Tandoori Masala
Iskusan
- Poruka
- 5.286
Zanimljivo jeste priznajem... mada verovatno dosta pod uticajem mitova iz Biblije.
Nego kad smo kod Evropljana, najveci i najstariji evropljani su u stvari ovi sto nose I haplogrupe, to su potomci kromanjonaca verovatno, i sami Sloveni su nastali u interakciji te gospode i R1a istetovirane ratoborne gospode na hasisu iz centralne Azije.![]()
Sve se to dokotrljalo u Evropu, covjece. To su ogromni vremenski razmjeri, u genetickoj genealogiji se ne mogu upotrebljavati grupni arsini (mi, oni, itd.), posebno kulturno-jezickih grupa, jer one ionako nisu genetski homogene. Svako od nas je uglavnom genetski heterogen, sto pokazuje autosomalna DNK. Pogotovo, ljudi s Balkana su nevidjeni autosomalni miks, na licnoj bazi. Na Balkanu, nema ko nije guzio, kad je stigao ovdje.
Ovo sto ti radis je cak i neka vrsta diskriminacije. Znaci i Srbin koji ne nosi haplogrupu I, treba da se osjeca manjim Evropljaninom od tog svog "najstarijeg i najveceg" zemljaka? To mi je bas zanimljivo, da ne kazem, nazadno razmisljanje.
Na kraju krajeva, imas i Germane koji nose tu haplogrupu, ne znam zasto si predvidio ovu informaciju, pa ih to opet ne cini "najstarijim i najvecim" Evropljanima. Jos nesto, ako je to tvoja haplogrupa, onda mogu da razumijem napaljenost (i to je pogresno!), ali ako nije tvoja, kako neko moze da je favorizuje? To je isto kao da nosilac krvne grupe A+ navija za O+ npr., samo zato sto odredjen dio ljudi iz njegovog naroda nosi tu grupu. Zato i kazem, ako neko zeli autohtonizam, neka se testira, pa vidi odakle sam dolazi. Onda neka pise traktate o svom visemilenijumskom porijeklu, ali ne o ostalim ljudima (van svog etnosa, te da im nesto kontrira), s kojima bas i nema direktne veze, ali je povezan s njima, kao dijelom sire ljudske zajednice, to da.
P.S. Ne znam koliko je pametno pozivati se na stare Evropljane (gornja ilustracija, Val Camonica).
*
Tesalija
*
Poslednja izmena:
... mada verovatno dosta pod uticajem mitova iz Biblije.