Nešto bih rekao o toj generalizaciji da san sigurno znači odjek vaše podsvesti....
Kao mali sam često sanjao, čak nekada i po više ,3 , sna na veče....
I moj zaključak je bio , da čovek sanja kad je odmoran , da mu je izuzetno teško da sanja kad je premoren.
E , pošto je snova bilo u izobilju , a detetu ko detetu , u svemu vidi poligon za ispitivanje, e tako je i meni krenulo da kontrolišem svoje snove.
U početku je bilo samo, "ovo neću , preplašiću se i probuditi" , san da me kola udaraju prislonjenog uza zid , koji je sanjan dva puta, ali je izbegnut bar jedno desetak puta.
Čovek - riba me je baš razbio, to je neki horor gde je kostim bio jako užasavajući, sa pokretnim očima, 3,4 puta....i napad svemiraca na komšijsku zgradu 2 puta....
Ali , kasnije sam , jako svesno kontrolisao snove, igrao se sa njima kao sa knjigom ili igricom na kompu...
Posle izvesnog vremena sam shvatio da u snu znam neke stvari koje neznam u javi, ili bar mislim da neznam.
Primer na šta mislim je sledeći:
Sanjam kako sam negde u nekom odmaralištu, hotelu, i pričam , muvam neku lepu strankinju.
Ne mogu da se setim , ali mislim da sam bio stariji od 7 razreda, a mladji od srednje škole, jer sam na kraju 6 imao takvo iskustvo sa nemicama i austrijankama u sloveniji , Rovinju,Vrsaru....
U jednom trenutku u snu primetim da pričam i upotrebljavam reč u nekom značenju , a pojma nemam da li ona to znači ili ne.
Stopiram san na trenutak, iako i dalje spavam i sanjam , i u snu razmišljam odakle mi da ta reč znači to.....
Toliko me je zanimalo , da li je stvarno značenje te engleske reči ono koje sam u snu znao, da sam se naterao da se probudim (iz 2,3 cuga) dobauljam do stola na kome je uvek bilo papira i olovke, ne otvarajući oči (jer kad se naglo probudite mogu da vam se dese dve stvari, jedno je da ne možete da pokrenete nijedan mišić, osim očiju možda, a druga je da su vam oči , naravno uvek suve i ne možete da otvorite kapke ili ih otvarate ,ali oni užasno peku) ZAPISAO SAM REČ OTPRILIKE KAKO BI SE PISALA I KOJE ZNAČENJE MISLIM DA IMA.
Inače bih sigurno zaboravio koja je bila reč u pitanju....
Sutradan , provereno , tačno , sa svim značenjima koje sam u snu sebi preslišao .
E kasnije sam shvatio da to podsvesno znanje može divno da se iskoristi za povećanje produktivnosti bez odvajanja od moje dnevne manguparije.
Recimo , kad sam se spremao za takmičenja , u toku dana bih vežbao nekoliko sati , obično od 3 i 15 do 15 do 5 (posle ručka do početka neke naučne serije koja je obično počinjala u to vreme i nekim danom u 5 i 15) i nisam se previše zadržavao na zadacima.
Kad za 15 min ili ako je neki duboko kompleksan problem 30 min ne rešim zadatak, samo zabeležim i ostavim....
Uveče pred spavanje , uzmem zbirku (imala je ona rešenja, ali rešenja su za proveru , ne za odustajanje) iščitam one zadatke koje nisam uspeo u toku dana da rešim , do 15 komada i bez opterećenja legnem da spavam....
Ujutru bi eventualno 1 ili 2 ostala nerešena.
Inače zadaci su sa matematičkih olimpijada, mada sam više uživao u dovitljivosti saveznih takmičenja, baš su bili vickasti u smišljanju zadataka....pravi pedagozi....
Naravno da sam pitao druge , kakva su njihova iskustva i ispalo je da se to moje lutanje prostorom kada vidim svoje telo , a sve osećaje vučem sa sobom u nešto nematerjalno što ima inerciju , zove ASTRALNA PROJEKCIJA.
Ja se nisam mnogo šetao astralno , bilo mi je interesantno kako to izgledam pod različitim uglovima i soba, ali sam probao više puta i daleko , ali ne svojom voljom već nekako nenamerno i slučajno....
Jedanput sam astralno posetio i simpatiju, što nije isto kao i kad sanjate da ste sa simpatijom ili voljenom (ne bih upotrebio ljubav , već pre zaljubljenost, u tim godinama). I nije mi se svidelo.
Shvatio sam nešto , da se ljudi koji veruju u astralnu projekciju i hodanje duše po prostoru UŽASNO PLAŠE da će da im se neka tudja lutajuća duša da useli u ljušturu od tela, dok oni slobodno lebde prostorom....
Deo tog straha je malo dodirnuo i mene, ali nadam se da je mali deo.
Jer šteta je prema osećaju koji imate kad se vinete u visinu i visinu i visinu.
I šteta je prema osećaju koji imate kad astralno vodite ljubav (ne kad sanjate da vodite ljubav).
Nažalost samo dva puta.
Osećaj je kao kod preplitanja senki, poluprovidnih oblika, koji sebe osećaju kao mah vetra, ali ustvari ne osećaju oblik već kretanje.I vrhunac koji je dodir dve svetle kugle od 3,4 cm....i nije opuštajući i nema tenziju kao uvod (i desio mi se pre prvog seksualnog opštenja).
Nažalost , mogao sam da bez straha pamtim 7 i po strana A4 , najgušće napisanih i bez nekog reda , pisanih u glavi, zapamćenih i pozvanih po potrebi i sat vremena kasnije,a sada sam spao na pola strane , pa čak i manje.....demencija bi bila užasna reč, pošto smatram da je sistem i pritisak , ono što je sabilo lepršavost i forsiralo fizičke sposobnosti....
Samo da dodam nešto u vezi korišćenja sanjanja za učenje. Preterao sam dva ili tri puta. I tada sam imao najgore noćne more...Beskonačne petlje .....overload.....stack overflow.....do jutra.
Nešto slično mi se desilo , jedanput, kad sam imao nečistu savest i kad sam nemirno spavao , tako da su ti osećaji prebivenosti i umora slični....
Da li je vežbanje koncentracije i samosvesti o svojim unutrašnjim moćima i slabostima , uvod u veštine kontrolisanja rada unutrašnjih organa , disanja i ostalih joga i borilačkih veština istoka je pitanje koje nisam ni opovrgao ni potvrdio.
U svakom slučaju , izoštravanjem čula i spoznaje o svojim moćima i slabostima, mnogo ranije spoznate za problem u stanju organizma i ranije otkrijete narušenu ravnotežu u telu....
Slušanje tela nije slušanje strasti u telu ili ćefa i meraka, već tihi šapat zabrinutosti i saveta.
Uglavnom je prisutno ovo prvo , ovo drugo se čuje , ali se ne ispoštuje....