıtı bilo koji strani jezik.
Posle pesacenja sam se satıma cimao metroom ı gdadskim mınıbusevima, bas zbog njıhovog engleskog, o tome pısem kad budem ımao vremena
poz

Merhaba narode!

Evo i ja da se malo prikljucim savetima za İstanbul. İnace, bas trenutno sam ovde (juce doputovala). :)
Sto se smestaja tice, dobar hotel je Grand Dilara (+ 902125191900, Ordu Cad. Selimpasa Sk. No: 24, Laleli). Tu sam ja odsela kad sam prvi put dolazila pre godinu dana i stvarno je super: 3 zvezdice, nocenje sa doruckom bilo 20 evra, mali hotel, u mermeru, soba super (malo u turskom stilu), TV, telefon, kupatilo prijatno (fen i ostalo). Osoblje prijatno (odmah me upozorili na dzeparose sa kojima se jos nisam srela), ali ne spikaju bas engleski. Slazem se da hotelı treba da se traze u delovıma Aksaray i Laleli, posto su na 15 min hoda od Sultanahmeta. Jeste da te delove grada Turci ne vole i da su puni Bugara, Rusa i ostalih nacija koje tu mahom drze radnje, ali ok je.
Ono sto treba posetiti, vecina sagovornika je navela u prethodnim mailovima: Sultanahmet ceo (Aja Sofija, Plava Dzamija, Topkapi palata, Yerebatan palata), a blizu je i Grand Bazaar. Takodje, bilo bi dobro, ako mozes, da skoknes na neko od ostrva. Bas pre dve nedelje bili smo na Buyukada ostrvu (2 sata voznje), gde iznajmis biciklo za dz i jako je lepo (turisticko mestasce). Dalje, ako hoces na azijsku stranu, najbolji je Kadikoy, mada generalno, evropska strana je mnogo bolja. Na azijskoj imas jos i stazu za Formula 1 i Aqua Park. Nikako ne propustiti malo krstarenje (sat i po) Bosforom (polazna stanica u Ortakoy, koji, kako Turci kazu, ima i najbolji kumpir - krompir sa milion zacina). Obavezno se vozit dolmusima. Ne ici u delove grada: Kasimpasa i Fatih.
Sto se vize tice, 10 evra je. Cime nameravas da putujes?
Ako ima jos pitanja, tu sam.

Bila sam 6 dana u Istambulu preko Argusa.Hotel sa 3 zvezdice.Bilo je ok,najvise mi se dopalo cenkanje u njihovim radnjama.Krstarila sam Bosforom,obisla znamenitosti.U sustini,Turska i nije nesto skupa.Bolje je ici avionom.Turci umeju da budu navalentni kao trgovci.

Juce sam se vratila iz Istanbula,bila deset dana s drugaricom u sopstvenoj reziji i super nam bilo,neznam ni sad sta bih ti pre napisala,ako te jos nesto zanima i ako jos uvek nisi otisla napisi pa cu ti ostaviti broj i mozes me lepo nazvati.

hvala. nisam jos otisla, i neznam kad cu. nisam mogla dobiti vise od par dana godisnjeg, a shvatila sam da to nije dovoljno, atko da cekam da se malo smiri frka s poslom, pa d da mogu uzeti bar 7 dana. inace ja ne zivim u srbiji. u istambul bih isla avionom.

Nas dve smo isle busom,i to je bila avantura :) mislim haos..a tamo smo bas se super snasle,od ujutru do kasno uvece bili s jednim drugarom iz Istanbula tako da smo imali vodica :) ali smo se i unapred nas dve pripremile kao sta sve treba videti tako da bi mu svako jutro saopstile plan gde zelimo da se ide...bas smo sve obisle,upoznale svaki delic grada..pomocu njega smo nasle najpovoljniji hotelcic (neznam kako smo ga izbunarili posto su svi ostali mnoogo skuplji),koji nije i hostel,znaci cist fin sladak,odmah do Aja Sofije i Plave dzamije,znaci sam centar starog evropskog dela,s svojim kupatilom,klimom,friziderom,doruckom,zas 10 evra,a obicno hosteli imaju tu cenu a manje usluga...A par noci smo bile kod nekih turkinja koje smo upoznale tamo kad smo stigle a znamo ih s neta :) i to je bila avantura,ziveti par dana s turskom porodicom,mlada trudna turkinja,njen mlad muz,rodjaka (svi po 29 godina) i njihova drugarica iz Ankare i nas dve,bas je bilo ludilo :) i njima i nama interesantno upoznati i ziveti jedni s drugima par dana...

Mozes li nam reci kako se zove taj hotel.
I mi ostali bismo rado za 10 EVRA da boravimo u hotelu u Istanbulu.
I ako imas neku internet adresu njihovu, jos bolje.
Kako ste isli busom? Koji prevoznik? Kada imaju polaske?
I tako te detaljcice, ako ti nije problem?

www.hotelakcinar.com

neznam kakve su cene na sajtu,nisam ga videla,mi smo tamo direktno banule,stvarno nemam zamerke za hotel,cak je taj nas drug garantovao da je hotelcic bezbedan tako da smo bile mirne iako smo bile jedine devojke u njemu,sobe stvarno nove i ciste i sve ostalo sto sam pisala...

Sto se busa tice, jedina varijanta koju sam bar ja izbunarila jeste BAS Turist, ponedeljkom u 13:30h, u İstanbul navodno stize sledeceg dana u 9h, povratna je 6 400. İstanbul - Beograd je sredom. Medjutim, bas sad kad sam dolazila, htela sam da idem upravo busom, ali neka grupa je zakupila ceo bus, tako da sam o5 isla vozom. U pitanju Balkan Flexipass, 4000 din, imas pravo na 5 voznji po Turskoj, Mk, Gr, Rumuniji, Cg i Srbiji. Vazi mesec dana. Doplatis 8 evra za turska spavaca kola i bude jos i prijatno (sa sve cajem u kabini). Sa druge strane, Bugari za svoja jadna spavaca kola traze 10 e, a nasi za krsetinu od Schlafwagen 15 evra!

A prevoznik...pa mi kontale da idemo vozom,da uzemo balkanflex i za 4200 prodjemo tamo i nazad ali kao roditelji nas napali kao fazon nije bezbedno u vozu pogotovo u bugarskoj i + nas dve solo devojke...jedini bus koji vozi do tamo sam nasla Bas turist kod autobuske glavne,polaze svakog ponedeljka a vracaju se svake srede odande,karta povratna je 6700,fora je sto se preseda negde kod Pojata i iz finog novog busa ulece se u bus koji je krenuo iz Novog Pazara,nas dve se slogirale,ko na filmu nekom,bus za muzej,ljudi totalno cudaci neki,sve zene svercerke,puse ko turcini i ja mislila nema sanse da izdrzimo do Istanbula...na granici turskoj cimacina je jer dva sata traje cekanje posto zbog tih svercerki moraju se otvoriti sve torbe i koferi,meni malo prckali po koferu,nista strasno,jedine ja i ta moja frendica bile turisticki :)

Sad videh post od cicos-macos...jeste krece se u pola dva a sutradan smo stigle u 5 ujutru po nasem a po njihovom sest ujutru.....Odande smo krenule u deset po nasem (11 po njihovom),opet sve svercerke,al okacen bus,svi se vec godinama poznaju pa je ko na exkurziji,sve matorani al extra raspolozeni i brbljivi i ne mozes ih smestiti na jedno mesto,na kraju se mi s njima zgotivile kao i s ljudima koji rade u busu i non stop dele besplatno cokoladice,kafe vise puta za vreme puta,konzerve fante i sprajta...a i svi u busu razmenjuju i nude sve i svasta,igraju neke drustvene igrice,dernjaju se,ma haos...nocu mi prijalo sto svi me ispokrivali raznim pokrivacima koje prenose posto se smrzoh...+ svi puni nekih jastucica i gluposti kojima te nude,na granici sa srbijom smo cekali par sati da bi ispregledali sve sto se unosi i opet carinici bili zacudjeni kako sam ja turisticki samo bila tamo,kao sta sam uopste radila turisticki u Istanbulu i kako mi kofer nije pun nekih haljinica i majica i pokrivaca :)

E da,taj bus je nastavljao od granice za Novi Pazar a mi smo preseli u Vladicinom Hanu pa jos jednom u Nisu,al brzo smo se prebacili tako da nije bilo cekanja ni cimacine mada nije bilo u planu da se dva puta preseda....ako te jos nesto zanima....

Po meni se onda vise isplati ici preko Argusa. Vec na prevozu se ustedi 2500 dinara (30 evra), 4 nocenja u hotelu sa doruckom su 70 evra, tako da ti dodje na isto. A sa vodicem sigurno mozes vise da obidjes nego sam i nisi prepusten sam sebi, pogotovo ako idu dve devojke, kao vi.
http://www.argus.co.yu/ture/Istanbul6.html

Medjutim, Argus preko leta ne organizuje Istanbul, tako da jedino ovako... Ali to mi je bez veze tako da banem. Vi ste imale srece sto ste nekoga poznavale...

Pa preko agencije mozes ostati samo par noci a ne kolko ti zelis da bi lepo upoznao grad a ne preleteo preko svega tako da ti sam mozes imati za sto evra deset noci i zar se ne isplati..a za obilaske-pa nisi valjda retard?mi se nismo ni oslanjale na naseg drugara,kazem ti sve smo vec same znale sta zelimo,obidjes neke sajtove,vidis sta sve ima da se poseti,bas na sajtu b-92 bilo je fino objasnjeno gde sta kako otici i obici i mozes procitati razna iskustva koja smo mi lepo odstampale i ponele kao prirucnik,+ tamo kupila knjizicu o Istanbulu i eto-to je to,nikakva mudrost za obilaske,vidis inace i vise nego sto agencija ti priusti za par dana,ima nekih delova koje ni argus ne moze da ti pokaze,moras se malo sam raspitati....

Sto se Argusa tice, u potpunosti se slazem sa Maricom. Kad sam prosle godine dolazila prvi put, htela sam upravo da idem preko Argusa i otisla da uplatim, kad su mi zahtevali oko 60 evra dodatnih zato sto idem sama i zato sto bih onda morala da uzem jednokrevetnu. Pljacka. İ onda sam sebi fino isplanirala put, sad vidim da je cak voz, pored aviona najbolja varijanta. Sto se vodica tice i toga da ne ostanes prepusten samom sebi, ta nije İstanbul dzungla. Pogotovo Sultanahmet, koji vrvi od turista. A ako hoces nesto istorije da cujes, eto ti net ili se prisvercuj nekoj turistickoj grupi sa vodicem. İli kupis Touris Guide gde ti sve lepo pise sta treba videti. Meni je ovo peti put u ovom divnom gradu i sve one gluposti koje sam slusala kad sam dolazila ovamo po prvi put (pljackaju na svakom koraku, negostoljubivi su, price oko belog roblja itd.) moze da se batali. Eto, juce bas kad sam se vozila dolmusom (mini busom) kad sam rekla vozacu odakle sam, malo pricala s njim, odvezao me je direktno do mog odredista iako uopste nije morao, pritom krseci saobracjna pravila, dopratio me i jos ponudio caj.

:) :) :) e i nas su zene na putu do tamo na granici satima zastrasivale raznim pricama,valjda od dosade a i bile smo jedine koje nisu bile tamo pa im dodjosmo zrtve za suzbijanje dosade,a mi se bas uspanicile,zazvucalo je ko da idemo na divlji zapad,medju sve pljackase i ko da cim krocimo u istanbul neko ce nam iseci torbice...skroz mi se smucilo u jednom trenu,fazon zasto smo bas odlucile da putujemo tamo..:) smislile smo nacin da sacuvamo pare tj gde da ih drzimo a da torbica sadrzi samo labelo i ogledalce medjutim nismo imale nikakvih problema,posle jednog dana u istanbulu one silne price delovale su mi smesne a ne zastrasujce,ma kakav divlji zapad,sve ok,opusteno,puno turista,i turci ok,ne kazem da neko ne moze da te opljacka za sekund ali to mogu i ovde zar ne?

Ma OK je to, ali za prvi put je preko agencije ici bolje.
Ja sam prvi put u Budimpesti bio prepusten sam sebi (doduse svega dva dana), isao sam poslovno i shvatih pored svih turistickih preporuka i vodica kojih imas u svakom hotelu, da nisam ni znao za masu stvari koje sam trebao obici...
Ne mozes bas sam na sve strane. I drugo, tumaranje po gradu odnosi jos novca. Dolmosi, taksi...
Sve ima svoje prednosti i mane.

A to za jednokrevetnu sobu je normalno. Svaki hotel naplacuje skuplje jednokrevetnu minimum 50%! To nema veze sa agencijom.

****** onda si stvarno retard,pazi imas i kartu u knjizici istanbula,znaci extra plan grada,sa ucrtanim svim znamenitostima koje treba videti,a na netu tj na nekom forumu iskopas preporuke ljudi koji su vec bili i koji ti objasne za mesta koje ti ni agencija ne bi znala reci i sve do detalja kako i pomocu cega da stignes na ta mesta i sta je tu sad frka...pa nije nauka snaci se pomocu te karte i plana grada,fino lepo isplanirati po danima sta ces i kad obici,,u kom delu grada i kojim prevozom,pa super organizovan prevoz,tramvaji i metro extra idu,tramvaji bez broja,imaju samo jednu trasu i stignes pomocu njih svugde gde treba,+ imas brod za znamenitosti na azijskoj strani...i nama je bilo prvi put,pa znale smo vise od tog turcina gde ici i sta videti :) bukvalno...eto sad pricam za istanbul jer mi to sveze-ne mogu bas pricati o drugim gradovima..ustvari mogu-u maju smo bili s studentskom ekskurzijom do Spanije,ja i druga moja drugarice opet na istu foru istrazile po Barsi,samo dva dana s agencijom,ostala dva dana agencija te ostavi u letovalistu gde se masa kupala a nekolicina nas na svoju ruku vozom provela dva dana u Barsi,i sve smo se same snasle,opet uzmes plan grada,kupis knjizicu s mestima za obilazak,i krenes...na pauzi za klopu izucimo cime cemo i gde cemo kako stici i nikakve frke..i nisa nismo extra pukle na prevoz i tako to sto ti kazes...metroom i nikakva cimacina ni mudrost..i vosic se odusevila sta smo sve videle i obisle...i kako smo organizovale dan da svuda stignemo al da ni prekocega ne preletimo...naravno nemoguce je sve videti za 4 dana u Barsi ali mogle smo dosta toga sto smo htele....

Back