TORTE: recepti, saveti, ideje...

Moje sve tako izgledaju, ne samo za moskvu. Dok su u rerni, čine se da će biti 1cm debele, kada se ispeku ne budu deblje od 1/2cm. Zašto, ne znam...

Ja sam primjetila da je to najvise izrazeno kod moskve, isto pojma nemam zasto, ona se bas bas naduva, dok milka po Kokinom receptu ne bas tako, ona jako malo splasne, valjda zato sto je kod nje 1:1 odnos ljesnika i brasna, pa je onako kompaktnija, dok je kod moskve puno kostunjavog voca a malcice brasna

Moze da bude da ima veze sa kolicinom brasna.. Napravicu test koru pa javljam kakav je utisak..
Mozda i temp. rerne..pecem na 190c..

E ti imas onu mulitifunkcionalnu, ja imam obicnu konvencionalnu Slobodin je sporet u pitanju i tu pecem na 200 a nekad kada ih ima dosta na 220C. Ja inace u moskvu uvijek stavim kasiku brasna vise, pa opet se napuse. Ta kora je za mene fenomen, tako tanka a opet toliki fil i voce drzi na sebi stabilno

Uh....ja sad prvi put pravim sa fondanom. Kupila sam neki, pa me sad strah hoce li to biti ok. Premazala sam je butter creamom i ostavila da se stegne u frizider.... Ne znam za koliko da krenem sa fondanom, par sati? Ima li neko ideju sa cim da improvizujem peglanje fondana posto nema onaj pribor za ravnanje i istiskivanje mehurica....

I moja moskva isto tako, al neka ja i volim kad je tanka,
da znas Daco da si u pravu, i ja je jos redovno stavljam kao donju tortu i bez problema mi drzi gornju, ma nikad se ni milimetra deformisala nije, sa moskvom jos nisam imala promasaj, i musterije se uvek jave da su odusevljene ukusom, prosli vikend sam pravila musteriji treci put za redom moskvu u mesec dana, dan pred porodjaj, i prosla dva vikenda,i ja kazem smucice vam se vise a oni meni da ne mogu docekati da je jedu :) e svasta, doduse ja ne volim vocne torte...mada ni coko tortu ne bih mogla stalno istu jesti.....

Ovo je prva torta koju sam radila sa fondanom, ceri za rodjendan, pre dve godine. I naravno da sam virila na ovaj forum da naucim kako se to radi.
2i77b6r.jpg

A ova je juce bila na slavskoj trpezi. Slika je radjena na posebnom parcetu fondana, da moze da se skine. Ipak niko ne bi jeo svetca.
24yvj9w.jpg

Kato, hvala na dobrodoslici :)

Biljnu mast tj. da se ispravim biljnu mrs od Vitala sam kupila u Rodi u Subotici i 1 kg izadje oko 220,00 ako se dobro sećam . A ja sve radim s tim . Znači i podlogu na stolu namažem sa tom mašću - nema šećera nigde . I oklagiju malo namažem . Dovoljno je da prstom zagrabim i razmažem podlogu , ništa se ne lepi . A i figurice i cveće kad radim isključivo samo s tim - nema gustina i ostalog . Čak je taj biljni mrs žućkaste boje ali ne kvari boju fondana . Meni lično je to puno praktičnije i čistije .
Ja sam jednom davo, u početku dok sam pravila fondan, kupila tu biljnu mrs i uopšte nisam bila zadovoljna. Toliko je bila tvrda da je bilo nemoguće raditi s njom. A fondan koji sam pravila, ako ostane par dana, toliko je bio tvrd i jako se mrvio. Ja nemam mikrotalasnu i veliki problem mi je bilo da ga omekšam, naravno uz pomoć margarina. Prestala sam da ga koristim a skoro sam bacila punu kutiju jer joj je prošao rok.

Eto kako jedna stvar može jednima da bude dobra a drugima nikako.

Ženice kojih više nema na forunu (Jaca023....) su koristile palminu mast (ulje) za pravljenje fondana i jako su se hvalile.

Zasto kora za Moskvu kljokne ponekad? Kao da se naduva u rerni a kad je izvadim izduva...

Moje sve tako izgledaju, ne samo za moskvu. Dok su u rerni, čine se da će biti 1cm debele, kada se ispeku ne budu deblje od 1/2cm. Zašto, ne znam...

Uzrok je jaka temperatura, probajte da pečete na slabijoj temperaturi oko 180 pa čak i da se nakon par minuta i smanji na 165-170.

Jel ovde pricamo o Moskvi po Stefanellinom receptu?
Ja nju pecem onako kako stoji u receptu (na 170 stepeni oko 30-40 min) i to je jedina kora sa kojom mi se nije desavalo to da naraste pa se skljoka.
I stvarno tako dugo peces koru za moskvu? Vidis, ja to isto tako brzinski radim kao sa svim tim tankim korama. Mada, kad se prisjetim, kod moskve sam primjetila da nije dobro pojacati rernu i brzo da se pece, nekad me zezne, pa mislim da je gotova, a u stvari jos se lijepi gornja povrsina. Ispade da se ta kora ipak treba kao "susiti"

evo napravih i ja konacno moju prvu fondan tortu.... nije nesto specijalno, ali je prvenac, pa sam zadovoljna, drugi put ce biti bolje....

:zper:

uzmi komad fondana u ruku i peglaj sa njim, onako u ruku otkini dobar komad i sa njim, imas i na you tube tako prikazano
ladyns, kasno sam videla tvoj odgovor, ceo dan sam oko torte i jos u nekim slanim stvarima.... nisam znala za to "fondan o fondan" peglanje.... nema veze, znacu za drugi put, ukoliko ne nadjem one peglice.... hvala ti puno! :)

Slične teme

Back