Tri najvece greske Srbije u 20. veku

• Začetnik teme Začetnik teme Parun
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ilirski pokret i Jugoslavija.

Sto Jugoslavija nije postala deo kapitalistickog bloga.

Sto nije Bugarima ostavila Makedoniju i tako smirila situaciju na istocnom frontu.

- - - - - - - - - -

Da su barem Englezi radili na stvaranju Velike ili prirodne Hrvatske bilo bi to najbolje. Ali ne, izmislili nekakvu Jugoslaviju di su okupili 7 i vise naroda di se svi razlikuju po istoriji, kulturi i mentalitetu. Niti jedna od tih Jugoslavija nije mogla funkcionirat bez diktature.

Koje gluposti mentalitet i kultura nam su isti.

A sta ti je prirodna Hrvatska pobogu, sve do Drine, to bi bila Jugoslavija u malom.

činjenici da su svi Srbi u jednoj državi, Srbi nisu imali nikakvu moć odlučivanja i nikakve kulturno-političke distinkcije
Ali su bili svi u jednoj drzavi. Znas li da su najvazniji ciljevi Srbije u novijoj istoriji (od Prvog ustanka pa navamo) bili: da svi Srbi zive u jednoj drzavi (da se oslobode Turske i Austrije) i da Srbija izadje na more. I jedan i drugi cilj je ostvaren 1918. stvaranjem Jugoslavije. Hrvati i Slovenci nisu bili nista osteceni, da se razumemo, imali su jednaka prava u Kraljevini Jugoslaviji kao i mi Srbi.
Živeli smo (u obe Jugoslavije) u "bratstvu i jedinstvu" kamatovanom prećutkivanjem zločina Hrvata i Slovenaca, ali i regrutovanjem mnogih do juče austrougarskih oficira hrvatsko-slovenačkog etniciteta u redove jugoslovenske armije.
Neboj se Tile im je sve po spisku na kraju rata na slovenacko-austrijskoj granici (ne znam kako se zove tacno mesto). Tamo su sve sto su zarobili pobili. A i posle rata UDBA je itekako trebila ustasku emigraciju po svetu. Pa i mnogi Srbi su do juce bili oficiri i vojnici u vojsci AU monarhije pa su primljeni u jugoslovensku vojsku.
u ludilo da je Cica bio antifasista uopste necu da ulazim
Pa znas kako....da je po ideologiji Draza bio fasista to je ne istina, ali da je po borbi bio antifasista to je ne istina, on je radio sa fasistima jer je hteo da unisti partizane pomocu njih i tako je kod nas Srba izazvao bratoubilacki rat. Znaci stoji da je Cica izdajnik ali svakako da po ideologiji nije bio fasista vec rojalista koji je hteo povratak kralja koji je zbrisao sa tovarima zlata cim se zapucalo.
U Bosni, poslije WWII, su samo cetnicke citave jedinice prelazile u partizane bez problema dok su ustaske unistavane
Gde su sad Koca i Nesa da vide ovo! mujohrnjica111 forumasi Koca i Nesa ako si pratio su isto ovo napisali ali potpuno isto samo su zamenili mesta cetnicima i ustasama. Ali potpuno isto samo promenili uloge. Znaci stvari ne prikazujete kako jeste vec po principu "svaki iga svoga konja hfali".
Stoga, obustavite to kolektivnu nebulozu malo, niste vi tolike cvjecke niti zrtve kakvim se predstavljate.
1 milion u Prvom ratu, 1.5-1.7 miliona u Drugom ratu...to za tebe nisu velike zrtve????
Da su barem Englezi radili na stvaranju Velike ili prirodne Hrvatske bilo bi to najbolje. Ali ne, izmislili nekakvu Jugoslaviju di su okupili 7 i vise naroda di se svi razlikuju po istoriji, kulturi i mentalitetu. Niti jedna od tih Jugoslavija nije mogla funkcionirat bez diktature.
Englezi nisu stvorili Jugoslaviju prestanite sa lupetanjima! Pogledaj koliko SAD ima naroda pa onda pogledaj koja je njihova pozicija na svetskoj pozornici. Svaka Juga je mogla opstati da nije bilo nacionalizma....mislim uredu ono tipa "ja sam Srbin/Hrvat/Musliman/Slovenac/Makedonac/Crnogorac ti nisi pripadnik moje nacije ok nemam nista protiv, daj da zivimo zajedno u drzavi jer zajedno smo jaci", a ne ovo da jedni vesaju na vrbe, a drugi granate....pogledajte samo koliko zemalja u svom sastavu ima vise naroda/plemena pa zive zajedno jer znaju da su tako jaci. Mislim mi ex yu narodi pripadamo istoj grupi naroda(Sloveni), istoj podgrupi tog naroda(juzni Sloveni) govorimo gotovo (99%) istim jezikom sta je prepreka stvarno ne znam.

Cijela tadasnja srpska vlada, sve stranke, svi stranacki predstavnici, buduci kralj takozvani regent, svi su glasali za Jugoslaviju, najprije u Nisu 7. decembra 1914., onda na Krfu, pa na kraju u Zenevi... Kakvi Englezi, qrci palci....
Jugoslaviju je stvorila srpska glupost i nesposobnost, da kao svi ostali narodi na svijetu, gledaju samo svoj srpski interes a ne da turaju nos pod svaciju guzicu.

Pogledaj koliko SAD ima naroda pa onda pogledaj koja je njihova pozicija na svetskoj pozornici. Svaka Juga je mogla opstati da nije bilo nacionalizma....mislim uredu ono tipa "ja sam Srbin/Hrvat/Musliman/Slovenac/Makedonac/Crnogorac ti nisi pripadnik moje nacije ok nemam nista protiv, daj da zivimo zajedno u drzavi jer zajedno smo jaci", a ne ovo da jedni vesaju na vrbe, a drugi granate....pogledajte samo koliko zemalja u svom sastavu ima vise naroda/plemena pa zive zajedno jer znaju da su tako jaci. Mislim mi ex yu narodi pripadamo istoj grupi naroda(Sloveni), istoj podgrupi tog naroda(juzni Sloveni) govorimo gotovo (99%) istim jezikom sta je prepreka stvarno ne znam.

SAD i Jugoslavija se ne mogu porediti, tako reći, ni po jednoj osnovi. SAD je stvarana od ranog XVII veka, od naroda prevashodno zapadno-srednjeevropskog etniciteta (Britanci, Nemci, Holanđani, Francuzi), koji su shodno sličnosti njihovih kultura i podneblja, oformili civilizaciju i politiku parelelnu onoj iz njihove domovine. Kako su živeli i napredovali na izolovanom kontinentu, niko ih nije huškao jedne na druge, niti ih sabotirao, ometao... Otud i njihova istorijska složnost i solidarnost, kao i sposobnost da čime god da se bave, rade to skoncentrisano i iz apsolutno nezavisnih, sebičnih interesa, ne dodvoravajući se, za razliku od Balkanaca, koji su, naviknuti na nadzor od strane austrijsko-turskih okupatora, sve poslove obavljali nepouzdano i nezadovoljno, u nedruželjubivoj, zavereničkoj atmosferi. Takođe, SAD je, za razliku od Jugoslavije koja je trebalo da bude zalog mira u regionu, bila država sa nedvosmisleno kolonijalnim, borbenim i osvajačkim pretenzijama. Kako osvajačka prošlost povezuje i Britance i Francuze i Holanđane i Nemce, to se niko nije bunio na to da njihova nova država prosperira na račun patnji prvo Indijanaca, potom crnaca, i na kraju, Iračana, Avganistanaca, Sirijaca, Srba, itd. Nota bene: ne impliciram da u SAD žive samo potomci gore navedenih, nego da je moderna politika SAD nasleđe njihovih kultura, a ne kultura ostalih naroda koji su kasnije došli, i koji su se, otud, manje pitali.

Srbi, Hrvati i Slovenci, sa druge strane, nažalost ne stoje u tesnoj vezi u kakvoj stoje gore navedene evropske narodnosti, pa je zbog toga nemoguće govoriti o suštinskom jedinstvu (ono bi bilo lepo u teoriji, ali ga Hrvati i Slovenci nisu želeli). Nepoznavanje razlika između triju naroda objašnjava zašto je Jugoslavija "sklepana" odmah nakon Velikog rata, kao i zašto se tako brzo i lako raspala.

Poslednja izmena:
Nadmetanje u laprdanju.
Da ste pismeni ko sto nijeste, znali bi da je Amerika nastala oko jednog naroda - ENGLEZA. Oko njih su se sakupili svi drugi narodi koji danas cine Amerikance. Nije to bio sistem vaseg nepismenog i kilavog bratstva i jedinstva.
Svaka drzava je tako nastala.

Njemacka oko Prusa.
Italija oko Pijemonta.
Itd...

Ali kako objasniti da je stvar sa takozvanim "Srbima" u tome, da je zaba vidila da se konji potkivaju, pa i ona digla nogu. Ali pored sve volje i zelje, zaba nikad ne mere biti konj.
I u tome je sav problem.
Tadanjsnja Srbija nije imala ni potencijala, ni snage, ni pameti, da oko sebe okupi takozvane Jugoslovene. Niti je to imala ikad niti ce imati.

Nadmetanje u laprdanju.
Da ste pismeni ko sto nijeste, znali bi da je Amerika nastala oko jednog naroda - ENGLEZA. Oko njih su se sakupili svi drugi narodi koji danas cine Amerikance. Nije to bio sistem vaseg nepismenog i kilavog bratstva i jedinstva.

Pa to ja i tvrdim. SAD je nastala kao produžena ruka V. Britanije, i potom Holandije, Francuske i Nemačke. Čak sam dugo gajio uverenje da je Džordž III dopustio Vašingtonu da otera Britance iz Amerike, umesto što je britanska armija navodno bila slabija od američke. Britanija nije htela da slomi državu za koju je mislila da umesto da joj i dalje bude kolonija, može da joj bude u jednom mnogo zahvalnijem, efektnijem i teže poništivom svojstvu: njena indirektna ispostava. Što samo znači da SAD nikad nije ni izrasla u suštinski suverenu, autohtonu državu.

Pa to ja i tvrdim. SAD je nastala kao produžena ruka V. Britanije, i potom Holandije, Francuske i Nemačke. Čak sam dugo gajio uverenje da je Džordž III dopustio Vašingtonu da otera Britance iz Amerike, umesto što je britanska armija navodno bila slabija od američke. Britanija nije htela da slomi državu za koju je mislila da umesto da joj i dalje bude kolonija, može da joj bude u jednom mnogo zahvalnijem, efektnijem i teže poništivom svojstvu: njena indirektna ispostava. Što samo znači da SAD nikad nije ni izrasla u suštinski suverenu, autohtonu državu.

Ne tvrdis.
Evo tvojije rijeci:
Srbi, Hrvati i Slovenci, sa druge strane, nažalost ne stoje u tesnoj vezi u kakvoj stoje gore navedene evropske narodnosti, pa je zbog toga nemoguće govoriti o suštinskom jedinstvu .. Amerika je nastala oko jednog naroda - ENGLEZA.
Oni su digli ustanak protiv svoje drzave. Oni su bili kulturna, politicka i ekonomska jezgra oko koje su se drugi oblikovali (Njemci, Irci, Holandjani, Francuzi, Sloveni itd.)... Svi drugi su bili samo mase koje su se stapale i oblikovale prema jezgru.
Nema tu nikakve tjesne veze. Drugi narodi koji su dolazili u Ameriku oblikovani su po kalupu koji su napravili Englezi koji su stvorili Ameriku kao drzavu. Dakle nema tu nikakve "medjunarodne ravnopravnosti i sl. .."
Njemci su bili brojniji od Engleza u Americi kao doseljenici, a ipak su se stopili u engleski kalup.

Kod Srba nije moglo biti nista slicno. Srbi nijesu bili sposobni okupiti ni svoj narod oko sebe, a kamoli druge narode.

SAD i Jugoslavija se ne mogu porediti, tako reći, ni po jednoj osnovi. SAD je stvarana od ranog XVII veka, od naroda prevashodno zapadno-srednjeevropskog etniciteta (Britanci, Nemci, Holanđani, Francuzi), koji su shodno sličnosti njihovih kultura i podneblja, oformili civilizaciju i politiku parelelnu onoj iz njihove domovine
Pa brate i nakon stvaranja su imali gradjanski rat pa su ostali zajedno i sad nikom ne pada napamet da se cepa (dobro ono sto po medijima pisu kao hoce da se odvoji Teksas, Havaji itd to je vise teorija zavere nego istinitost) jer znaju da su ovako jaci. Pa i mi Srbi i Hrvati, Slovenci i ostali smo takodje "prevashodno istok etniciteta"(juzni Sloveni)...nema to velike veze koji delovi su bili pod AU koji pod Turskom jer Srbija i Bosna su bili pod Turskom pa ne zive zajedno, a sa druge strane Srbi iz Vojvodine su isto koliko i Hrvati/Slovenci ziveli pod AU pa su uz Srbiju ostali. Znam...ti ces sad reci "pa oni su Srbii jedni i drugi"....pa nije mi jasno zasto onda tako ne bi rekli ex yu narodi "pa oni su juzni Sloveni isto kao i mi". Slazem se da Amere niko nije huskao jedne na druge (mada ko zna stvaranjem SAD svoje kolonije su izgubili Englezi, Francuzi i Spanci ne verujem da su to tako lako prezalili), ali u Libiji jesu huskali jedno pleme na drugo....pa su posle gradjanskog rata ipak ostali zajedno iako se pominjalo cepanje drzave!
Srbi, Hrvati i Slovenci, sa druge strane, nažalost ne stoje u tesnoj vezi u kakvoj stoje gore navedene evropske narodnosti, pa je zbog toga nemoguće govoriti o suštinskom jedinstvu (ono bi bilo lepo u teoriji, ali ga Hrvati i Slovenci nisu želeli).
Ne boj se i svaba je ratovao sa Francuzima x puta, sa Englezima takodje kroz celu istoriju...a mi i Hrvati smo se zakacili tek 1941 i to prvi put u istorijji, pa smo se posvadjali, a svaba enoga pije caj sa Englezima i Francuzima, a cele istorije se picili. Znam i ja da bi bilo lepo da ex yu narodi zive u slozi i isto tako znam da dobar deo Hrvata/Slovenaca to nisu zeleli....ali oni nikada nisu imali drzavu (tj imali su kad i mi tamo negde hiljadu i neke)....hteli su da eksperimentisu sa drzavnoscu i evo sad je imaju i sad shvataju da su se zeznuli i to dobro jer za slovenackom i hrvatskom robom ne zudi toliko Evropa koliko je Jugoslavija.
Da ste pismeni ko sto nijeste, znali bi da je Amerika nastala oko jednog naroda - ENGLEZA
Njemacka oko Prusa.
Italija oko Pijemonta.
Na kojim pozicijama su te drzave u svetu....Amerika okupljena oko Engleza, Nemacka oko Prusa i Italija oko Pijemonta? Od ove 3 ujedinjene drzave najslicnija nama je Italija. Idi vidi na karti koliki je Pijemont bio, a onda vidi koliku je drzavu objedinio oko sebe...Pijemont nije bio sila, a stvorio je silu!!!! Isto tako ni Srbija nije bila sila ali je stvorila silu koja je dok je postojala bila jaca od Pijemontove sile.

Ali su bili svi u jednoj drzavi. Znas li da su najvazniji ciljevi Srbije u novijoj istoriji (od Prvog ustanka pa navamo) bili: da svi Srbi zive u jednoj drzavi (da se oslobode Turske i Austrije) i da Srbija izadje na more. I jedan i drugi cilj je ostvaren 1918. stvaranjem Jugoslavije. Hrvati i Slovenci nisu bili nista osteceni, da se razumemo, imali su jednaka prava u Kraljevini Jugoslaviji kao i mi Srbi.

Neboj se Tile im je sve po spisku na kraju rata na slovenacko-austrijskoj granici (ne znam kako se zove tacno mesto). Tamo su sve sto su zarobili pobili. A i posle rata UDBA je itekako trebila ustasku emigraciju po svetu. Pa i mnogi Srbi su do juce bili oficiri i vojnici u vojsci AU monarhije pa su primljeni u jugoslovensku vojsku.

Pa znas kako....da je po ideologiji Draza bio fasista to je ne istina, ali da je po borbi bio antifasista to je ne istina, on je radio sa fasistima jer je hteo da unisti partizane pomocu njih i tako je kod nas Srba izazvao bratoubilacki rat. Znaci stoji da je Cica izdajnik ali svakako da po ideologiji nije bio fasista vec rojalista koji je hteo povratak kralja koji je zbrisao sa tovarima zlata cim se zapucalo.

Gde su sad Koca i Nesa da vide ovo! mujohrnjica111 forumasi Koca i Nesa ako si pratio su isto ovo napisali ali potpuno isto samo su zamenili mesta cetnicima i ustasama. Ali potpuno isto samo promenili uloge. Znaci stvari ne prikazujete kako jeste vec po principu "svaki iga svoga konja hfali".

1 milion u Prvom ratu, 1.5-1.7 miliona u Drugom ratu...to za tebe nisu velike zrtve????

Englezi nisu stvorili Jugoslaviju prestanite sa lupetanjima! Pogledaj koliko SAD ima naroda pa onda pogledaj koja je njihova pozicija na svetskoj pozornici. Svaka Juga je mogla opstati da nije bilo nacionalizma....mislim uredu ono tipa "ja sam Srbin/Hrvat/Musliman/Slovenac/Makedonac/Crnogorac ti nisi pripadnik moje nacije ok nemam nista protiv, daj da zivimo zajedno u drzavi jer zajedno smo jaci", a ne ovo da jedni vesaju na vrbe, a drugi granate....pogledajte samo koliko zemalja u svom sastavu ima vise naroda/plemena pa zive zajedno jer znaju da su tako jaci. Mislim mi ex yu narodi pripadamo istoj grupi naroda(Sloveni), istoj podgrupi tog naroda(juzni Sloveni) govorimo gotovo (99%) istim jezikom sta je prepreka stvarno ne znam.

Slazem se s tobom, ali ne bi nama bilo zanimljivo kad bi bilo sve normalno, jer smo mi nenormalni narodi, primitivni balkanci.

Cijela tadasnja srpska vlada, sve stranke, svi stranacki predstavnici, buduci kralj takozvani regent, svi su glasali za Jugoslaviju, najprije u Nisu 7. decembra 1914., onda na Krfu, pa na kraju u Zenevi... Kakvi Englezi, qrci palci....
Jugoslaviju je stvorila srpska glupost i nesposobnost, da kao svi ostali narodi na svijetu, gledaju samo svoj srpski interes a ne da turaju nos pod svaciju guzicu.

Bogam, za vrijeme ********* i nije bilo baš tako...

3 najvece greske po meni su:

1.) sto nismo podelili Albaniju sa Grcima i Makedoniju sa Bugarima posle Prvog Balkanskog rata 1912. i sto arnaute nismo proterali u Tursku.

2.) sto 1918. nismo dozvolili Hrvatima i Slovencima da formiraju svoje samostalne drzave. Bosnu smo trebali podeliti sa Hrvatima a Madjarima smo trebali ostaviti veci deo Backe gde su Madjari i Nemci bili vecina. Muslimanima iz srpskog dela Bosne je trebalo ponuditi da se vrate na hriscanstvo (i to pravoslavno) ili im pozeleti srecan put za Istanbul.

3.) Pitam se koja bi bila treca greska da prve dve greske nismo pocinili na kraju Prvog Balkanskog i Prvog Svetskog rata? Danas ne bi bilo usrane Jugoslavije, komunizma, titove selidbe stotina fabrika iz Srbije u Hrvatsku i Sloveniju, ne bi bilo ratova devedesetih, sankcija, bombardovanja, imali bismo etnicki cistu ekonomski i vojno jaku i stabilnu drzavu, ne bismo imali teritorijalne sporove sa Hrvatima, Madjarima i Bugarima, a imali bismo kopnenu granicu sa Grcima i sirok izlaz na more...

9zqy.jpg

Poslednja izmena:
Ne boj se i svaba je ratovao sa Francuzima x puta, sa Englezima takodje kroz celu istoriju...a mi i Hrvati smo se zakacili tek 1941 i to prvi put u istorijji, pa smo se posvadjali, a svaba enoga pije caj sa Englezima i Francuzima, a cele istorije se picili. Znam i ja da bi bilo lepo da ex yu narodi zive u slozi i isto tako znam da dobar deo Hrvata/Slovenaca to nisu zeleli....ali oni nikada nisu imali drzavu (tj imali su kad i mi tamo negde hiljadu i neke)....hteli su da eksperimentisu sa drzavnoscu i evo sad je imaju i sad shvataju da su se zeznuli i to dobro jer za slovenackom i hrvatskom robom ne zudi toliko Evropa koliko je Jugoslavija.

Nemci su protiv Britanaca/Engleza ratovali prvi put u 20.veku. Francuzi su se tukli sa Englezima znatno duže (u čuvenom Stogodišnjem ratu, pre toga Gijom Osvajač, prvo komandant francuskog kralja a potom osamostaljeni kralj Engleske, protiv Harolda Godvinsona), ali animozitet između njih odavno više ne postoji, zato što su od zadnjeg rata između Engleza i Francuza prošli vekovi, a i zato što su srednjevekovni francuski kolonisti tako reći dali identitet Engleskoj, dugo je najveći deo plemstva u V.B. bio francuskog porekla, Plantageneti i Lankasteri su rodom iz Francuske, zatim Englezi su svoju lingvistiku i leksiku uskladili prema francuskim. Od 11. do 18/ranog 19. veka, u celom zapadno-srednjeevropskom regionu jedina u punom smislu oformljena država (sa autohtonim dinastijama (a ne "pozajmljenim" iz drugih naroda), centralizovanom vlašću, ujedinjenom državom, monopolom na modu i arhitekturu, itd.) bila je Francuska. Zato ne mislim da ih Englezi mrze, ali verujem da imaju kompleks od njih.
Naravno, tehnički bilo koja dva naroda mogu sklopiti savez, ali je potrebno da kolektivni animozitet bude dovoljno zauzdan, kao i da protekne dosta vremena od njihovog zadnjeg sukoba.

"Svaba" se nije ujedinjavao sa Francuzom i Englezom, poslje rata, pod dekretima podurtim bratstvom i jedinstvm. Srbi i Hrvati su se "zakacili" 25 godina prije 1941. Tacnije, 1914. Pola Hrvata koji su poginuli u Prvom svj. ratu, poginuli su na Srbiji.
42. vrazja divizija je samljevena na Srbiji. A da bi do toga doslo, srpska vojska je ostala bez prvog poziva u svojim najboljim divizijama. A da ne pricamo o tome, kako je tek bilo kad su Hrvati konacno usli u Srbiju.
Znas, zbog toga je Arcibald Rajs i dosao u Srbiju, da "opjeva" hrvatsko vitestvo, junastvo i uljudbu, nad Srbima koji su dopali ruke "Svabama koji pricaju nas jezik".

Na kojim pozicijama su te drzave u svetu....Amerika okupljena oko Engleza, Nemacka oko Prusa i Italija oko Pijemonta? Od ove 3 ujedinjene drzave najslicnija nama je Italija. Idi vidi na karti koliki je Pijemont bio, a onda vidi koliku je drzavu objedinio oko sebe...Pijemont nije bio sila, a stvorio je silu!!!! Isto tako ni Srbija nije bila sila ali je stvorila silu koja je dok je postojala bila jaca od Pijemontove sile.

Pijemont je oko sebe objednio Talijane. A ne Francuze i Austrijance. Dakle, ta poredba nema veze sa vezom. Srbi su daleko vise imali zajedicnog sa Bugarima, nego sa Hrvatima.
Kako sam vec prije rekao, da je Srbija oko sebe okupila Crnogorce, Macedonce, Bosance, Hercegovce, Slavonce, Licane, Dalmatince - SRBE, onda bi ta usporedba bila na mjestu.
I tek onda bi Srbija bila Pijemont.

No, Srbija je oko sebe okupila nesrbe i prema Srbima neprijateljski raspoloveno stanovnistvo, prema tome, ta Srbija i nakarada od drzave koju je stvorila, je mala Austro-Ugarska, obnovljena na najgori moguci nacin.

Poslednja izmena:

1.) sto nismo podelili Albaniju sa Grcima i Makedoniju sa Bugarima posle Prvog Balkanskog rata 1912. i sto arnaute nismo proterali u Tursku.

2.) sto 1918. nismo dozvolili Hrvatima i Slovencima da formiraju svoje samostalne drzave. Bosnu smo trebali podeliti sa Hrvatima a Madjarima smo trebali ostaviti veci deo Backe gde su Madjari i Nemci bili vecina. Muslimanima iz srpskog dela Bosne je trebalo ponuditi da se vrate na hriscanstvo (i to pravoslavno) ili im pozeleti srecan put za Istanbul.

3.) Pitam se koja bi bila treca greska da prve dve greske nismo pocinili na kraju Prvog Balkanskog i Prvog Svetskog rata? Danas ne bi bilo usrane Jugoslavije, komunizma, titove selidbe stotina fabrika iz Srbije u Hrvatsku i Sloveniju, ne bi bilo ratova devedesetih, sankcija, bombardovanja, imali bismo etnicki cistu ekonomski i vojno jaku i stabilnu drzavu, ne bismo imali teritorijalne sporove sa Hrvatima, Madjarima i Bugarima, a imali bismo kopnenu granicu sa Grcima i sirok izlaz na more...

Malo znades, al si prilicno samouvjeren.z:mrgreen:

Sta su tvoje konkretne zamerke?

Zamjerke su u tome, sto ovo sto si ti rekao, nije imalo nikakvog temelja na osnovu stanja na terenu, snage Srba (kulturne, ekonomske, vojne itd.). Procitaj koju knjigu o ratovanju srpske vojske u Arbaniji, dnevnik, raporte i naredjenja vojci. zatim o mukama koje su Turci mucili sa Albancima itd.
Turci su u sjevernoj Albaniji drzali stalno jake vojne snage, i to ne zbog Srba, nego zbog stalni pobuna i hajducije Albanaca, a po vjeri i kulturi, i po svemu drugome, Turci su bili blizi i miliji ALbancima, nego li Srbi.
Sad, sto se tice vojevanja srpske vojske u albanskim krajevima, svudje mores procitati, da su ovi gledali na svaki nacin da izbjegnu klanje sa Albancima. Imas naredbe srpske vojske i primjere da je oficirima dato ovlastenje da na licu mjesta ubiju svakog vojnika koji pocini neko nedjelo prema Albancima, da se u korijenu sasjece i najmanja stvar koja bi mogla razjariti Albance.
Zasto?
Zato jer oni koji su to naredjivali, nijesu bili budale, vec su dobro znali da se u ratu gine. I to dosta. Na njihovom terenu, u brdima, oni su bili gospodari, a ne Srbi. Bilo je vec do tad dosta zrtava i gorki iskustava.

Uzimanje polovine Albanije, bi bio zalogaj prevelik, da bi udavio onoga ko bi se namjerio da ga proguta.
Srbija tad nije imala ni ljudstva, ni para, da se kolje do zadnjega sa Albancima, u njihovim planinama. Niti bi to naislo na odobravanje, vojske koja bi ratovala tamo niti naroda, koji bi to placao parama i glavama svoji sinova.
Da ne idem dalje u ostalo.

Poslednja izmena:

9zqy.jpg

to @bato sineeeeeee, sablja za srbina

Zamjerke su u tome, sto ovo sto si ti rekao, nije imalo nikakvog temelja na osnovu stanja na terenu, snage Srba (kulturne, ekonomske, vojne itd.). Procitaj koju knjigu o ratovanju srpske vojske u Arbaniji, dnevnik, raporte i naredjenja vojci. zatim o mukama koje su Turci mucili sa Albancima itd.
Turci su u sjevernoj Albaniji drzali stalno jake vojne snage, i to ne zbog Srba, nego zbog stalni pobuna i hajducije Albanaca, a po vjeri i kulturi, i po svemu drugome, Turci su bili blizi i miliji ALbancima, nego li Srbi.
Sad, sto se tice vojevanja srpske vojske u albanskim krajevima, svudje mores procitati, da su ovi gledali na svaki nacin da izbjegnu klanje sa Albancima. Imas naredbe srpske vojske i primjere da je oficirima dato ovlastenje da na licu mjesta ubiju svakog vojnika koji pocini neko nedjelo prema Albancima, da se u korijenu sasjece i najmanja stvar koja bi mogla razjariti Albance.
Zasto?
Zato jer oni koji su to naredjivali, nijesu bili budale, vec su dobro znali da se u ratu gine. I to dosta. Na njihovom terenu, u brdima, oni su bili gospodari, a ne Srbi. Bilo je vec do tad dosta zrtava i gorki iskustava.

Uzimanje polovine Albanije, bi bio zalogaj prevelik, da bi udavio onoga ko bi se namjerio da ga proguta.
Srbija tad nije imala ni ljudstva, ni para, da se kolje do zadnjega sa Albancima, u njihovim planinama. Niti bi to naislo na odobravanje, vojske koja bi ratovala tamo niti naroda, koji bi to placao parama i glavama svoji sinova.
Da ne idem dalje u ostalo.

Srbi su pre 100 godina bili bar 5 puta brojnija nacija u odnosu na siptare, a u severnoj Albaniji je zivelo bar 100.000 Srba. Arnauti ko arnauti su svakako napadali nasu vojsku, a otpor kod civilnog stanovnistva se slama na jednostavan nacin likvidiranjem 100 civila za jednog poginulog vojnika; tako se na najlaksi nacin pacifikuje podrucje.
Srbija i Grcka su nakon Prvog Balkanskog rata mogle lako da se dogovore sa Turskom o raseljavanju siptara, i 30 godina kasnije je Ivo Andric predlagao nesto slicno...

Srbi su pre 100 godina bili bar 5 puta brojnija nacija u odnosu na siptare, a u severnoj Albaniji je zivelo bar 100.000 Srba. Arnauti ko arnauti su svakako napadali nasu vojsku, a otpor kod civilnog stanovnistva se slama na jednostavan nacin likvidiranjem 100 civila za jednog poginulog vojnika; tako se na najlaksi nacin pacifikuje podrucje.
Srbija i Grcka su nakon Prvog Balkanskog rata mogle lako da se dogovore sa Turskom o raseljavanju siptara, i 30 godina kasnije je Ivo Andric predlagao nesto slicno...

Srbi su mogli dobiti samo Skadar.
Za sta su imali podrsku cijeloga krstenog svijeta.
Ti predlozi o raseljavanju Albanaca, nemaju veze sa mozgom. I odnose se na Albance na Kosovu, a ne u samoj Albaniji. Vec sam ti rekao da procitas kako je bilo ratovati u sjevernoj Albaniji 1912. godine...
Ni Turci za to nijesu imali rjesenja a kamoli Srbi.
O tome je smijesno i govoriti.
Ti na to gledas van konteksta i van toga vremena. Masovno ubijanje civila bi samo osramotilo Srbe i cijeli svijet okrenulo protiv Srba i to su dobro znali oni i u vojsci i u politici koji su donosili odluke, a gerilski rat koji bi Srbi sami sebi nametnuli, bi bio krvav i prekrvav, za ono sto bi se dobilo.
Cak su i cetnici izbjegavali bespotrebne sukobe sa Albancima, dje su god mogli.

I stoga velim. Procitaj naredjenja vojnim jedinicama od vrhovne komande srpske vojske, dje se naglasava vise puta, da oficiri na licu mjesta ubiju svakog vojnika koji se ogrijsi o albansko civilno stanovnistvo.
Bez obzira da li je u pitanju kradja, silovanje, ubistvo...

I uopste imas pogresnu predstavu o Prvom balkanskom ratu. Nije tu ni za Srbe, niti za saveznike, Bugare i Grke, sve islo kao podmazano po loju. Za dlaku je falilo da ne izgube taj rat svi zajedno. A da su Turci htjeli, tj. da su smjeli od Rusije i da nijesu imali problema na drugim mjestima, mogli su komodno vratili ne samo izgubljenje krajeve, no mozda i Biograd, Sofiju i Atinu, da im je to bila namjera.
Balkanski saveznici su tu ratovali samo protiv balkanske turske vojske. Turci nijesu stigli na vrijeme prebaciti jace snage iz Turske i u tome je rat zavrsio, i to pregovorima i posdredovanjem Rusije.

Ni Turci za to nijesu imali rjesenja a kamoli Srbi.

Turcima su arnauti savrseno odgovarali, jer su muslimanski arnauti potiskivali Srbe, Grke, Bugare, Cincare i druge hriscane sa svojih vekovnih teritorija. Na primer, na Kosovu i Metohiji je prema prvim turskim tefterima u XV veku zivelo oko 98% Srba, a bili smo vecinsko stanovnistvo i na severu danasnje Albanije.

Kada je Albanija stvorena prvi put kao nezavisna drzava 1912. na toj teritoriji je zivelo oko 750.000 stanovnika, od cega su siptari cinili jedva 50%.

Ti na to gledas van konteksta i van toga vremena. Masovno ubijanje civila bi samo osramotilo Srbe i cijeli svijet okrenulo protiv Srba i to su dobro znali oni i u vojsci i u politici koji su donosili odluke, a gerilski rat koji bi Srbi sami sebi nametnuli, bi bio krvav i prekrvav, za ono sto bi se dobilo.
Cak su i cetnici izbjegavali bespotrebne sukobe sa Albancima, dje su god mogli.

A kako su Grci mogli da proteraju svo tursko i muslimansko stanovnistvo sa teritorije Grcke 1922?

I uopste imas pogresnu predstavu o Prvom balkanskom ratu. Nije tu ni za Srbe, niti za saveznike, Bugare i Grke, sve islo kao podmazano po loju. Za dlaku je falilo da ne izgube taj rat svi zajedno. A da su Turci htjeli, tj. da su smjeli od Rusije i da nijesu imali problema na drugim mjestima, mogli su komodno vratili ne samo izgubljenje krajeve, no mozda i Biograd, Sofiju i Atinu, da im je to bila namjera.
Balkanski saveznici su tu ratovali samo protiv balkanske turske vojske. Turci nijesu stigli na vrijeme prebaciti jace snage iz Turske i u tome je rat zavrsio, i to pregovorima i posdredovanjem Rusije.

Sto znaci da u slucaju da se rat nastavio da bi se Rusija umesala na nasoj strani, i na kraju bi Rusija izasla na Bosfor i Dardanele. :super:

Poslednja izmena:
Turcima su arnauti savrseno odgovarali, jer su muslimanski arnauti potiskivali Srbe, Grke, Bugare, Cincare i druge hriscane sa svojih vekovnih teritorija. Na primer, na Kosovu i Metohiji je prema prvim turskim tefterima u XV veku zivelo oko 98% Srba, a bili smo vecinsko stanovnistvo i na severu danasnje Albanije.

Turke je savrseno bolio q..... ko je Srbin, Albanac, ovaj ili onaj. Njima je to bilo sasvim svejedno, sve dok uredno dobijaju harac i sve dok nema problema sa njima. A problema je bilo cas sa Srbima, cas sa Albancima, cas sa Grcima itd.
Srbi su se iselili sa Kosova za vrijeme seoba u austrijsko-turskim ratovima, dje su se Srbi pridruzili austrijskoj vojsci protiv Turaka. A nikome se nije cekalo, kasnije kad je Austrija izgubila rat, da vidi oceli Turci pobiti njega i njegovu familiju ii nece.
Albanci su se naselili na podrucja, koja su Srbi vec bili napustili.

Tu si se malo presao. Cincari, Bugari i Grci su vjekovima bili turske prisipetlje i zajedno sa Turcima su zivili po gradovima, dje nijednog Srbina nije bilo. I bili su Srbima veci problem od Albanaca svo to vrijeme.

Kada je Albanija stvorena prvi put kao nezavisna drzava 1912. na toj teritoriji je zivelo oko 750.000 stanovnika, od cega su siptari cinili jedva 50%.

I kad je dignuta Srpska revolucija 1804. na ustanickim prostorima, jedva je bilo 50% Srba. Sta sa time?

A kako su Grci mogli da proteraju svo tursko i muslimansko stanovnistvo sa teritorije Grcke 1922?

I iz Srbije su iseljeni svi muslimani, koji nijesu protjerani za vrijeme ratova. Milos je za Turcima vise puta pravio dogovore o tome da se Turci isele.

Sto znaci da u slucaju da se rat nastavio da bi se Rusija umesala na nasoj strani, i na kraju bi Rusija izasla na Bosfor i Dardanele. :super:

Ne znaci. Rusiji to nije bilo ni na kraj pameti da otvara veliki rat sa Turskom, u koji bi se umjesali druge sile na turskoj strani. Tako da je rjesenje bilo jedino, da se zaustavi rat i da balkanski saveznici zadrze sto su zauzeli.
A ni Turci nijesu bili orni za probleme i veliki rat sa Rusijom. Jer su u to vrijeme imali veliki problema i na drugim stranama, pogotov sa Arapima. I svaki cas su morali gusiti bune i ustanke po cijelom carstvu.

Poslednja izmena:

Back