vcbccbc vcbcvb
Iskusan
- Poruka
- 6.887
https://srbin.info/politika/vucic-o-susretu-s-grenelom-da-uzmem-konopce-da-se-obesim/И шта је поента у тој епизоди са Јудом? Каква је порука?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
https://srbin.info/politika/vucic-o-susretu-s-grenelom-da-uzmem-konopce-da-se-obesim/И шта је поента у тој епизоди са Јудом? Каква је порука?
ди си прикане добро загазиоporuka je da mi hriscanske patriote preuzimamo celu ovu planetu zvanu ZEMLJA, jer je Hristu data sva vlast na nebu i na OVOJ zemlji, i da izdajnici imaju na umu kako je juda zavrsio.
hahaha, e da sam jedini -ди си прикане добро загазио
Kad je čovek bolestan on/a ide po lekarima, gatarama, vračarama...svuda se vata za slamku spasa, kad je došao Isus ona ga oslovljava sa "Gospod" i spremna je na sve samo ćerka da joj ozdravi. Isus je prekorava zato što nije verovala, a da nije hteo da joj pomogne sigurno ne bi. Slična priča je sa Lazarom, učenici su mu govorili da mu je to prijatelj i da požuri, on je čekao 4 dana, pa onda imaš priču o rimskom kapetanu, gde Isus pred svima kaže da nigde ne nađe takve vere.Ovo je već igra pokvarenih telefona. Ovde su stvari više nego očigledne bez obzira što je Isus njoj izašao u susret on ju je izvređao i ponizio mislim o čemu pričamo? Kakva dubina jevanđelja? Opet vređaš inteligenciju ne samo moju već i drugih ljudi pošto je ovo ipak javna diskusija.
Eto samo jevrejima tako da Isus Hrist nema veze sa nama Srbima. A ono što je posthumno rekao krstite ostale narode u ime moje nauke ništa ne znači.
Bio je siguran, ali je previse nedokazanih ljudi i tupadjija, da se ti nikada sa njima ne mozes raspraviti, vec ces samo vrene izgubiti.ди си прикане добро загазио
tupadzije su posle milera sledile za elen vajt, ali ides i ti na ignore cim vidim da ovi izlaze na kraj s tobom - nije tvoja denominacija nista bolja od arijanine, samo si malo promucurniji, starijiBio je siguran, ali je previse nedokazanih ljudi i tupadjija, da se ti nikada sa njima ne mozes raspraviti, vec ces samo vrene izgubiti.
A imas preca posla.
Ko nece on nece, pa dokazao mu kakvo god rodoslovlje.
Zato Pavle kaze, idi na ignor.
Vekovima (20 vekova) Crkva koju je Hristos osnovao (jedna, sveta, saborna i apostolska Crkva - Pravoslavna Crkva) služi da bude tumač Božjeg Promisliteljstva u svetu koji je stvorio. Crkva je taj zadatak dobila od Hrista, na dan 50-setnice, kada je osnovana. Izvor znanja Crkve je raznovrstan: Sv.Pismo, Sv. predanje, život u Crkvi, Bogonadahnuti (Duhom Svetim nadahnuti) starci, sveti oci, podvižnici, pravednici i sl. Zato, ko ima nešto da pita, treba Crkvu da pita. Jer Crkvi je poznato kroz vekovno iskustvo kakve sve jeresi (krivoverja) se mogu zapatiti i smutiti vernike ako bi svako bio pozvan da tumači Božju namisao. Zato se Crkva definiše i kao stub i tvrđava Istine.
sta cemo sa ovim, kako da formulisem pitanje mom svesteniku, sto si me posavetovao, jerAva Justin Celijski je rekao da poimanje Bozije nauke treba biti licno-saborno.
dakle, mogu li da pitam nisu li ova dvojica izopacili jevandjelje i izopacili tumacenje otkrivenja, jerKada pogledamo dela Svetih otaca Crkve, vidimo da oni za svaku svoju misao navode ili stih Jevandjelja ili citiraju nekog od drevnih otaca.
To je posledica pojednostavljivanja, snishođenja lošim đacima. Kažu (možda grešim što prenosim lično neispitanu vest) da se većina sadašnjih episkopa / vladika SPC mučila na studijama Bogoslovije i jedva nekako završila te studije.Ava Justin Celijski je rekao da poimanje Bozije nauke treba biti licno-saborno. Niti samo licno, niti samo saborno. Mislim da je to onaj zlatni put. Put sredine kojim se ne skrace ni levo ni desno. Razmisljam o necemu, shvatam svojim intelektom, ali ako je udaljeno i u sukobu sa ucenjem Tvrdjave istine, ispravljam i prihvatam.
Sada bih samo hteo da ukazem na jedan, barem ga ja tako vidim, veliki problem u danasnjoj teoloskoj misli ili gnomi kako je vole nazivati, medju mladjim, a i ne tako mladim teolozima.
Kada pogledamo dela Svetih otaca Crkve, vidimo da oni za svaku svoju misao navode ili stih Jevandjelja ili citiraju nekog od drevnih otaca. Skoro da nema pasusa gde se to ne vidi. Svoje reci - citat, opet svoje reci, opet citat.... onoliko koliko ih je sam Gospod Sveti Duh nadahnjivao. Ne samo da su govorili, vec i ziveli receno te zato i njihove reci imaju silu. Jednostavne silne reci kojima su i jeretike pobedjivali i Crkvu utvrdjivali.
Problem o kojem zelim reci par reci je nesto sto se desava danas. Jedna nova teologija koja ne zna za citate Jevandjelja i koja ne zna za navodjenje otaca. Teologija koja tezi komplikovanim recenicama punih tudjica. Sto vise tudjica, to ozbiljnije izgleda. Sto vise zapetih u recenici, to je pametnija. Jedna teologija koju neki, mozda sa pravom nazivaju, postotackom.
Tako sad imamo citavu plejadu teologa koji mogu ispisati brdo teoloskih clanaka bez ijednog jedinog citata pisma ili nekog od otaca. Ne samo clanci, citave knjige se ispisuju na istom principu. Jednostavno se krsi onaj princip oca Justina i brise se ono ``saborno``. Samo licnosno iskustvo. Ono se ceni, postuje, njemu se veruje. Tu i tamo se moze naci i neki citat tipa``kako kazu sveti oci...`` i nastavi se sa svojim poimanjem, bez da se navede sta tacno kazu o tome o cemu nas teolog govori.
U cemu je, ustvari, problem? Problem je sto je ta teologija laka. Nema naprezanja da se proucavaju oci. Nema potrebe da se uporedjuje sa ucenjem Tvrdjave Istine, te je kao takva lako varljiva mladjim narastajima studenata. Tu je problem. Sto mladi teolozi baziraju svoje skolovanje i usavrsavanje na necijim licnosnim delima i na njima zidaju svoje, naravno licnosno, teolosko obrazovanje. Ko jos cita Dobrotoljublje? Ko je Grigorije Palama?
To je danasnji problem Crkvenog obrazovanja. To ignorisanje sabornosti. To nipodastavanje reci Svetih Otaca Crkve. Ne moze im se niko i nicim suprotstaviti, jer je ta teologija samu sebe stavila na piedestal sabornosti.
A koja je posledica? Mnoge. Jedna od njih je kada me je diplomirani teolog, poznanik, zimus upitao: Brate sta mislis, jutros sam bio na jutrenju, da li je dobro da idem i na vecernju sluzbu?
da, samo je licemerno da to ne vidis danas, vec stavljas u buducnost - muko moja predji na drugoga, U BUDUCNOSTI, jer ja sam licemer nedostojan poslednjih vremena.Od tada mi se sve istinitijim čine reči da će u poslednja vremena ljudi koji imaju svetu dužnost da vode Crkvu, postati blazirani i nedostojni takve službe. I da će jedini izvor Bogopoznanja preostati kao pouzdan, dela Sv.Otaca iz davnih vekova.
To je posledica pojednostavljivanja, snishođenja lošim đacima. Kažu (možda grešim što prenosim lično neispitanu vest) da se većina sadašnjih episkopa / vladika SPC mučila na studijama Bogoslovije i jedva nekako završila te studije.
Ja sam se svojevremeno, i par mojih istomišljenika, oduševljavao čitajući 3 debele knjige Pravoslavne Dogmatike od Sv.Justina Popovića. Koliko je to jako delo svedoči i prevođenje na strane jezike Pravoslavnog sveta. Mi, kao laici, sasvim druge struke, smo bili ushićeni tom Dogmatikom. A opet, čuo sam, da je već odavno ta Dogmatika kao udžbenik na Bogoslovskom fakultetu zamenjena nekom "sirotinjskom" skromnom, sažetom, nešto kao kad bi Rat i mir saželi u strip. SMEJURIJA.
*
Od tada mi se sve istinitijim čine reči da će u poslednja vremena ljudi koji imaju svetu dužnost da vode Crkvu, postati blazirani i nedostojni takve službe. I da će jedini izvor Bogopoznanja preostati kao pouzdan, dela Sv.Otaca iz davnih vekova.
Hristos Vaskrse.
Па зато је код нас да узвратимо браћи на љубави уведена догматика по Зизјуласу, а избачена од Св.Јустина.Dogmatika Sv. Justina se, bukvalno, dize u nebesa medju Grckim teolozima. Skoro je bio organizovan seminar u Atini o njoj. Mislim da je bio dva dana a iz Srbije je bio vl.Irinej Bulovic. Prepuna hala ljudi, oba dana. Na sve strane samo hvalospevi kao jednom od najboljih Dogmatskih spisa ikada nastalih u Pravoslavlju. Jer ne samo da se bazira na citatima otaca, vec i na licnom Bogonadahnucu samog pisca.
Sigurno gresim ali izgleda da se delo Sv.Justin vise postuje u Grckoj nego kod nas. Barem sudeci po novoj generaciji a gledajuci sa kojim se zarom prevode njegove reci i pojavljuju na na mnogim teoloskim sajtovima po Grckoj.
Pa zar nije m.Zizjulas turski episkop? (Pergam)Па зато је код нас да узвратимо браћи на љубави уведена догматика по Зизјуласу, а избачена од Св.Јустина.
ma, vi namerno pogresno nazivate stvari, jer nije to ljubav vec pretvaranje, gluma, slihtanje, a posle slihtanja sledi razdor https://srbin.info/pocetna/aktuelno...pravo-vartolomeja-da-dodeljuje-autokefalnost/ izaci ce vam ironija na nos, samo paziteПа зато је код нас да узвратимо браћи на љубави уведена догматика по Зизјуласу, а избачена од Св.Јустина.
Ма слажем се ја и то, али ипак у раздор ће нас одвести и свађа, тако да мислим да то ипак треба да иде полако и да се тражи рјешење кроз саборност цркве.ma, vi namerno pogresno nazivate stvari, jer nije to ljubav vec pretvaranje, gluma, slihtanje, a posle slihtanja sledi razdor https://srbin.info/pocetna/aktuelno...pravo-vartolomeja-da-dodeljuje-autokefalnost/ izaci ce vam ironija na nos, samo pazite
Ma, to svako moze da napise, generalno da je za sabornost.Ма слажем се ја и то, али ипак у раздор ће нас одвести и свађа, тако да мислим да то ипак треба да иде полако и да се тражи рјешење кроз саборност цркве.
Problem je sto svi misle da su postojani.Ma, to svako moze da napise, generalno da je za sabornost.
PRVA POSLANICA SVETOG APOSTOLA PAVLA KORINĆANIMA ..... Jer treba i podvajanja da budu među vama, da se pokažu koji su postojani među vama
pa razlucuj, ako znasProblem je sto svi misle da su postojani.
Јесте, али не заборави Ко је Глава цркве и обећање да је ни врата адова неће надвладати, а саблазни свакако требају да дођу, али да се ми не саблазнимо, најважније је стећи смирење.Ma, to svako moze da napise, generalno da je za sabornost.
PRVA POSLANICA SVETOG APOSTOLA PAVLA KORINĆANIMA ..... Jer treba i podvajanja da budu među vama, da se pokažu koji su postojani među vama
Crkva sama razlucuje i razlucice. Ako ja sam od sebe razluciujem, garant cu misliti da sam postojan a u stvari samog sebe odseko od tela Crkve.pa razlucuj, ako znas
heh, pa bas ti hvala sto si mi postavio ogledalo - ja bih tebi rekao da NE ZNAM da razlucujem, da nisam kvalifikovan, ali neka si mi rekao,znam ja vec da ti to mislis o meni - ne znas da razlucujes, a imas misljenje ... ne bih ja bio postojan, i utvdjen svakim danom sve vise, a ne manje, da dokazi ne lete kao perje, pa tako i ti... budi sutra vise postojan nego juce - to je poenta, da se utvrdjujes, a ne da slabis, da jacas u veri, ukorenjujes se, da te ne oduva i ne odnese neka nepogoda, neki vetar lazne nauke, u tom smislu da si postojanCrkva sama razlucuje i razlucice. Ako ja sam od sebe razluciujem, garant cu misliti da sam postojan a u stvari samog sebe odseko od tela Crkve.
p.s. al' ne mozete vi skolovani teolozi da razlucite gde i kada ste se inficirali nekom laznom/sumnjivom naukom sledeci za ko zna kojim autoritetom koji je u stvari neobavezujuci sto rece de sisti za kesarijskog, tako da moja naizgled mana je u stvari prednost nad svima koji su u obavezi da slede autoritete, bilo crkvene, bilo denominacijske - ja mogu da budem nepristrasan, de sisti delimicno sa neobavezujucim, a ti, ariana i slicni ne mozete nikako.
kako da ne, sad ces i da me osudis... samo konkretno, stavku po stavku, citat po citat, lista sa ili bez rednih brojeva, a ovako generalno kako ja ne razumem nesto sto je tesko, a ti se pravis da ne razumes nesto drugo sto je vrlo lako, ne ide, bratac - znamo ko je pobegao nebrojeno puta ili okrenuo na salu i nipodastavanjeKao prvo nisam skolovani teolog a necu ni biti. Kao drugo tvoja mana, kako je nazivas, je nipodastavanje i direktno suprotstavljanje Crkvenoj sabornosti. Misleci da je branis od neceg samo tebi poznatog, sablaznjujes narod i sebe upropascavas. Kamo lepe srece da ja u svemu sledujem autorittima, a nedao Bog da imam takvu ``nepristrasnost`` kakvu ispoljavas ovde po forumu. Jer ta ``nepristrasnost`` je zivi dokaz kako nerazumevanje Pisma skretanje od ucenja Crkve, vodi duhovnoj degradaciji.
pa daj da osudimo sablazni, eto kaze south da ja sablaznjavam - nisu svetitelji sablaznjavali u 4. veku odbacujuci lazno otkrivenje, pravimo se da ne razumemo kako ga sv.zlatousti citira, kao pseudohrista [south preveo sa grckog], i sad ja posle mnogo vekova sablaznjavam sto kao dete kazem - CAR JE GO [znate tu pricu o carevom novom ruhu/odelu]Јесте, али не заборави Ко је Глава цркве и обећање да је ни врата адова неће надвладати, а саблазни свакако требају да дођу, али да се ми не саблазнимо, најважније је стећи смирење.