Tumačenje Svetog Pisma: u duhu Predanja ili samostalno? Pitanje razlika i njihovog nadilaženja

Samo za odabrane.Za one koji se hoce spasti.
Sto bi gubio vreme sa onima koji ne mare za svoje spasenje?
Она није дошла за себе него за ћерку. За спас ћерке од ђавола.
А у тексту нисам приметио да она не мари за спасење, што наводи да је Исус Ханенејце ЗБИРНО жигосао као недостојне његове пажње.
Логично би било да јој је рекао Ено ти га Јован тамо, нек те прво крсти, па онда дођи код мене, ако је тако како ти кажеш.

Da li je Sv.Pismo/Biblija najbolji i najpotpuniji izvor Bogooznanja? Ako nije, šta je potpunije i bolje?
Mislim da nije. Život je potpuniji i bolji. Negde u Sv.Pismu stoji: "Dan danu i noć noći svedoči". Upoznao sam više ljudi, divnog čistog srca, koji su Boga na najjasniji način upoznali i svedoče Ga srčano i neustrašivo, a nisu pročitali Bibliju. Ne stoga što joj se protive već više što nisu tipovi od pisanih reči. Ili, što su naišli na neke napasti koje im mašu Biblijskim citatima a osećaju ih da srcem ne shvataju, ili ... iz ko za kojih suptilnih i ličnih razloga.
Ja sam i čitao i čitam Sv.Pismo s velikim oduševljenjem, i pri tom se molim Bogu uvek (to ne propuštam) tako što se prekrstim, da mi Bog pomogne da to što čitam pravilno razumem. Ali, svestan sam da je tek život pravi učitelj. Tačnije: Bog Sam, koji ne skida oči sa svakog svog stvorenja pa i mene, i svaku, i najmanju svakodnevnu priliku koristi da me uputi, pouči, navede, ispravi...

Tako ja shvatam ono dan danu i noć noći svedoči.
Hristos vaskrse

Vaistinu!
To je ono sto se kaze "ziva vera" tj. vera koja (se) uci kroz ceo zivot i dozivljajno, a knjige se mogu i ne moraju procitati u celini, a i da se procitaju, ne mogu se razumeti odmah a cesto ni veoma dugo.

Zato je tu zivot da nas nauci, ali sigurno i Crkva da protumaci tj. pomogne nam u tumacenju.

Primer za temu:

Moja nana je ceo zivot bila verujuca ali utoliko i samo onoliko iz procitanog, koliko je naucila u osnovnoj skoli i kroz crkvene sluzbe...kad je na svoj put otpravila sedmoro dece i vec ostarila, tek tada je uzela polako i samostalno, da cita deo po deo Novog Zaveta, pasus po pasus polako svaki dan i s njom u rukama je maltene i umrla. A vec su joj mnogo puta do tad bile uslisene molitve, i prezivela je najteza vremena moleci se i verujuci, da joj je citanje Svetog Pisma bilo kao dopuna a ne direktan izvor zive vere, ljubavi i nade kroz dug, skroman ali plodonosan zivot u svakom pogledu.
jedino je vera u pravu..ona koju nosis u sebi... najveci vernici nikad nisu krocili u crkvu, bilo koju.

Ja bih zaista volela da znam na koje to najvece vernike mislis.

Она није дошла за себе него за ћерку. За спас ћерке од ђавола.
А у тексту нисам приметио да она не мари за спасење, што наводи да је Исус Ханенејце ЗБИРНО жигосао као недостојне његове пажње.
Логично би било да јој је рекао Ено ти га Јован тамо, нек те прво крсти, па онда дођи код мене, ако је тако како ти кажеш.
Znao je isus ko je i kakva je.

Da je htela, preobratio bi je.
Где то пише?
Пише да је она веома скромна и задовољна и са најмањим што би Исус могао да јој подари. То мени звучи као неко ко је вољан.

Где то пише?
Пише да је она веома скромна и задовољна и са најмањим што би Исус могао да јој подари. То мени звучи као неко ко је вољан.
Tebi zvuci. Pa oni i cine tako da zvuci.
I Juda je bio medju njegovim ucenicima, i niko nije znao da je izdajnik nego Isus.

Tebi zvuci. Pa oni i cine tako da zvuci.
I Juda je bio medju njegovim ucenicima, i niko nije znao da je izdajnik nego Isus.
не издајник него конспиратор. Исус је знао шта ће да се деси и Јуда је требао да одигра своју улогу.

Ne. Ubrzavao ga je jer je ovaj poceo da kilavi.
није шија него врат... значи Исусу је Јуда био потребан за остварење великог плана? Зар није онда Јуда херој који је омогућио да се план оствари и да се Исус најзад жртвује за сав људски род (који га прихвата као месију)?

није шија него врат... значи Исусу је Јуда био потребан за остварење великог плана? Зар није онда Јуда херој који је омогућио да се план оствари и да се Исус најзад жртвује за сав људски род (који га прихвата као месију)?
Isus je dao svoj zivot za nase spasenje...a kako ce ga ubiti to nije bio njegov problem. To je bio problem onog koji ga je hteo ubiti i Juda je njemu posluzio.

Pozurivao ga je jer je ovaj bio lenjivac;u fazonu ,mrzi me danas, sutra cu.

Ovde se vidi odlucnost Isusa Hrista da da svoj zivot za nase spasenje.

Isus je dao svoj zivot za nase spasenje...a kako ce ga ubiti to nije bio njegov problem. To je bio problem onog koji ga je hteo ubiti i Juda je njemu posluzio.

Pozurivao ga je jer je ovaj bio lenjivac;u fazonu ,mrzi me danas, sutra cu.
Значи проблем са Јудом није то да је наводно издајник него лењивац?

Back