TORTE: recepti, saveti, ideje...

Da se i ja upišem u Ninjago makere. Mom najmladjem unuku za rodjendan koji je sav u znaku Ninjaga.

attachment.php

uh sad nemam pojma sta da radim, treba mi za precnik 28, ja cu onda probati od 4 jajeta pa sta bude :)

Jel ti treba da bude torta od 4kg?
Ako peces u 28cm predpostavljam da je to trazena tezina, ja bih to pekla od 16 jaja i nema greske, kao i sve torte Moskva, Milka sve ja to tako radim u tom precniku i to ta tezina, tamo - vamo...

Sve torte ja mutim iz dva puta, po 8 bjelanjaka, rasporedim masu u ta dva plehica, jedan u frizider, drugi u rernu. Kad drugu stavim u rernu, sljedece dvije krenem da mutim i eto tako se to za cas ispece. Tako najbolje znam da cu imati svaku koru jednaku, ili bar otprilike

Takodje da potvrdim, nikad nisam imala problema sa barvalo fondanom. Iskljucivo svaki findan radim sa biljnom mascu, mazem ruke i tako ga mesim a kad treba da ga rasklagijam onda pospem secer u prahu i razvucem, prebacim i stoji sve kako treba. Nikad mi se nije ni tako usijao. Ja stavim dosta puter krema koji obojim bojom koje mi je i fondan, pa se tako ne vidi kada se torta sece, ohladim dobro tortu sa puter kremom i pre presvlacenja je iznesem iz frizidera na par minuta da kondenzuje, ako se pojave kapljice po puter kremu upijem ubrusom i presvlacim. Biljnu mast imate na FB, profil Alat Za Fondan Dekoracije. Pozz

Postovanje damama sa foruma. Obzirom da nema vise smisla da budem samo nemi posmatrac vasih majstorija i da kradem zanat, pridruzujem vam se na ovom forumu. Pre svega, sve pohvale za vase radove, recepte i nesebicne savete. Pored pretrazivanja neta, upravo i od vas sam naucila dosta korisnih saveta. Ja vam svakako ne mogu biti konkurencija ni po kvalitetu torti, ni po ukrasavanju, a ni po broju porucenih torti. Zadnjih godinu dana se malo vise bavim ukrasavanjem, prvenstveno mafinima, ali ima i po neke torte. Pocetnik sam u svemu ovome, eto tek skoro sam nabavila onih par osnovnih alatki za fondan :(. Nadam se da cemo se lepo druziti i da cete i od mene cuti neku pametnu.

Treba da napravim jedno milion malih sitnih kuglica od fondana i da ih lepim na bocnu stranu torte, treba i da se sijaju, da li je bolje da ih uvaljam u sedef prah ili da ga rastvorim sa malo vode pa da ih ofarbam cetkicom, i da da li ima razlike da li su kuglice suve ili jos vlazne dok to radim....
Ako je ikako od pomoci, najbrze i najjednostavnije je: razvuci fondan na zeljenu debljinu, modlicom vaditi kruzice da bi loptice bile iste velicine i tako sveze ubaciti u plasticnu kutiju, posuti sedefom i vrteti kutiju levo-desno, u krug. Tako kuglice nece promeniti oblik, a mnogo je brze i jednostavnije. Jeste da se sipa vise praha, ali svaka kuglica pokupi dovoljno sedefa i onda ih ostaviti da se prosuse do ukrasavanja.

meni se desilo sad za vikend da mi je crveni barvalov fondan vlazio i bas se grozno ponasao, a nekako sam ga jedva razvukla, ruke su mi otpale, posipala sam sto secerom u prahu, mozda je to problem, mada nije se uopste lepio, samo se tesko razvlacio, ma da sam bila trudna porodila bi se od naprezanja da ga razvucem :)
stavila sa belu saten traku okolo ali je sva pocrvenela od fondana pa sam posle morala zameniti sa crvenom....uopste nisam bila zadovoljna tim kupovnim,vise mi se dopada domaci, mada mozda je to samo stvar navike.....

Daco u kom procentu mesas bavalov i domaci, pola pola ili manje?

Napravila sam kore od 4 jaja...ok je....
Daco tako i ja, uvek mutim odmah za dve kore, ko ce sto puta mutiti... iskreno to sam i pokupila od tebe jos davno :) samo ja nemam dva ista pleha pa stavim na pek papir ili ostavim u posudi do pecenja....vec neko vreme razmisljam da napravim kod limara plehove pa da ubrzam malo posao pecenja kora

Biljnu mast tj. da se ispravim biljnu mrs od Vitala sam kupila u Rodi u Subotici i 1 kg izadje oko 220,00 ako se dobro sećam . A ja sve radim s tim . Znači i podlogu na stolu namažem sa tom mašću - nema šećera nigde . I oklagiju malo namažem . Dovoljno je da prstom zagrabim i razmažem podlogu , ništa se ne lepi . A i figurice i cveće kad radim isključivo samo s tim - nema gustina i ostalog . Čak je taj biljni mrs žućkaste boje ali ne kvari boju fondana . Meni lično je to puno praktičnije i čistije .

Postovanje damama sa foruma. Obzirom da nema vise smisla da budem samo nemi posmatrac vasih majstorija i da kradem zanat, pridruzujem vam se na ovom forumu. Pre svega, sve pohvale za vase radove, recepte i nesebicne savete. Pored pretrazivanja neta, upravo i od vas sam naucila dosta korisnih saveta. Ja vam svakako ne mogu biti konkurencija ni po kvalitetu torti, ni po ukrasavanju, a ni po broju porucenih torti. Zadnjih godinu dana se malo vise bavim ukrasavanjem, prvenstveno mafinima, ali ima i po neke torte. Pocetnik sam u svemu ovome, eto tek skoro sam nabavila onih par osnovnih alatki za fondan :(. Nadam se da cemo se lepo druziti i da cete i od mene cuti neku pametnu.

Dobro došla :)

Drage moje ,ja sam do sad pravila sama fondan ,medjutim zbog nedostatka vremena pocela sam da ga narucujem iz barvala ali mi se nista ne svidja jer se topi na torti ,da li se i vama to desava i sta da radim jer imam veliku kolicinu ,dok sad pravila domaci nisam imala nikakvih problemakako ga stavim na tortu on se stegne i ne mrda ,ponekad sezasjaji ali samo ona strana koja je prema zidu frizidera ,ali ovaj kupljeni je katastrofa,sta da radim,????????????????

Skoro sam ja imala isti problem. Prvi put kupim taj fondant i onda takvo uzasno iskustvo. To mi se desilo sa ovom krivom tortom, juce sam stavila sliku. Pink se bas, bas topio. Dok je u frizideru i lijepo izgleda iznesem ga a on pocne da se topi. I posto nisam smjela rizikovati skinem taj i napravim domaci. Dok sam ga skidala to se razvlacilo i torta je izgledala kao da sam napravila secerni preliv za rozen tortu. :D
Ja sve na tortama lijepim sa malo vode. Ovaj nisam mogla jer cim bi dohvatila mokrim kistom to se topilo.

Ja mutim do 18 belanaca odjednom. Imam po 4 okrugla, pravougaona i u obliku srca pleha napravljena kod limara. Brdo kora ispečem čas posla. Mene zeza to što nemam mikser sa posudom, pa dok mutim, ne mogu ništa drugo da radim. Tako da mi je problem mućenje, ne pečenje.

Ne znam da li ces moci mutiti tih 18 jaja u posudi bilo kod ovog tzv. klasicnog mixera sa posudom. 12kom je MAXIMUM!!! Ovaj moj Nekermanov "drekavac" muti brzo i spasio me, ali sto se dere, to je haos, vibrira citava kuhinja od njega. A ta kolicina bjelanjaka je ja mislim i kod onog Bosch-ovog mixera sto vecina forumasica ima.

Znam za to, Una ima boš, i mislim da mi je rekla da može u posudu do 10 belanaca. Zato i ne žurim da ga kupim. :mrgreen:

Imala sam ja gorenje sa posudom,ostala mi posuda, mislim da od 8 belanaca + šećer i orasi nema šanse više da stane. Posudu koristim za kuvanje filova, zato što mutim belanca u velikim plastičnim posudama.

Da, dok nisam kupila "drekavac" onda sam i ja svih 16 bjelanjaka odmah, pa rasdjeljivala po plehicima, kao ti. Jeste to tako bolje, ali iako se sada muti ta ista kolicina iz 2 puta, bolje je jer ne moras stajati i mutiti, tolikos tvari se stigne dok on sam radi, milina jedna. Cak sam se u utorak zatekla da sam imala kad malo i sjesti dok je on radio, doduse nije se pekla ni neka velika kolicina

Slične teme

Back