Tribali

Ајде доста више ових анти-бугарских глупости, протобугарска компонента је присутна у сва три народа, и бугарском и српском и македонском.

Gdje si menjem se, šta se radi?!

Moram da priznam da se ne bih baš složio da je protobugarska komponenta prisutna kod sva 3 ova naroda. Čak je ona prisutna samo kod malog dijela Bugara.

Jедан интересантан документарен филм Забытая история Руси - где се каже, де је Древни Рим и “Древна“ Гејлада(грчка) потичу од Словена.

http://l.stepashka.com/index.php?showtopic=211195

26495d187753.jpg

Тема је - Tribali . Све даље приче о "бугарско-македонским везама" оставите за Политику или тему "Нације на Балкану".

Ode Kastro u Srbe,

t.s. odose i Kelti u Srbe.
---------------------------------------------------------------

Фидел Кастро е по потекло Србин

Белград, 17 февруари 2011 (МИА) - Легендарниот кубански лидер Фидел Кастро е по потекло Србин, се обидува да докаже писателката Драгослава Копривица во својата книга „Бесмртниот Кастро и српскиот род“, објави денеска белградскиот весник „Блиц“.

Во своето дело авторката прави храбар чекор да го докаже српското потекло на Кастро врз основа на етимолошки изведен заклучок. Изјавата на Кастро дека по потекло е Келт од Галиција во Шпанија, за историчарите автоматски значи дека по потекло тој е Србин, тврди Копривица.

Материјалите за книгата се интервјуата на кубанскиот лидер за странски медиуми, бидејќи таа никогаш не се сретнала лично со главниот херој во делото.

- Ги земав предвид фалсификатите и контролираната историја на цивилизацијата. Но Кастро има изјавено дека неговиот татко е Келт, а Келтите се Срби, пишува авторката, упатувајќи на теоријата дека прататковина на Србите е Галиција од каде тие се преселуваат на сегашната територија како федерати на Византија.

- Таткото на Кастро се вика Анхел Кастро. Не гледам ниту една причина Анхел Кастро да не може да биде Анѓелко Кастратовиќ, објаснува Копривица.

Драгослава Копривица поминала поголем дел од својот живот во Франција. Автор е на голем број есеи и раскази, а има издадено четири книга.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sada nije potpuno jasno ko su Srbi, dali su to Kelti ili Tribaldi.

A, Kastro nije Anhel Kastro vec: "Анѓелко Кастратовиќ".

Nema sta, pravi Srbin.

Poslednja izmena:
Evo, za početak Strabonov citat da su "raški i ilirski isti jezik" , preuzet iz Olgine knjige,a ona je preuzela od Kazimira Šulca.

"Illyrii et Thraces alienissimi inter se neque esse neque fieri ullo modo potuerunt, quum utraque gens eiusdem esset originis,
praeterea etiam iisdem usa esset moribus ac institutis, eosdem coleret deos
.(Strab., p.315. - Clearch. aup Athen. XII, 27.)

U prevodu Olge LukićPjanović
"Илири и Трачани нису могли да буду туђи једни другима ни на какав начин, јер су оба рода истога порекла, а осим тога такође имају исте обичаје и уређење и поштују исте богове. "

"Та ствар, закључује Шулц, само по себи нам довољно потврђује,да је тај Лужички народ био илиро - трачког порекла, јер су од свих
европских народа само Илири и Трачани сликали и бојили тело,обележавајући по кожи бојене знаке
.(Strabo, p.315.; learch. ap. Athen., XII., 27)
:whistling:

Kakav sad Strabon kad tvrdis povise Isidor od Sevilje pise da su ilirski i raski jezik isti? :mrgreen: Teska zbunjoza.

2.Исидор , бискуп из Севиље не припада византијској зони утицаја, живи у 6.веку и опет пише да су ИЛИРСКИ И РАШКИ Језик исти.

Sto se tice Tracana, Trakije, Strabona, realnog poznavanja etnickih i jezickih odnosa, pazljivo procitaj sto Fanula Papazoglu pise:

001aab.jpg

.
003ak.jpg

Fanula Papazoglu, Etnicka struktura anticke Makedonije u svetlosti novijih onomastickih istrazivanja, Balcanica, VIII, Beograd, 1977.

Kad Srebrenka ovako nesto napise, onda mogu u miru da 'mrem (da ne kvarimo temu vise, ne trebas nista odgovarati, samo se potrudi da u ime nase bezuslovne ljubavi temeljito proucis gradivo)...

Kakav sad Strabon kad tvrdis povise Isidor od Sevilje pise da su ilirski i raski jezik isti? :mrgreen: Teska zbunjoza.

Taman sam se pribrala sa snega u toplo i počela da pravim spisak:roll:
Šta te sad ovde zbunjuje, što se praviš nevešt ? Nisi valjda shvatio da je samo biskup Isidor to napisao i niko više..U to me i jeste poenta- da su pisali o istovetnosti Ilira i Tribala (i ustvari isti narod stalno nazivaju novim imenima, kako podele teritorijalne jedinice) i oni pre n.e. i ovi posle n.e. TRAŽIO SI KONTINUITET;)
Uostalom, ti si "teška zbunjoza" izgleda po mentalitetu:..............prvo si se uhvatio Halkokondila (koji je napisao da su SRBI, TRIBALI najstariji narod na svetu i još dodao da on to "pouzdano zna") i zato tražio od mene odgovore kolika je razlika od svedočanstava antičkog perioda o Ilirima do onih vizantijskih gde se potvrdjuje da su Srbi=Tribali (do 15.veka i Halkokondila).Ako nisi sam primetio, ti nastupaš kao da, slično Halkokomdilu "pouzdano znaš" da su Iliri i Tribali istokrvni narod,
U tu se zaista slažemo, nema spora:D

Sto se tice Tracana, Trakije, Strabona, realnog poznavanja etnickih i jezickih odnosa, pazljivo procitaj sto Fanula Papazoglu pise:
Ja sam nju izbacila sa spiska validnih autora zbog stavova u knjizi "Starobalkanska plemena" (imam izdanje iz 2007. Beograd štampao) , ali pročitala sam šta si naveo.
Taj primer gospodje sa turskim prezimenom Papaz-oglu..........postoji zemlja Trakija u kojoj nije obavezno i ne moraju da žive Tračani poznat nam je iz sadašnjosti..........stvorena je u susedstvi država Hrvatska u kojoj nema Hrvata ...........I tu mogu da se složim sa g-djom P-Oglu: kako u su u Hrvatskoj obeleženi Srbi kao "Hrvati" samo zbog vere koju ispovedaju, tako su se i u predrimskoj Trakiji (Raškoj) pod imenom Tračana (Rašana) obeleženi Srbi (recimo tačnije proto-Sloveni)

onda mogu u miru da 'mrem
Kasno ti je sada za tu odluku, žao mi je, sad si mi uvalio "zadaću".
Ima da živiš :azdaja:, dok ne rešimo slučaj Tribala/Ilira/Rašana..... posle radi šta znaš ))
Tvoju smrt u ovom momentu diskusije shvatila bih kao mušku neodgovornost i slabićstvo, kao da hoćeš da pobegneš od diskusije koju si započeo ina kojoj si insistirao.

Već ti pišem recke što mi još nisi odgovorio zašto nedostaje jedna stranica teksta u Vustovom radu..shvataš da sumnjam da se tu kriju krucijalni podaci i da si je namerno sakrio?

Poslednja izmena:
Taman sam se pribrala sa snega u toplo i počela da pravim spisak:roll:
Šta te sad ovde zbunjuje, što se praviš nevešt ? Nisi valjda shvatio da je samo biskup Isidor to napisao i niko više..U to me i jeste poenta- da su pisali o istovetnosti Ilira i Tribala (i ustvari isti narod stalno nazivaju novim imenima, kako podele teritorijalne jedinice) i oni pre n.e. i ovi posle n.e. TRAŽIO SI KONTINUITET;)
Uostalom, ti si "teška zbunjoza" izgleda po mentalitetu:..............prvo si se uhvatio Halkokondila (koji je napisao da su SRBI, TRIBALI najstariji narod na svetu i još dodao da on to "pouzdano zna") i zato tražio od mene odgovore kolika je razlika od svedočanstava antičkog perioda o Ilirima do onih vizantijskih gde se potvrdjuje da su Srbi=Tribali (do 15.veka i Halkokondila).Ako nisi sam primetio, ti nastupaš kao da, slično Halkokomdilu "pouzdano znaš" da su Iliri i Tribali istokrvni narod,
U tu se zaista slažemo, nema spora:D

Ja sam nju izbacila sa spiska validnih autora zbog stavova u knjizi "Starobalkanska plemena" (imam izdanje iz 2007. Beograd štampao) , ali pročitala sam šta si naveo.
Taj primer gospodje sa turskim prezimenom Papaz-oglu..........postoji zemlja Trakija u kojoj nije obavezno i ne moraju da žive Tračani poznat nam je iz sadašnjosti..........stvorena je u susedstvi država Hrvatska u kojoj nema Hrvata ...........I tu mogu da se složim sa g-djom P-Oglu: kako u su u Hrvatskoj obeleženi Srbi kao "Hrvati" samo zbog vere koju ispovedaju, tako su se i u predrimskoj Trakiji (Raškoj) pod imenom Tračana (Rašana) obeleženi Srbi (recimo tačnije proto-Sloveni)

Kasno ti je sada za tu odluku, žao mi je, sad si mi uvalio "zadaću".
Ima da živiš :azdaja:, dok ne rešimo slučaj Tribala/Ilira/Rašana..... posle radi šta znaš ))
Tvoju smrt u ovom momentu diskusije shvatila bih kao mušku neodgovornost i slabićstvo, kao da hoćeš da pobegneš od diskusije koju si započeo ina kojoj si insistirao.

Već ti pišem recke što mi još nisi odgovorio zašto nedostaje jedna stranica teksta u Vustovom radu..shvataš da sumnjam da se tu kriju krucijalni podaci i da si je namerno sakrio?

Kao prvo, ako postoji originalna tvrdnja Isidora iz Sevilje o identicnosti raskog i ilirskog jezika, onda je postavi.

Drugo, spisak kad postavis o kontinuitetu Ilira od antickih pisaca do vizantijskih izvora 15. vijeka (ne Srba kao Tribala nego Ilira :mrgreen:), provjericu reference sve do jedne, do posljednje stranice. Nista ne brini, trenutno sam zauzet drugim stvarima.

Trece, nije mi jasno sto si se uhvatila prezimena (prvo, Suic, Benac crvnim slovima) pa sada Papazoglu? Zena fino kaze da interpretacije cak i antickih pisaca su donijele zbrku u nauci, sto su potvrdila lingvisticka istrazivanja, te da su sami mogli napraviti gresku jer etnicka situacija je tada bila slozena. Sasvim razumljiv pogled na anticku istoriju gdje covjek treba da bude pazljiv, obazriv i da kroci po milimetar jer na svakom koraku se nalazi bomba, a ne da ocajnicki prisvaja sve zivo kao nepobitan dokaz antickog bivstvovanja srpskog naroda. Osim toga, sirenje i mijenjanje naziva Trakija je u bliskoj vezi s nazivom Iliri, odnosno Ilirija, zato spominjem Suica u svom prvom odgovoru.

Cetvro, ne znam sto govoris o Wustu, imas referencu (da sam htio nesto sakriti ne bih valjda skenirao i postavio naslovnu stranicu casopisa u kojem je rad objavljen? :mrgreen:) pa nabavi rad i procitaj, ima preko 50 strana (ako ne, mogu ga podignuti na MediaFire) povadio sam sam dio o Srbindi na osnovu srednje zalosnog poznavanja njemackog jezika. Osim toga, Mayrhoferov etimoloski rjecnik sam postavio zofru nedavno (tj. stranicu sa natuknicom "Srbindah") tako da Wust Srbindu ne povezuje sa balkanskim Srbima.

Jos nesto, u tom gore citatu Strabonovom pominju se kod Sulca i Peonci, nije postavljen cijeli citat odnosno kontekst. ;) Znaci, na 16. stranici njegove knjige Strabonov cita glasi: "Peonum, Illyrii et Thraces... " ;), sto je odlicno jer Fanula kritikuje Strabona sto uvrstava Peonce u Tracane. Mada, treba provjeriti original.

Da, postavi novu temu jer si prva skrenula s kursa... :mrgreen:

Poslednja izmena:
Сребрена,

Срби су током Аустријско-Турског рата називани "Албанцима", далеко чешће него што су их византијски аутори називали "Трибалима".

Ако оно значи да важи и обрнуто, то јест да су стари Трибали заиста били Срби зато што су Србе вековима касније звали Трибалима, да ли то значи и да су данашњи Албанци Срби јер су Срби исто тако били називани и Албанцима?

:)

Tandoori Masala
:zcepanje::hahaha::zcepanje:
Odličan ti je štos sa novim avatorom, zaista
http://forum.krstarica.com/customavatars/avatar124332_21.gif
Onaj prethodni, bio je, nekako, kako da kažem..ženskast.

Sad će "menjam.tačka.se" da bude maximalno srećan, ima te anfas:zcepanje:
Ja sam se malo zabrinula,doduše, za tebe, u prvom trenu......kao da ti se autohtoničarski osip previše proširio, bojim se prerašće u sindrom SNN :zcepanje:
To ti je put s koga nema povratka, čuvaj se
Ne cenim Deretića, ni njegov opus (osim knjižice o Arbanasima) ..imam razloge ya to...ali fora je odlicna....kao da na nekom hrvatskom forumu uz avatar Njofre Rackog stalno idu tone materijala o srpskoj visemilenijumskoj proslosti
Cetvro, ne znam sto govoris o Wustu, imas referencu (da sam htio nesto sakriti ne bih valjda skenirao i postavio naslovnu stranicu casopisa u kojem je rad objavljen? :mrgreen:) pa nabavi rad i procitaj, ima preko 50 strana (ako ne, mogu ga podignuti na MediaFire) povadio sam sam dio o Srbindi na osnovu srednje zalosnog poznavanja njemackog jezika. Osim toga, Mayrhoferov etimoloski rjecnik sam postavio zofru nedavno (tj. stranicu sa natuknicom "Srbindah") tako da Wust Srbindu ne povezuje sa balkanskim Srbima.
Nije bitno, mene ionako interesuju mnogo šire teme nego što su Srbi na Balkanu i taj tekst zaista želim.Uradi kako ti je jednostavnije- ako ga postaviš , javi ovde..ili mi jednostavno, per favore, prosledi ucelo ili u delovima, kako je vec svrsishodnije, na mejl,
olukovic@gmail.com

Poslednja izmena:
Kao prvo, ako postoji originalna tvrdnja Isidora iz Sevilje o identicnosti raskog i ilirskog jezika, onda je postavi.
Nalazila sam na nju u autohtonističkim tekstovima, odakle sam je i ovde (copy-paste) prenela.U prevedenoj knjizi Isidora iz Sevilje koju imam u kući, moram da kažem gorkog srca- nisam je našla.Ostalo je da proverim na netu u onim njegovim radovima koje ja nemam, pa ako se desi da ne nadjem originalan citat- spremiću se za raspinjanje na križu krstarice foruma:(:(

Jos nesto, u tom gore citatu Strabonovom pominju se kod Sulca i Peonci, nije postavljen cijeli citat odnosno kontekst. ;) Znaci, na 16. stranici njegove knjige Strabonov cita glasi: "Peonum, Illyrii et Thraces... " , sto je odlicno jer Fanula kritikuje Strabona sto uvrstava Peonce u Tracane. Mada, treba provjeriti original.

Peonci su naziv za ondašnje žitelje Panonije, Grci su ih zvali Peoni, Rimljani Panoni.
Koren reči je u svakom slučaju istovetan sa češkim "pan" za gospodina ili gospodara.

Po mitovima koje su Grci zapisali,ukratko ću da prepričam Apijana.... ti Peoni (čiji su potomci i Tribali) su "nastali" od Autariata ... a Autariati su (uz još neke) "nastali" od Ilira..A opet po istom Apijanu , Ilir je imao dva brata -Kelta i Gala..Sad ..prosto rečeno, ako verujemo Apijanu ...Tribalima je Ilir bio pradeda ...a Kelt stric.pradeda...

Meni sve ovo znači da su drevni Grci stalno govorili o istokrvnom narodu..možda i tako što je svaka nova generacija potomaka dobijala neko drugo ime...a možda su Grci (pretpostavljam ja lično) sami kovali svoje priče, pa kako su koju novu oblast osvajali i upoznavali tako su je dodavali u svoju priču..

Dakle, vrzino istorijsko kolo je verovatno začeto odavno kad osvajači-Greki (a potom i Rimljani) jednostavno nisu mogli da shvate i povežu da je, pre nego su oni stigli u Evropu, istu naseljavao..od Atlantika do Azovskog mora....... narod sličnog jezika i običaja.

Ne insistiram sada tome da su svi do jednog Srbi ili preci danasnjih preostalih Srba, ali to stanovništvo je baš ono koje je napravilo današnje Slovene( trenutno izdeljene na tri glavne religije) i današnje Kelte (trenutno izdeljena da dve velike religije..mada ako ubrojim mavarsku Španiju..eto i treće religije)..
A te glavne današnje religije, da podsetim, opšte su došle preko Grka i Rimljana.

G-dja Papaz-oglu napr. (u knjizi "Srednjebalkanska plemena u predrimsko doba", Beograd,2007.str 54-55) više potencira da su konkretni Tribali zasebni...kaže "ne samo politička, nego i etnička grupa, smeštena izmedju Ilira i Tračana", i istovremeno ima citiran niz autora podeljen u dve grupe: u prvoj su oni koji Tribale svrstavaju u Tračane i medju njima je najpoznatije ime Strabon..dok Diodor Sikelski Tribale smešta u Tračansku zemlju, ne baš u Tračane) .....a u drugoj su oni što Tribale povezuju sa Ilirima (poznatiji su Apijan,Arijan,Stefan Vizantijski)..

Vredi uzeti, mislim, Herodota za početak ozbiljnog odgonetanja grčke ( i rimske) papazjanije .. i videti šta je on smatrao tračanskom teritorijom (ja bih slobodno rekla da je to teritorija skoro svih današnjih Slovena, čak i Lužičkih Srba)..jer , ako je tako, onda nije čudo da su i stanovništvo Ilirije i stanovništvo Tribalije i još svakojako ljudstvo tretirali kao Tračane i vekovima kasnije..Ja to vidim otprilike kao kad opisuješ ljude što žive pored Beogradske tvrdjave, pa možeš da ih odrediš napr. kao Dorćolce ali i kao Podunavce, Alase. Beogradjane, Srbe, Slovene i dovedeš nekoga u zabunu time..onog ko ne ume ili neće da shvati celinu.

Ili da uzmem sasvim bezveze primer- stanovnika Bruklina mozemo da definišemo kao Bruklinca,Jorčanina (NewYork state,New York City),Ostrvljanina (LongIsland),Holanđanina (prvi evropski naseljenici Bruklina),Amerikanca, Severjanina (jer je Severna Amerika u pitanju) i td..itd..ako krenemo da opisujemo Bruklinca ovim imenima, pa još dodamo da su im susedi Menhetanci,Bronksijanci i Kvinsi;) i krenemo u opise kako je Bruklinac (od oca Dača koji je sin od nekog Helvetia) južno od Kvinsa ali nije Kvinjanin, a jugoistočno od Menhetnjanina napravićemo zbrku.Nego drugi će da napiše da je Bruklinac ustvari Jorčanin, za razliku od Bronksijanca koji je Ostrvljanin , pa još kad ubaciš susedne "states".... eto ti zbrke neviđene .
Onda će mnogi da se pitaju vekovima- da li je i Bruklinac Ostrvljanin ili nije itd..da ne smaram ...to je ono što su Grci uradili istoriji i istini.
Kako ja u ovom primeru nisam videla celinu (kontinent na kome žive i zajednički pasoš Amerikanaca) tako i stari grci nisu videli celinu starosedelaca koje su okupirali.
Otuda "zbunjoza".

Poslednja izmena:
Другим речима, сад први пут у свом животу чујеш да су Срби од страних извора називани и Албанцима, па због тога и не умеш да одговориш на постављено питање.

Чак ми можда и не верујеш да је тога уопште било. Чим то није споменуто у Деретић&Co. књигама, тога и нема и на то се не треба освртати. А Деретићи нису то у својим књигама помињали јер је тако нешто глупо да се помиње. Али ако Србе 2000 година после Илира називамо Илирима, одмах ћемо и обратно оне Илире од пре 2000 година прогласити за Србе.

Peonci su naziv za ondašnje žitelje Panonije, Grci su ih zvali Peoni, Rimljani Panoni.
Koren reči je u svakom slučaju istovetan sa češkim "pan" za gospodina ili gospodara.

Ne samo "žitelje Panonije" vec i zitelje PAJONIE/Peonie (regiona u Makedoniji) u dolinama i plodnim poljima koji su se predimno bavili zemljoradnjom, sejanjem zita. U odnosu na jezik se ove dve istoimene grupacije razlikuju po tome sto su makedonski Pajonci bili mesavina autohtonog armanskog zivlja i dosljaka iz Panonije, s time sto je fond reci iz lokalnog jezika dominantan.

"PAINE" = "hleb" na rumunskom.
"PANE" = "hleb" na makedon-armanskom (cincarskom).

Kod Grka "ai" cita se i izgovara kao "e", odatle imamo "pEonci".

Prema toma "Pajonia/Panonija" u sustini oznacava "LEBARNICU" = "zitnicu".

G-dja Papaz-oglu napr. (u knjizi "Srednjebalkanska plemena u predrimsko doba", Beograd,2007.str 54-55) više potencira da su konkretni Tribali zasebni...kaže "ne samo politička, nego i etnička grupa, smeštena izmedju Ilira i Tračana", i istovremeno ima citiran niz autora podeljen u dve grupe: u prvoj su oni koji Tribale svrstavaju u Tračane i medju njima je najpoznatije ime Strabon..dok Diodor Sikelski Tribale smešta u Tračansku zemlju, ne baš u Tračane) .....a u drugoj su oni što Tribale povezuju sa Ilirima (poznatiji su Apijan,Arijan,Stefan Vizantijski)..

Tribaldi kod jednih uvrsteni u Tracane, a kod drugih u Ilire.

To je jedno isto, zavisi samo od toga od koga potice zapis, dali od pisaca sa "istoka" ili sa "zapada".

"Tracani" = "Iliri".

Iliri su samo jedna grupacija plemena koja predstavlja deo celokupnog trackog korpusa plemena.

Poslednja izmena:
А "пан" је на пољском господин, стога су Пеонци заправо били Словени, то јест словенска господа.

Gdje si menjem se, šta se radi?!

Moram da priznam da se ne bih baš složio da je protobugarska komponenta prisutna kod sva 3 ova naroda. Čak je ona prisutna samo kod malog dijela Bugara.

Поздрав!

И не ради се о некој значајној компоненти. Ја тај закључак изводим онако за себе, и можда и грешим, јер је тадашња бугарска држава обухватала и скоро целу данашњу Србију.

И због језичког утицаја. Предосмански турцизми попут крагуј, тољага, јогурт, бубрег итд. Њихово порекло је везано или за протобугаре или за Аваре.

Поздрав!

И не ради се о некој значајној компоненти. Ја тај закључак изводим онако за себе, и можда и грешим, јер је тадашња бугарска држава обухватала и скоро целу данашњу Србију.

И због језичког утицаја. Предосмански турцизми попут крагуј, тољага, јогурт, бубрег итд. Њихово порекло је везано или за протобугаре или за Аваре.

Prije će biti da su avarski, Avara (Obara) je bilo mnogo više i u današnjim toponimima se sačuvalo njihovo ime! Npr. kod moje Bijeljine imaš sela Mala i Velika Obarska, a po Hrvatskoj su toponimi koji čuvaju obarsko ime još češći.
Vjerovatno je kod srednjevijekovnih Hrvata (dosta manje kod Srba) bio značajan procenat avarske krvi!

Ne samo "žitelje Panonije" vec i zitelje PAJONIE/Peonie (regiona u Makedoniji) u dolinama i plodnim poljima koji su se predimno bavili zemljoradnjom, sejanjem zita. U odnosu na jezik se ove dve istoimene grupacije razlikuju po tome sto su makedonski Pajonci bili mesavina autohtonog armanskog zivlja i dosljaka iz Panonije, s time sto je fond reci iz lokalnog jezika dominantan.

"PAINE" = "hleb" na rumunskom.
"PANE" = "hleb" na makedon-armanskom (cincarskom).

Kod Grka "ai" cita se i izgovara kao "e", odatle imamo "pEonci".

Prema toma "Pajonia/Panonija" u sustini oznacava "LEBARNICU" = "zitnicu".

Tribaldi kod jednih uvrsteni u Tracane, a kod drugih u Ilire.

To je jedno isto, zavisi samo od toga od koga potice zapis, dali od pisaca sa "istoka" ili sa "zapada".

"Tracani" = "Iliri".

Iliri su samo jedna grupacija plemena koja predstavlja deo celokupnog trackog korpusa plemena.

Interesantno objašnjenje za Peonce, to prvi put čujem, ne znam da li je tačno, ali ima smisla!

Pa ko su onda i ko su im potomci?

Ukratko - Tribali su Tračani prema Strabonu, a Iliri prema Stefanu Vizantincu. Međutim, oni su to odokativno procijenili i danas je naučno utvrđeno da su oni jedna zasebna etnička skupina, narod nije niti ilirski, ni trački.

Njihov formirani prostor znamo za period od V stoljeća prije nove ere. Naseljavali su prostor od Marga do Oska (od Velike Morave u centralnoj Srbiji do Iskera u središnjoj severnoj Bugarskoj). Aleksandar Makedonski ratuje protiv Tribala i osvaja njihove zapadne teritorije.

Tribalski vladari su bili na vrhuncu moći za vreme vladavine makedonskih kraljeva Filipa II i Aleksandra (Velikog), a nakon toga počinje njihovo opadanje, jer ih ugrožavaju Skordisci (najvjerovatnije jedno keltsko pleme) koji zauzimaju dolinu Marga, Autarijati (ilirsko pleme) i Geti (po svemu sudeći Tračani).

Oni su uništeni; razoreni, a do rimskih osvajanja svedeni na nebitnu skupinu. Za vreme RImskog carstva, Tribali su živjeli još na ušću Eksa u Dunav u današnjoj Rumuniji.

Tribalima više nema ni traga od pojave četvorovlašća u rimskoj poznoantičkoj državi, tako da su jednostavno izumrli; poslije stoljeća pritiskanja i progona svedeni na neznatnu šaku naroda, koja se vjerovatno utopila bilo romanizacijom, bilo u neki drugi narod.

Interesantno objašnjenje za Peonce, to prvi put čujem, ne znam da li je tačno, ali ima smisla!

1. Interesantno je pogledati: "Predanja i znanja o starom Balkanu, Branko Gavela, 1978 g. Nolit-Beograd, st.56", ima tu dosta dobrog objasnjenja.

2. U vezi pajnonskog jezka, postoje zapisi na "megalima" (kako ih sami Pajonci imenuju), posvetnim kamenim plocama sa reljefnim prikazima PROPRACENI SA TEXTOM NA PAJONSKOM JEZIKU.

3. Sto se tice Tribalda, da Tribaldi kao i ostala trako/ilirska plemena su nestala (to je sasvim normalan proces) ali je njihov jezik u velikoj meri sacuvan.

Kao prvo moj Prika, Maćedunci nijesu postojali prije 1945, Tita i Kominterne, nego Srbi i Bugari koji su zivjeli u Povardarju
Hrvati su jedna vještačka nacija sastavljena u 19 vijeku od strane Rimokatoličke crkve i Austrije, da destabilizuju Srpski etnički prostor. Hrvati su stvoreni od tri etničke zajednice, Rasrbljeni Srbi Katolici, Pravi Hrvati i Slovinci gore u Kajkavskom područiju
Takodjer Prika, Crnogorci nijesu postojali kao nacija niti etnos, Montenegrinska nacija ili Dukljanomani su Titovo kopile isto ko i vi dolje u Povardarju:rtfm:

E tako ti je to Majkane, a Maćedunija će ubrzo postati Iljirida, tako da se netrebaš puno brinuti
Onda će ponovo iz Povardarja da uzvikuju, ajme nama pomagajte braćo Srbi

Idi bre...al' ga prećera... :dash:

Na popisima do 1948. se stanovništvo Crne Gore nikad i nije izjašnjavalo o nacionalnoj pripadnosti, već isključivo vjerskoj! A da su se naši preci osjećali Srbima - jesu! Ja to i neću da mijenjam - što bih ja to mijenjao? Sve i kad bih htio ne bih mogao!
A ne sjećam se da sam upoznao Tita, niti ikokga iz Kominterne da mi je naredio da se osjećam kao Crnogorac - hm, možda su koristili parapsihološke moći - telepatiju, hipnozu i slično? :think:

Casino Royal, to nije tačno; izjašnjavali su se od 1909. godine (probni popis o jezičnoj pripadnosti je sproveden na lokalu i koju godinu ranije; na Cetinju čini mi se) i o jezičkoj. A imaj na umu i da je u duhu nacional-romantizma 19. vijeka, jezik=nacija.

Ne samo "žitelje Panonije" vec i zitelje PAJONIE/Peonie (regiona u Makedoniji) u dolinama i plodnim poljima koji su se predimno bavili zemljoradnjom, sejanjem zita. .

Biće da si u pravu, u skladu sa prethodnom Tandurijevom opaskom i naglaskom na proveri originala:

Jos nesto, u tom gore citatu Strabonovom pominju se kod Sulca i Peonci, nije postavljen cijeli citat odnosno kontekst. Znaci, na 16. stranici njegove knjige Strabonov cita glasi: "Peonum, Illyrii et Thraces... " , sto je odlicno jer Fanula kritikuje Strabona sto uvrstava Peonce u Tracane. Mada, treba provjeriti original.

Strabon razlikuje "Peone" od "Panona"
books

K.Szultz De origine et sedibus veterum Illyriorum,str.16
http://books.google.com/books?id=8a...ook_result&ct=result&resnum=1&ved=0CCoQ6AEwAA

i smešta ih teritorijalno severno od reke Vardar (Axios)..što ne remeti Apijanov "rodoslov" da je narod (severno od Vardara) potomak Ilira, a predak Tribala.

Paeonia is on the east of these tribes and on the west of the Thracian mountains, but it is situated on the north of the Macedonians; and, by the road that runs through the city Gortynium and Stobi... . . And on the south Paeonia borders on the countries of the Autariatae, the Dardanii, and the Ardiaei; and it extends as far as the Strymon.

Engleski prevod Strabonove Geografije, Book VII, Fragment 4
http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Strabo/7Fragments*.html

Sad ja imam dodatno pitanje: šta se tačno podrazumevalo pod Trašanskim planinama u ovo vreme o kome pričamo?
I jesu li tu složni istorijski izveštači ili ne?

Poslednja izmena:
А јесу ли Албанци Срби? :)

Пази ове закључке:

1. Срби су називани Трибалима. Ерго, Трибали су Срби. А зашто су Трибали, а не Срби? Зашто Што Грци мешају С и Т, па су Србље, односно Србле назвали Трблима, Трбле Триблима, а Трибле Трибалима... просто ко пасуљ...

А Албанци? Хајде да применимо исту логику.

1. Срби су називани Албанцима. Албанци су Арбанаси, Арби, само додаш С и ето ти Сарби. И то управо примењујући Деретићеву&Co логику како су антички аутори редовно изостављали С код српског имена: Орфеј (Сорбеј), Арменија (Сарбанија) итд. Ерго, ако су по тој логици Трибали били Срби, онда су и данашњи Албанци Срби.

Biće da si u pravu, u skladu sa prethodnom Tandurijevom opaskom i naglaskom na proveri originala:

Strabon razlikuje "Peone" od "Panona"
books

K.Szultz De origine et sedibus veterum Illyriorum,str.16
http://books.google.com/books?id=8a...ook_result&ct=result&resnum=1&ved=0CCoQ6AEwAA

i smešta ih teritorijalno severno od reke Vardar (Axios)..što ne remeti Apijanov "rodoslov" da je narod (severno od Vardara) potomak Ilira, a predak Tribala.

Engleski prevod Strabonove Geografije, Book VII, Fragment 4
http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Strabo/7Fragments*.html

Sad ja imam dodatno pitanje: šta se tačno podrazumevalo pod Trašanskim planinama u ovo vreme o kome pričamo?
I jesu li tu složni istorijski izveštači ili ne?

DA istoriski izvestaci su potpuno slozni.

Problem je u savremenim tumacenjma istoriskih zapisa.

A, problem nastaje iz jednog jednostavnog razloga, USTALJENI FALSIFIKAT Becke skole koji se kao plagijat siri od strane nedovoljno obucenih savremenih "strucnjaka" i nesposobnosti da se pravilno citaju istoriski zapisi.

1. "Strabon razlikuje "Peone" od "Panona"". Sasvim ispravno, pogledajte pazljivo moj predhodni zapis.

2. "šta se tačno podrazumevalo pod Trašanskim planinama u ovo vreme o kome pričamo?

"on the west of the Thracian mountains" - U vreme o kome pricamo, Peonia (Pajonia) je bila u sastavu Makedonie, znaci zapadno od "trackih planina", planina Hem (Balkan).
U, odnosu na upotrebljavani govorni jezik, juzno tracki, pajonski, makedonski, juzno ilirski ,............................... bukvalno su jedan jezik, maltene ISTI DIJALEKAT onoga sto se generalno podrazumeva kao tracki jezik.

DA istoriski izvestaci su potpuno slozni.

Problem je u savremenim tumacenjma istoriskih zapisa.

A, problem nastaje iz jednog jednostavnog razloga, USTALJENI FALSIFIKAT Becke skole koji se kao plagijat siri od strane nedovoljno obucenih savremenih "strucnjaka" i nesposobnosti da se pravilno citaju istoriski zapisi.

1. "Strabon razlikuje "Peone" od "Panona"". Sasvim ispravno, pogledajte pazljivo moj predhodni zapis.

2. "šta se tačno podrazumevalo pod Trašanskim planinama u ovo vreme o kome pričamo?

"on the west of the Thracian mountains" - U vreme o kome pricamo, Peonia (Pajonia) je bila u sastavu Makedonie, znaci zapadno od "trackih planina", planina Hem (Balkan).
U, odnosu na upotrebljavani govorni jezik, juzno tracki, pajonski, makedonski, juzno ilirski ,............................... bukvalno su jedan jezik, maltene ISTI DIJALEKAT onoga sto se generalno podrazumeva kao tracki jezik.

Hajdemo zaustaviti razvodnjavanje diskusije.

Odogovori, molim te; jednostavno, na samo jedno jedino pitanje - prije Halkokondila u XV stoljeću, postoji li ili jedan jedini istorijski izvor koji tvrdi da su Srbi 'narod najstariji' i naziva ih starosjediocima? Neki izvor koji tvrdi da su Tribali, Sarmati, Iliri sve isti taj srpski narod?

Makar jedan jedini?

Back