Poenta je u tome, sto se niko nije zalagao za interese Slovenaca i Hrvata, osim Srbije. To je istorijski fakat. Po cemu su sile Antante bile veci prijatelj Hrvatima, nego Talijanima i Madjarima, pa i Srbima? To nema istorijsku podlogu. Tacno je jedno da su Hrvati politicki trazili podrsku u Njujorku, Londonu i Parizu, Berlinu i Becu, i da je nidje nijesu dobili...
I A. Rajs, koji je itekako bio upucen u stvaranje tkz. jugoslavije, navodi kako su Srbi istrosili sav svoj kapital koji su imali kod velikih drzava zalazuci se za tudje, nesrpske i protivsrpske interese, tj. jugoslaviju.
Ja stvarno nijesam nidje naisao na podrsku toj ideji kod velikih sila... a citao sam o tome na talijanskom, francuskom i engleskom jeziku o tom pitanju... ono sto sam nasao su problemi i srpsko insistiranje na jugoslaviji koje je oslabilo srpski politicki polozaj i na los glas stvarilo Srbe kod velikih sila, da je ovima toga bilo preko glave... Da nije bilo pristiska velikih sila sigurno bi doslo do rata sa Italijom, a sad, ja stvarno ne vidim kako je to moglo biti u srpskom interesu?
Isto tako, ne vidim ko je mogao Srbima nametnuti rijesenje, ili mala Srbija ili velika jugoslavija? Tad vise u igri nijesu bili ni AU ni Turska, dva smrtna protivnika prosirenju Srbije.
Hrvati niukom smislu tad nijesu bili politicki faktor a ni vojni, a Slovenci isto nijesu bili u nista boljem polozaju. Stvarno ne vidim da su Englezi i Francuzi, zbog Hrvata imali namjeru zaratiti sa saveznikom Italijom... Jedina smetnja italijanskim i madjarskim interesima je bila Srbija.