TORTE: recepti, saveti, ideje...

429500_481929101850640_1751061214_n.jpg

Budne li ste majstorice?!
Treba mi hitan savjet, kada stavljam satensku masnicu oko ivice torte, to ja uopste ni ne lijepim za fondan jer tecnost koliko god malo je stavim na nekoliko mjesta probije saten i bude mi nekako flekavo. Ali kada trebam naprjed staviti masnicu sa sve onim spojem u sredini, e to nikako ne znam zalijepiti za tortu a da se ne vidi isto ta tecnost, uvijek mi negdje izbije.
Kako to radite, cime lijepite, ako se uopste i lijepi?

Sa "snikersom" kao i sa svim kolačima i filovima gde ide mleko u prahu, zna da bude problema jer je mleko u prahu neujednačenog kvaliteta (ili već šta) i jako je varljivo kako će se ponašati. U poslednje vreme sve što kupim i nije mleko u prahu već neka "zamena" ... ko zna od čaga ga prave i šta unutra trpaju.
Problem rešava kašika-dve gustina (ili pudinga).
Inače, meni je taj fil za snikers sa tolikom količinom šećera i mleka u prahu pretežak (čak i bez margarina/putera) tako da deo mleka u prahu zamenim praškom za puding. Ali, to je već stvar ukusa...

Treba mi hitan savjet, kada stavljam satensku masnicu oko ivice torte, to ja uopste ni ne lijepim za fondan jer tecnost koliko god malo je stavim na nekoliko mjesta probije saten i bude mi nekako flekavo. Ali kada trebam naprjed staviti masnicu sa sve onim spojem u sredini, e to nikako ne znam zalijepiti za tortu a da se ne vidi isto ta tecnost, uvijek mi negdje izbije.
Možeš rojalom a ja često stavim i onu ukrasnu bockicu, za svaki slučaj :)

Sve prvo oblozis fondanom pa onda redjas spratove, ja koristim obican malo deblji karton, svakako se snalazim, i zabodem stapice za rostilj u donju tortu.....vajda imaju da se kupe te skrivene tacne ali ja ih nisam nigde nasla, neki koriste i srebrne tacne za torte kao podmetace......

Ja traku ljepim sa medom,i to samo na onom jestu gdje ce biti masnica.Kad stavim traku oko torte ne ljepim na samoj ivici,nego jedan kraj prebacim malo preko drugog,i kad stavim masnicu nigdje nije umrljano,niti se sta vidi...

Ovo je bila moja prva vjenčana za malo drugačije mladence. Figurice sam radila poskrivečki, špjunirajući po njihovim profilima :D
Najviše me brinula tetovaža na njemu s obzirom da ne znam ni čiča glišu nacrtati a kamoli išta drugo, ali je na kraju je stvar spasio moj muž.. nadam se da će dar za crtanje djeca naslijediti od njega :D :D

PC010028.JPG

Ovo je trebala biti Winx torta, ali je žena kasno javila da se curica razbolila :(
Torta je na kraju otišla je malo većoj curici za rođendan, a ja sam dobila priliku da isprobam ovu dekoraciju..

PC080010.JPG

jedna prigodna uz ovu snježinu vani.. baš mi je bio gušt ju raditi :D
PC080010.JPG

i malo standardnih dječjih
PB240011.JPG

PC010040.JPG

PC010030.JPG

PC080016.JPG

tzunami, za početak isključi caps lock :)

Meni se to ponekad desi i sa barvalovim fondanom. Mislim da je tu elastičnost u pitanju, ali ne znam kako se ona poboljšava. :)

Ja ne volim da mesim fondan. To je poznato. Ali, ponekad moram, kao npr. sinoć. Imala sam šećer u prahu, oko 2kg, koji je bio u jednom komadu. Prvo sam ga lupala čekićem za meso da dobijem komade veličine dečije pesnice, pa sam ga onda mrvila oklagijom, pa sejala kroz cetku. I moravkin želatin, jer drugog u mom selu nema. A fondan mi ispao kakav se samo poželeti može. Bez C šećera u prahu, bez Dr. Oetker želatina ispao je bolji nego Barvalo. Tako da uopšte ne znam u čemu je fora.

KORISTIM FONDAN PO MINJINOM RECEPTU I UVEK IMAM PROBLEM KAD OBLAZEM TORTU ,DESAVA MI SE DA FONDA NA MESTIMA GDE SE SAVIJA NA IVICAMA POCNE DA PUCA ,POJAVE SE ONE MALE BRAZDICE ,JEL ZNA NEKO ZASTO JE TO TAKO I KAKO TO DA RESIM BAS ME NERVIRA ?

Ja uvek mesim fondan i moje iskustvo kaze da ide manje secera nego po receptu, jer kad je fondan previse tvrd i suv hoce da puca. Znaci, meni ode oko 800g, mozda mrvica vise ponekad, ali nikada nisam svih 900g utrosila. I kada ga umesim onda namazem ruke margarinom i jos malo mesim, tako dobile na elasticnosti....toliko od mene!;)

Ja uvek mesim fondan i moje iskustvo kaze da ide manje secera nego po receptu, jer kad je fondan previse tvrd i suv hoce da puca. Znaci, meni ode oko 800g, mozda mrvica vise ponekad, ali nikada nisam svih 900g utrosila. I kada ga umesim onda namazem ruke margarinom i jos malo mesim, tako dobile na elasticnosti....toliko od mene!;)

Hvala ,probacu tako ,jer zaista me najvise iznerviraju te brazdice a toliko se trudim da torta bude savrsena :-)

JEL PRAVILA NEKA OD VAS OVE KUCICE OD SMESE ZA MEDENJAKE ,TE BOZICNE KUCICE ,IMAM DVA BRATICA PA SAM MISLILA DA IM NAPRAVIM BAR DA POKUSAM ,A POSTO SU NJIH DVOJICA PA SE UVEK SVADJAJU OKO JEDNE STVARI KAO I SVA DECA ,MISLILA SAM DA NAPRAVIM DVE PA AKO NEKO IMA SEMU ZA NEKU MALU DA NIJE PREVISE VELIKA POSTO SAM MISLILA I NEKE KOLACICE DA NAPRAVIM UZ TO :D

Slične teme

Back