TORTE: recepti, saveti, ideje...

A podelicu sa vama i tu moju tortu koja je preukusna.
Peku se 4 kore od po 5 belanaca, 5 kasika secera, 6 kasika mlevenih oraha ili lesnika i 1 kasika brasna.
Fil kuvam od svih 20 zumanaca sa 20 kasika secera. Prvo to umiksam i onda stavljam na paru, sklanjam kad mi se pojavi duboki trag varjacom prilikom mesanja i pobledi naravno.
U ohladjen fil dodam margarin svih 250 grama.
U taj fil pre mazanja kora dodam zbog sigurnosti 200 gr mlevena plazne.
Preko donje kore ide preliv koji pravim na sledeci nacin: U manjoj serpici otprilike sipam krisatal secer da pokrijem dno i stavim na vatru kada secer pozuti dodam kasinu margarina i cim se otopi premazem preko prve kore tj. donje. Ne sme da zagori ni malo, znaci tiha vatra.
E sad ovako: Na svaku koru mazem glazuru od cokolade: 2 stangle cokolade otopim sa 3 kasike vode i 2 kasike ulja. Premazem svaku koru i ostavim da se stegne.
Na kraju ide redjanje, Donja kora sa grilijazem i cokoladom pa zuti fil pa opet kora sa cokoladom pa fil i tako do kraja.
Torta je preukusna, presek je predivan. Nastala je sasvim slucajno, jedne noci mrtva umorna krenula sam da pravim jednu tortu, zatim sam na pola te torte skontala da nemam vremena za nju i da nisam sposobna da sve iz recepta ispratim pa sam iskoristila to sto sam spremila i krenula sa drugom. Sada mi te musterije stalno traze tu tortu. Kazu pravi onu tvoju :)

A podelicu sa vama i tu moju tortu koja je preukusna.
Peku se 4 kore od po 5 belanaca, 5 kasika secera, 6 kasika mlevenih oraha ili lesnika i 1 kasika brasna.
Fil kuvam od svih 20 zumanaca sa 20 kasika secera. Prvo to umiksam i onda stavljam na paru, sklanjam kad mi se pojavi duboki trag varjacom prilikom mesanja i pobledi naravno.
U ohladjen fil dodam margarin svih 250 grama.
U taj fil pre mazanja kora dodam zbog sigurnosti 200 gr mlevena plazne.
Preko donje kore ide preliv koji pravim na sledeci nacin: U manjoj serpici otprilike sipam krisatal secer da pokrijem dno i stavim na vatru kada secer pozuti dodam kasinu margarina i cim se otopi premazem preko prve kore tj. donje. Ne sme da zagori ni malo, znaci tiha vatra.
E sad ovako: Na svaku koru mazem glazuru od cokolade: 2 stangle cokolade otopim sa 3 kasike vode i 2 kasike ulja. Premazem svaku koru i ostavim da se stegne.
Na kraju ide redjanje, Donja kora sa grilijazem i cokoladom pa zuti fil pa opet kora sa cokoladom pa fil i tako do kraja.
Torta je preukusna, presek je predivan. Nastala je sasvim slucajno, jedne noci mrtva umorna krenula sam da pravim jednu tortu, zatim sam na pola te torte skontala da nemam vremena za nju i da nisam sposobna da sve iz recepta ispratim pa sam iskoristila to sto sam spremila i krenula sa drugom. Sada mi te musterije stalno traze tu tortu. Kazu pravi onu tvoju :)

Deluje baš ukusno !

Ja orahe i lešnike još nisam kupovala ove godine, a da mi treba, kod mene su 800 din/kg. Čokoladu kupujem onu austrijsku crvenu i plaćam 500 din/kg. Sa puterom ne radim, što na cenu mojih torti niko ni ne očekuje, niti ovde iko pravi torte sa puterom, a margarin kod mene u prodavnici plaćam 70 din. Vidim da je u Rodi dijavit na akciji 53 dinara, pa ako dobijem sutra ček, verovatno ću svratiti do Rode, jer ću biti u prolazu.

ZD, kakva je to Austrijska čokolada i gde ima da se kupi? Koji procenat kakaa ima u sebi, mislim da Menaz ima 47 %, ako se ne varam?

Pa ne dodajem nista, umiksam zumanca sa secerom i tako mesam na pari dok se ne ukuva.
Nosim se mislju da pocnem da dodajem malo mleka i pudinga kako bi bio cvrst. Bas me to nervira.

Taj fil se kuva bas dugo na pari i ja imam neke fore po kojima znam da li je gotov: prvo, kad zagrebes varjacom do dna jasno se vidi dno i drugo:kad podignem varjacom malo fila na njoj i time nasaram nesto po povrsini, to nasarano ostane tako neko vreme, ne razlije se i ne potone. Eto, ne znam da li si razumela, ako imas pitanja PUCAJ...z;)

Devojke (i momci) ne znam za vas, ali ja cu prilicno da se odmaram ovih dana :) Rekla sam STOP porudzbinama (sem nekih starih, davno ugovorenih) :sanke:

attachment.php

attachment.php

attachment.php

Neko je pitao za cene ...
Orahe još nisam kupovala ove godine, lešnik sam upravo potrošila i zapanjila se na cenu od oko 150din za 100g! Doduše, pričam o cenama iz prodavnice, dakle upakovano u kesici što jeste uvek malo skuplje, nisam imala vremena da tražim mnogo i trebalo mi je samo 200g, ali na 3-4 mesta je bio toliko par dinara gore - dole.
Ta, navodno austrijska čokolada se može naći po pijacama (kažem "navodno" jer sve je to diskutabilno i pitanje je ko šta i gde pakuje i odakle zaista dolazi... i šta se unutra nalazi. Kod nas i za ono legalno uvezeno ili proizvedeno nisi baš siguran) u pakovanju od 400g.
U "Idei" je čokolada njihova robna marka "K plus" trenutno na nekoj akciji oko 55din/100g proizvodi je "Zvečevo" (oni malo stariji se sećaju ;), oni malo mlađi možda i ne), odlična je. Redovna cena joj je nešto oko 65 dinara i ja uglavnom nju i koristim.
Puter sam poslednji put kupovala za oko 280din/250g, margarin ja jako malo trošim ali mislim da je nešto oko 60din/250g.

Slične teme

Back