Tri najvece greske Srbije u 20. veku

• Začetnik teme Začetnik teme Parun
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pa i ne bi bila preterano velika,osim toga sta je sa Rumunijom.Rumunska drzava nikad nije bila veca nego u periodu 1918-1940,a bila je pravoslavna i bas na granici izmedju istoka i zapada.
Mislim da se mogla stvoriti jedinstvena srpska drzava/samo da je to bio cilj srpske elite/.

Мишљења сам да је Србија у оним границама које сам описао била могућа 1918. године. Преко тога – тешко. Данас би били и те како срећни да имамо такву Србију.

Мишљења сам да је Србија у оним границама које сам описао била могућа 1918. године. Преко тога – тешко. Данас би били и те како срећни да имамо такву Србију.

Postujem misljenje-ali ne vidim zasto ne cjela Bosna,djelovi dalmacije sa srpskom vecinom,Lika,Banija,Kordun,djelovi Slavonije-ko bi nam mogao reci ne posle Cera,Kolubare...proboja solunskog fronta.
Diplomatija je cudo.

Поента је у томе што западне силе нису знале шта ће са Хрватима и Словенцима. Да их оставе Међерској и Аустрији нису хтеле, јер су намеравале да оштро их казне за вођење аустроугарске политике. Да им омогуће независност – исувише су мали и слаби да могли опстати поред Италије, а и Мађарске.

Дакле, за Запад је најбоље решење је било Југославија, тим пре што у тој и таквој држави Срби нису чинили већину.

Крајина (Лика, Кордун, Банија) није до уласка у Југославију била стратешки интерес Србије.

Sta je bio "strateski interes Srbije"? Jos u vrijeme srpske revolucije 1804, Karadjordjije je htio da uzme sve srpske krajeve pod Turcima... zar nije pokusao preci Drinu?
Ciji interes je bila Krajina? Znaci po tebi ispada da su svi oni dobrovoljci iz Krajine u srpskoj vojsci, ratovali sami protiv sebe i svojih interesa boreci se za Srbiju.

Poslednja izmena:
Vidim ja da se moje vidjenje stvari potpuno poklapa sa vidjenjem Luckog Gusara. Primetio sam to jos sa one teme o alternativama srpske vojske pre prelaska Albanije. Bravo gusare. Megalomanija Karadjordjevica nas je skupo kostala. Sto je najgore placamo cehove i danas.

Mislim da je pogresno reci skupno Karadjordjevica, vec samo jedan - Aleksandar Karadjordjevic. Sad, zalosno je to sto je i Pasic iz politickog oportunizma podrzao Aleksandrove sulude ideje iako im se na pocetku protivio. Npr. kralj Petar je bio protiv ujedinjenja sa Hrvatima (to navodi i Misic u svojim memoarima) i govorio je Aleksandru da iz toga nece nista dobro izaci ali ga ovaj nije poslusao, kao sto nikad nikoga nije poslusao. No, kao sto reko, nije Aleksandar bio sam, mnogi oko njega su ga u tome podrzavali... More se reci da su vojnici bili protiv tog samoubistvenog cina, a politicari (najvecim dijelom) za samoubistvo.

Поента је у томе што западне силе нису знале шта ће са Хрватима и Словенцима. Да их оставе Међерској и Аустрији нису хтеле, јер су намеравале да оштро их казне за вођење аустроугарске политике. Да им омогуће независност – исувише су мали и слаби да могли опстати поред Италије, а и Мађарске.

Дакле, за Запад је најбоље решење је било Југославија, тим пре што у тој и таквој држави Срби нису чинили већину.

Poenta je u tome, sto se niko nije zalagao za interese Slovenaca i Hrvata, osim Srbije. To je istorijski fakat. Po cemu su sile Antante bile veci prijatelj Hrvatima, nego Talijanima i Madjarima, pa i Srbima? To nema istorijsku podlogu. Tacno je jedno da su Hrvati politicki trazili podrsku u Njujorku, Londonu i Parizu, Berlinu i Becu, i da je nidje nijesu dobili...
I A. Rajs, koji je itekako bio upucen u stvaranje tkz. jugoslavije, navodi kako su Srbi istrosili sav svoj kapital koji su imali kod velikih drzava zalazuci se za tudje, nesrpske i protivsrpske interese, tj. jugoslaviju.
Ja stvarno nijesam nidje naisao na podrsku toj ideji kod velikih sila... a citao sam o tome na talijanskom, francuskom i engleskom jeziku o tom pitanju... ono sto sam nasao su problemi i srpsko insistiranje na jugoslaviji koje je oslabilo srpski politicki polozaj i na los glas stvarilo Srbe kod velikih sila, da je ovima toga bilo preko glave... Da nije bilo pristiska velikih sila sigurno bi doslo do rata sa Italijom, a sad, ja stvarno ne vidim kako je to moglo biti u srpskom interesu?

Isto tako, ne vidim ko je mogao Srbima nametnuti rijesenje, ili mala Srbija ili velika jugoslavija? Tad vise u igri nijesu bili ni AU ni Turska, dva smrtna protivnika prosirenju Srbije.

Hrvati niukom smislu tad nijesu bili politicki faktor a ni vojni, a Slovenci isto nijesu bili u nista boljem polozaju. Stvarno ne vidim da su Englezi i Francuzi, zbog Hrvata imali namjeru zaratiti sa saveznikom Italijom... Jedina smetnja italijanskim i madjarskim interesima je bila Srbija.

Poslednja izmena:
Mislim da je pogresno reci skupno Karadjordjevica, vec samo jedan - Aleksandar Karadjordjevic. Sad, zalosno je to sto je i Pasic iz politickog oportunizma podrzao Aleksandrove sulude ideje iako im se na pocetku protivio. Npr. kralj Petar je bio protiv ujedinjenja sa Hrvatima (to navodi i Misic u svojim memoarima) i govorio je Aleksandru da iz toga nece nista dobro izaci ali ga ovaj nije poslusao, kao sto nikad nikoga nije poslusao. No, kao sto reko, nije Aleksandar bio sam, mnogi oko njega su ga u tome podrzavali... More se reci da su vojnici bili protiv tog samoubistvenog cina, a politicari (najvecim dijelom) za samoubistvo.

Dovoljno je reci da nijedan ozbiljan politicki faktor nije bio protiv Jugoslavije,osim Misica niko se nije otvoreno izjasnio ni u vojnom vrhu.I u pravu si nije Aleksandar Karadjordjevic sam kriv vec cjelokupna srpska elita tog vremena.

Kralj Petar je bio protiv ujedinjenja sa Hrvatima. Ako se dobro sjecam, to spominje Misic u svojijem memoarima. Nije samo Misic bio protiv toga. Najbolje se to vidim u desavanjima sa Srpskim dobrovoljackim korpusom u Rusiji i problemima koje su stvarali Hrvati. Komandani Hadzic i Zivkovic su toga itekako bili svjesni i htjeli su da pociste Hrvate iz korpusa (to se na kraju i desilo), ali su politicari to dugo vremena sprecavali... Ima jedan dogadjaj dje su pred ruskim carom kao gosti, oficiri pricali lose o Hrvatima, pa se jedan srpski politicar zalio licno Aleksandru po tome pitanju i trazio smjenu srpskih komandanta. Veliki problemi su bili u vezi toga, kako od politicara koji su zastupali tu ideju, tako i unutar korpusa, od Hrvata, koji su gledali samo svoje interese, sirili razdor samo onako kako to oni znaju, i koristili se protivsrpskim radom politicara zastupnika jugoslovenske ideje... To zamalo nije dovelo do raspada korpusa, jer ni Srbi vise nijesu htjeli biti u tome nezdravom i nesretnom eksperimentu. I onda je komandant odlucio da pocisti korpus, da se spasi sto se spasiti moze.

Srpski dobrovoljacki korpus je bio lakmus papir za ono sto ce kasnije posliticki usljediti...

Ти се стидиш тога што смо ми рекли НЕ хитлеру ?

БРУКО И СРАМОТО.
СРБИЈА НЕ ТРЕБА ДА СЕ СТИДИ СВОГ АНТИФАШИЗМА !

Antifasizma? Posto su tad fasisti bili Talijani a ne Njemci, posto je i sam Musolini stotine puta naglasio da fasizam nije roba za izvoz, nego cisto talijanska stvar. Kakve veze ima ne Hitleru sa talijanskim fasizmom? Ludoda ludje ne more biti.

Њима су Срби сметали због русофилије. Стварањем Југославије ублажио би се утицај Русије на Балкану, обзиром да више не би било чисто русофилске државе.
У то време се још није знао исход грађанског рата Црвених и Белих.
Sta je bio "strateski interes Srbije"? Jos u vrijeme srpske revolucije 1804, Karadjordjije je htio da uzme sve srpske krajeve pod Turcima... zar nije pokusao preci Drinu?
Ciji interes je bila Krajina? Znaci po tebi ispada da su svi oni dobrovoljci iz Krajine u srpskoj vojsci, ratovali sami protiv sebe i svojih interesa boreci se za Srbiju.
Па у начертанију се помињу само српски крајеви под турском окупацијом.
Лика, Кордун, Банија су тада били у АУ. Босна, Херцеговина су одувек били део стратешког интереса Србије, Барања, Бачка, Срем и Банат нешто касније.
А Крајина је заиста тек по уласку у Југославију постала део стратешког интереса Србије. А следећи овај твој аргумент, онда су и Трст и Сент Андреја били део стратешког интереса Србије обзиром да су и они слали добровољце.
Antifasizma? Posto su tad fasisti bili Talijani a ne Njemci, posto je i sam Musolini stotine puta naglasio da fasizam nije roba za izvoz, nego cisto talijanska stvar. Kakve veze ima ne Hitleru sa talijanskim fasizmom? Ludoda ludje ne more biti.
Досадни сте више са тим аргументом. Фашизам је генерички појам у којем су садржани и национал-социјализам и сличне идеологије.
Разлику између фашизма и нацизма праве искључиво западни теоретичари, док руски теоретичари то тумаче као јединствен појам.

Под фашизам се подводе све екстремно десне тоталитарне идеологије.

Imaš temu o Načertaniju pa pročitaj šta piše. Lika, Banija i Kordun se ne spominju, ali se ozbiljno računa na Srem, Banat i Bačku.

Срем, Бачка и Банат

На први поглед морало би се мислити да Србија са овим предјелима у најпријатељскијем сојузу стоји; будући да су њина порекла, језик, вјера, права и обичаји једни и исти са србскима у Србији. Ако то није тако, ондај причина тога бар од части само на Србију спада; јер се ова није довољно трудила о том да пријатељство ових Срба задобије. Но надати се треба да ће покрај свег непријатељског уплива Аустрије ово погрешно отношење с временом престати и поправљено бити и то у оној мери у којој књажевство Србије све више и више као добро уређена и изображена држава покаже се.

За сада ако ништа више требало би бар упознати се с важнијим људима ови провинција, и једне србске важне новине онамо установити које би под конституцијом Мађарске могле полезно дејствовати у интересу србском и које би имале бити уређиване чрез врло искреног човека ко на пример г. Хаџића или њему подобног.

http://www.rastko.rs/istorija/garasanin_nacertanije_c.html#_Toc412529211

Ilija Garašanin je bio veliki čovek!

Malo sam premotao da vidim šta sam napisao na početku teme i vidim da sam se složio sa gusarom oko toga da se sve greške mogu podvesti pod jednu: Jugoslavija.
Juče sam nešto slušao Č. Antića (na stranu njegov politički angažman ipak je u pitanju jedan pametan i obrazovan čovek) i on reče kako je naš problem taj "što često pravimo kuću od krova", pa je tako i Jugoslavija nakrivo napravljena. Ideja Jugoslavije (čak i šire balkanske zajednice) je stara dosta dugo i verujem da namere tih ljudi koji su stvarali ideju Jugoslavije bile najbolje po Srbe (da žive slobodno u jednoj funkcionalnoj i snažnoj zemlji koju velike sile neće koristiti za potkusurivanje). Ti ljudi su malo preradili Načetanije i došli u priliku da formiraju Jugoslaviju, ali nisu imali plan kako ta Jugoslavija stvarno treba da se organizuje da bi funkcionisala u najboljem interesu kako Srba, tako i Hrvata, Slovenaca i ostalih... Falilo nam je Načertanije za XX vek. Zato smo dobili jednu sklepanu nedemokratsku državu, prepunu unutrašnjih trzavica okruženu neprijateljima i kao takvu osuđenu na propast...
Tu propast smo odlagali žrtvovanjem sopstvene nacije što samo ludaci rade. :roll:

Poslednja izmena:
Ти се стидиш тога што смо ми рекли НЕ хитлеру ?

БРУКО И СРАМОТО.
СРБИЈА НЕ ТРЕБА ДА СЕ СТИДИ СВОГ АНТИФАШИЗМА !

Taj čin nije nešto čega se treba stideti, ali jeste čin gluposti jer Jugoslavija nije bila u stanju da izaziva Hitlera.
Za šest meseci il godinu dana Jugoslavija bi sigurno bila raščerupana kao što je i Rumunija, ali bolje kasnije, nego pre. ;)

Ко зна како би се историја одигравала да се није ишло на стварање Краљевине СХС. Лично, не верујем да би дошло до великог проширења Краљевине Србије, најзападнија граница би била негде на рекама Босни и Неретви. Можда би добили данашњу Војводини, могуће и Црну Гору. И то би било то, да се вучемо за уши од среће.

Западно од такве Србије, врло вероватно, настали би умањена Југославија са центром у Загребу.

Što se tiče samostalnih granica Srbije, one su verovatno bile blizu onih koje smo imali kad smo uspostavili primirje sa Mađarima. Ako sam dobro zapamtio kartu, granica je bila negde oko Papuka, na Uni i Cetini, a na severu se negde poklapala sa današnjom granicom sa Mađarskom.

Poenta je u tome, sto se niko nije zalagao za interese Slovenaca i Hrvata, osim Srbije. To je istorijski fakat. Po cemu su sile Antante bile veci prijatelj Hrvatima, nego Talijanima i Madjarima, pa i Srbima? To nema istorijsku podlogu. Tacno je jedno da su Hrvati politicki trazili podrsku u Njujorku, Londonu i Parizu, Berlinu i Becu, i da je nidje nijesu dobili...
I A. Rajs, koji je itekako bio upucen u stvaranje tkz. jugoslavije, navodi kako su Srbi istrosili sav svoj kapital koji su imali kod velikih drzava zalazuci se za tudje, nesrpske i protivsrpske interese, tj. jugoslaviju.
Ja stvarno nijesam nidje naisao na podrsku toj ideji kod velikih sila... a citao sam o tome na talijanskom, francuskom i engleskom jeziku o tom pitanju... ono sto sam nasao su problemi i srpsko insistiranje na jugoslaviji koje je oslabilo srpski politicki polozaj i na los glas stvarilo Srbe kod velikih sila, da je ovima toga bilo preko glave... Da nije bilo pristiska velikih sila sigurno bi doslo do rata sa Italijom, a sad, ja stvarno ne vidim kako je to moglo biti u srpskom interesu?

Isto tako, ne vidim ko je mogao Srbima nametnuti rijesenje, ili mala Srbija ili velika jugoslavija? Tad vise u igri nijesu bili ni AU ni Turska, dva smrtna protivnika prosirenju Srbije.

Hrvati niukom smislu tad nijesu bili politicki faktor a ni vojni, a Slovenci isto nijesu bili u nista boljem polozaju. Stvarno ne vidim da su Englezi i Francuzi, zbog Hrvata imali namjeru zaratiti sa saveznikom Italijom... Jedina smetnja italijanskim i madjarskim interesima je bila Srbija.

Грешка ондашњих српских политичара, у првом реду Николе Пашића, било је погрешно схватање да Трумбић води хрватски народ. Хрвате је водио Ватикан преко своје јерархије. У том смислу, никакво решење које би озбиљније наудило хрватским интересима није било могуће.

Њима су Срби сметали због русофилије. Стварањем Југославије ублажио би се утицај Русије на Балкану, обзиром да више не би било чисто русофилске државе.
У то време се још није знао исход грађанског рата Црвених и Белих.

Занимљиво је то да је Никола Пашић послао свог човека Лењину, Милана Маринковића. Овај је напамет научио садржај поруке како британска служба, и да га пресретне, не би сазнала шта је њена садржина. Маринковић је јавио Пашићу да Лењин мисли да се Босна и Херцеговина и Црна Гора прикључе Србији. Даље, Пашић је одбио британски план да се српски заробљеници у Русији дигну против бољшевика.

Пашић је Брест-литовски мир доживео као трагедију Руса и промашајем бољшевика.

Poslednja izmena:
Грешка ондашњих српских политичара, у првом реду Николе Пашића, било је погрешно схватање да Трумбић води хрватски народ. Хрвате је водио Ватикан преко своје јерархије. У том смислу, никакво решење које би озбиљније наудило хрватским интересима није било могуће.

Занимљиво је то да је Никола Пашић послао свог човека Лењину, Милана Маринковића. Овај је напамет научио садржај поруке како британска служба, и да га пресретне, не би сазнала шта је њена садржина. Маринковић је јавио Пашићу да Лењин мисли да се Босна и Херцеговина и Црна Гора прикључе Србији. Даље, Пашић је одбио британски план да се српски заробљеници у Русији дигну против бољшевика.

Пашић је Брест-литовски мир доживео као трагедију Руса и промашајем бољшевика.

Ima tu još jedan problem - neka vrsta rivaliteta između Pašića i Aleksandra, koja je dodatno komplikovala našu poziciju. Aleksandara je bio slavoljubiv čovek, željan vlasti, a ni Pašić nije bio mnogo bolji, samo je bio iskusniji i strpljiviji. Sama KSHS je proglašena na prepad bez Pašića.
Nekako me to podseća na onaj trenutak kad je Tadićeva vlast dobila status kandidata, a Tomina reakcija je bila "ja bih još bolje dobio status kandidata".
Tako se i tad Aleksandar neoprezno zaleteo da bude "iperator" i zajebo nas...

Ima tu još jedan problem - neka vrsta rivaliteta između Pašića i Aleksandra, koja je dodatno komplikovala našu poziciju. Aleksandara je bio slavoljubiv čovek, željan vlasti, a ni Pašić nije bio mnogo bolji, samo je bio iskusniji i strpljiviji. Sama KSHS je proglašena na prepad bez Pašića.
Nekako me to podseća na onaj trenutak kad je Tadićeva vlast dobila status kandidata, a Tomina reakcija je bila "ja bih još bolje dobio status kandidata".
Tako se i tad Aleksandar neoprezno zaleteo da bude "iperator" i zajebo nas...
Rivalitet izmedju Aleksandra i Pasica je postojao ali isto tako su cesto puta udruzivali snage kako bi eliminisali zajednicke protivnike(princ Djordje,obracun sa crnom rukom...).

Taj čin nije nešto čega se treba stideti, ali jeste čin gluposti jer Jugoslavija nije bila u stanju da izaziva Hitlera.
Za šest meseci il godinu dana Jugoslavija bi sigurno bila raščerupana kao što je i Rumunija, ali bolje kasnije, nego pre. ;)
Наравно.
Мислим да не би, уколико наравно не би дошло поново до неког пуча.
Немци су са Југославијом имали друге планове.

Наравно.

Ma njima je samo trebao siguran put ka bliskom istoku za njihovu vojsku i posle u drugom smeru za naftu - uostalom po tome kako su bili stacionirani vidi se da ih je samo pruga interesovala, a po brdima su se mlatili samo ako su bas morali.

Наравно.

Nevezano za njemacke planove, do "puca" bi doslo i tako i tako. "Puc" je bio jedino sto se moglo desiti u "jugoslaviji"... a da nije bio "puc" bila bi opet neka kolosalna glupost koja bi dovela do velike srpske pogibije i propasti.

I samo potpisivanje trojnog pakta nije bilo odraz nikakve velike politicke "mudrosti" nego potez iznudjen od Hitlera i iskljucivo na njegovu inicijativu. Sigurno je da knez Pavlek i njegov cincarski klaun D. Cvetkovic, politicke budaletine i stetocine prve klase, nijesu bili "umovi" iza toga poteza jer ni karakterno niti umno nijestu bili tome dorasli.

Poslednja izmena:
Nevezano za njemacke planove, do "puca" bi doslo i tako i tako. "Puc" je bio jedino sto se moglo desiti u "jugoslaviji"... a da nije bio "puc" bila bi opet neka kolosalna glupost koja bi dovela do velike srpske pogibije i propasti.

I samo potpisivanje trojnog pakta nije bilo odraz nikakve velike politicke "mudrosti" nego potez iznudjen od Hitlera i iskljucivo na njegovu inicijativu. Sigurno je da knez Pavlek i njegov cincarski klaun D. Cvetkovic, politicke budaletine i stetocine prve klase, nijesu bili "umovi" iza toga poteza jer ni karakterno niti umno nijestu bili tome dorasli.

Hm, kad imaš trulu državu teško da možeš nešto mudro da smisliš i sprovedeš :roll:
Evo na primer, nama sad ni Ristić ni kneževi Miloš i Mihajlo ne bi mogli da pomognu oko pregovora na Kosmetu jer ne bi imali ništa sem truleži iza sebe... Sjebala nas je ta vera da s Hrvatima može da se desi ono što nam nije pošlo na ruku s Bugarima. S Bugarima su nas ujebali Rusi od 1870. i bugarske egzarhije, a s Hrvatima Vatikan :roll:

Poslednja izmena:

Mislim da sam to već negdje napisao,ali nema veze ponoviću-knez Pavle je napravio grešku smjenivši dr Milana Stojadinovića sa mjesta predsjednika vlade i doveo daleko nesposobnijeg Cvetkovića,posle čega je došlo do stvaranja Hrvatske banovine i pristupanja trojnom paktu(jer je bio satjeran u ćošak,a Englezi opet izvukli keca iz rukava-pučiste).

Back