Tumačenje Svetog Pisma: u duhu Predanja ili samostalno? Pitanje razlika i njihovog nadilaženja

Zbog pobune "palih anđela" i Satane radi preuzimanja mesta prestola nad Carstvom nebeskim.
Naravno nameštena utakmica od Boga. Znao se rezultat unapred.
A govorio si u srcu svom: Izaći ću na nebo, više zvezda Božjih podignuću presto svoj, i sešću na gori zbornoj na strani severnoj;

14 Izaći ću u visine nad oblake, izjednačiću se s Višnjim.

15 A ti se u pakao svrže, u dubinu grobnu.

Исус није наводио Јуду, сасвим јасно је речено да је Јуда донио одлуку прије тајне вечере и да је сатана ушао у њега. Јасно је да је Исус знао за план издаје и није било потребе да се дужи.

ok..mogu se sloziti sa tobom..ali sta cemo onda recimo sa zilotima?
oni imaju identican stav kao i SPC..identicnu polaznu osnovu ali se ne slazu sa SPC-om...cak bi se moglo reci da je se gnusaju.

Ziloti su jedna od mnoštva jeresi (krivoverja) koje postoje kao otpad od Crkve.
Koliko ja znam, njihova je neoprostiva zamerka Crkvi što se proces krštenja ne obavlja pogružavanjem nego poškropljavanjem. Zato smatraju da čovek u Crkvi nije pravilno kršten, tj. da nije kršten.
I, da Crkve šuruju sa jereticima koji su moćni i mnogobrojni, pa i uticajni u svetovnom smislu, te da tako pravi kompromis s njima iz materijalijalističkih pobuda. Pa su, prema njihovom mišljenju, Crkvu preuzele prodane duše.

*
Nema te jeresi koju ljudi nisu oprobali, pa evo i ovo.
Kada bi se Crkva (jedna, sveta, saborna i apostolska... pravoslavna Crkva) sa svim jeresima zabavljala, ne bi joj preostalo vremena za svoje aktivnosti. Kada bi i mi ovde, svako malo zastajali i razuveravali jednog po jednog koji ima primedbe, pa zasukao rukave i iskopava nam argumentaciju da će Bog npr. zle ljude pobiti kako bi očistio teren za njih pravednike... dokle bismo......
Tako da, naše je da živimo kako Bog zapoveda, da Ga slušamo, i osluškujemo, da ljudima i svoj tvari oko sebe pomognemo prema darovima koje nam je Bog dao, i sl., u duhu pravoslavlja.

Hristos vaskrse

Ziloti su jedna od mnoštva jeresi (krivoverja) koje postoje kao otpad od Crkve.
Koliko ja znam, njihova je neoprostiva zamerka Crkvi što se proces krštenja ne obavlja pogružavanjem nego poškropljavanjem. Zato smatraju da čovek u Crkvi nije pravilno kršten, tj. da nije kršten.
I, da Crkve šuruju sa jereticima koji su moćni i mnogobrojni, pa i uticajni u svetovnom smislu, te da tako pravi kompromis s njima iz materijalijalističkih pobuda. Pa su, prema njihovom mišljenju, Crkvu preuzele prodane duše.

*
Nema te jeresi koju ljudi nisu oprobali, pa evo i ovo.
Kada bi se Crkva (jedna, sveta, saborna i apostolska... pravoslavna Crkva) sa svim jeresima zabavljala, ne bi joj preostalo vremena za svoje aktivnosti. Kada bi i mi ovde, svako malo zastajali i razuveravali jednog po jednog koji ima primedbe, pa zasukao rukave i iskopava nam argumentaciju da će Bog npr. zle ljude pobiti kako bi očistio teren za njih pravednike... dokle bismo......
Tako da, naše je da živimo kako Bog zapoveda, da Ga slušamo, i osluškujemo, da ljudima i svoj tvari oko sebe pomognemo prema darovima koje nam je Bog dao, i sl., u duhu pravoslavlja.

Hristos vaskrse

Pa ovo i jeste tacno donekle, a Hilandar sa Esfingmenom ima sasvim korektene i bliske odnose u smislu pomoci, doduse, mozda i zato sto su blizu, blize od ostalih manastira.

Исус није наводио Јуду, сасвим јасно је речено да је Јуда донио одлуку прије тајне вечере и да је сатана ушао у њега. Јасно је да је Исус знао за план издаје и није било потребе да се дужи.
И шта је поента у тој епизоди са Јудом? Каква је порука?

A govorio si u srcu svom: Izaći ću na nebo, više zvezda Božjih podignuću presto svoj, i sešću na gori zbornoj na strani severnoj;

14 Izaći ću u visine nad oblake, izjednačiću se s Višnjim.

15 A ti se u pakao svrže, u dubinu grobnu.
DA,
  • NASTAVAK ISAIJE:
  • 14,12 Kako pade s neba, zvezdo danice, kćeri zorina? [OTK. 22,16]...
  • 14,13 A govorio si u srcu svom: izaći ću na nebo [<OTK. 4,1] , više zvezda Božijih podignuću presto svoj [OTK. 4,2], i sešću na gori zbornoj na strani severnoj.
  • 14,19 A ti se izbaci iz groba svojega kao gadna grana, kao haljina pobijenih [OTK. 6,11] ..
16. Ја Исус послах анђела свог да вам ово посведочи у црквама. Ја сам корен и род Давидов, и сјајна звезда Даница.
1. Потом видех: и гле, врата отворена на небу, и глас први који чух као трубу где говори са мном, рече: Попни се амо, и показаћу ти шта ће бити за овим.
2. И одмах бих у духу; и гле, престо стајаше на небу, и на престолу сеђаше неко.

11. И дане бише свакоме од њих хаљине беле, и речено им би да почину још мало времена, докле се наврше и другари њихови и браћа њихова, који ваља да буду побијени као и они.

Back