NickFreakyrgios
Elita
- Poruka
- 24.262
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Оно што на блиц може да се примети да су користили библијске термине , претпостављам да се ради о неким црквеним лицима , мисле вероватно на велику Вавилонску сеобу и Вавилонску језичку збрку.
Онда ово нема баш никаквог смисла јер су ови простори у 10 и 11-ом веку "хришћански" под јурисдикцијом римске или византијске цркве.(Балакан)
Који извор који ово тврди?
Јесте, има смисла. Премда су Ћирил и Методије превели Библију на словенском у деветом веку, Словени нису тиме одмах сви били покрштени. На пример Пољаци нису званично покрштени до 966. Наравно датуми званичног покрштења било којег народа су чиста упрошћавања, јер су се у стварности ови процеси одвијали полако током векова.
![]()
![]()
http://www.etymonline.com/index.php?term=slave
Pa kako sad od Arijevaca ti napravi Turke ?![]()
Говоримо о етимологији речи sclav, schiavo, slave, итд у западним језицима. У том периоду црква је већ забранила поробљавање било којег хришћанина, али не рецимо муслимана или непокрштеног пагана.
Мислим да тада тако нешто није било могуће на овој територији притом муслимана још уопште није ни било , можда као плаћеници у некој војсци али никаквим насеобинама.
Тако да та прича иако је мени непознат извор обична лингвистичка играрија без историјске залеђине нити познавања прилика из тог времена. Могли су бити неке врсте ратних пленова који би доспели тамо али то опет не објашњава порекло етимологије сем опште предпоставке словенске подчињености другима народина нарочито Аварима па је то лингвистима послужило да размишљају у том смеру.
Наравно под условом да Гермнани не признају своју подчињеност Хунима и Аварима па чак и Аланима често , па је то просута теза Беч-Берлин хипотезе од пре 100-200 година уназад.
Pa nije Balkan, već Podunavlje.
Nestorov ljetopis i govori o, ukoliko se ne varam, doseljavanju na Balkan.
Sad ću zvučati vjerovatno za neke uvredljivo, ali - na koga misliš? Velika većina tih autora i jesu najdirektniji Deretićevi saradnici i suizdavači, ili su barem poštovaoci njegovog lika i djela - od najprisnih koatora kakvi su Slobodan Jarčević i Dragoljub Antić, preko strukturalnog antropologa i baludžistaniste Miodraga Milanovića, do profesionalnih istoričara kao što su Ilija Petrović (inače Deretiću vrlo blizak prijatelj), Ninoslav Stanojlović i Radovan Damjanović, to je tako.

Zanimljivo kako na FTDNA mapi, buduci evropski (azijski i ostali, ali treba imati na umu dotadasnje znanje o svijetu dostupno covjeku iz 14. v.) narodi se svuda razmiljese od Sennara, bas gdje se nalaze slova J i F.
... mada verovatno dosta pod uticajem mitova iz Biblije.Mislim da ovo ipak moze da se koristi kao argumenat za autohtonisticke teorije, jer se ovde govori o nekoj ranijem doseljavanju iz Azije, koje svakako i postojalo, a Balkan mu dodje za to ishodiste Slovene po Evropi, nesto kao Nestorove Hronike.
Pa dobro, gotovo pola Podunavlja pripada Balkanu. Iskreno izcililo mi je iz secanja, ali mi se cini da Nestor govori da je matica Slovena bila ovde negde oko Dunava, pa su se odavde oni selili na gore i posle vracali. Moguce je da gresim doduse.
A za ovo druge, nemam pojma, ja nisam autohtonista, mada sam otvoren uvek za sve mogucnosti, ali nemoguce je da se svi oni loze na Deretica, za koga ja ponekad pravo da ti kazem mislim da nas sve zajebava![]()
Pa dobro, gotovo pola Podunavlja pripada Balkanu. Iskreno izcililo mi je iz secanja, ali mi se cini da Nestor govori da je matica Slovena bila ovde negde oko Dunava, pa su se odavde oni selili na gore i posle vracali. Moguce je da gresim doduse.
A za ovo druge, nemam pojma, ja nisam autohtonista, mada sam otvoren uvek za sve mogucnosti, ali nemoguce je da se svi oni loze na Deretica, za koga ja ponekad pravo da ti kazem mislim da nas sve zajebava
Prosto rečeno Deretić je budala i ne zaslužuje (kao i većina njegovih saradnika) ni 1% pažnje koja im se trenutno pruža.
Оно што на блиц може да се примети да су користили библијске термине , претпостављам да се ради о неким црквеним лицима , мисле вероватно на велику Вавилонску сеобу и Вавилонску језичку збрку.
Sigurno da može jer jasno kaže da su Sloveni došli iz Mesopotamije na Balkan gde će naknadno doći Grci. Jasno je iz teksta da su Grci došli posle Slovena. Nepošteno i nečasno ponašanje pripadnika bukavlističkog kluba je sastavni deo njihovoig folklora - ne treba nasedati. Ma, ne treba ni čitati šta pišu. Naravno, znamo ko jesu, a ko nisu članovi tog kluba.
Druga je stvar što svi pisani izvori predstavljaju argument od sekundarnog značaja. Primarni argument predstavljaju opipljive i tvrde istine:
a) odsustvo eventualnog predslovenskog jezičkog supstrata u južnoslovenskom vokabularu;
b) prisustvo slovenskih toponima po Albaniji, Grčkoj, Dakiji, Austriji, Nemačkoj itd.
c) masovna germanizacija, skipetarizacija i romanizacija Slovena na velikim i kompaktnim teritorijama, a ne obrnuto (obrnuto je tačkasto i u manjem obimu)
d) b+c znači da su Sloveni bili na tim teritorijama pre Germana, Albanaca i Romana
To su argumenti, a Dalimilova (Pulkavova) hronika, koja je overila prisustvo Slovena na Balkanu pre Grka samo može da posluži kao antiteza Porfirogenitusovim poglavljima 29-36. ili kao ispravka Careve teze da su Sloveni stigli, i da su stigli na pustu zemlju, jer moguće jeste da su neki Sloveni stigli, ali su stigli među autohtone Slovene.
Upravo neuvažavanje zvanične istoriografije teza pod a, b, c i d dovodi do okretanja javnosti ka alternativnoj istoriografiji, gde se takođe može naći više budalaština nego pametnih opservacija, što onda, koriste bečki satrapi kao Radić da pišu svoje generalizujuće pljuvačke pop-uratke.
Kakav je on pa faktor? Ono što je izvesno jeste da će ga, za razliku od Radivoja Radića, istorija zapamtiti.
Zanimljivo jeste priznajem... mada verovatno dosta pod uticajem mitova iz Biblije.
Nego kad smo kod Evropljana, najveci i najstariji evropljani su u stvari ovi sto nose I haplogrupe, to su potomci kromanjonaca verovatno, i sami Sloveni su nastali u interakciji te gospode i R1a istetovirane ratoborne gospode na hasisu iz centralne Azije.![]()
Ti stvarno nemaš blage veze o istoriji kao nauci, izvorima (primarnim i sekundarnim) koliko vidim ni logika ti nije jača strana, a na koju se toliko pozivaš.
a) znači odsustvo domorodačkih (indijanskih) jezika u američkom engleskom znači da su današnji amerikanci starosedeoci ?
Nepostojanje predslovenskih reci u srpskom jeziku, a s obziro na genetska istrazivanja po kojima smo bar oko pola poreklom balkanski "ne-sloveni", jeste zaista zanimljivo.

Srbi i Porfirogenit
Rim fabrikuje priču o doseljavanju Srba prema postojećoj priči o dolasku turkijskih Hrvata i umeće je u postojeći spis O narodima Porfirogenitusovoga DAI
Odlično pitanje. Veoma prosto i logično. {godina X = (6. vek - t)} :
1. genetička genealogija dokazala je starosedelaštvo naroda Slovenskog Juga, odnosno dokazala je da je stanovništvo u godini X predak današnjeg stanovništva;
2. danas je stanovništvo na Slovenskom Jugu slovensko;
3. ne postoji dokaz kojim se jezikom govorilo na Slovenskom Jugu u godini X
Zaključak: najbolja pretpostavka je da je stanovništvo u godini X govorilo slovenskim jezikom. Drugim rečima, jedini pošten odgovor na pitanje "Kojim su jezikom govorili preci ovog dokazano autohtonog stanovništva Slovenskog Juga?" je - "Najverovatnije autohtonim slovenskim jezikom".
Daljnje indicije ispravnosti gornje postavke:
4. odsustvo neslovenskog jezičkog supstrata iz godine X u jeziku slovenskog autohtonog stanovništva
5. do danas opstaje mnogobrojna paganska onomastika, što ukazuje na njenu dobru ukorenjenost u svem stanovništvu pre hristijanizacije autohtonog stanovništva Slovenskog Juga
6. na područjima odakle su Sloveni potisnuti i asimilirani (grčki deo Makedonije, Albanija, Rumunija) preobilna su slovenskom toponomastikom, uključiv i slovenskopagansku
7. na područjima odakle su Sloveni potisnuti i asimilirani (Rumunija, Mađarska), vokabular obiluje slovenskim rečima
I tako još, da ne razbacujem adute.
Na osnovu rečenog, poglavlja o dolasku Hrvata i Srba iz Porfirogenitusa su falsifikovana nakon šizme u korist Rimske crkve. Iako falsifikovana, u odnosu na potonje izmene istoriografije, Porfirogenitusova poglavlja o dolasku Hrvata i Srba za srpsku stranu deluju dobroćudno spram potonjih povestica koje će uslediti profuzno iz različitih ispostava Rimske Crkve.
Krivotvorački motiv za novoplasiranu ideju o doseljavanju Srba u Porfirogenitusovim poglavljima o dolasku Hrvata i Srba leži u ranijem postajanju povestice o dolasku turkijskog plemena Horvata na osnovu kojeg je istim obrascem skovana falsifikovana istorija o doseljavanju Srba sa ciljem pretvaranja zapadnog dela Srba u Hrvate brisanjem potencijala svesti o jednosti naroda kojeg je trebalo podeliti među dvema crkvama. Osim toga, htelo ih se staviti u jednake istorijske pozicije i izbeći poziciju zavojevača i novodoseljenika kod vladajuće elite rimokatoličkog naroda-opredeljenika, kod Hrvata. To se mislilo postići pričom o doseljavanju Srba, Slovena.
Eto, tako je to verovatno bilo..
Potpitanje a2) Da li si svestan da tvoja "analogija" prenebregava činjenicu da su Sloveni na Balkanu viđeni kao relativni varvari spram starosedelaca, dok su anglofoni osvajači imali superiornu civilizaciju koja je bila više hiljada godina ispred nativnoameričke. Pa ipak, postoje indijanske reči u engleskom jeziku (rakun, karibu, tobogan, čokolada, kojot, gvakamoli, kokain, puma, iglo, kajak, kanu, barbikju, uragan, papaja, juka, tobako, potejto, mangrov, iguana, hamok, kuguar, jaguar, tapioka, sekvoja, kanibal itd. itd.).
.
Koliko si ti, Hanibale, površan po pitanju razumevanja istorije, to je čudo jedno. Čini mi se da si vezan profesionalno za istoriju uz neki kompleks mrskosti pa gledaš svaki sekund slobodnog vremena da ne misliš na nju
Oko Viminacijuma, prestonog grada rimske pokrajine Gornje Mezije, postojao je gradski zid visok 15 do 17 metara. Zaključak: okupatorska administracija morala je da se zaštiti od lokalnog slovenskog=srpskog stanovništva.
A za ovo druge, nemam pojma, ja nisam autohtonista, mada sam otvoren uvek za sve mogucnosti, ali nemoguce je da se svi oni loze na Deretica, za koga ja ponekad pravo da ti kazem mislim da nas sve zajebava![]()
Запањујуће. Да ли има Деретићевих следбеника међу кадровима који предавају историју у средњим школама или на факултетима? Односно да ли се аутохтонска школа сматра озбиљном историјом у школама, итд?Da, ali kada se tako kaže, može ispasti da se misli na područje zapadnog Balkana tj. na rimsku provinciju Ilirik i na jadransko primorje, a koliko je meni poznato, uopšte o tome nije riječ. Naprotiv, govori se i o njihovom doseljavanju upravo u ove zemlje.
Ja ti kažem da slobodno navedeš izuzetak. Jerbo, od pomenutog nastavnike istorije iz Prve ekonomske škole u Beogradu do najnovijeg izdanka društva Serbona, falusologa Slaviše Miljkovića ili arheologa Dragana Jacanovića, sve su to poštovaoci lika i djela Deretića, da ne kažem da njegovu ikonu drže iznad sebe. Od autohtonističkih spisatelja koji danas istražuju, pišu i objavljuju, obuhvatajući pritom apsolutno sva društva i izdavačke kuće koje se bave okupljanjem i publikovanjem autohtonističkih djela - Serbonu, Miroslav, Vandaliju, Ganeša klub, Pešić i sinovi, fantazmagorične organizacije Miroljuba Petrovića - apsolutno se sve temelji na Deretiću, ili ga barem, kao recimo u slučaju Milanovića, u zvijezde uzdiže kao jedan od inspiratora.
Ja bih volio da vidim nešto drugačije, te sam u toj namjeri i otvorio temu Bečko-berlinska.., između ostalog.
Znam da djeluje da se on zeza; zato i shvataš zbog je cijela situacija toliko očajna u slučaju autohtonista.
Nije mi jasno samo kako se nije našao neko ko bi se od njega jasno ogradio i kritički postupio; ali ne, tu svako ko se dohvati pera postupa linijom jednog apsolutnog jednoumlja, u kojem Deretić zauzima gotovo kao mjesto gurua na čelu jedne domalo pa sekte.