Tradicionalna astrologija

Valens radi i profektiranje po celim znacima.
Što se profekcija tiče, one se mogu raditi na dva načina, jedan je Valensov gde svaka solarna godina zauzima jedan ceo znak, a drugi sistem, koji se može naći kod nekih autora, je da profekcija počinje od stepena na kom se nalazi ASC i pomera se za 30* tako da u toku godine najčešće promeni znak.

Fortuna se može koristiti i kao alternativni ASC.
Može Oli, možemo tako, jednu po jednu temu.

Da, koristiš stepen Fortune kao da ti je ASC i onda gledaš gde ti se koja planeta nalazi u odnosu na nju.
Kod mene to ne vredi jer mi je Fortuna sa Suncem na ASC, ali ako ti je Fortuna u 9. onda uzmeš kao da ti je to ASC i gledaš gde se koja planeta nalazi od nje.
Recimo, gde je i u kojoj kući njen vladar, Sunce i da li je neka planeta opstruiše. :)

Kako se Fortuna koristi kao alternativni ASC, mislim kako se to onda tumači? Bukvalno kao alternativni natal?

Meni je Fortuna na Veneri u 9. :p

Odlicno je sto je na benefiku, i u dobroj je kuci natala.
Gleda se gde je i tacka fortune u odnosu na natal, a i vladar fortune u kojoj je kuci natala itd.
Da li je u znacima i terminima benefika, itd. itd.
ali sve u odnosu na natal, nije dobro da je u maleficnim kucama, znacima malefika itd.
Najbolje da su fortuna i njen vladar na ugaonim poljima natala, u znacima benefika.
Padajuca i maleficna polja u kojima je Fortuna, donose losiju srecu.
Ali retki su natali gde je ili-ili, tj. da se potrefi gomila pozitivnih i prominentnih faktora, ili iskljucivo negativnih, vecina ima neki mix.

Posmatra se kao jos jedan faktor u opisu natusa kao i asc i Mo, ali prilicno bitan za sudbinu.

Ima na astroseek-u :) racunanje od Fortune negde pod traditional chart

Kuce of fortune su vec ulazenje u detalje, najbitnije je ovo sto ispisah gore :D

Takav je moj Daimon chart :lol: on se gleda za karijeru dosta.
Fortuna ima analogiju sa Mo, Dejmon sa So.
Ako je naglaseniji Dejmon, natus se bavi vise nekim "intelektualnijim" zanimanjem, tipa nauke, filozofije...ako je Fortuna, onda je lupam pekar itd.
Dejmon je kao intelektualno stvaralastvo , npr. pisac koji je izdao knjigu o sci fi-u ima lupam Dejmon vezano za Vodoliju, u Biku kuvar itd.
Hju Hefner ima Dejmona na Veneri u Ribama- Playboy :lol:
Nesto ka cemu inkliniramo u umu, ali sfera iznad Me, oblasti koje nas privlace da ne znamo zasto itd. a Me to sprovodi i "pakuje"

I ko kaze da je TA recept za kolace :D bas i tu ima dosta duhovnog i misticnog kad se zagrebe.

E vidis, to te je i okrenulo ka medicini, mislim na Fortunu, po TA je Skorpija i 6. znak tj. polje Marsa, zaduzeni za medicinu. Mada nije jedino od faktora naravno.

Fortuna je faza Meseca odbijena od Ascedenta, te odatle analogija sa Mo, kao i sa sudbinom u nekom smislu.
Dejmon je faza Meseca ali odbijena od asc u kontrasmeru, te odatle veza sa So, jer faza Meseca je nista do rastojanja dva najbitnija tela tj. So i Mo.

Zanimljivo je da Tača Fortune i Tačka "Time of Marriage" imaju istu formulu. :)
Fortuna se kod žena razmatra i za ljubavna pitanja.

Tačka Fortune se razmatra i u smislu razvoja ali bogatstva. Fortuna u sebi sadrži tri najvažnije tačke u natalnoj karti: Sunce, Mesec i Ascendent. Znak i kuće Fortune će pokazat kako smo motivisani za uspeh i vrste aktivnosti koje će nam doneti bogatstvo (Znak) i gde možemo da pronađemo određene aktivnosti koje će nam to omogućiti (Kuća).

Zatim se razmatra i vladar tačke Fortune, njegovo dostojanstvo, položaj u natalnoj karti i ukupni odnos prema ostatku natalne karte,

Tačka Duha je slična Fortuni ali predstavlja način na koji ćemo iskusiti naše duhovne veze i duhovnost, svest koja nije materijalna ili opipljiva.

Tačka sreće se razmatra i u sinastriji, pri čemu Fortuna prima aspekt, ali ona ne može uticati na planetu.
Ako u sinastriji Sunce pravi aspekt sa Fortunom, onda će nam ta osoba biti od velike pomoći u nekom materijalnom smislu, sticanju, stabilnosti itd. ali Fortuna ne uzvraća na isti način, s obzirom da je nematerijalna tačka. Ako je Fortuna u aspektu sa Ascendentom druge osobe, iako su u pitanju dve tačke, ipak se može reći da imaju određeni uticaj, pa npr. pristup jedne osobe svetu može pomoći drugoj osobi da postigne svoje ciljeve.

Mozes i iz glave :D ako si na Pun Mo, Fortuna je negde oko sedme kuce

Ima na astro-seeku :)

Tačno, faza Meseca, ili konjunkcija Sunca i Meseca će postaviti Fortunu oko ASC.

Na astro.com u padajućem, poslednjem meniju gde su opciona tela, prva je Fortuna i može se ubaciti kada se izrađuje karta.
Formula za izračunavanje se razlikuje ukoliko je rodjenje noćno ili dnevno.

Mnogo mi se sviđa ovaj moj Fortuna chart, je l' može on da se gleda umesto natala :rotf:
Vladar (Mars) je u 10. znaku, Jupiter u 9 :mrgreen:
jeste ali ovo je kod mene i slučajni malefik, Venera vlada i 8. kućom :lol:
i vladar je u 6, tako da je kombinacija svega kao i obično.

Da, imaš čitavu delineaciju preko Fortune.
U profekcionoj karti, koju možeš napraviti u Morinusu obavezno se gleda gde se nalazi Fortuna putem profekcije, jer se smatra, uz svetla i ASC najbitnijom u natalnoj karti, s obzirom da ujedinjuje energiju ova tri najbitnija faktora.

Takođe, u razmatranju karijere i materijalnog uspeha, postavi se Fortuna kao alternativni ASC a zatim se cela karta rotira.
Bitno je koji je znak 10. znak od Fortune, jer je 10.kuća uvek komandujuća u odnosu na 1. smatra se da i u medjuljudskim odnosima, onaj znak koji je 10. od našeg ASC ima nad nama autoritet.

.
Fortuna ima analogiju sa Mo, Dejmon sa So.
Ako je naglaseniji Dejmon, natus se bavi vise nekim "intelektualnijim" zanimanjem, tipa nauke, filozofije...ako je Fortuna, onda je lupam pekar itd.
Dejmon je kao intelektualno stvaralastvo , npr. pisac koji je izdao knjigu o sci fi-u ima lupam Dejmon vezano za Vodoliju, u Biku kuvar itd.
Hju Hefner ima Dejmona na Veneri u Ribama- Playboy :lol:
Nesto ka cemu inkliniramo u umu, ali sfera iznad Me, oblasti koje nas privlace da ne znamo zasto itd. a Me to sprovodi i "pakuje"

E, baš to, bravo Oli.

S obzirom da u natalima, Mesec simboliše materijalno, pa su lunarni tipovi više oni koji su okrenuti opipljivom, materijalnoj sigurnosti, pa čak i svemu što hrani telo, tako je i Fortuna simbol i materijalnog bogastva i našeg imovinskog stanja.

Sa druge strane, Sunce je naša svest i ambicija, to je planeta koja posredno simboliše i našu inteligenciju, i ono što se zove Consciousness tj svesnost, pa je i Diamon, tj Tačka duha povezan sa svešću i nekim intelektualnim vrednostima, ili hrani za dušu i um. Solarni tipovi ličnosti su mnogo ambiciozniji, intelektualniji, prodorniji i više su skloni tome da pronalaze nove ideje. :D

Oli je ovo baš dobro napisala i objasnila, svidja mi se kakve je primere navela! :D

Back