Tumač snova

• Začetnik teme Začetnik teme SLOBODNA
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
joj.
moram jos nesto napisati.
izivciralo me i kad sam skuzila da je netko pricvrstio u ogradu pred kucom potkovu, ali obrnuto okrenutu. mislim, vjerojatno slucajno jer ljudi ne znaju kako se treba okrenuti, ali joj... sve neke paganski nepozeljne stvari vezani za tu kucu. i da bude bolje... ulica se zove ciganski jarak.
ma i jos ona skiljava pirgava macka koja svaki put sjedi na pragu i gleda nas. morala bih napisati pricu o ovome. obiluje motivima za magicni realizam.
ispricavam se na zasipanju... :) strasno sam pod dojmom...

silver-girl:
Je l` vam se desilo nekada da sanjate kao izasli ste, setate gradom i odjenom vidite da ste u pidzami?! E to je odvratan osecaj u snu.

Je l` sanjao neko od vas vaske??? Ja nisam ali bih volela!

MORAM DA PRIZNAM DA OVO SAD NE PISEM TOLIKO DA BI CURI SA NIKOM SILVER-GIRL OBJASNIO SAN, KOLKO ZBOG TOGA DA BI PRIMAMIO LJUDE KOJI SE BAVE SNOVIMA, AKO SU NA OVOM FORUMU, DA MI SE JAVE DA SARADJUJEMO
DA TI NIJE MALO CUDNO (OVO PITAM SVAKOGA NA FORUMU) STO SE LJUDI (ZENE I MUSKI) SRAME DA IDU GOLI ULICOM, ALI IPAK NE OSJECAJU PONOS KAD IDU OBUCENI? I DA TI NIJE MALO CUDNO STO - EVO DA KAZEM IZ SOPSTVENOG ISKUSTVA :) - STO SAM SE JA U OSNOVNU SKOLU SRAMIO KAD DOBIJEM 3 NA PISMENI IZ MATEMATIKE, I PLAKAO, ALI SE IPAK NISAM OSJECAO DOBRO I PONOSNO KAD SAM DOBIJAO PETICE? A POSTO JE OVO FORUM I MOZE DA SE PRICA SVE ZIVO, I STO SU "RODITELJI" (LJUDI KOJI SU SE SEKSALI PA SAM JA POSLIJE 9 MJESECI IZASO IZ P***) VIKALI MI UVREDE KAD DOBIJEM 3, ALI MI IPAK NISU KOPOVALI COKOLADE KAD DOBIJEM 5, I NISU GOVORILI "BRAVO SINE" VEC "PA DOBRO, SEBI SI JE DOBIO, STO SAD JA TREBA DA TE VOLIM ZBOG TOGA" :) ? ILI SU TO LJUDI CEKALI DA DOBIJEM SESTICU, STO LI :)

Evo ako te zanima bas potrudicu se da primijenim ono sto sam citao, a ne ja izmislio sam:-), na san o pidzami:

prvo da objasnim sebi sto si rekla:
"Odvratni osjecaj" je "stid" ili "sram"...ali posto ti nisi to navela, onda cu da pretpostavim da si ti u snu imala zaista "odvratan osjecaj", ali nikako da si imala "stid"
INACE: U psihijatriji se zna za 6 osnovnih emocija, od kojih su dvije: stid i gadjenje (tj. odvratnost)

Prvo, ovaj san moze da se svrsta u tip snova: SNOVI U KOJIMA OTKRIVAMO NESTO O SEBI (U tvom kontesktu: pidzamu na sebi). Ti dakle nisi znala da si u pidzami, ali to neznanje je bilo nekako "prijatno" ele te postedilo srama - mada nisi znala ni to da je to "prijatno jer te postedilo srama"....vidi, kad se tumace snovi obicno fali rijeci u Srpskom i svakom drugom jeziku, ali nadam se da kapiras sto pricam.

Imamo paradoksalnu situaciju: Kad bi "otvorila oci i vidjela da si gola" ;-) (po mitologiji biblije se kaze za adama i evu, u trenutku kada su protjerani iz 'zemaljskog raja': "otvorise im se oci i vidjese da su goli") onda bi se nervirala, i osjecala bi se odvratno, ali ovdje kao da je bjezanje od te istine dobra stvar (bez predrasuda, nastavi da citas samo.....JA NE MISLIM DA JE BJEZANJE OD ISTINE DOBRA STVAR, JA TO SVATAM KAO GRIJEH, MADA I NISAM RELIGIOZAN, ALI IMAM NEKI SVOJ MORAL).... i sad imamo ono sto se u psihijatriji zove LAZNA ALTERNATIVA (ali kazem lazna): sagledati istinu o sebi, i sramiti se, osjecati se odvratno ili sta vec..... ili zivjeti u lazi i biti aj da kazem 'indiferentan'. Ali stani....ma kakvi, mi volimo istinu i ne pristajemo na kompromise....mora da ovdje nesto nije tacno...nesto smo zajebali u ovu alternativu. Aj da vidimo sto...

1.) u snu se konkretno aludira na PIDZAMU i na ULICU. Pidzama i ulica su pojmovi iz svakodnevnog zivota, to je nesto SVAKIDASNJE, ali ono sto je NESVAKIDASNJE je setanje u pidzami po ulici :) .

Iz ovoga vidimo da san uzima pojmove iz TVOG LICNOG ISKUSTVA a to su objekti: pidzama i ulica, ovozemaljskog, ne sa marsa :) , a zasto onda nebi mogli da pretpostavimo da san isto tako uzima i situacije iz TVOG LICNOG zivota? Sad ces ti rec: ALI JA NIKAD NISAM SETALA U PIDZAMI PO ULICI! I dobro kazes..nisam ni ja bio toliki m.u.d.o.nj.a....ali mozemo li ovu situaciju da svedemo na jedan raniji dogadjaj, nesto sto si prije radila, a sto je mozda bilo osudjivano kao sto bi i setanje po ulici u pidzami sad bilo osudjivano (nepravedno osudjivano, setaj ti sreco :) ): a ta situacija je: ne sad, nego kao mala (a MALA i ODRASLA su dijametralno suprotne stvari), i ne po ulici, ali po hodniku, tj. ulici u kuci (paradox: ulica i kuca su danas dijametalno suprotne stvari) dakle po HODNIKU = ULICI U KUCI setala ali ne u PIDZAMI nego u GACICAMA (a GACICE i PIDZAMA su dijametralno suprotne stvari) i da su tvoji roditelji tada (A za dijete su RODITELJI i OSTALI LJUDI dijametralno suprotne stvari) to osudjivali te da se ti u pocetku i nisi SRAMILA da ides gola po "ulici" ali posto su ti roditelji to branili, a ta ZABRANA JE BILA ODVRATNA, onda se ti dan danas sramis toga, te ono sto ti neznas o sebi u snu nije da si u pidzami, ele ti to dobro znas, vec da se ti ustvari i ne sramis toga, a to tesko da znas i to sto ne poznajes sebe ti je odvratno, a stid nije stid pred ljudima nego stid pred sobom (a to su dijametralno suprotne stvari)inace nisam ja ovoliko pametan, ovo izvrtanje stvari u snu je provalio Frojd prije sto godina, i svaka mu cast......

UF.....BOLE ME PRSTI VISE ALI NADAM SE DA JE BILO VRIJEDNO PISANJA I CITANJA :neutral:

kremen:
bok! opet ja...
:( nedavno smo bili u novu kuci koju sam spominjala u prethodnom postu. cim smo dosli i ja sam iskoracila na tratinu, na tratini tocno ispred kuce (i ispred moje noge) vidjela neki papir. sagnula sam se da ga dignem i bacim i skuzila da je to Udova karta. ne kuzim se u tarot i ne znam jer li tarot ili neki drugi tip karte, ali tako izgleda. iza je bilo napisano : velike nevolje u kuci ili tako nesto. ja ne znam... ovo-ono mi je napisao da se za tatino zdravlje pobrinem. i to sam tek sad prije minutu skuzila jer nisam dugo dolazila na sajt.
ne znam... sinoc nisam mogla spavati. brine me ta kuca. a govorili su i da ima puno zmija... ja sam onda sanjala zmije....
ne volim ovakve stvari -plase me... i nisam bila zadovoljna kad sam procitala ovo sto mi pise za znacenje sna i tatu.
molim nekakav odgovor... tuzna sam.
pozdrav iz rijeke.

ipak su to samo snovi,nemoj da se brines previse,svi ti losi znaci mogu samo da pokazuju da ces se lose osecati da ces se previse brinuti i -ponavljam nista lose ne mora da se desi posle tvog sna,tako da nema mesta za sekiracije i brige-pokusaj da gledas na to samo kao ruzan san i ne brini - veliki pozdrav za tebe i mali osmeh da lepse prevazidjes sve to :razz: :-P :razz:

sanjala sam kako moj drug iz razreda ubija moju babu. oni su u stanu kod moje babe, a ja to gladam odozdo (ispred zgrade) i vidim samo njihove senke i noz. kasnije vidim druga kako izlazi kroz terasu i bezi. odlazim u stan i pripremam se na najgore, vadim mobilni da pozovem tatu, kad dolazi moja baba. ja je pitam (pazite ovo): *tebe nisu ubili?*. ona kao: *ma ne....*

ofo-ono:
ipak su to samo snovi,nemoj da se brines previse,svi ti losi znaci mogu samo da pokazuju da ces se lose osecati da ces se previse brinuti i -ponavljam nista lose ne mora da se desi posle tvog sna,tako da nema mesta za sekiracije i brige-pokusaj da gledas na to samo kao ruzan san i ne brini - veliki pozdrav za tebe i mali osmeh da lepse prevazidjes sve to :razz: :-P :razz:
hvala ti ofo-ono. :) veliki pozdrav

emilya:
sanjala sam kako moj drug iz razreda ubija moju babu. oni su u stanu kod moje babe, a ja to gladam odozdo (ispred zgrade) i vidim samo njihove senke i noz. kasnije vidim druga kako izlazi kroz terasu i bezi. odlazim u stan i pripremam se na najgore, vadim mobilni da pozovem tatu, kad dolazi moja baba. ja je pitam (pazite ovo): *tebe nisu ubili?*. ona kao: *ma ne....*
Ovaj tvoj san se moze na nekoliko nacina protumaciti..
Koliko ili dokle ste vas dvoje dogurali u drugarstvu?
Zbrkano jeste ali sa ovoliko simbola kod tebe u snu može se doći do
nekoliko odgovora..Zgrada bi bila strmljenje ka nečemu ka čemu težiš,
nož moguće sprečavanje ili bojazan da ne pogrešiš u tome ašto se tiče
tvoje babe verovatno se nadaš nekom uspehu ali ti je frka kako če reagovati
tvoja najbliža okolina..
Ništa strašno što se tiče sna..

u poslednje vreme se druzimo vise nego pre, tj.poceli smo da izlazimo zajedno vikendom....
nadam se uspehu na vise mesta, ali ne vidim zasto bi mi bila frka od rekcije okoline....
....hvala u svakom slucaju....;)

Evo ja imam molim vas jedno pitanje, ako moze da mi se protumaci san, tj. vise nocna mora, koja mi se ponavlja poslednjih 6 meseci...
Jako je kratak...
Neki ljudi - nekad koje znam, nekad koje ne znam - zavisi, ulazimo u lift. Oni pritiskaju dugme, a ja znam da cemo se pritiskom na to dugme zaglaviti. Propadamo, a ja pokusavam histericno da zaustavim lift pritiskajuci druge spratove - sve spratove i dugmice u liftu i pokusavam da otvorim vrata, ali je to nemoguce jer vrata izmicu, idemo na dole...
sta to predstavlja? zanima me samo zato sto se neprestano ponavlja taj san!!!
:roll: :sad: :|

po mojoj nekoj logici ulazak u lift i to sto znas da pritiskom na jedno dugme vi ce te se zaglaviti moze da bude da nesto sto te ocekuje i sto znas da ide u pogresnom smeru pokusavas da sprecis ali ne obracaju paznju u potpunosti na tebe... a posle se i dalje trudis da nadjes resenje ali ti ne uspeva...ako se san nije zavrsio do kraja(ne padate zajedno sa liftom) moze da bude da ce se sve avrsiti kako treba ...a ponavljanje nemam ideju sta bi bilo

ZvezdanKa:
Bas lepi snovi!!
Verovatno neka promena, koju prizeljkujes, pa znas da treba puno toga da uradis za swebe i druge(vozis bus) i da neko uradi za tebe...

zaboravila sam da kazem da se u snu obavezno pojavi jedan decko koji mi se svidja trenutno. jednom se totalno izoblicio i nije bio onakav kakvog ga vidjam svaki dan a drugi put je bio normalan,onakav kakav je uvek.

putzaraj:
po mojoj nekoj logici ulazak u lift i to sto znas da pritiskom na jedno dugme vi ce te se zaglaviti moze da bude da nesto sto te ocekuje i sto znas da ide u pogresnom smeru pokusavas da sprecis ali ne obracaju paznju u potpunosti na tebe... a posle se i dalje trudis da nadjes resenje ali ti ne uspeva...ako se san nije zavrsio do kraja(ne padate zajedno sa liftom) moze da bude da ce se sve avrsiti kako treba ...a ponavljanje nemam ideju sta bi bilo
...nekad se san zavrsi, izadjemo - nekad ostanemo, a nekad samo propadam...
kakav uzas!!!
:roll:

silver-girl:
Je l` vam se desilo nekada da sanjate kao izasli ste, setate gradom i odjenom vidite da ste u pidzami?! E to je odvratan osecaj u snu.

Je l` sanjao neko od vas vaske??? Ja nisam ali bih volela!

e meni se desavalo da krenem(jos u osnovnoj skoli) u skolu i pred skolom pogledam a na nogama papuce i uzasan je osecaj i dan danas ga se setim
a vaske sam sanjala pre nekih nedelju dana sad si me potsetila,sto jel to dobro ili lose i sta znaci?

Ponavlja se dugo, taj san sigurno salje neke signale iz tvoje podsvesti ... a nista se u tvom zivotu ne desava... malo si paranoicna verovatno.. :) Vidis opasnosti koje ne postoje, jer bi se nesto dogodilo ili bi neko nesto primetio... malo si anksiozna trenutno... mozda si pod nekim stresom!!! grubo zvuci, ali san ti salje signal da nesto preduzmes sa sobom i oslobodis se nekih frustracija...kompleksa... ako imas 22-3 godine, mislim da je to normalno... postajemo svesniJI neuroza koje ometaju nas zivot..

Evo da ispricam...
nocas sam sanjala kako mnogo ljudi i moja rodbina sedimo u kuci. Kuca se nalazi na nekoj ogromnoj zelenoj livadi kojoj nema kraja...Noc. Odjednom kroz zavese zabljesnu ogromna svetlost...Ja ustajem sa stolice i trcim prema prozoru, pogledam kroz njega i vidim ogromnu svetlost koja dolazi sa neba. Pogledam u nebo, kad tamo puno zvezda obicnih i onih padalica. Izlazim na livadu i opet gledam u nebo, a zvezde usporeno pocinju da se pomeraju, da menjaju mesta kao da igraju i u jednom trenutku pocinje da pada sa zavezda zlatna prasina svuda po meni. Ja se smejem...
Divan san!!!

Kleopatra evo mog vidjenja tvog sna, naravno potpuno laickog: te zvezde si ti i ti ljudi oko tebe, to jest svaki covek ima neku zvezdu. To sto na tebe pada zlatna prasina moze samo da ti godi, kao da ti podsvest kaze da si izuzetna.

No evo mog nocasnjeg sna: Sanjam ja kako idem na fax i zapalim cigaretu, u pitanju su crne, tanke fine cigarete. Na Zelenom vencu sam i dok dovrsavam prvu nailaze neke moje dve babe ( ne rodjenje ) i gledaju me kako pusim u smislu - ccc i sa osmejkom. Inace ja ne pusim u stvarnom zivotu. Bacam opusak na ulicu i ulazim u bas. Imam utisak da me neka zena gleda kako bacam opusak i zgrazava se.
da vas vidim analiticari! :)

cleopathra:
Evo da ispricam...
nocas sam sanjala kako mnogo ljudi i moja rodbina sedimo u kuci. Kuca se nalazi na nekoj ogromnoj zelenoj livadi kojoj nema kraja...Noc. Odjednom kroz zavese zabljesnu ogromna svetlost...Ja ustajem sa stolice i trcim prema prozoru, pogledam kroz njega i vidim ogromnu svetlost koja dolazi sa neba. Pogledam u nebo, kad tamo puno zvezda obicnih i onih padalica. Izlazim na livadu i opet gledam u nebo, a zvezde usporeno pocinju da se pomeraju, da menjaju mesta kao da igraju i u jednom trenutku pocinje da pada sa zavezda zlatna prasina svuda po meni. Ja se smejem...
Divan san!!!

Ocekuje te neki veliki dobitak a moguce je da to bude neko nasledstvo-posle takvog sna mozes samo da uzivas :idea:

Back