Tribali

Hajdemo zaustaviti razvodnjavanje diskusije.

Odogovori, molim te; jednostavno, na samo jedno jedino pitanje - prije Halkokondila u XV stoljeću, postoji li ili jedan jedini istorijski izvor koji tvrdi da su Srbi 'narod najstariji' i naziva ih starosjediocima? Neki izvor koji tvrdi da su Tribali, Sarmati, Iliri sve isti taj srpski narod?

Makar jedan jedini?

Srbi su dosli na Balkan neposredno pre Bugara i nemaju blage veze sa Sarmatima, Tribalima, Ilirima.

To nisu Panonci, već Pajonci iz antičke gornjomakedonske oblasti Pajonije.

I tu vlada zbrka, od autora do autora

books

Wolfgang Haase, Aufstieg und Niedergang der römischen welt (ANRW): Geschichte und Kultur Roms im spiegel der neueren Forschung, Том 2;Том 34

books

Studi offerti al prof. B. R. Motzo per il suo LXX genetliaco: Storia,Università di Cagliari, 1954

books

Plutarch, Le vite degli uomini illustri, volgarizzate da Girolamo Pompei con ..., Том 10

books

Cesare Cantù, Storia universale, 35 voll,1838

Povodom moje opaske da koren "pan" na češkom znači gospodara/gospodina vidite ove tumačenje koje sam pronašla u rečniku (glavnih mitoloških ličnosti i ritualnih pojmova) izraza na sanskritu, na kraju srpskog prevoda himni "Rg-Veda":

Pani (panni-bukv.tvrdica)- demoni koji kriju krave i bogatstva od arijevskih bogova--učestvuju u mitu u Vali

Tako je i moja majka uvek objašnjavala- da oni što imaju imaju zato što ne daju i ne troše nigde,samo ređaju u riznicu... a ne što im pristiže mnogo.
Uklapa se u vedsko "panni";)

Poslednja izmena:
Slobodno vi nastavite sa vašom tribalomanijom, ilirima, sundjirima, keltima, to se mene netiče, ja znam šta su istorijski fakti prihvaćeni od akademskih institucija, i ja stvarno nemam potrebe da se svama raspravljam:rtfm:

Ma od kojih to institucija (prostitucija) :) su prihvaceni da mozda ne pricas o Becko-Nemackom institutu koji je samo sputavao i kreirao teorije i LAZI u svoju korist i da bih nekoga omalovazili (nas SRBE)
nemoj da mi prodajes ja.ja pod bubrege molim te, i sam znas kako je bilo do sada,(ne moras priznati meni!!! ali priznaj SEBI !!!)

Ma od kojih to institucija (prostitucija) :) su prihvaceni da mozda ne pricas o Becko-Nemackom institutu koji je samo sputavao i kreirao teorije i LAZI u svoju korist i da bih nekoga omalovazili (nas SRBE)
nemoj da mi prodajes ja.ja pod bubrege molim te, i sam znas kako je bilo do sada,(ne moras priznati meni!!! ali priznaj SEBI !!!)

Poštovani Kolega
Mi Srbi, za razliku od Arbanasa i Rumuna, netrebamo gubiti vrijeme da dokazujemo da smo Iliri, Traki i druge gluposti
MI SMO POTOMCI PALEOLITSKIH EVROPLJANA KOJI SU KROČILI NA TLO EVROPE PRIJE 22,000 GODINA!!!
Šta će nama Iliri koji su obične Indo Evropska horda:dash:

Koliko je tačno da su Tribali pili krv kao i da su izvodili raznorazne rituale koji su uključivali kanibalizam ?
Poz. Akay
a dali znas zasto je to receno???
zato sto su to pleme pripisali kao jedno od(30-tak) SORABSKIH plemena,pa toboze da ih oblate i ocrne sto vise mogu,tj NAS SRBE,a pogotovo papovci i rimljani PLJUC.....
kazu rimljani idemo da pokorimo BARBARIANS (gorstake,divljake itd.) u Mezopotamiji (Perziji) dok su u rimu na vecinskim zidovima krv,borbe,zrtvovanja i odsecene glave
a u Perziji narod isklesao na zidovima,stubovima itd. dolazak drugih naroda, i prinosenje stoke,zivine, hleba i drugih namirnica a svi se drze za ruke (bez okova i sluga) kao sto je u rimu i ko je tu gorstak i divljak AAA,
nego da skratim
evo malo o tim tribalima tj N A M A S R B I M A

Срби у Илирику

Трачане западно од Балкана па све тамо до Сињега Мора називаху древни историјописци заједничкијем именом Илира (Иљура). Најзнатнија племена бијаху: Трибали, Дардани, Далмати, итд.

Трибали живљаху од ријеке Искра далеко на запад ваљда све до ријеке Дрине. У вријеме Тукидидово бијаху тако силни, да су од силнога Царства Одриса отргли земље Гета и Кровића од Искра до Црнога Мора и од Дунава до Балкана. Почетком IV стољећа пр. Хр. провале на балканско полуострво Келти и скрше моћ Трибала. Келти и Трибали живљаху у вјечитоме непријатељству, док не дођоше Римљани те покоре оба народа.

И на западу од ријеке Неретве па све до ријеке Војуше бијаше снажна илирска краљевина, коју су год. 167. Римљани заузели. Најзападнији крај Илирика између ријеке Саве и Сињега Мора покорише Римљани тек год. 78., јер су овђашња племена склопила савез и своју слободу храбро бранила.

Обично се узимље, да је Илира у овијем ратовима нестало.
То је пуно лакше изрећи него ли доказати. "Народи, за које се вели, да су проваљивали у Илирик, могли су заузети и посјести поједине дијелове његове, вели Шафарик, али није било никако у интересу освајача, да уништује урођенике, чије су их руке храниле. А и свађе у Европи лакше је било уништити народ него ли на балканском полуострву, ђе урођеници и сада послије петстогодишњега робовања надмашују најстрашнијега од свијех освојача, Турчина, и кога ће на скоро и наткрилити".
Није нестало Илира, него је нестало његовијех завојевача Келта и Римљана. Трибали, који су највише страдали од Келта, остадоше и надаље у својима исконскијем сједиштима, а Келти одоше страном на Балкан (данашњи Цинцари), страном у Дакију (данашњи Румуни) а што их је остало, живе данас у Арбанасима.

Римљани опет нијесу покоравали народа, да их уништују, него да они народима господују а да народи њиме служе. А да уздрже своје господство, оснивали су по освојеној земљи своје утврђене градове.

Илирима бијаше римско а позније византијско господство несносно, и они су се отимали, кад год им се дала згода. Илири се ослободише римско-византијскога господства тек онда, кад су прекодунавски Словени почели проваљивати у Илирик. Махом на почетку V стољећа постаде у Илирику самосвојна краљевина, којом краљеваше Аларик (403-406), родом Гет. Ову гетско-илирску краљевину уништио је византијски цар Јустинијан. Али провале прекодунавскијех Словена учинише те Илирик постаде поново самосвојан.

Са прекодунавским Словенима дошло је и у Илирик име "Sclavi, Sclavini'' те се преноси и на Илире као на сроднике њихове.

Од искона дакле па све до V стољећа живе Илири на балканском полуострву а тада се почињу називати Словенима.

Јер некоји од старијех писаца Дардане, Трибале, Далмате, Венете, итд. убрајају у Илире, док их други рачунају у Трачане, а јер су Трачани Словени били, били су Словени и Илири.

Модерна историја, која је врло вештачки створена, све ће радије признати него ли то, да су Илири били Словени. Данас се понајвише мисли, да су Илири и Трачани два засебна народа. За Трачане се држи, да су огранак иранске гране, а за Илире се вели, да су самостална грана индоевропскога племена, а њихови потомци да су данашњи Арбанаси. Кад се Илири и Трачани међу собом толико разликоваху, да се данас не могу урачунати у једну те исту грану индоевропскога племена, како да онда протумачимо, што некоји од старијех писаца некоја илирска племена рачунају у Трачане, а некоја трачка племена у Илире? Хоћемо ли више вјеровати тијем писцима, који су у главу познавали и Трачане и Илире и држали их за један те исти народ, него ли којекаквијема ипотезама? Ја држим, да је боље вјеровати ближему и јачему свједоку.

Словенство и Српство илирскијех племена доказују већ њихова имена.

Шафарик мисли, да су Јелини име Србаљ промијенили у Triballoz - Triballos усљед тога, што су, навикнути на замјену слова s са словом t у својим ријечима (glwtta мјесто glossa,, zalatta. умјесто zalassa), замјењивали их и у словенским ријечима и то не само у коријенима /syr, turoz / него и у изведенима властитим именима: Tiarautoz мјесто Серед, Сред ријека; Triaditza мјесто Средец; итд. И Катанчић (De Istro, 217) мисли, да је у ријечи Triballi S; замијењено са T. Отуда је јасно, што византијски писци истовјетују Србе и Трибале. Средњевјековну краљевину Србију и не зову другачије до Тривалијом. Душана зову редовито kralez или archgoz twu Triballwu. Халкокондилас називље Вукашина chrales Serviae Triballorumque, ма да његова краљевина не сизаше у предјеле некадање Тривалије, а српска племена и Србима и Илирима и Тривалима.24

У Дуке опет Тривали, Мизи и Илири, све су то Срби.25 Тако исто назива Кедрен српскога краља Михајила (1077 - 1081) архонтом Србије и Тривалије.

Име Da(е)lmatia, вели Сасинек, можда је римскога поријекла, али име Dardanus чини се да означује Словене, који су носили хелебарде (darda, barda). Шафарик опет овако разлаже о томе имену: Da(е)lmatae праоблик је Дльмать. Испореди Chrwat, Srmat, Lagudat у Ј. Kameniate; испореди Delemenci и Glomazi (Dlomazi!) у Германији.26 Дитмарова ријеч: Nos theutonice Delemenci vocamus, Slavi autem Glomazi appellant без сумње је погријешна и требало би рећи: Што смо ми Нијемци изврнули у Делеменци, кажу Словени Дльменьць, Дльнци, Dlmenc, Dlmenci или Dlmec, Dlmci, Dlmat, Dlmati. Стари Da(e)leminium, Dalmium а средовјечно Dum(v)num, Дувно има за коријен Дльма, од којега потјече и долама.

Poštovani Kolega
Mi Srbi, za razliku od Arbanasa i Rumuna, netrebamo gubiti vrijeme da dokazujemo da smo Iliri, Traki i druge gluposti
MI SMO POTOMCI PALEOLITSKIH EVROPLJANA KOJI SU KROČILI NA TLO EVROPE PRIJE 22,000 GODINA!!!
Šta će nama Iliri koji su obične Indo Evropska horda:dash:

Nisam ja to porekao,samo kazem kako su nas svrstali cak je i Herodot rekao tj (svrstao) nas kao ilire, da bi nas kasnije svi pobili u tim ili tom nazivu i proglasili kako su SORABI poseban narod i ne navode se nigde sve do 5-6-7-og veka (po nekim izvorima) a to su Austrijsko-Nemacki i Vatikanski izvori
u te iste ilire nas i plinije stariji i mladji spominju kao ilire koji zive u PANONSKOJ OBLASTI to nisam ja izmislio tako je zapisano
i kod ptolomeja,porfirogeneta,herodota, i svih tih ajde da kazem mudasa.
Nego upravo sam saznao da je u vatikanu otvorena tajna(privatna) papina biblioteka pod nadzorom nekog (SERDJIJA) ali da je potrebna posebna dozvola za ulazak u tu biblioteku,sada cemo da vidimo sta mozemo da uradimo
uzdravlje:bye:

Многи старински писци наводе, да су се поглавице народне у Панонији, Далмацији и Дарданији називале bationes, која ријеч потпуно одговара словенској ријечи bat'a, bat'uska /бата, батушка/. Словаци и данас кажу поглавицама пастира бача, бачове а без сумње је у свези и са српском ријечи бачцја. Име то сасвијем одговара народноме животу, јер Панонци и Илири живљаху понајвише о стаду (овцама), као што и данас живе њихови потомци Срби. С тога је врло лијепо одговорио један далматински поглавица (баћо) Тиберију, када га је запитао, за што су се побунили против Римљана: "Томе сте ви Римљани сами криви, јер нашим стадима не шаљете паса него вукове".

Да су Илири били Срби, свједоче и њихови обичаји, ношња и говор.

Далмати и Трибали вјероваху у уроке,27 као што и данас вјерују у уроке и њихови потомци Срби.

Страбон свједочи, да су стари Дардани имали не само ћурлику, двојнице, којима српски чобани и данас веома радо изјављују своје најњежније осјећаје, него да су имали и некаке струнене инструменте, а то су по свој прилици српске гусле, чији постанак пада у древну старину.

Иродот вели, да јадрански Венети носе дугачку хаљину с рукавима {surma,claiua, кабаница). Кад је за Словене постало опћенито име Sclavi, Sclavini, добила је и кабаница ова ново име: sclavinisca, vestis dalnatica управо за то, што су и Венети и Далмати били Срби. Срби и дан данас носе такву кабаницу.

Стари писци кажу, да се Илири тетовирају као и други Словени (Трачани),28 да имају барке (чунове) од једнога јединцатога (храстова или јелова) трупца, које су прастара рукотворина словенска.

Илирикумом назвали су Римљани све земље, које су мало по мало покорили између Алпа, Дунава и Сињега Мора (и Страбону је Илирик између Италије и Германије) и то управо с тога, што је туда живио један те исти народ словенски. И свађе онђе, ђе класици знаду за Илире, Срби су старосједиоци и illyrica lingua вавијек значи српски језик.

Старосједилаштво Срба најљепше доказују топографска имена, која су стари историци и географи записали. У Либурнији и Далмацији спомињу се ова имена: Arba(е), Arbon, Раб; Budua, Buduia, Budue, Budva, Butna, Butova, Будва; Cattarus, Catharenses, Decadaron, Decatera, Котор; Colapis, Купа; Corkyra, Kerkura, Каркар, Корчула; Corinium, Карин; Curicta, Cyractica, Curica, Curicum, Карак, Крк; Daesitrates племе на брду Десичу; Doclea, Du(о)cleatae, Dioclea, Docla, Дукља; Glinditiones племе на брду Гладичу; Grabaei, Agravonitae, Грабовљани; Јader, Јаdera, Задар (испореди Јадар, ријека у Србији), Issa, Вис; Leusinum, Љешанска; Loranum, Врана; Medeon, Медун; Naro, Narus, Narona, Naresii, Неретва и Неретљани; Ninia, Tenin, Книн; Oeneus, Oenei, Enea, Уна; Vlc(ch)inium, Уљцињ; Rhizinium, Rhrisus, Rhisinium, Resinum, Рисан; Scardona, Scardon, Скрадин; Senia, Сењ. - У Дарданији: Arsa, Раса; Arsena, Расина; Baderiana, Бадер; Ballesina, Булачана; Bersovia, Borsa, Брза на ријеци Брзави; Bylazora, Bella, Биљач; Clevestita, Кљештевица; Gratiana, Грачаница; La(е)bea, Лаб; Labutza, Лабица на Лабу; Mariana, Merion, Морава; Pelegonia, Полог; Scopia, Scupi, Scopis, Скопље; Tauresium, Таор, родно мјесто византијскога цара Јустинијана; Ulpiana, Липљан; Vederiana, Ветрен, Ветерница; Velas, Velessus, Велес; Veriniana, Врања; Vlcianum, Вучитрн; Vicianum, Звечан. - У Арбанској: Bantia, Баница; Deborus, Doberus, Debre, Deure, Дебра; Dolebin, Ђуледин; Doracion, Dyrrachium, Драч; Dreinos, Дрин; Lissus, Љеш; Taulanti, Дољаница на Дрину; и многа друга.

Кад су Илири као што хоће модерна историја, били самостална грана индо-европскога племена и живили нарочито на Западу балканскога полуострва, онда су они имали и свој засебни језик, који се од словенскога језика рецимо исто толико разликовао колико и галски језик. А тијем својијем језиком назвали су ваљда Илири своја мјеста, своје ријеке и своја брда. Стари писци, који доносе спомен о старим Илирима, записали су множину такијех имена у земљи илирској. Истина имена та нијесу сва чиста, јер Римљани, када су заузели Илирик, посјели су важнија места својом војском и прекројили су народна илирска имена према изговору свога језика. А узети треба у обзир и то, да су и преписивачи и вријеме много име још нагрдили. Мени се чини, да је ово много ближе истини, него оно тврђење модерне науке, да су Словени римска имена прекројили по изговору свога језика, јер како иначе да протумачимо факт, што скоро сва мјеста, која у Илирику спомињу древни писци, и дан данас постоје и сва имају словенски коријен својему имену. Коме се чини, да је ова пуста игра, нека се потруди прочитати Parlamenter од 1891, бр. 29-32, ђе ће код свакога готово имена наћи коријен а и слична имена по васцијеломе словенскоме свијету, као доказ, да су имена та словенскога поријекла.

И вијести о хришћанству Илира јасно свједоче, да су били Словени и Срби. Св. апостол Павле вели у посланици Римљанима (XV, 19): "Од Јерусалима наоколо тја до Илирика напуних еванђељем Христовијем". А да је св. Павле проповиједао у Илирику, свједочи св. Хијеромин (који је био са св. Павлом у Илирику), свједочи руски љетописац Нестор, који вели: "В Мораву (поддунавску) бо доходил и апостол Павел, учил ту; ту бо јест Иљурик, јегоже доходил апостол Павел; ту бо бјеше Словјене первоје, тјемже и словенску јазику учител јест Павел", свједочи даље Петар Домијанус, Грегоријус, Нисенус, па и римске папе Јован Х и Инокентије X. Први вели (год. 925), да су словенска краљевства (Sclavinorum regna) а други (год. 1648), да су илирски народи (Illyricarum gentium) примили хришћансгво од самијех св. апостола.

Што римске папе тако опћенито казују, други, и то писци ближи самој чињеници, казују то изрично. Тако увјерава солински архиепископ Ешијус (II стољећа), да је св. апостол Јаков год. 34 отишао преко Илирика у Испанију и да је у Сирмијуму посветио Андроника за епископа. Орозије опет вели, да је св. Петар год. 42 прошао Далмацијом у Италију, да је за цара Клаудија год. 49 оставио Рим и вратио се у Панонију и у Илирик. Кад су ти св. апостоли пролазили и бавили се у земљи Илира, сасвијем природно, да су Илирима проповиједали и св. еванђеље.

Историјска је надаље чињеница, да је св. апостол Андрија, кога Срби славе као свога народнога заштитника, проповиједао еванђеље на само Јелинима и Русима него и Србима. Зато и пише византијски цар Михаило VII Парапинак (1071-1078) српскоме краљу Михаилу; "Јер ме уче св. књиге и доставјерне историје, да наше обадвије државе имају један источник и коријен (т.ј. и у византијској царевини и у Михајиловој краљевини живе Срби) и да је једна иста спасавајућа ријеч била распрострањена у обадвије (државе), да су једни исти очевидци божанствене тајне и вијестници прогласили у њима ријеч еванђелску". (Летопис Матице Српске К. 129.Стр.21.)

Јер су дакле Илири, Словени, Срби из уста самијех св. апостола слушали св. еванђеље, мора се узети, да су то све били Срби и да су прасједиоци.

Па и биљешке о поријеклу два цара византијска такођер свједоче, да су Срби прасједиоци на балканскоме полуострву. То бијаху Јустин I (518-527) и нећак му славни Јустинијан (527-565). Обично се вели, да они нијесу били Словени, јер да се вијест налази у врло сумњиву извору (Маретић, Славени у давнини стр. 35 и 36) и јер Прокопије и други вјеродостојни извори не кажу, да су били Словени. Ако византнјци и не кажу, да су били Словени, ипак нас многе чињенице о том увјеравају.

Прокопије овако пише о родноме мјесту Јустинијанову:

"Код европејскијех Дарданаца бијаше у близини тврђаве зване Baderiana (данас Бадер близо ушћа Пчиње у Вардар) село именом Tauesium (данас Таор јужно од Скопља уз Вардар), у коме се родио цар Јустинијан. Око овога села направио је зид у облику четвероугла а у сваком углу подигао је кулу и створио тиме тетрапиргон (четверокулу), по коме се и називаше. У близини овога села подиже он дивну варош, коју назва Јustinia Prima (данашње Скопље) а то у име награде овој земљи, која га је однеговала" (Procopius de aedificiis. IV, 1). Сељаци Таора, орући њиве, наишли су на темељ тетрапиргона а Хан и на некакав словенски натпис (Гопчевић, стр. 37-39). Дакле су истините Прокопијеве ријечи.

Али то није доста. Оца Јустинијанова, кога Прокопије и Теофан називају Сабацијем (Sabbatios), звали су земљаци његови Истокам29 Матери и сестри царевој бијаше име Bigleniza (Прокопије пише га Biglentia, Corippus и други Vigilantia). Име је то без сумње у свези са именом вила (дакле Виљеница) или ако је правије Beglenitza, онда је јасно, да је то српска ријеч бјегленица, бјегуница. Жену Јустинову назива Прокопије Louppiciuh), Теодор Loupicia, Victor Tunnensis Lupicina. Зар то није и значењем и обликом српско име Љуба, Љубица, Љупчица, Љубичина. Јустинијан звао се у младости Управда, Onprauda, које је име полатињено у Justinian.

И имена Јустинијанових веледостојника старинска су имена српска. То су били чувени војвода Белизар (испореди Светозар, Благозар), чувени намјесник у Тракији и војвода Cilbousioz (Chilvoudios), за кога доказује Маретић, да се морао звати Милбуд, Шафарик пак вели Chwalut. Агатије вели, да су Словени били и војводе у перзијанскоме рату год. 556. Dabragezaz (Добројезд). Ousigarsoz (Всегрд, Свегрд) и Souarounaz (Сварун). А давно прије Јустинијана спомињу се за цара Лава I Трачанина (457. до 474.) Словени Оногој и Оструј год. 469. као војводе царске војске.

Кад је то тако, јесу ли онда Словени (Срби) могли прије такозване "сеобе" доћи до такове моћи, да се докопају високијех достојанстава у држави и да сједну на царско пријестоље византијско, кад се нарочито узме у обзир, да је обитељ Јустинова била ниска поријекла? На то одговара старосједилашггво Срба много љепше, него којекакве измишљотине.

Срби Трибали - најстарији народ и највећи од (свих) народа, проверено знам....
Трибали, Мизи, Илири, Пољаци, Сармати, сви говоре на једном истом језику... Живе са једне и друге стране Дунава где владају огромним територијама... тај народ... борећи се са разним бурама судбине, заузе територију око Јонског мора, и тамо се утврди..."
.-----------------------------------
* Несторова хроника (Повест времених лет односно Повест прошлих времена; рус: Повесть временных лет) је најстарији руски летопис, настајао је крајем XI и почетком XII века у Печерском манастиру код Кијева. Назив је добио по писцу летописа, монаху Нестору, иако се зна да је само дело рад више генерација. Прва редакција је Несторова из 1113. године.

..Словени по Дунаеви, ...
..ту бо е [сть] Илурикъ,... ту бо бяша СловІни пІрвІе.
..пояснение(по савременом издању):
Илурикъ (Иллирия) - это территория бившей Югославии, где больше всего сербско-говорящего народа (иллирский язык в истории всегда был синонимом сербского языка).

Превод::Словени на Дунаву..ту беше Илирикум..ту беху Словени ПРВИ..
У објашњењу: Илурик је територија бивше Југославије, где већински народ говори србски (илирски је језик у историји увек био синоним србског језика)

The historian from Slavonia Matija Petar Katancic wrote about the Serb name in the western Balkans :
“Nostris profecto Illyriis adeo id familiare est us Srblos passim se compellent, non Serviam incolentes modo, sed universum pene Illyricum, ac Daciam quoque, in primis qui Graecam sequuntur ecclesiam, qui per hoc maxime se ab ceteris distingui putant quod Srbli, Srblyani nuncupantur.”

“It is very usual that our Illyrians call themselves Srblos, not only those who live in Serbia, but [those who live in] all Illyria and even Dacia, particularly those who follow the Greek law [the Orthodox]. They show that they distinguish themselves the most when they call themselves Srbli, Srbljyani”.

M.P.Katancsics. De Istro ciusque adcolis.1798

I tu vlada zbrka, od autora do autora

books

Wolfgang Haase, Aufstieg und Niedergang der römischen welt (ANRW): Geschichte und Kultur Roms im spiegel der neueren Forschung, Том 2;Том 34

books

Studi offerti al prof. B. R. Motzo per il suo LXX genetliaco: Storia,Università di Cagliari, 1954

books

Plutarch, Le vite degli uomini illustri, volgarizzate da Girolamo Pompei con ..., Том 10

books

Cesare Cantù, Storia universale, 35 voll,1838

Povodom moje opaske da koren "pan" na češkom znači gospodara/gospodina vidite ove tumačenje koje sam pronašla u rečniku (glavnih mitoloških ličnosti i ritualnih pojmova) izraza na sanskritu, na kraju srpskog prevoda himni "Rg-Veda":

Pani (panni-bukv.tvrdica)- demoni koji kriju krave i bogatstva od arijevskih bogova--učestvuju u mitu u Vali

Tako je i moja majka uvek objašnjavala- da oni što imaju imaju zato što ne daju i ne troše nigde,samo ređaju u riznicu... a ne što im pristiže mnogo.
Uklapa se u vedsko "panni";)

Kod koga je prisutna ta zbrka? Kod kojih to autora?

Evo malo vatikanskih izvora o Ptolomeju i njegovim geografskim knjigama zapisima i mapama,takodje i mnogo drugih

PS.ako neko zeli neke hartije,cage ili ti papire od ptolomeja i ovih ostalih slobodno pitajte saljem na e-mail adresu sve sto vas zanima ili potrebno

evo nekih primera

Srbi su dosli na Balkan neposredno pre Bugara i nemaju blage veze sa Sarmatima, Tribalima, Ilirima.

To selektivno gledanje nema mnogo veze sa vašim istraživačkim radom tako da tu metodologiju koju koristite prema Antičkim Makedoncima možete okrenuti prema drugima.

Nemojte koristiti dvostruke aršine dakle nordijska škola je jedino merodavna kad su Sloveni u pitanju.
Grčki pisci zovu Srbe Tribalima a ne mi sami sebe.

Po toj Nordijskoj školi koje se držite vezano za Slovene vi Cincari doseljenici iz razbijene Hazarske države.
Pa ako ste vi doseljenici iz razbijene Hazarske države iz XII veka ja ću ponosno reći da sam Sloven doseljenik iz VI veka.
Nema dvostrukih aršina u nauci ako ih ima onda to nije nauka već propaganda.

Ja sam pročitao negdje da stari Grci pišu da su Tribali jeli lisičije meso! Inače to meso ni psi neće da jedu ni kad su baš gladni!:eek:

a to isto meso su jeli i stari Britoni,i jedno indijansko pleme u coloradu u americi (zaboravih kako se zvase) ali se zna da su od njih nastali svi ostali indijanci
i vikinzi kada su zauzimali britaniju citav taj severni deo, isto su nalazili kosti od lisica

To selektivno gledanje nema mnogo veze sa vašim istraživačkim radom tako da tu metodologiju koju koristite prema Antičkim Makedoncima možete okrenuti prema drugima.

Nemojte koristiti dvostruke aršine dakle nordijska škola je jedino merodavna kad su Sloveni u pitanju.
Grčki pisci zovu Srbe Tribalima a ne mi sami sebe.

Po toj Nordijskoj školi koje se držite vezano za Slovene vi Cincari doseljenici iz razbijene Hazarske države.
Pa ako ste vi doseljenici iz razbijene Hazarske države iz XII veka ja ću ponosno reći da sam Sloven doseljenik iz VI veka.
Nema dvostrukih aršina u nauci ako ih ima onda to nije nauka već propaganda.

Gadno se varate,

ne postoji nikakva nordiska, grcka, engleska ili becka skola, ili Densuseanu.

Postoji samo istrazivacki rad B.Stefanoskog-Al Dabije koji je prezentiran u veci broj izdatih knjiga, rad koji se iskljucivo zasniva na istoriskim zapisima antickih pisaca, i na hiljade obragjenih artefakata pre svega iz oblasti lingvistike.

Dali anticki pisci REDOM lazu ?

Dali su svi anticki artefakti, FALSIFIKATI ?

Poslednja izmena:
Peonci su naziv za ondašnje žitelje Panonije, Grci su ih zvali Peoni, Rimljani Panoni.
Koren reči je u svakom slučaju istovetan sa češkim "pan" za gospodina ili gospodara.

Apijan (Illyrica, 2) zna za verziju rodoslovlja u kojem je Peon, eponim Peonaca, sin Autarijeja, eponima ilirskih Autarijata i otac Skordiska (za koje Amijan Marcelin pise da su pozudno pili ljudsku krv iz ispraznjenih ljudskih lobanja, a Orozije da su im te iste 'krvave, kosmate i umrljane' lobanje sluzile kao case :per: ) i i Tribala, eponima dvaju srednjobalkanskih plemena od kojih je prvo keltsko, medjutim, postoji mogucnost da je mislio na Panonce. Imaj u vidu da su Peonci u njegovo doba bili "nestali" odnosno u 3. v. st. e. kad je Peonija potpala pod vlast Dardanaca, tj. kralja Longara nakon sto je razbio Demetrija II (Pompej Trog, prolog 28. knjige), i tako je "peonska dinastija nestala zauvek" (F. Papazoglu, Srednjobalkanska plemena..., str. 112).

Postoji alternativno rodoslovlje zasnovano, doduse, na predanju koje povezuje Peonce s peloponeskim Epejcima. Peon je sin Endimionov i burazer Epejov i Etolov pa se slozna braca u Olimpiji utrkivase za prijestolje i ko ce smuvati najbolje ribe. Epej je pobijedio posto se intenzivno bavio bodi-bildingom (mogao je da slozi bika jednim udarcem isto kao jedan od najjacih tipova antickog doba: Milon od Krotone), a jadni Peon uzasno povrijedjen zbog poraza utece u krajeve oko rijeke Aksija (Vardar) da zalijeci grdne rane tako da se taj kraj po njemu prozvao Peonija. (Pausanija, 5, 1, 3-5)

Sto se tice jezika (Radoslav Katicic, Peonci i njihov jezik, Ziva Antika, XXVII, 1977, str. 28), jedina peonska glosa koji su sacuvali stari pisci je μόναπος - monapos tj. evropski ili srpski :per: bizon, najplemenitija lovina Peonaca (Aristotel, Historia animalium, 8, 45, 630a), dok nazivi plemena (kao i gradova) se ne mogu pripisati nijednom specificnom jeziku zato sto se stanovnistvo u tom kraju "mijenjalo i preslojavalo", antroponimi su vecinom grcki dok pojedini koji nisu grcki imaju slicnosti sa sjevernobalkanskim tako da na kraju sam Katicic vrlo pazljivo usvaja pretpostavku da se mozda radi o grckom (ili srodnom plemenu koje je govorilo nestalim indoevropskim jezikom) plemenu zaostalom u seobi prema jugu.

Misljenja su podijeljenja sto se tice njihove "etnicke" pripadnosti. ;)
K. J. Beloch je tvrdio da su grckog porijekla. Kretschmer, Tomaschek, Jokl, Krahe i Mayer su zastupali tezu da pripadaju "jezicnom sklopu starog sjeverozapadnog Balkana", D. Decev je pikao na Tracane, a V. Georgiev na Frigijce, a mozda najbolje se izrazio N. Vulic (La nationalite des Peoniens, 1926) posto "tako malo je poznato o jeziku Peonaca da je svaka tvrdnja o njegovoj pripadnosti lisena pravoga smisla i ne moze biti dobro utemljena".

Moje misljenje: ovaj potforum je otisao - kad se neko (u ovom slucaju Srebrena) moze javiti i povezati ceskog "pana" sa mega-antickim plemenom za koje se vezuje samo jedna jedina glosa.

Poslednja izmena od moderatora:
- kad se neko (u ovom slucaju Srebrena) moze javiti i povezati ceskog "pana" sa mega-antickim plemenom za koje se vezuje samo jedna jedina glosa.

Sad si uspeo toliko da uznemiris moju majku (upor.S.Prolaznik,#152) da ti je vise puta, na čistom i sočnom IE jeziku pomenula i Oštira,i Milana Budimira, i Sorina Paligu, i drala se na mene "Kdo je ten pán, se kterým jsi mluvil?":besna:
sve dok nije iščupala moj adsl priključak zajedno sa otvorenim online etymology dictionary,na slovo P,str 4... i išutirala onu tvoju panicu sa smasalanim začinima...
Ukratko, kuckam tiho da me ne čuje......pšššš... ne tuguj zbog mog odsustva, strpi se dok ne vratim adsl u prethodno stanje pune efikasnosti:bye:

Poslednja izmena:
Moje misljenje: ovaj potforum je otisao - kad se neko (u ovom slucaju Srebrena) moze javiti i povezati ceskog "pana" sa mega-antickim plemenom za koje se vezuje samo jedna jedina glosa.

Сребрена не третира историју као науку, него као белетристику, машту и креативност. А што би било добро да су у питању машта и креативност Господара прстенова, али, авај, нису, него су машта и креативност на нивоу најнижег литерарног смећа.

Да уме научно да размишља, бар би одговорила на питање о Албанцима. А она, сирота, и не зна да су Срби у неким изворима називани и Албанцима... Нису јој рекли ни Милојевић, ни Пјановићка, ни Деретић, ни Сима Врач-Погађач, ни Шћекић, а богами ни Јевђевић. :)

Сребрена не третира историју као науку, него као белетристику, машту и креативност. А што би било добро да су у питању машта и креативност Господара прстенова, али, авај, нису, него су машта и креативност на нивоу најнижег литерарног смећа.

Да уме научно да размишља, бар би одговорила на питање о Албанцима. А она, сирота, и не зна да су Срби у неким изворима називани и Албанцима... Нису јој рекли ни Милојевић, ни Пјановићка, ни Деретић, ни Сима Врач-Погађач, ни Шћекић, а богами ни Јевђевић. :)

Menja,tačka,Se,

Ti baš ne znaš kad si i zašto suvišan.
Izgleda da ne vredi da ti se nežno obracam kao do sada, hoteći da ti ne povredim krhku sujetu, ali ..

Oprostila sam ti prvi gaf kad si , iz čistih spiritističkih izvora, "svojom sopstvenom naučnom metodom " konstatovao da je Olga Pjanović šaputala Pavelu Šafariku.

Drugi put sam te poučila, kad već ne znaš ni iz kafane ni sa foruma da ko utrči nepozvan u konflikt, dobije po nosu, šta znači termin "kolateralna šteta".

I sad mi se vuces po tragovima, muljaš se baš kao Tolkinov Golum .. opet i zauvek... suvisan, nedosledan, nekulturan i priglup... umesto da se pogledaš u ogledalo...
Toliko priglup da čak ni najobičniji fakat ne možeš da saznaš, i to posle opomene, kad je ko rođen.
Ja nemam vremena niti želje da baš tebe, netalentovanog za život, poučavam, u bilo čemu..nisi prosao ni pristupni test... i moja dva odgovora su previše moje pažnje za tvoj slučaj.
Sad sam se uključila samo da ti prijateljski kažem da je ovo treći i poslednji put, i objasnim da za sva svoja pitanja nađeš nekog drugog, ima sada onih patronažnih učiteljica koje država plaća za rad sa učenicima specijalnih potreba.

Poslednja izmena:

Back