TORTE: recepti, saveti, ideje...

Nemam pojma, kad god pecem kore sa bjelancima budu nekako tanke... mada sam ja mislila da stavim sjeckani ljesnik u koru, umjesto mljevenog i da ostavim kolicinu milki, jer ja OBOZAVAM prejake torte...I pravila bih dvije iste torte jer imacu preko 40 gostiju, zajedno sa djecom i prosle godine sam pogrijesila sto sam pravila tri razlicite torte, jer onda se mnogo njih bunilo sto nije probalo prvu umjesto druge i td. A sta mislite za ideju da posle kore i fila ide red slaga, da malo podigne visinu torte?? Da li bih pokvarila ukus?

Drage moje ,ja sam do sad pravila sama fondan ,medjutim zbog nedostatka vremena pocela sam da ga narucujem iz barvala ali mi se nista ne svidja jer se topi na torti ,da li se i vama to desava i sta da radim jer imam veliku kolicinu ,dok sad pravila domaci nisam imala nikakvih problemakako ga stavim na tortu on se stegne i ne mrda ,ponekad sezasjaji ali samo ona strana koja je prema zidu frizidera ,ali ovaj kupljeni je katastrofa,sta da radim,????????????????

I ja sam zadovoljna, takvo iskustvo mi se desilo jedino sa njihovim crvenim skoro, ali sam pripisala tome da je mozda malo drugaciji sastav od belog jer sam isti dan pod istim uslovima ukrasavala nekoliko torti i to mi se desilo samo sa tom koja je imala crveni fondan na sebi

Ja Milku pravim po ovom receptu, savrsena je i pored Kinder i Moskve nju mi najcesce traze.

phoca_thumb_l_dbal2.jpg

Ovo gore je slika torte radjena po tom receptu, 5 kora od 4 belanca u plehu od 25 cm
Bila je visoka ako se dobro secam 11-12 cm

Poslednja izmena:
Drage moje ,ja sam do sad pravila sama fondan ,medjutim zbog nedostatka vremena pocela sam da ga narucujem iz barvala ali mi se nista ne svidja jer se topi na torti ,da li se i vama to desava i sta da radim jer imam veliku kolicinu ,dok sad pravila domaci nisam imala nikakvih problemakako ga stavim na tortu on se stegne i ne mrda ,ponekad sezasjaji ali samo ona strana koja je prema zidu frizidera ,ali ovaj kupljeni je katastrofa,sta da radim,????????????????

Moje najbolje iskustvo je da ga pomjesam pola/pola sa tvojim napravljenim fondanom, probaj tako, za pocetak.
Drugo, stavi malo deblji sloj BK na tortu, pa vidi kako se ponasa.
A trece, moras tu gum pastu sa gustinom da razvijas, a ne sa prah secerom, predpostavka je da si tako vec radila, ali cisto da napomenem :zper:

Pa u tom plehu je sigurno visoka, ja u taj fil dodajem mnogo vise sl. pavlake pomjesane sa C slagom, tek onda mi bude onako vazdusastiji i ima ga dosta. Ali iapk i dalje tvrdim da kod tog recepta nije dobar omjer bjelanjaka za kore i zumanjaka za fil. Za precnik 28cm dovoljna je masa od 16 bjelanjaka, kao za moskvu i Kokinu milka, po 4 na svaku koru, ili da se od te mase podjeli na 5 - 6 kora, sasvim je dosta. A fila od 16 zumanjaka nije dosta da bude normalne visine prema onoj mjeri za precnik 28cm, ili ja nesto dobro ne uradim. Pa zato kazem da vise pavlake mutim za fil nego po receptu

Hvala Daco sve sam probala i mesala ga i bk vise stavljala jedino nisam ovo sa gustinom ,jer ja to radim iskljucivo sa vrlo malo margarina ,ali probacu drugi put i gustin

Negdje je i ZD napisala da kad je skontala da sa njim u stvari stalno treba raditi iskljucivo sa gustinom, od tad joj sve ide bolje i lakse.
Kao sto rekoh, ja ga mjesam sa svojim rucno radjenim fondanom i dok ih mjesim onda ruke mackam margarinom, ali da se puno ne bi lijepio za podlogu malo stavljam gustin. A kad sam ga umjesila, ostavim da se "odmori" tu se on malo stisne, pa nema razvlacenja kao zvaka. Podlogu stalno sa gustinom posipam, razvucem donekle, pa ostavim opet da se stisne povrsina, tako da na stolu u isto vrijeme imam za 3 torte razvucen fondan u potrebnim bojama. Kad tako postepeno razvijam i malo se povrsina stisne, nikad mi nije vlazio niti je bilo svih tih problema sto opisujes

Meni je ubjedljivo najvisocija torta sa istom kolicinom jaja 16 kom kao kod Moskve i Milke u plehu 28cm KIDY po Minjinom receptu. Znaci ja pecem 4 kore i sve proporcionalno povecam i fila ima dosta voce, pa sl. pavlaka po njemu, slicno kao moskva, ali posto su valjda i kore ipak deblje od njenih, onda ona ukupno bude visocija.
Izdasna je, a nije mnogo ni teska

Nedavno, ako se secate, sam imala dilemu oko torte japanski verta i da li pod fondan, receno mi je ne nikako, ali ja sam resila malo da modifikujem mamin recept i dobila savrsenu tortu, zadovoljna ja, zadovoljna musterija. E pa ako nekome nekada zatreba recept, ja ga sad ovde pisem :)
JAPANSKI VETAR NA MOJ NACIN
3 belanaca
6 kasika secera
kasika mevenih oraha
kasika mlevenog keksa
kasikica brasna
kasika sirceta
belanca dobro umutiti sa secerom, kasikom lagano umesati ostale sastojke i peci (ja sam pekla u kalupu 20*30) na 150stepeni, oko 40 minuta, ali to ipak zavisi od rerne.
tako ispeci ukupno 3 korice
fil:
9 zumanaca
9kasika secera
1 vanilin secer
4, 5 kasika brasna
600ml mleka
1 margarin
3 kasike secera u prahu
200g mlevenih oraha
Zumanca, secer penasto umutiti, dodati brasno, vanilin secer, i deo mleka, ostatak mleka prokuvati i u njemu skuvati fil. Dobro ohladiti. margarin umutiti sa secerom u prahu, dodati u ohlacen fil, dodati orahe i dobro promesati.
150g slaga umutiti sa 150ml mleka. korice filovati filom, pa slagom, zadnju koricu premazati samo filom, ukrasiti po zelji.

Joooooj, to ti je kod mene tako komplikovano. Tih 7 belanaca jesu mera za jednu koru, ali ne 23x33, nego veći pleh. Ali ja je više ne šečem u tom većem plehu, nego ovom 23x33, i pečem koliko mogu da isteram kora od 7 belanaca, obično 2. Pa onda od 14 napravim 4, pa ih presečem na pola i dobijem 8 i onda to bude torta od 2,5kg na rolat tacni.

Slične teme

Back