TORTE: recepti, saveti, ideje...

Nisam imala aparat da slikam kod kuće, pa sam ih dobila ovako.

Interkontinental

2rcmwzc.jpg

i švaler, sa barvalo figuricama

2ujjgk0.jpg

e to i mene bas zanima, kao da mi citas misli, vidim da Daca su cesto pravi milka tortu i kontam kad je tako cesto narucuju mora i da je ukusna :) pa bih je bas mogla probati.....
e imam i jedan problem, stavljala sam one srebrne barvalo perlice na tortu i kasnije kad sam izvadila tortu iz frizidera one su nekako pobelile, izgubile tu srebrnu boju i sve su bile nejednake.....a i kad sam ih lepila primetila sam da hoce boja da se skida.....kako ih vi lepite na tortu da to izbegnete, kako da ostanu tako lepe srebrne?

Ako se ja ne varam, a ne varam se, ;) caravella se kupuje u Jablanici, i to su one konfete od čokolade. Nije ploča čokolade, nego neki kružići, postoje manji i veći.

Ja naravno nisam stigla do Jablanice, nego sam to dobila na poklon, pa sam na kesi videla da piše caravella. I ne znam da li postoji u još nekom obliku, ja sam je dobila ovakvu. Crnu, za belu nemam pojma. Na kesi nema deklaracije, tako da ne znam sastav, ali kada sam probala, meni liči na kakao tablu. Ne kažem da jeste kakao tabla, nego da meni liči. Nadam se da će neko upućeniji doći da objasni sve detaljno.

Pricalo se o milka torti na forumu vec cesce puta... Uglavnom, ja pravim tu tortu po Kokinom receptu, meni je ona jedna od najboljih torti koje pravim, po mom je ukusu a sto se tice samo pravljenja isto mi je odlicna. Postoji i recept za milku sa topljenom cokoladom, skuvani fil se podjeli na dva dijela, u jedan ide crna, u drugi bijela cokolada, isto ljesnik ide u kore. Negdje je na pocetku ove teme napisla recept gigule
ZD je napisala svoja iskustva o tome, bas onako detaljno str 173 , tako da i to mozete procitati, znam da je i njoj bilo malo fila, da je bila niska torta.

Poslednja izmena:
pročitala sam to još tad kad si pisala o tome, zato je i nisam nudila nikome ;), al sad je pravim mm i za nas pa kad je bal nek je bal. Inače našla sam neki recept u kojem umesto kora su cele plazme a u fil ide mlevena plazma i po 200 gr mlečne i bele milke.a nigde lešnika. Ako nekog interesuje javljam utiske. Kontam da baš i nje neka klasična torta čim kore nisu pečene, nešto za "lenje domaćice " što bi rekli al ne sumnjam da je ukusno. U svakom slučaju videćemo ;) Slika će biti na 18+ ;)

ako nemas plastiku,napravi od kartona oblik kupe,zapravo kao za kalu samo odseci vrh.ja sam koristila onaj za kalu wiltonov,jer sam to imala.a mnogo ti je bolja varijanta da svaku laticu susis posebno na zici,stavi je preko neke oklagije ili sl,pa kad se latice osuse onda spajaj.Na temi ukrasi Ivanasvet slatkisa je meni objasnjavala kako to radi.,pa pogledaj tamo

Poslednja izmena:
Ja ni jednom nisam zadovoljna. Tu uključujem i "milku" i "nestle" (koja je po meni malo bolja).
Na stranu ukus, ono što se zove "bela čokolada" se ne ponaša ni približno dobro kao crna.
Jedini izuzetak je bila "puratos" (dobila sam je na poklon), u onim komadićima (ja ih zovem "dugmići" :) ) pa sam se toga setila kad sam u "Maksiju" naišla na neku belgijsku... Kupila sam i crnu (otprilike odgovara klasičnoj čokladi za kuvanje, sadrži oko 40% kakaoa... nisam tačno zapamtila) i belu... Obe su sasvim OK i mislim da mi se ta njihova bela ponašala najbolje od svih.
Inače, to je njihova robna marka "365 dana" ili tako nekako, pakovane su po dve čokolade od po 200g,, ne znam tačnu cenu, ali je skroz prihvatljiva.
Hvala ti za odgovor. Vec sam pomislilla da je problem u meni da ne znam da je otopim kako treba.

meni je milka ubedljivo jedna od najtrazenijih torti..pravim je sa koricama od lesnika, gledam da bude 5 korica npr zbog viisne a fil povecam prema potrebi....da je teska po sastavu jeste, meni je doduse 90% okruglih torti, tako da se visina ipak nesto lakse izvlaci za razliku od pravougaonih :) ono sto mi se svidja kod nje je sto se lepo oseti ukus milke u filu..naravno secer se redukuje prema ukusu bla bla....broj jaja prema potrebi itd...tu drugu moram da priznam da nisam pravila pa ne znam ...a pravim i tu milku sa plazmom,umesto kora kada traze, samo sto fil pravim sa mlekom kao za klasicnu milku, a ne samo sa zumancima jer tog fila bude manje...jedino sto onda dodam zumanca a belanca - uglavnom iskoristim ako zafali neka korica za neku tortu a nekad i bacim, boze moj...doduse imaju jaja na litar, u metrou, pa lepo mogu da se kupe samo zumanca ili belanca - korisno :)

Kada jos uvijek imamo dileme oko MILKA TORTE, evo podjelicu sa vama ovaj recept moje sugradjanke koji sam nasla na njenom profilu na FB.

MILKA TORTA

potrebno je:
16 jaja
22 kašike šećera
8 kašika mlevenih oraha
8 kašike mlevenog Plazma keksa
16 kašika brašna
1 l leka
3 kesice vanil šećera
250 gr šećera u prahu
500 gr margarina
100 gr crne mlečne Milka čokolade
100 gr bele Milka čokolade

Odvojte 4 belanca od žumanaca i penasto ih umutite. Sipajte šećer i mutite dok se ne otopi. Dodajte 2 kašike mlevenog plazma keksa, 2 kašike mlevenih oraha i 2 kašike brašna. Lagano promešajte varjačom i sipajte u margarinom podmazan i brašnom posut pleh.
Pecite na 220 stepeni oko 10 minuta. Tako ponovite još 3 puta.

Od litre mleka odvojte 2 dl i u njemu razmutite 16 žumanaca i 8 kašika brašna. U preostalih 8 dl sipajte 6 kašika šećera i 3 vail šećera i stavite da provri. Kada mleko počne da vri dodajite razmućena žumanca i skuvajte fil. Ostavite da se dobro ohladi.
mutite margarine sa 250 gr šećera u prahu i u umućen kašiku, po kašiku sipajte ohlađen fil. Sjedinite mikserom i masu podelite na dva dela.
U jedan deo dodajte otopljenu crnu mlečnu čokoladu, a u drugi dodajte sitno seeckanu belu čokoladu. Filujte kora - crni fil - kora beli fil.

Uporedjujuci ovaj recept sa onim sa topljenom cokoladom lako se primjeti da ovdje ide 3x manje milke, nego tamo, pa orasi umjesto ljesnika u kore sa keksom kao kod grcke torte, pa nekako mi ovo puno margarina za 16 jaja i taj precnik. Ja sam probala ovaj fil na jednoj manjoj torti srce od 2,5kg (trebalo je pola mjere), opet mi ga bilo nekako malo, pa sam dodala jos mlijeka i pudinga, da ne bude samo brasno, pa jos cokolade i umjesto citavog marg. sam 1/2 marg sa ukusom sl. pavlake, 1/2 putera kao i uvijek sto radim

Da, i ja imam te konfete kako ih ti nazivas, do sada sam ih probala u mafinima i daju EXTRA ukus a i izgleda odlicno, onako tamno tamno crna cokolada,a i uplazma torti za nas nedavno sam pravila na brzinu i odlicnog je ukusa. Sada malo idem da iscitam ovaj Una sto dade link, da se edukujem

Una je dosta toga objasnila kroz uputstvo.Za caravelu ynam jos od pre 10 tak godina jer su je moji koristili u pekari za krofne kroasane i ostale slatke stvari koje su imale prelive.Njena poenta nije u tome da li je to cokolada ili kakao tabla nego svrha kojoj sluzi,a sluzi za glazure,ne za filove,bas zbog termostabilnosti koju poseduje i ne moze da je zameni ni menaz ni neka nasa kakao tabla,caravela je caravela i bela i crna.istopite menaz napravite od nje plocicu i to isto uradite sa caravelom i uzmite ih u ruku,sve ce vam se reci samo.

Razumela. Nisam probala da napravim glazuru od nje, ali verujem da je za to odlična.

Samo sam rekla da meni nije lepa kada se jede ovako sama. Jer deca nisu bila živa da probaju kako izgleda, pa sam i ja probala sa njima :rumenka: i ni jednom od nas troje se nije dopala tako da je jedemo. Da sam znala da je tako dobra za pločice, ja bih je juče topila, imala sam priliku.

Slične teme

Back